Skocz do zawartości

Kino domowe do pomieszczenia 42m2 + multiroom dla dodatkowych pomieszczeń

Recommended Posts

15 godzin temu, rocknrolla napisał:

Help me, i am lost

Kup coś co ma niezależne wyjścia dla subwooferów. Masz salon i za bardzo nimi nie pojeździsz więc jedyny ratunek to elektronika. RZ30, RZ70, Denony X3800 i w górę. SB2000 imho nie zapewni Ci odpowiednich wrażeń w kinie. Raczej SB3000 i jako drugi możesz dokupić SB2000 Pro. 

10 godzin temu, bora902 napisał:

denon czy onkyo przy czym denon zaspokaja gusta kobiet i rodzin

Jak to rozumieć? Neutralne brzmienie? Czy piszesz o estetyce samego sprzętu? 

8 godzin temu, PanKlor napisał:

Raczej SB3000 i jako drugi możesz dokupić SB2000 Pro. 

Jak byś miał to wyjaśnić laikowi - bass będzie bardziej czysty? Żwawy? 30% droższy, od i tak, już dość drogiego suba. 

@Q21 dla forumowiczów jest jakaś zniżka u Was? Mowa o: 

Denon X4800H

2x Monitor Audio CP-WT380

2x Monitor Audio CP-WT260

4x Monitor Audio C1M  (do tego daje się jakiś box na głośnik?)

Monitor Audio CP-WT240-LCR 

SVS SB3000 

7 godzin temu, rocknrolla napisał:

Jak byś miał to wyjaśnić laikowi - bass będzie bardziej czysty? Żwawy? 30% droższy, od i tak, już dość drogiego suba. 

To nie są drogie subwoofery. Serio. W dużym pomieszczeniu jak chce się mieć dobry bas to po prostu trzeba zainwestować w cos co będzie w stanie zbudować ciśnienie które spowoduje, że bas będzie odczuwalny. Drugi i kolejny  subwoofer ma zapewnić wyrównanie pasma tak aby nie było w nim dziur spowodowanych fizyka. 

10 godzin temu, rocknrolla napisał:

@Q21 dla forumowiczów jest jakaś zniżka u Was? Mowa o: 

Denon X4800H

2x Monitor Audio CP-WT380

2x Monitor Audio CP-WT260

4x Monitor Audio C1M  (do tego daje się jakiś box na głośnik?)

SVS SB3000 

Jak najbardziej :) Już przekazuję kolegom z salonu, by przesłali ofertę na PW do Ciebie :) 

Kolejne głupie pytanie z mojej strony - kino domowe będzie napędzane przez HiSense PX3-Pro. 

Na szafce RTV będzie własnie ten projektor - umiejscowienie tego proj blisko ściany to konieczność, będzie bardzo blisko głośnika centralnego. Zakładam, że nie będzie tu żadnych zakłóceń interferencji między projektorem a centralnym? 

Z innej beczki - macie jakieś sprawdzone tutorialy/DIY jak przygotować ścianę/sufit pod kątem instalacji głośników? Chodzi mi nie o samą instalację głośników, ale jakieś wytłumienie etc. Jak przygotować całościowy sufit podwieszany, żeby było audio-friendly. 

12 godzin temu, rocknrolla napisał:

Jak to rozumieć? Neutralne brzmienie? Czy piszesz o estetyce samego sprzętu? 

cieple brzmienie  ktore  jest neutralne dla ucha to w denon

estetyka i piekno  to wg.mojego gustu widze w onkyo 

obudowa i wykonanie czy  materialy  "skrzynki" tez lepsze w onkyo 

onkyo jest bardziej wyraziste  w dzwieku  ale po czasie meczy  czego nie ma w denon podczas dlugiego seansu

53 minuty temu, rocknrolla napisał:

kino domowe będzie napędzane przez HiSense PX3-Pro. 

Na szafce RTV będzie własnie ten projektor - umiejscowienie tego proj blisko ściany to konieczność,

UST i centralny pod ekranem (jaki by nie był) się po prostu wyklucza jak ma to być dobrze ustawione. Dolicz sobie do zestawu koszt ekranu ALR który będzie akustycznie transparentny a centralny zamontuj na jednej wysokości z frontami (wysokość odsłuchu). 

A - i policz sobie jeszcze ile cali z tego "bardzo blisko" otrzymasz. Może się okazać, że TV da Ci jednak lepszą jakość za podobną albo i mniejszą kasę. 

Edytowano przez PanKlor

55 minut temu, rocknrolla napisał:

Z innej beczki - macie jakieś sprawdzone tutorialy/DIY jak przygotować ścianę/sufit pod kątem instalacji głośników? Chodzi mi nie o samą instalację głośników, ale jakieś wytłumienie etc. Jak przygotować całościowy sufit podwieszany, żeby było audio-friendly. 

Mogę Ci zalinkować jak u siebie robiłem. Generalnie z perspektywy czasu to jakbym miał coś zmienić to nie robił bym skrzynek na głośniki Atmos.

https://forum.audio.com.pl/topic/1236-wasze-systemy/?do=findComment&comment=547317

Edytowano przez Butler

4 minuty temu, PanKlor napisał:

Dolicz sobie do zestawu koszt ekranu ALR który będzie akustycznie transparentny a centralny zamontuj na jednej wysokości z frontami (wysokość odsłuchu). 

Pozwól, że sparafrazuję, upewniając się, że dobrze zrozumiałem - głośnik centralny umieścić pod ekranem ALR (wtedy będzie na jednej linii z L i R)?

Mogę dopytać jeszcze dlaczego centralny pod ekranem się wyklucza? Fale z głośnika vs wiązki laserowe i ich interferencja?

3 minuty temu, Butler napisał:

Mogę Ci zalinkować jak u siebie robiłem. Generalnie z perspektywy czasu to jakbym miał coś zmienić to nie robił bym skrzynek na głośniki Atmos.

No mi właśnie w jednym miejscu mówią, żeby na te sufitowe C1M-C2M dawać skrzynki, a w drugim nie wspomnieli nawet o tym (myślałem, że to ich ignorancja), ale skoro odradzasz, to "valid point". 

Zastanawia mnie tylko, czy ta cisza/dziwne uczucie wynika z tych skrzynek czy raczej wytłumienia całego sufitu tą wełną mineeralną czy co tam masz. 

Bo te pozostałe głosniki in-wall co mam, to rozumiem, ze juz zadnych skrzynek nie wymagaja, bo same posiadaja obudowy:

Monitor Audio CP-WT380

Monitor Audio CP-WT260

Rajt? 

No i... WOW - prawdziwe kino domowe, dedykowane pomieszczenie. No... WOW! tylko to mi się ciśnie na usta;) 

Transparentny akustycznie ekran ALR pozwoli Ci zamontować głośnik centralny za wyświetlanym obrazem. Dźwięk kanału centalnego dobiegający bezpośrednio zza TV to level master w kinie domowym. Jak będzie ekran zwykły to nie możesz głośnika zasłaniać.

15 minut temu, rocknrolla napisał:

Mogę dopytać jeszcze dlaczego centralny pod ekranem się wyklucza?

Nie wyklucza ;) Po prostu wrażenie będą lepsze. Nie można jednak centralnego zasłaniać projektorem.

Edytowano przez Butler

Butler juz napisał. Zasłonisz sobie glosnik projektorem. Bez sensu. Chyba, że projektor na szafce a glosnik w szafce ale wtedy musisz go skierować lekko do góry. Tylko zaraz napiszesz, że w szafce bedzie amplituner ;)

Aha i ekran ALR to anti light reflection. Nie oznacza, że będzie akustycznie transparentny. Trzeba szukać takiego z obiema funkcjami, że tak napisze. Inna opcja to projektor UST pod sufitem do góry nogami a glosnik pod ekranem / na szafce. 

1 godzinę temu, rocknrolla napisał:

No mi właśnie w jednym miejscu mówią, żeby na te sufitowe C1M-C2M dawać skrzynki, a w drugim nie wspomnieli nawet o tym (myślałem, że to ich ignorancja), ale skoro odradzasz, to "valid point". 

Głośniki instalacyjne są zaprojektowane do tego by je montować w wyciętym otworze płyty GK lub innej np. OSB itp. Wokół głośnika warto zrobić wypełnienie z pianki montażowej lub wełny mineralnej, wtedy obudowa jest zbędna. Dokładanie skrzynek bez powodu to wesoła refleksja gdy komuś się wydaje że będzie lepiej. Z akustycznego punktu widzenie wolnej przestrzeni między stropem a sufitem ogólnie nie powinno się w pełni wypełniać wełną, najlepiej zostawić połowę pusto. Ale wokół głośników wypełnij całkowicie.

Wykonanie sufitu przez fachowca powinno spełnić akustyczne wymagania. Nie może nic "dzwonić", nie można nic montować na sztywno ze ścianą i stropem. Nalezy stosować np. takie wieszaki, taśmę pomiędzy stelażami a GK, zastosować dylatacyjną taśmę obwodową, zrobić podwójną warstwę płyt itd. To szeroki temat. Na YT znajdziesz pełno tutków. Najważniejsze to kompetentny fachowiec.

Edytowano przez Butler

To byłoby dla mnie najlepsze - proj na suficie... tylko w sklepie z projektorami powiedzieli, że nie ma dobrych uchwytów sufitowych do tych projetkorów UST. Dla mnie nawet lepiej byłoby na suficie - bezpieczniejszy tam bedzie proj. 

16 minut temu, Butler napisał:

Najważniejsze to kompetentny fachowiec.

Ja już mam majstrów, którzy mają całe wykończenie mieszkania zrobić. Nie wiem na ile są specjalistami od akustyki - nie zakładam;> Dlatego takie cenne uwagi jak dałeś chętnie przyjmę i będę musiał im powiedzieć jak to zrobić. 

@Butler Ty u siebie widziałem, że dawałeś wełnę mineralną na cały sufik i na całą ścianę z zabudową RTV. Jakąś konkretną tę wełnę? Potem już tylko płyta GK? Jakaś specjalna? Pisałeś o podwójnych płytach?  

Sorry, że tak dopytuję, ale bardzo doceniam Twój wkład do dyskusji - mega mi pomogłeś... i liczę na więcej;) 

21 minut temu, rocknrolla napisał:

Ty u siebie widziałem, że dawałeś wełnę mineralną na cały sufik i na całą ścianę z zabudową RTV. Jakąś konkretną tę wełnę?

Tak, na cały sufit oraz za ścianą frontowa i tylną. Tu opisywałem.

Dla przyjaznej akustyki, wykańczaj przestrzennymi i miękkimi materiałami, lamele, gips perforowany, pamele 3D itp. A jak nie tolerujesz całej ściany w "dziwnym" wykończeniu to przynajmniej tam gdzie są pierwsze odbicia dźwięku, tam gdzie lusterko w ścianie byś zamontował i widział głośnik.

Edytowano przez Butler

35 minut temu, Butler napisał:

Dopiero dojrzałem ten techniczny, wykonawczy plan. I znowu... WOW.

Napisałeś:

Cytat

Sufit. Tu "zabawy" najwięcej. Rozebrałem cały do desek podłogi piętra wyżej, tylko belki konstrukcyjne zostały. Pomiędzy belki dałem Rockwool Rockslab Acoustic 200mm. Do belek od spodu gumowe podkłady i na to przykręciłem płytę OSB 18mm pióro-wpust. Dalej przykleiłem piankę akustyczna od Sound Solutions 40mm+3. Następnie stelaż suchej zabudowy i znowu Rockwool Rockslab Acoustic 50mm, zostawiając trochę wolnej przestrzeni na instalację. Na stelażach przykręcone dwie warstwy płyty gipsowej, pomiędzy nimi arkusze 3mm gumy. I dopiero na koniec pianki a'la kliny. Wszędzie na stelażach przekładki akustyczne żeby drgania się nie przenosiły.

W nowym mieszkaniu, chyba nie ma co aż tak sufitu wytłumiać, hm? 

Lepiej w podwieszany dać tego Rockwoola akustycznego czy pianke? Czy jedno i drugie? Jak Ty byś to zrobił? Sufit GK będzie w odległości 10cm od sufitu. 

No i ten link co podałeś tam od pianki SS, pokazuje coś innego niż masz na zdjęciach zdaje się... https://soundsolutions.pl/pianki-akustyczne-140kg/m3-wygluszanie-scian Pisałeś o 4cm grubości + guma. Nie widzę na ich stronie takiego produktu. 

Ah i jeszcze jedno - dwie warstwy płyty gipsowej, to po prostu dwie płyty jedną na drugą? Ta konstrukcja GK trochę waży - wełna, 2x GK. 

Edytowano przez rocknrolla

2 godziny temu, rocknrolla napisał:

tylko w sklepie z projektorami powiedzieli, że nie ma dobrych uchwytów sufitowych do tych projetkorów UST.

Oni nie mają, a nie że nie dobrych :)

Lepiej w podwieszany dać tego Rockwoola akustycznego czy pianke? Czy jedno i drugie? Jak Ty byś to zrobił? Sufit GK będzie w odległości 10cm od sufitu. 

Dla mnie było ważne by się odseparować od piętra wyżej gdzie mam sypialnię, dlatego ta pianka SonicSolutions.

Zrób tylko suft podwieszany, opuść conajmniej 100mm, tyle z reguły mają głębokość montażową głośniki instalacyjne. Wypełnij połowę wolnej przestrzeni wełną 50mm. Wciśnij ją także do stelaży.

No i ten link co podałeś tam od pianki SS, pokazuje coś innego niż masz na zdjęciach zdaje się... https://soundsolutions.pl/pianki-akustyczne-140kg/m3-wygluszanie-scian Pisałeś o 4cm grubości + guma. Nie widzę na ich stronie takiego produktu. 

Na zamówienie brałem. Mają w ofercie ale trzeba dopytać. Dość skutecznie wygłusza sąsiednie pomieszczenie. Nadaje się także do przyklejenie na scianę by następnie ułożyć na tym np. Lamele na filcu. Takie kombo bardzo skutecznie zarówno pochłania i rozprasza średnie i wyższe częstotliwości.

Ah i jeszcze jedno - dwie warstwy płyty gipsowej, to po prostu dwie płyty jedną na drugą? Ta konstrukcja GK trochę waży - wełna, 2x GK. 

Tak, ale na krzyż,

Patrz poniżej o piance, w sumie to samo mam. Tylko jak mówię, głównie służy do izolowania.