Butler Napisano Czwartek o 15:35 Udostępnij Napisano Czwartek o 15:35 55 minut temu, rocknrolla napisał: Czy to nie jest tak, że nie odczuję różnicy między 5.1 a 5.1.4? Odczujesz i to zdecydowanie. 56 minut temu, rocknrolla napisał: Muszę iść do jakiegoś salonu i odsłuchać 5.1 vs 5.1.4. Bdb pomysł. 56 minut temu, rocknrolla napisał: Ja się trochę obawiam, że dołożę kilka-kilkanaście k PLN więcej, a może różnicy nie odczuję. Atmos to jeden z największych skoków technologicznych ostatnich lat w domowych zestawach KD. Nie mówimy o niuansach, nie ma dyskusji typu słyszę/nie słyszę. Postęp jest ewidentny. 1 godzinę temu, rocknrolla napisał: Miejsce na głośniki już chyba zaplanowaliśmy - 3 w scianie z TV, i 2 w scianach bocznych. Wszystkie 5 sa podtynkowe, najlepiej "pivotable", zeby dalo sie kierunek ustawic i skierowac na kanape. Umiejscowienie oraz kąt opasania głośników w Twoim wypadku nie wymagają regulacji kierunku LCR oraz surround. Co innego Atmos, przy x.x.4 warto mieć regulowane lub wręcz uchylne. 1 godzinę temu, rocknrolla napisał: Rozumiem, ze do sciennych i sufitowych moge zastosowac boxy, zeby pelnily funkcje "puszek kolumnowych" Nie. Głośniki instalacyjne zostały zaprojektowane po to by je montować na płycie gipsowej, warto jedynie pamiętać by przestrzeń wokól wypełnić wełną mineralną. Tylko tyle. Obudowy są zbędne. Niektóre konstrukcje inwall fabrycznie mają zabudowaną skrzynkę. O customowych obudowach możesz myśleć jeśli głośniki chcesz wpakować do litej ściany gdzie nie było by jak ich zamonotwać. 1 godzinę temu, rocknrolla napisał: poza tym... jakies wytlumienie sufitu podwieszanego? Cos co moge ukryc albo zrobic przy okazji. Sa zasady rzemiosła o którym trzeba pamiętać. Specjalistyczne rozwiązania do montażu podwieszanych konstrukcji, specjalne gumowe wieszaki, technologiczne dystanse itd. Przeglądnij tutki na YT, dużo jest materiałów wideo o tym jak należy budować sufit i ściany by nie dzwoniły i nie drgały. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Czwartek o 16:22 Udostępnij Napisano Czwartek o 16:22 1 godzinę temu, rocknrolla napisał: Dzięki za bycie apologetami dobrego KD. Wydaje mi się, że w tym wątku pomogliście mi bardzo dużo, ale... Czy to nie jest tak, że nie odczuję różnicy między 5.1 a 5.1.4? Muszę iść do jakiegoś salonu i odsłuchać 5.1 vs 5.1.4. Ja się trochę obawiam, że dołożę kilka-kilkanaście k PLN więcej, a może różnicy nie odczuję. Zapraszam do nas mamy salkę z systemem 5.2.4 na głośnikach instalacyjnych od Sonus faber. Robi to niezwykłe wrażenie Opcji ogółem będzie dużo, część już tu dostałeś, więc jak napisałem, zapraszam do kontaktu (proś o Marcina/Wojtka, są u nas od KD) i postarają się znaleźć ciekawe rozwiązanie, razem z cenami 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano Piątek o 09:54 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 09:54 W międzyczasie polecono mi coś takiego. Amplituner: Onkyo TX-RZ30 Głośniki frontowe (ścienne, podtynkowe): 2x Monitor Audio CP-WT380 Głośniki surround (tył, podtynkowe): 2x Monitor Audio CP-WT260 Głośniki sufitowe (ATMOS, 4 szt.): 4x Monitor Audio C1M Głośnik centralny (podtynkowy): Monitor Audio CP-WT240-LCR Subwoofer: REL HT1205 Mk2 Jak oceniacie? Mam jeszcze pytanie odnośnie SUBa. Patrząc na pokój od góry, na calej scianie z TV, pod spodem mam szafkę. Chciałem suba umieścić z lewej stronnny szafki. Jakieś konkretne odległości od mebli/ściany mam zachować? (głupie pytanie) W przypadku tego Suba REL - rozumiem, że będzie zwrócony głośnikiem do pokoju, zgadza się? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Piątek o 10:20 Udostępnij Napisano Piątek o 10:20 (edytowany) 27 minut temu, rocknrolla napisał: Jak oceniacie? Spoko. Może osobiście zamiast REL bym wybrał inny sub, ale to nie jest zły wybór. Jest bardzo uniwersalny i ładnie zinegruje się z frontami inwall w muzyce. Na minus to nie ma tak dobrego niskiego zejścia jak konkurencyje suby, 22Hz przy -6dB to bardzo przeciętne parametry. 