Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam.

Odkryłem dzisiaj że w jednej kolumnie Monitor Audio Gold 300 6g w jednym głośniku niskotonowym nie ma basu. Kolumny były kupione na początku roku. Teraz nie wiem czy reklamować z tytułu rękojmi czy gwarancji oraz czy domagać się wymiany kolumn czy naprawy. Ktoś podpowie ci będzie najlepsze w tym przypadku?

Jeżeli napisałem w nieodpowiednim dziale to proszę o przeniesienie.

Napisano
Dnia 2.03.2025 o 12:18, fluid77 napisał:

Witam.

Odkryłem dzisiaj że w jednej kolumnie Monitor Audio Gold 300 6g w jednym głośniku niskotonowym nie ma basu. Kolumny były kupione na początku roku. Teraz nie wiem czy reklamować z tytułu rękojmi czy gwarancji oraz czy domagać się wymiany kolumn czy naprawy. Ktoś podpowie ci będzie najlepsze w tym przypadku?

Jeżeli napisałem w nieodpowiednim dziale to proszę o przeniesienie.

Ja skorzystałbym z rękojmi czyli niezgodności towaru z umową zakupu i zażądał wymiany na nowy, wolny od wad.
Takie rozwiązanie daje nadzieję na mniej przepychanek, niekończących się napraw itd. i ceduje odpowiedzialność na sprzedawcę.
Oczywiście raczej na pewno i tak będziesz czekał 2 tygodnie na rozpatrzenie.

Napisano

Monitor Audio daje gwarancję na kolumny 5 lat (po zarejestrowaniu na stronie). Rozumiem że taka sytuacja jak opisał @fp74 zadziała np. po 4,5 roku użytkowania. Co będzie jeśli np. po tym czasie kolumny nazwijmy to - nie wyglądają na nowe? Mają rysy, może lekkie wgięcie przetwornika (tam są aluminiowe) - np w tej drugiej, nieuszkodzonej kolumnie? Czy wtedy też możemy zażyczyć sobie wymianę? 

Napisano
20 minut temu, Palmos napisał:

4,5 roku

Po takim czasie jesteś zdany tylko na zapisy gwarancyjne ustalone przez producenta i grasz wg jego reguł. Wydłużony okres gwarancji to tylko „dobra wola”, a nie wymóg prawny. Nie Ty stawiasz tu warunki, chyba że regulamin takiej rozszerzonej gwarancji mówi co innego.

Napisano

Dnia 4.03.2025 o 11:32, fp74 napisał:

Te 4,5 to rozumiem jako przykład.

Tak. 

Dzięki

Nic nie mam uszkodzone. Pytałem tak hipotecznie skoro temat jest już na tapecie a wypowiadają się koledzy mający niemałe pojęcie.

Napisano

Rękojmia to zdecydowanie lepsza podstawa prawna do dochodzenia swoich roszczeń. Masz dwa lata jak koledzy wspomnieli. Natomiast po upływie tego terminu jak w twoim przypadku musisz oddać sprzęt na gwarancję. Przeczytaj w karcie gwarancyjnej produktu jak przebiega cała sprawa tam wszystko jest opisane. 

Napisano

Wczoraj dostałem taką odpowiedź od sprzedawcy u którego złożyłem reklamację z tytułu rękojmi. Czy to możliwe żebym uszkodził membranę? Audiolab 9000A przy 4ohm osiąga 160W zaś MA podaje moc do 250W. Najgłośniej słuchałem dochodząc może do -18db ale to chwilowo bo dla mnie było już niekomfortowo głośno. 

Nie wiem co w tej sytuacji zrobić jeżeli ostatecznie odpowiedź będzie negatywna. 

Nie rozumiem też po co wysyłają mi swoją decyzję skoro nie jest ona ostateczna.

Screenshot_2025-03-14-11-16-43-03_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12~2.jpg

Napisano

Też jestem ciekaw jak to się potoczy dalej. Zwłaszcza że piszesz, że....

Dnia 2.03.2025 o 11:18, fluid77 napisał:

Odkryłem dzisiaj że w jednej kolumnie

To jest moim zdaniem kluczowe. Zakładam że słuchasz pary kolumn, więc dlaczego tylko z jednym przetwornikiem w jednym kanale jest problem? No zobaczymy co tam ekspertyza pokaże🤔

Napisano
17 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Też jestem ciekaw jak to się potoczy dalej. Zwłaszcza że piszesz, że....

To jest moim zdaniem kluczowe. Zakładam że słuchasz pary kolumn, więc dlaczego tylko z jednym przetwornikiem w jednym kanale jest problem? No zobaczymy co tam ekspertyza pokaże🤔

Tylko w jednej kolumnie.

Napisano
4 minuty temu, fp74 napisał:

Dlatego na wszelki wypadek odpowiedzieli negatywnie a jak będzie ekspertyza serwisu to będzie pewnie odp ostateczna.

A ekspertyza dodatkowa, niezależna, jeśli by ta była sprzeczna z tą serwisu?

To co wtedy?

Tak tylko pytam... 😜