Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Posiadam system w postaci wzmacniacza Rotel A10 ,kolumny Dali Opticon 2 mk2 do tego gramofon technics i cd Denon. Miałem do tej pory wpięty pomiędzy wzmak a cd kabelek Ricable Primus. Całkiem ładnie on gra ale chciałem czegoś lepszego więc postanowiłem kupić o jedną klase lepszą czyli Ricable Magnus. Moje pytanie. Czy miał ktoś doświadczenie z tymi kablami??

Oczekuje melodyjności, detali, dobrej stereofonii, wysokich tonów ale bez przesady. Pisze bez przesady bo miałem wpięte Albedo Blue(srebrne) i za dużo było tych wysokich tonów, były męczące.

Cześć

Bo ktoś tu napisał że kable od włoskiego Ricable są ciemne i matowe. No to wszystko zależy na jakim sprzęcie się słucha(wzmacniacz, kolumny)  ja słuchająć Primusy na moim sprzęcie nic takiego nie odczułem aby były ciemne i matowe. Grają one lekko ocieplonym dzwiękiem.

15 godzin temu, wieloryb napisał:

Pisze bez przesady bo miałem wpięte Albedo Blue(srebrne) i za dużo było tych wysokich tonów, były męczące.

Albedo Blue jak pamiętam sprzed lat grał Vką np. w porównaniu do Albedo Flat One w stosunku do Monolitha też.  Ale żeby męczył wysokimi tonami? Hmmmmm....

Edytowano przez DiBatonio

Jestem po pierwszym odsłuchu tych kabli. W porównaniu do Primusów jest słychać różnice na tych Magnusach. Primusy są fajnie ale Magnusy są o co najmniej klase wyższe i lepsze. Magnusy są melodyjne, cieplejsze w porównaniu do Primusów, jest więcej detali. Mają też tą ceche że nie dają na siłe wysokie tony. Na magnusach wysokie tony są ale tyle ile ich powinno być. Także ja osobiście jestem zadowolony.  Może nie każdemu taki dzwięk przypasuje ale żeby wszystkich uszczęśliwić to się nie da.

Klasy są troche umowne tzn. w przypadku Ricable podstawowy jest Primus, Magnus jest już ten pod sprzęt z wyższej półki, natomiast Dedalus(dobrze pisze?) jest referencyjny. Podobnie jest z Albedo, Beggining jest dla początkujących, Blue jest podstawowy, Monolit referencyjny. To tak mniej więcej.

7 minut temu, wieloryb napisał:

Podobnie jest z Albedo, Beggining jest dla początkujących, Blue jest podstawowy, Monolit referencyjny. To tak mniej więcej.

A wiesz, że od lat mam Albedo Monolith, a zupełnie od niedawna Albedo Beggining 😉 

Potrzebowałem czegoś taniego 😉