27 minut temu, rocknrolla napisał: Mam jeszcze pytanie odnośnie SUBa. Patrząc na pokój od góry, na calej scianie z TV, pod spodem mam szafkę. Chciałem suba umieścić z lewej stronnny szafki. Jakieś konkretne odległości od mebli/ściany mam zachować? (głupie pytanie) W przypadku tego Suba REL - rozumiem, że będzie zwrócony głośnikiem do pokoju, zgadza się? To jest metoda prób i błędów. Daj sobie wstępnie możliwość umieszczenie go po lewej lub po prawej stronie, może być spora różnica. Co do odległości od mebli/szafki, nie ma konkretnych zaleceń. Głośnik w stronę pokoju. Polecam Ci dwa suby, drugi gdzieś z tyłu np. w rogu za meblami kuchennymi. Edytowano Piątek o 10:23 przez Butler 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano Piątek o 10:27 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 10:27 4 minuty temu, Butler napisał: To jest metoda prób i błędów. Daj sobie wstępnie możliwość umieszczenie go po lewej lub po prawej stronie, może być spora różnica. Co do odległości od mebli/szafki, nie ma konkretnych zaleceń. Głośnik w stronę pokoju. Dzięki za szybką odpowiedź. Hm problem polega na tym, że szafka pod TV miała być po całej długości ściany. Specjalnie dla SUB, meblarz zrobi krótszą szafkę - ale tylko z jednej strony. No nic - to już mój problem chyba ;> A jakiegos suba byś polecił? Coś sprawdzonego? Chcę zacząć od jednego suba, ale tak jak pisaliśmy w poprzednim wątku, doprowadzę tylko kabel na koniec pokoju, żeby go już tam mieć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Piątek o 10:29 Udostępnij Napisano Piątek o 10:29 1 minutę temu, rocknrolla napisał: A jakiegos suba byś polecił? Coś sprawdzonego? SVSy z serii PB, Klipsche RP - takie typowe kinówki Od razu zaznaczę, że Klipsche są wręcz olbrzymie, co może być istotne 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Piątek o 10:33 Udostępnij Napisano Piątek o 10:33 (edytowany) @Q21 ,system kolega buduje inwall. Otwarte suby przy muzyce to trochę ryzykancka sprawa, Ja bym postawił na SVS Sb2000pro, JL Audio d110, Magnat Cinema Ultra SUB 300-THX 6 minut temu, rocknrolla napisał: A jakiegos suba byś polecił? Coś sprawdzonego? REL nie będzie zły! Jak masz dobrą cenę to nie chcę Cię zrażać do niego. 7 minut temu, rocknrolla napisał: Chcę zacząć od jednego suba, ale tak jak pisaliśmy w poprzednim wątku, doprowadzę tylko kabel na koniec pokoju, żeby go już tam mieć. Super. Pociągnij kabel RCA oraz gniazdko 230V. Jak już sobie wszystko ogarniesz to łatwo sobie wówczas zrobisz upgrade. Nic nie stoi na przeszkodzie by wypożyczyć suba, łatwiej wtedy podejmować dycyzję. Edytowano Piątek o 10:34 przez Butler 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano Piątek o 10:39 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 10:39 1 minutę temu, Butler napisał: REL nie będzie zły! Jak masz dobrą cenę to nie chcę Cię zrażać do niego. Dobrą cenę mam tylko na Sonos in-wall (co rozumiem bedzie slabsze od tych MA) i ewentualnie na ampli - Denon AVC-X3800H. To jest zaskakujące, że w dużo droższym i bogatszym kraju jakim jest Szwajcaria, ten ampli można kupić za 3300-3500 PLN. Apropos ampli - czytałem, że wrto dopłacić do X4800H, ale tu już nie ma takiej promocji i kosztowałby mnie 6350 PLN. Warto dopłacić drugie tyle? 7 minut temu, Butler napisał: SVS Sb2000pro, Tzn PB2000 Pro? https://www.q21.pl/svs-pb-2000-pro-czarny.html ten? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Piątek o 10:46 Udostępnij Napisano Piątek o 10:46 (edytowany) 11 minut temu, rocknrolla napisał: Apropos ampli - czytałem, że wrto dopłacić do X4800H, ale tu już nie ma takiej promocji i kosztowałby mnie 6350 PLN. Warto dopłacić drugie tyle? Haha, no to rzymaj się portfela tylko dobrze. Nie będziemy za Ciebie decydować ile chcesz kasy wydać, X4800 to po prostu wyższy model od X3800. Do stylu grania MA chyba wolałybym Denon od Onkyo. Ale dołożysz kolejne 2-3 tysiące i możesz patrzeć już na NAD, Arcam, Anthem. 11 minut temu, rocknrolla napisał: Tzn PB2000 Pro? https://www.q21.pl/svs-pb-2000-pro-czarny.html ten? Nie, seria SB. PB w SVS to są suby tzw, otwarte. Większe, z otworem bass reflex, grają głębiej i mocniej. To super wybór do rozwiązań typowo kinowych. Do muzyki jednak nie zawsze. Edytowano Piątek o 10:50 przez Butler 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano Piątek o 10:53 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 10:53 1 minutę temu, Butler napisał: Do stylu grania MA chyba wolałybym Denon od Onkyo. Ale dołożysz kolejne 2-3 tysiące i możesz patrzeć już na NAD, Arcam, Anthem. Nie zależy mi na tym, żeby wydać jak najwięcej - wręcz przeciwnie:P Bo i tak z planowanego kosztu na KD rzędu 25-30k robi się już 50k z hakiem (uwzględniam projektor UST)... Jak ten X4800H nie oferuje nic więcej poza tym co daje X3800H, to na pewno nie będę dopłacał. Natomiast rozumiem, że to kwestia indywidualna odsłuchu - to mnie (jako inżyniera) najbardziej wkurza w Audio. Brak możliwości skwantyfikowania i porównania w tabelce. Tzn. można, ale tu, jak się okazuje, cyfry często kłamią. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano Piątek o 10:58 Udostępnij Napisano Piątek o 10:58 Cyfry nie kłamią nigdy. Producenci kłamią w liczbach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Piątek o 10:59 Udostępnij Napisano Piątek o 10:59 25 minut temu, Butler napisał: system kolega buduje inwall. Otwarte suby przy muzyce to trochę ryzykancka sprawa, Ja bym postawił na SVS Sb2000pro, JL Audio d110, Magnat Cinema Ultra SUB 300-THX Ale tam ma dużo metrów... SB3000 IMHO x 2 albo ewentualnie drugi mniejszy do wyrównania. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Piątek o 11:00 Udostępnij Napisano Piątek o 11:00 (edytowany) 9 minut temu, rocknrolla napisał: Jak ten X4800H nie oferuje nic więcej poza tym co daje X3800H, to na pewno nie będę dopłacał. Oferuje więcej. Funkcjonalnie są dość podobne, ale wyższy ma odczuwalnie lepszą kontrolę grania. X3800H to solidny ampli klasy niższej średniej, taka budżetówka dla Kowalskiego. X4800H jest bardziej rozdzielczy, nie jest tak ciepły i kluchowaty jak X3800H 2 minuty temu, PanKlor napisał: Ale tam ma dużo metrów... SB3000 IMHO x 2 albo ewentualnie drugi mniejszy do wyrównania. No to lecim z budżetem Tu się dołoży dwa klocki, tam trzy klocki... Skąd ja to znam Edytowano Piątek o 11:03 przez Butler 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano Piątek o 11:39 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 11:39 (edytowany) 40 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Cyfry nie kłamią nigdy. Producenci kłamią w liczbach. Oj w kwestii audio wkładasz chyba kij w mrowisko;> Wydaje mi się, że takie same parametry mogą grać różnie - (ja się za słabo znam), ale jak się słucha opisów ludzi, którym słoń na ucho nie nadepnął tak jak mi, to opis odsłucu jest kwiecisty i poetycki. Jeden gra "ciepło", inny twardo i zbyt wyraźnie etc. 39 minut temu, Butler napisał: No to lecim z budżetem Tu się dołoży dwa klocki, tam trzy klocki... Skąd ja to znam Dokładnie... gdzie jest granica?:D Ja, jeszcze jak ja... ale jak to ukochanej wytłumaczyć? To jest wspólna część narracji, którą powiedziano mi w 3 sklepach - że największym ograniczeniem w kwestii budowy audio są przedstawicielki płci pięknej, z którymi się związaliśmy🤣 Edytowano Piątek o 11:40 przez rocknrolla Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Piątek o 11:58 Udostępnij Napisano Piątek o 11:58 14 minut temu, rocknrolla napisał: Jeden gra "ciepło", inny twardo i zbyt wyraźnie etc. Jakbyś posłuchał np. Dali Oberon vs Focal Chora/Theva to byś zrozumiał o co chodzi. Pamiętaj też, że często kolumny są oceniane pod kątem basu w stereo (to dość wymagający zakres). Ty natomiast budujesz zestaw kina domowego a muzyka ma być tłem dla spotkań towarzyskich. Chcesz też mieć lajfstajlowe, ładne wnętrze. Skupiłbym się w takim razie na: 1. wyborze skutecznych kolumn, szczególnie warstwy dolnej - zakładam, że chcesz mieć amplituner a nie amplituner i dodatkowe końcówki mocy (miejsce, budżet). 2. zbudowaniu dobrej podstawy basowej - 2 suby zamknięte. Do takiego pomieszczenia serio SB3000 x 2 albo SB3000 plus coś mniejszego jakby miał przeszkadzać. 20 minut temu, rocknrolla napisał: Dokładnie... gdzie jest granica?:D Dla każdego z nas w innym miejscu. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano Piątek o 12:00 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 12:00 1 minutę temu, PanKlor napisał: Dla każdego z nas w innym miejscu. Bardziej chodziło o to, że wszyscy (albo chociaż większość znakomita) ma tendencje do jej przekraczania ;> Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Piątek o 13:21 Udostępnij Napisano Piątek o 13:21 (edytowany) 1 godzinę temu, rocknrolla napisał: największym ograniczeniem w kwestii budowy audio są przedstawicielki płci pięknej, z którymi się związaliśmy🤣 Fachowo to się nazywa WAF (wife approval factor), u nas często WAŻ (współczynnik akceptacji żony). Nic nowego. Poza tym, audiofile powinni mieć w testamencie zapisane "Nie sprzedawaj tego sprzętu za tyle ile ci mówiłem, że kosztuje." Edytowano Piątek o 13:21 przez Butler 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Piątek o 16:34 Udostępnij Napisano Piątek o 16:34 5 godzin temu, Butler napisał: @Q21 ,system kolega buduje inwall. Otwarte suby przy muzyce to trochę ryzykancka sprawa, To fakt, zapomniałem W takim razie RELe z linii HT lub SVSy SB będą najciekawszymi opcjami. Wyżej i drożej KEFy KC lub JL Audio z serii E, aczkolwiek tu też z zejściem nie szaleją. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Sobota o 07:11 Udostępnij Napisano Sobota o 07:11 też jestem za tym zestawem. Jeśi system kinowy to faktycznie zmienić 1205 na RP1400 na przykład. REL świetnie sie spisuje w roli subwoofera uniwersalnego. W kinie nie zejdzie tak nisko. Ale to moment to suby zamnięte jednak? cos zgubiłem? 2 suby dobre rozwiazanie. A masz mozliwość jednego z przodu a drugiego z tyłu? RZ30 + Monitor Audio to na tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano Sobota o 20:33 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 20:33 Jak mam do wyboru: DENON AVC-X4800H albo Onkyo TX-RZ50 - jakieś za/przeciw którymś z nich? Coś innego w tej cenie? 13 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Jeśi system kinowy to faktycznie zmienić 1205 na RP1400 na przykład. Ten klipsch to za duży jak kolega wcześniej świetnie wspomniał. Ten SVS SB2000 Pro wyglada OK, po tym jak doradził go @Butler. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano Sobota o 22:02 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 22:02 edit: ------------------- I jeszcze jedno pytanie. Na ten moment będzie to system 5.1.4. Zakładam, że w niedługiej przyszłości potencjalnie podepnę drugiego suba - chcę już przeciągnąć kabel. Czy pownienem pomyśleć o jeszcze jakichś innych kablach tak na "zaś"? Co z ewentualnym podłączeniem głośników w innych dwóch pomieszczeniach (łącznie 4 głośniki w dwóch pokojach) - dobrze rozumiem, ze (dla Denon AVC-X4800H) można to zrobić tylko z poziomu pre-out Zone2 i zone3? Czyli wtedy trzeba podpiac na koncu jakis wzmacniacz i dopiero do tego glosniki? tak wyglada ten denon z tyłu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rocknrolla Napisano Sobota o 22:24 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 22:24 sorry za spam, ale nie moge edytowac. Czemu ten x4800H w opisie ma 9.4, skoro widze 11 kanałów i 4 suby. Czyli 11.4? Opis 9.4 na kilku stronach, m.in. https://www.q21.pl/denon-avc-x4800h.html Później w specyfikacji tech. widzę: Maks. liczba kanałów przetwarzania (przedwzmacniacza): 11.4 Help me, i am lost Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowany) Do suba potrzebujesz jeszcze zasilania 230V. Denon x4800 ma 9 końcówek mocy ale potrafi zdekodowac 11 kanałów. Żeby wykorzystać pełen potencjał trzeba dokupić końcówkę mocy albo wzmacniacz który jest w stanie w trybie końcówki pracować. O ile dobrze pamiętam to jak zrobisz 5.1.4 to uruchomisz maks 1 dodatkowa strefę i potrzebujesz wzmacniacza. Nie ma to moim zdaniem sensu. Kup i uzywaj niezaleznie np. Wiim Amp albo podobny mini wzmacniacz do tych dodatkowych pomieszczeń albo w ogóle jakis aktywny zestaw. Zarządzanie strefami itp. to wkurzające doświadczenie. Domownicy będą Ci wdzięczni. Edytowano 19 godzin temu przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu (edytowany) 13 godzin temu, rocknrolla napisał: Jak mam do wyboru: DENON AVC-X4800H albo Onkyo TX-RZ50 - jakieś za/przeciw którymś z nich? Coś innego w tej cenie? To konkurencyjne amplitunery, zwolenników znajdziesz zarówno jednego i drugiego. I oba są dobrym wyborem. https://www.zkelectronics.com/compare/denon-avc-x4800h/uk/onkyo-tx-rz50/europe/ Czynnikiem decydującym często jest cena, jak trafisz na solidną promocję to nie ma moim zdaniem sensu wchodzić w szczegóły techniczne. Bliskim krewnym Onkyo jest Pioneer VSX-LX505 oraz Integra DRX-5.4, z kolei bliskim Denona jest Marantz Cinema 40. 11 godzin temu, rocknrolla napisał: Co z ewentualnym podłączeniem głośników w innych dwóch pomieszczeniach (łącznie 4 głośniki w dwóch pokojach) - dobrze rozumiem, ze (dla Denon AVC-X4800H) można to zrobić tylko z poziomu pre-out Zone2 i zone3? Czyli wtedy trzeba podpiac na koncu jakis wzmacniacz i dopiero do tego glosniki? Też uważam że sterowanie strefami z poziomu ampli jest... mało wygodne. Ale może to kwestia przyzwyczajenia. Ja nie używam. Jeśli zbudujesz 5.1.4 to tak, podpinasz kabel RCA do wyjść PreOut Zone 2/Zone3, z drugiej strony podłączasz do innego wzmacniacza zasilającego głośniki. Zasada działania preout pozwala na obsługę systemu wyłącznie za pomocą amplitunera (głośność także). Jakby wzmak miał wejście trigger/in to już wówczas wszystko będzie bezobsługowe, amplituner sam go uruchomi i wygasi. Edytowano 16 godzin temu przez Butler 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu Dnia 5.03.2025 o 10:54, rocknrolla napisał: To co Ty byś zainstalował? Zrozumiałem, że 3.1 - ścienne moga być czy to nieporozumienie? Bo mi sie ciagle o to rozchodzi. Poleć proszę jakiś sensowny zestaw - ampli + 3.1. Rozumiem, ze kazdy ma swoje preferencje, ale ja w kwestii hardwareu audio jestem noobem. Tak jak napisalem wczesniej naglosnienie "w kuchni" uzyskujemy poprzez maksymalne wykorzystanie "dziupli" lub wneki na TV To tam montujemy glosnik centralny i pelnoprawne kolumny ktore zasilamy amplitunerem AV duzej mocy Same kolumny zaczynamy dobierac jak pani domu wybierze komode/szafke i zostawi nam miejsce na sprzet audio Jesli pani domu jest elastyczna w wyborze komody lub szafki to mierzymy dziuple TV i liczymy 30% wymiaru na miejsce pod kolumny L i R czyli 15% wymiaru na kazda z kolumn Oprocz mocy kolumny skupiamy sie na kolorze zestawu oraz jego wysokosci by nie kolidowal z ekranem TV Mozna by sie pokusic o wybor barwy dzwieku takiego zestawu w salonie audio przy czym glownym czynnikiem powinna byc jego moc bo ksztalt pomieszczenia nie jest regularny . Glosniki scienne jak najbardziej w WC lub pod prysznicem czyli zone 2 ale powinno sie ich unikac w salonie. Ciezko jest polecic zestaw nie znajac czlowieka i jego rodziny bo gusty sa rozne. Na ten moment nietypowi koneserzy wybieraja kolumny ciemno zielone do brazowych szafek teak ale sa i tez tacy ktorzy lacza zloty kolor sztukaterii sciennych z bialym... Najtanszy amplituner duzej mocy kupisz od pioneer,denon czy onkyo przy czym denon zaspokaja gusta kobiet i rodzin 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts