Skocz do zawartości

[9m2] Stereo z kolumnami pasywnymi zamiast Elac Connex ( do ~3000 zł)

d00

Recommended Posts

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Jest w zestawie.

Jak kupisz chiński wzmacniacz w kkasie D to spora szansa że bedzie mial DAC zwejsciem optycznym

Co do Kolumn uzywanych to sprawdź co jest w Twoim zasiegu. Podeślij kilka modeli wypowiemy się.

Tomek podesłał bardzo fajne modele nic ująć, mozna jedynie dodawać :)

Póki co moja lista wygląda tak:
------------------------------------

Wzmacniacze:
WiiM Amp
Argon Audio SA1 MK2
SMSL AO300
Fosi Audio V3 Mono 48V/5A
Yamaha - A-S201

Kolumny:
Monitor Audio Bronze BX2
Monitor Audio Silver 2
KEF Q350
Dali Oberton 3
KEF LS50 Meta
ELAC Debut 2.0 B6.2
Heco Aurora 700
Polk R200
Usher S520
Jean Marie Reynaud Lucia
Dali Menuet

------------------------------------

Gdzie ja to wszystko przesłucham i kiedy to nie wiem... :D

Edytowano przez d00

A ja Ci radzę bo przerabiałem temat. Zmień źródło na minimum Pro (używany) podłącz dobrymi (200-300 zł) RCA do Connex. Kolumny daj na podstawkach (takie z gąbki - są na Ali i Allegro). Dopiero potem idź w szukanie czegoś nowego (a gwarantuję że będziesz żonglował sprzętem jak w cyrku). Chcesz więcej powietrza dodaj do źródła liniowy zasilacz Tomanka. Ale najpierw zmiana na Pro lub lepiej Pro Plus.

17 minut temu, Avant_2K napisał:

A ja Ci radzę bo przerabiałem temat. Zmień źródło na minimum Pro (używany) podłącz dobrymi (200-300 zł) RCA do Connex. Kolumny daj na podstawkach (takie z gąbki - są na Ali i Allegro). Dopiero potem idź w szukanie czegoś nowego (a gwarantuję że będziesz żonglował sprzętem jak w cyrku). Chcesz więcej powietrza dodaj do źródła liniowy zasilacz Tomanka. Ale najpierw zmiana na Pro lub lepiej Pro Plus.

Podobno Pro ma ten sam DAC co Mini, więc co to zmieni? Podstawki ogarnę, do nowych kolumn też się przydadzą.
Póki co wygląda to tak:

IMG_0650.jpeg.a9a4e7b17c73df0bfe4297933ce8dba3.jpeg

Zacznij od dobrego okablowania i ustawienia kolumn. Zaoszczędzisz sporo czasu i pieniędzy.

1 DAC z WiiM nie z Connexów (oczywiście najlepiej Pro Plus z zasilaczem liniowym Tomanka)

2 Dobry (nie znaczy drogi przewód RCA)

3 Kolumny bardziej  do środka i wyżej jak nie dasz rady to choć na tych podstawkach gąbka (mają nachylenie koszt chyba ok 40 zł)

Jak chcesz lepiej w aktywnych to ARGON AUDIO FORTE A5. Lepsza góra, detal. Trzymaj się Wiim na źródle możesz zawsze delikatnie EQ podziałać (szczególnie na wyższej średnicy - więcej oddechu).

Na tym się kończy moja pomoc. Jak chcesz koniecznie iść w osobno amp i kolumny to już nie pomogę. Będziesz żonglował sprzętem szukając brzmienia. Jak dla mnie po prostu ograniczeniem jest powierzchnia, nie ma co iść w inne rozwiązania. Np MA Bronze 100 za duże ale 50 powali Cię przestrzenią ale będziesz uciekał od wypchniętej średnicy.

Moja rada daj szansę Connex. Kup używany sprzęt: Pro Plus, kable np Chord lub QED Performance Audio 40i  to są rozsądne wybory do tej półki cenowej kolumn. Jak lubisz więcej góry to bierz QED, Chord delikatnie zetnie choć jest bardziej pookładany w średnicy. Chcesz przestrzeni zasil WiiMa Tomankiem liniowym (nowy coś ok 220 zł).

20 godzin temu, d00 napisał:

Wzmacniacze:
WiiM Amp
Argon Audio SA1 MK2
SMSL AO300
Yamaha - A-S201

Fosi jest mono, wiec dwa.

Wiim ma funkcje sieciowe reszta nie.

20 godzin temu, d00 napisał:

Kolumny:
Monitor Audio Bronze BX2
Monitor Audio Silver 2
KEF Q350
Dali Oberton 3
KEF LS50 Meta
ELAC Debut 2.0 B6.2
Heco Aurora 700
Polk R200
Usher S520
Jean Marie Reynaud Lucia
Dali Menuet

Aurora 700 a Dali Menuet to kompletnie inan konstrukcja do innych pomieszczeń. Tak samo LS50. Te podłogówki mieszcza siew cenei ale no nie są dedykwoane do tych samych pomieszczeń.

Sprawdził bym Silver 2, Menuety. R200

Dnia 20.02.2025 o 10:22, d00 napisał:

WiiM Amp
Argon Audio SA1 MK2
SMSL AO300
Yamaha - A-S201

Kolumny:
Monitor Audio Bronze BX2
Monitor Audio Silver 2
KEF Q350
Dali Oberton 3
KEF LS50 Meta
ELAC Debut 2.0 B6.2
Heco Aurora 700
Polk R200
Usher S520
Jean Marie Reynaud Lucia
Dali Menuet

Długa lista :) Bardzo zróżnicowana też. Fosi, Yamahę, bym odpuścił. KEFy LS50 Meta, czy Menuety raczej też, bo to jedne z kolumn, które lubią moim zdaniem wzmacniacze z wyższej półki. Cała reszta jak najbardziej warta sprawdzenia, choć nie wiem, czy szukasz brzmienia z Dali, JMR, czy KEFa. Ale czeka Cię i tak sporo odsłuchów ;) 

1 minutę temu, Q21 napisał:

Długa lista :) Bardzo zróżnicowana też. Fosi, Yamahę, bym odpuścił. KEFy LS50 Meta, czy Menuety raczej też, bo to jedne z kolumn, które lubią moim zdaniem wzmacniacze z wyższej półki. Cała reszta jak najbardziej warta sprawdzenia, choć nie wiem, czy szukasz brzmienia z Dali, JMR, czy KEFa. Ale czeka Cię i tak sporo odsłuchów ;) 

Wzmak mi chyba najbardziej pasuje SMSL AO300 - recenzje dość fajne i ma ARC. WiiM Amp też sprawdzę, ale chyba ten SMSL mi bardziej leży by go sprawdzić (choćby po przeczytaniu wątku: https://www.reddit.com/r/BudgetAudiophile/comments/1ceb1mm/wiim_amp_vs_smsl_ao300/) + do streamingu mam WiiM Mini, więc WiiM Amp wydaje się tutaj bardziej zbędny. Jutro pojadę posłuchać KEF Q350, Dali Oberton 3 i Polk. Reszty chyba na razie nie będę miał okazji. Po przesłuchaniu na YT Q350 vs Oberton 3, to Oberton 3 mi bardziej leży: https://www.youtube.com/watch?v=tFtdqglI4VY&t=83s

Jestem ciekaw jak zagra SMSL AO300 + Oberton 3.