d00 Napisano wczoraj o 09:22 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 09:22 (edytowany) 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Jest w zestawie. Jak kupisz chiński wzmacniacz w kkasie D to spora szansa że bedzie mial DAC zwejsciem optycznym Co do Kolumn uzywanych to sprawdź co jest w Twoim zasiegu. Podeślij kilka modeli wypowiemy się. Tomek podesłał bardzo fajne modele nic ująć, mozna jedynie dodawać Póki co moja lista wygląda tak: ------------------------------------ Wzmacniacze: WiiM Amp Argon Audio SA1 MK2 SMSL AO300 Fosi Audio V3 Mono 48V/5A Yamaha - A-S201 Kolumny: Monitor Audio Bronze BX2 Monitor Audio Silver 2 KEF Q350 Dali Oberton 3 KEF LS50 Meta ELAC Debut 2.0 B6.2 Heco Aurora 700 Polk R200 Usher S520 Jean Marie Reynaud Lucia Dali Menuet ------------------------------------ Gdzie ja to wszystko przesłucham i kiedy to nie wiem... Edytowano wczoraj o 09:22 przez d00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano wczoraj o 09:40 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:40 Dnia 16.02.2025 o 16:45, d00 napisał: czasem mam wrażenie, że brakuje mi szczegółowości, efektu żywych instrumentów, szerszej sceny Menuety dadzą Ci to. 16 minut temu, d00 napisał: Monitor Audio Silver 2 To będzie grube bombardowanie na 9mk. Zaczął bym od dwóch ostatnich na liście kolumn. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano wczoraj o 09:56 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:56 (edytowany) Ja gram w 10 m2 na Bowersach 607 S2. Uważam, że są boskie. Na pewno szczegółowości, namacalności i sceny nie brakuje. Jak będziesz w Topie odsłuchiwał KEF-y i ELAC-i, to poproś, żeby ci też podłączyli Bowersy. Edytowano wczoraj o 09:58 przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avant_2K Napisano wczoraj o 10:40 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:40 A ja Ci radzę bo przerabiałem temat. Zmień źródło na minimum Pro (używany) podłącz dobrymi (200-300 zł) RCA do Connex. Kolumny daj na podstawkach (takie z gąbki - są na Ali i Allegro). Dopiero potem idź w szukanie czegoś nowego (a gwarantuję że będziesz żonglował sprzętem jak w cyrku). Chcesz więcej powietrza dodaj do źródła liniowy zasilacz Tomanka. Ale najpierw zmiana na Pro lub lepiej Pro Plus. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano wczoraj o 11:01 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 11:01 17 minut temu, Avant_2K napisał: A ja Ci radzę bo przerabiałem temat. Zmień źródło na minimum Pro (używany) podłącz dobrymi (200-300 zł) RCA do Connex. Kolumny daj na podstawkach (takie z gąbki - są na Ali i Allegro). Dopiero potem idź w szukanie czegoś nowego (a gwarantuję że będziesz żonglował sprzętem jak w cyrku). Chcesz więcej powietrza dodaj do źródła liniowy zasilacz Tomanka. Ale najpierw zmiana na Pro lub lepiej Pro Plus. Podobno Pro ma ten sam DAC co Mini, więc co to zmieni? Podstawki ogarnę, do nowych kolumn też się przydadzą. Póki co wygląda to tak: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano wczoraj o 11:13 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:13 To chyba masz za nisko te kolumny. Ile ma szafka? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano wczoraj o 12:17 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 12:17 1 godzinę temu, Kraft napisał: To chyba masz za nisko te kolumny. Ile ma szafka? 36 cm. Z regulowaną podstawką jakbym uniósł kątem przód w górę powinno być lepiej, prawda? Sama podstawka też dołoży z 5 cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano wczoraj o 12:43 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:43 25 minut temu, d00 napisał: lepiej Będzie jak głośnik wysokotonowy będzie na wysokości uszu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avant_2K Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Zacznij od dobrego okablowania i ustawienia kolumn. Zaoszczędzisz sporo czasu i pieniędzy. 1 DAC z WiiM nie z Connexów (oczywiście najlepiej Pro Plus z zasilaczem liniowym Tomanka) 2 Dobry (nie znaczy drogi przewód RCA) 3 Kolumny bardziej do środka i wyżej jak nie dasz rady to choć na tych podstawkach gąbka (mają nachylenie koszt chyba ok 40 zł) Jak chcesz lepiej w aktywnych to ARGON AUDIO FORTE A5. Lepsza góra, detal. Trzymaj się Wiim na źródle możesz zawsze delikatnie EQ podziałać (szczególnie na wyższej średnicy - więcej oddechu). Na tym się kończy moja pomoc. Jak chcesz koniecznie iść w osobno amp i kolumny to już nie pomogę. Będziesz żonglował sprzętem szukając brzmienia. Jak dla mnie po prostu ograniczeniem jest powierzchnia, nie ma co iść w inne rozwiązania. Np MA Bronze 100 za duże ale 50 powali Cię przestrzenią ale będziesz uciekał od wypchniętej średnicy. Moja rada daj szansę Connex. Kup używany sprzęt: Pro Plus, kable np Chord lub QED Performance Audio 40i to są rozsądne wybory do tej półki cenowej kolumn. Jak lubisz więcej góry to bierz QED, Chord delikatnie zetnie choć jest bardziej pookładany w średnicy. Chcesz przestrzeni zasil WiiMa Tomankiem liniowym (nowy coś ok 220 zł). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 20 godzin temu, d00 napisał: Wzmacniacze: WiiM Amp Argon Audio SA1 MK2 SMSL AO300 Fosi Audio V3 Mono 48V/5A Yamaha - A-S201 Fosi jest mono, wiec dwa. Wiim ma funkcje sieciowe reszta nie. 20 godzin temu, d00 napisał: Kolumny: Monitor Audio Bronze BX2 Monitor Audio Silver 2 KEF Q350 Dali Oberton 3 KEF LS50 Meta ELAC Debut 2.0 B6.2 Heco Aurora 700 Polk R200 Usher S520 Jean Marie Reynaud Lucia Dali Menuet Aurora 700 a Dali Menuet to kompletnie inan konstrukcja do innych pomieszczeń. Tak samo LS50. Te podłogówki mieszcza siew cenei ale no nie są dedykwoane do tych samych pomieszczeń. Sprawdził bym Silver 2, Menuety. R200 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Dnia 20.02.2025 o 10:22, d00 napisał: WiiM Amp Argon Audio SA1 MK2 SMSL AO300 Fosi Audio V3 Mono 48V/5A Yamaha - A-S201 Kolumny: Monitor Audio Bronze BX2 Monitor Audio Silver 2 KEF Q350 Dali Oberton 3 KEF LS50 Meta ELAC Debut 2.0 B6.2 Heco Aurora 700 Polk R200 Usher S520 Jean Marie Reynaud Lucia Dali Menuet Długa lista Bardzo zróżnicowana też. Fosi, Yamahę, bym odpuścił. KEFy LS50 Meta, czy Menuety raczej też, bo to jedne z kolumn, które lubią moim zdaniem wzmacniacze z wyższej półki. Cała reszta jak najbardziej warta sprawdzenia, choć nie wiem, czy szukasz brzmienia z Dali, JMR, czy KEFa. Ale czeka Cię i tak sporo odsłuchów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu 1 minutę temu, Q21 napisał: Długa lista Bardzo zróżnicowana też. Fosi, Yamahę, bym odpuścił. KEFy LS50 Meta, czy Menuety raczej też, bo to jedne z kolumn, które lubią moim zdaniem wzmacniacze z wyższej półki. Cała reszta jak najbardziej warta sprawdzenia, choć nie wiem, czy szukasz brzmienia z Dali, JMR, czy KEFa. Ale czeka Cię i tak sporo odsłuchów Wzmak mi chyba najbardziej pasuje SMSL AO300 - recenzje dość fajne i ma ARC. WiiM Amp też sprawdzę, ale chyba ten SMSL mi bardziej leży by go sprawdzić (choćby po przeczytaniu wątku: https://www.reddit.com/r/BudgetAudiophile/comments/1ceb1mm/wiim_amp_vs_smsl_ao300/) + do streamingu mam WiiM Mini, więc WiiM Amp wydaje się tutaj bardziej zbędny. Jutro pojadę posłuchać KEF Q350, Dali Oberton 3 i Polk. Reszty chyba na razie nie będę miał okazji. Po przesłuchaniu na YT Q350 vs Oberton 3, to Oberton 3 mi bardziej leży: https://www.youtube.com/watch?v=tFtdqglI4VY&t=83s Jestem ciekaw jak zagra SMSL AO300 + Oberton 3. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Porównania na YT nie mają super wiele sensu, tracisz całe budowanie sceny, słuchasz tego nagranego w nieznany sposób, na całkiem innym sprzęcie. Ustawienie też ma olbrzymie znaczenie. Ale grunt, że jutro będzie realny odsłuch Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts