modelarz01 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Kupiłem centralny "Klipsch RP504C II" Chciałbym go w najlepszy możliwy sposób porównać do mojego głośnika centralnego Mission. Jak to zrobić? I czy to możliwe w moich warunkach? Amplituner Onkyo Rz50 Krótki opis w jaki sposób wczoraj to robiłem. Najpierw postawiłem pionowo Klipsch po lewej stronie obok kolumny prawej Mission m34i ,a nad nim postawiłem centralny Mission. W opcjach amplitunera jednym guzikiem mogę wybrać jakie głosniki mają grać : prawy i lewy kolumny/ atmosy przednie 2szt/ atmosy tylne 2szt/ Surround/\ Centralnego - nie ma! Klipsch podpiołem pod surround 1 szt , a 1szt surround odłączyłem. Prawa kolumna była podpięta ,a lewą odłączyłem - w ten sposób mogłem szybko przełączać między Klipsch , a kolumną Mission lub centralnym Mission. Włączyłem mp3 ustawiając w amplitunerze STEREO lub PURE AUDIO, Dirac był wyłączony. Różnicę można było w łatwy sposób wychwycić miedzy głośnikami. Następnie centralny Klipsch ustawiłem w miejsce gdzie stał centralny Mission ,a nad Klipsch postawiłem centralny Mission. To będzie miejsce docelowe - więc chyba najlepsze do testów. W tym miejscy już tak kolorowo nie było. Klipsch Bass musiałem zmniejszyć -4, a różnice były małe miedzy centralnymi. Później przez przypadek włączyłem TiDAL jakieś przypadkowe radio i podczas włączania PURE AUDIO to różnice miedzy centralnymi były prawie ledwo słyszalne. Jaki był tego efekt ,który grał lepiej,gorzej nie chcę pisać. Czekam na propozycję jak to najlepiej porównać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 59 minut temu Udostępnij Napisano 59 minut temu (edytowany) 3 godziny temu, modelarz01 napisał: W opcjach amplitunera jednym guzikiem mogę wybrać jakie głosniki mają grać : prawy i lewy kolumny/ atmosy przednie 2szt/ atmosy tylne 2szt/ Surround/\ Centralnego - nie ma! Masz na myśli tę funkcję Stereo Assign w Quick Menu? Nie wiem jak zachowa się amplituner ale może odłącz głośniki (L i R) np. Height 1 i Height 2, pod Height 1 podepnij jeden a pod Height 2 drugi centralny (pod ten sam kanał L lub R) wtedy ustaw je w miejscu docelowym jeden nad drugim i korzystając z tego przypisania przełączaj między Height 1 a Height 2. Tylko czy amplituner się "nie zbuntuje" że nie wykrywa obciążenia na "wolnej" końcówce. Druga sprawa to najlepiej byłoby jeszcze włączyć Mono - wtedy zmiksuje Ci sygnał stereo do obydwu kanałów w ten sam sposób. Sam nie wiem jak to "porzeźbić", najlepszy byłby jakiś zewnętrzny przełącznik głośników, coś jak stosują w salonach audio do odsłuchów różnych głośników. Edytowano 57 minut temu przez tomek72 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano 34 minuty temu Autor Udostępnij Napisano 34 minuty temu 11 minut temu, tomek72 napisał: Masz na myśli tę funkcję Stereo Assign w Quick Menu? Tak. Dokładnie. Robiłem już tak: / L+R Front / L+R surround/ Mogłem przełączać jednym guzikiem między centralnym Klipsch ,a centralnym Mission. W ten sposób w ciągu sekundy mogłem wychwycić różnice dźwięku. Z chęcią chciałbym zrobić jeszcze Dirac ale się nie da. Musiałbym mieć dwa głośniki centralne Klipsch oraz dwa centralne Mission. Na obecną chwilę co rzuciło się w ucho to Klipsch jest lepiej ustawiony fabrycznie bez Dirac ale to może kwestia akustyki. Kolejna sprawa to Klipsch ma bardzo podobną charakterystykę brzmienia do Mission ,że nie da się odróżnić tej specyficznego brzmienia miedzy producentami. Bass w Klipsch zdecydowanie się różni od reszty głośników. Jeszcze dzis wieczorem coś pokombinuję i jakiś wniosek uda się wyciągnąć z testów. Z tyłu za centralnymi jest ekran zakrzywiony z płyty MDF 8mm na rusztowaniu i przez to dzwięk jest taki ,a nie inny ,że ciężko wychwycić różnicę miedzy głośnikami. Bo jak stały przy ścianie po prawej to było słychać różnicę poszczególną miedzy Klipsch, centralny ,a kolumna. Pomysł taki żebym dał absorber z wełny 10cm za centralnymi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts