Skocz do zawartości

Dobór Yaqina do monitorów

Recommended Posts

Witam,

Mam jasno grające monitory Focala, dźwięk nieco ostry w górze pasma,chciałbym złagodzić wzmacniaczem lampowym Yaqin mc 84 L lub 5881a. Wybrałem je ze względu na kompaktowe rozmiary bo tylko takie zmieszczę na regale. Nie muszą być audiofilskie i rozkładać dźwięk na atomy. Liczy się barwa,ciepło,stereofonia. Pokój 16m².

Muzyka z CD,stary rock od dynamicznych brzmień po ballady.

I tu proszę o propozycje poparte doświadczeniem 🙂

Mam  5881      jest   na  lampach  tun-sola  6L6    i  moge   napisac  ze   to   raczej  lub  napewno   nie  jest   ciepło   brzmiacy  wzmacniacz ,  gra    na   modłe  tranzystorową  troche  jak   hybryda .   Jak  juz  to   yaqin  30l  tak   must  have,  z  fabrycznymi  lampami  jest  bardzo  analogowo ,  wymieniłem  lampy  mocy   na JJ  i  jest   wiecej  przestrzeni  powietrza,  troche   odmuliły  brzmienie  -ps   wersja  fabrik  janek  30l.

5881   napewno  nie  nadaje  sie  do  jasnych   kolumn .ale  ile  uszu  tyle  doznań.

Jeżeli  chodzi  o   tranzystory    to  polecam     sony 570 es   to  bardzo  udany  sonicznie   wzmacniacz  ,  lub   kenwood   ka  7010     -  sa   na  sankenach , i  moim  zdaniem   to    znakomite    wzmaki   mimo   juz   wiekowej  konstrukcji.   Ka  7010  to znakomity   wzmak  o  wiele  lepszy  od   ka  7020.

Dzis   rano  podłaczyłem   swojego   janka  5881       do   Vanderstenów c1    zródłem  był   CAazur 640v2 ,  co  prawda   moj   janek   jest   po  modyfikacjach  ,  jakich  to   wie  poprzedni  własciciel .  Dzwiek   ?   zaskakujaco   dobry   ,   potencjometr  głosnosci  na  godz  9 tej  i  jest   juz  wystarczajaco głosno   na   20m2 .  Bas   nawet  do  przyjecia  ,   srodek  pasma   znakomity    gora    bez     ostrosci   -    a  ktos mi  doradzał by go  sprzedać   ,   bo to chinska lipa   ......

• 1 month later...