wieloryb Napisano 4 marca Udostępnij Napisano 4 marca Witam Posiadam system w postaci wzmacniacza Rotel A10 ,kolumny Dali Opticon 2 mk2 do tego gramofon technics i cd Denon. Miałem do tej pory wpięty pomiędzy wzmak a cd kabelek Ricable Primus. Całkiem ładnie on gra ale chciałem czegoś lepszego więc postanowiłem kupić o jedną klase lepszą czyli Ricable Magnus. Moje pytanie. Czy miał ktoś doświadczenie z tymi kablami?? Oczekuje melodyjności, detali, dobrej stereofonii, wysokich tonów ale bez przesady. Pisze bez przesady bo miałem wpięte Albedo Blue(srebrne) i za dużo było tych wysokich tonów, były męczące. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 5 marca Udostępnij Napisano 5 marca Cześć Ricable są lekko ocieplone, przygęszczone, naturalne. Melodyjności im jednak na pewno nie można odmówić Magnus, a Primus to fajny skok w scenie i rozdzielczości. Szukając czegoś między Ricable, a Albedo warto sprawdzić Chorda Shawline 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieloryb Napisano 5 marca Autor Udostępnij Napisano 5 marca Cześć Bo ktoś tu napisał że kable od włoskiego Ricable są ciemne i matowe. No to wszystko zależy na jakim sprzęcie się słucha(wzmacniacz, kolumny) ja słuchająć Primusy na moim sprzęcie nic takiego nie odczułem aby były ciemne i matowe. Grają one lekko ocieplonym dzwiękiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 5 marca Udostępnij Napisano 5 marca (edytowany) 15 godzin temu, wieloryb napisał: Pisze bez przesady bo miałem wpięte Albedo Blue(srebrne) i za dużo było tych wysokich tonów, były męczące. Albedo Blue jak pamiętam sprzed lat grał Vką np. w porównaniu do Albedo Flat One w stosunku do Monolitha też. Ale żeby męczył wysokimi tonami? Hmmmmm.... Edytowano 5 marca przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieloryb Napisano 5 marca Autor Udostępnij Napisano 5 marca No cóż każdy ma swoje preferencje odsłuchowe i prawdopodobnie różny sprzęt audio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 5 marca Udostępnij Napisano 5 marca 3 godziny temu, wieloryb napisał: No cóż każdy ma swoje preferencje odsłuchowe i prawdopodobnie różny sprzęt audio. Też 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieloryb Napisano Czwartek o 18:22 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 18:22 Jestem po pierwszym odsłuchu tych kabli. W porównaniu do Primusów jest słychać różnice na tych Magnusach. Primusy są fajnie ale Magnusy są o co najmniej klase wyższe i lepsze. Magnusy są melodyjne, cieplejsze w porównaniu do Primusów, jest więcej detali. Mają też tą ceche że nie dają na siłe wysokie tony. Na magnusach wysokie tony są ale tyle ile ich powinno być. Także ja osobiście jestem zadowolony. Może nie każdemu taki dzwięk przypasuje ale żeby wszystkich uszczęśliwić to się nie da. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Czwartek o 19:43 Udostępnij Napisano Czwartek o 19:43 1 godzinę temu, wieloryb napisał: Primusy są fajnie ale Magnusy są o co najmniej klase Znaczy się, że Magnusy lepiej wpasowały się w Twój zestaw. Nigdy tych "klas" nie skumam, ktoś te klasy spisał, zweryfikował i określił, są jakieś normy etc. ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieloryb Napisano Czwartek o 20:08 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 20:08 Klasy są troche umowne tzn. w przypadku Ricable podstawowy jest Primus, Magnus jest już ten pod sprzęt z wyższej półki, natomiast Dedalus(dobrze pisze?) jest referencyjny. Podobnie jest z Albedo, Beggining jest dla początkujących, Blue jest podstawowy, Monolit referencyjny. To tak mniej więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Czwartek o 20:18 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:18 7 minut temu, wieloryb napisał: Podobnie jest z Albedo, Beggining jest dla początkujących, Blue jest podstawowy, Monolit referencyjny. To tak mniej więcej. A wiesz, że od lat mam Albedo Monolith, a zupełnie od niedawna Albedo Beggining 😉 Potrzebowałem czegoś taniego 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts