Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witajcie. Mam taki zestaw głośników. Kiedyś chodziło to na Onkyo TX-SR876 ale to było lata temu. Chciałem reaktywować zestaw na jakimś współczesnym ampli najlepiej z możliwością podpięcia jakichś sufitówek pod Atmos. Przewertowałem trochę tematów i wychodzi, że łatwo nie będzie bo Focale z tego co piszecie nie są łatwe dla Amplitunerów wielokanałowych. W pobliskim salonie zasugerowano mi Marantza 5015 bo może się wpasować brzmieniem. Ale mam jeszcze inny trop. Z racji tego, że Onkyo grzał się jak piec martenowski i przerabiał moje pieniądze na ogrzewanie domu zainteresowałem się tą nową serią JBL MA710 pracującą w klasie D. Wyczytałem kilka opinii pochlebnych i przynajmniej jedną druzgocącą. Brzmienie?

Cytat z audio.com.pl 

"Żywiołem JBL MA710 są tryby wielokanałowe. W kinie domowym JBL czuje się jak ryba wodzie, przywołując wrażenia z prawdziwych, "dużych" sal kinowych. Dzięki ogólnemu zrównoważeniu i pewnej specyfice pozwala na sesje długie, pełne emocji, a do tego komfortowe.

JBL MA710 nie żałuje najniższych częstotliwości. Wiele zależy od subwoofera, jednak MA710 też ma tutaj coś do powiedzenia i mogłem się o tym przekonać porównując końcowe rezultaty.

Dynamika i rozmach zapewniają efektowny spektakl i poczucie "sprawczości"; w pewnym napięciu czekamy na te chwile, kiedy niski bas się odezwie… I wtedy robi się gorąco. Z kolei brzmienie bez subwoofera, zarówno w trybie wielokanałowym, jak i dwukanałowym, jest obszerne i gęste.

Razem z gęstą, raczej łagodną, nisko ustawioną średnicą (to też element "kinowego" nastroju) i delikatną górą, muzyka popłynie gładko i uprzejmie, bez nerwowości i ostrości. Do dyspozycji jest jednak możliwość grania głośnego, wtedy cieszy nas swoboda, czystość, wypełnienie zdrowym dźwiękiem dużego pomieszczenia.

Przestrzeń jest duża, a zarazem zagospodarowana, pozorne źródła – kształtne, trójwymiarowe. JBL MA710 nie jedzie po bandzie i nie stara się udowodnić przy każdej okazji, że jest spokrewniony z estradowym sprzętem JBL-a.

Czasami brakowało mi trochę ofensywności i naturalizmu (w zakresie średnio- -wysokotonowym), za to nigdy nie złapałem MA710 na czymś gorszym – przesadzie i krzykliwości.

Ten dźwięk ma delikatną, uspokajającą "otoczkę", a mimo to nieźle różnicuje nagrania, nie wyrzucając żadnych za burtę. To szczególnie ważne w środowisku sieciowym, gdzie dzieją się dziwne rzeczy. Za to basu MA710 nie pożałuje w żadnej sytuacji, która przynajmniej to usprawiedliwia."

Czytając ten opis czuję się zachęcony a dodatkowo nie ukrywam, że wysoka efektywność sprzętu pracującego w klasie D jest poważnym atutem. Problem w tym, że nie bardzo mam jak odsłuchać taki lub podobny zestaw i być może jednak bezpieczniejszą opcją byłby ten Marantz. Cena taka sama. Preferencje? W sumie więcej kina niż muzyki ale czasem chciałoby się posłuchać Dire Straits czy innej dobrej gitary. 

Napisano
7 minut temu, Dariusz Kowalczyk napisał:

Czytając ten opis czuję się zachęcony

Nie idź tą drogą. Nie chodzi mi o sam JBL... To nie jest tak że im lepsze pióro tym sprzęt lepiej zagra, nie daj się obkręcić w marketingowe dyrdymały.

Napisano
1 minutę temu, Butler napisał:

Nie idź tą drogą. Nie chodzi mi o sam JBL... To nie jest tak że im lepsze pióro tym sprzęt lepiej zagra, nie daj się obkręcić w marketingowe dyrdymały.

Oczywiście za sam opis nie kupię tego JBLa ale szukam jakiegoś punktu wyjścia. Może ktoś miał z nim do czynienia w połączeniu z jasnymi głośnikami.  

Napisano
26 minut temu, Dariusz Kowalczyk napisał:

łatwo nie będzie bo Focale z tego co piszecie nie są łatwe dla Amplitunerów wielokanałowych.

Był na forum 1 przypadek upalenia końcówki w Marantzu bodajże z Ariami. 

Mój X3800 przez jakiś czas ciągnał 9 kanałów (LCR - Focal Chora) + suba. Grzał się ale nie wyłączał. Tylko, że a) nowe Denony/Marantze grzeją się z definicji b) po dołożeniu końcówki na fronty grzeje się dalej, nawet w stereo gdzie robi tylko za pre. Można powiedzieć, że pojawiła się lepsza kontrola głośnika ale nic poza tym.  

Nie skreślałbym jednak JBL tylko wpierw go posłuchał ale raczej celował w 9100 a nie środkowy model. BTW masz suba więc jest duża szansa, że ten najtrudniejszy dla amplitunera zakres i tak nie idzie na kolumny. Wybierając amplituner do Twojego zestawu kierowałbym się raczej odsłuchem. Jeżeli nie będziesz dawał mocno do pieca i trzymał ampli w szafce to raczej nic nie powinno się stać. Jeżeli to nawet będzie za dużo to w ampli powinno zadziałać zabezpieczenie termiczne i się powinien się wyłączyć. 

Napisano

Cześć :) Przede wszystkim, jak podobało Ci się brzmienie z Onkyo? Gdybyś chciał pozostać przy podobnym stylu, to TX-NR7100 jest bardzo fajną opcją. Warto też posłuchać na pewno Marantza Cinema 60 ;) Nieco spokojniejszy, naturalniejszy. 

Ogółem wszystkie ampli się grzeją, ale nie przejmowałbym się aż tak tą kwestią :)

Napisano

Nie słuchałem jeszcze tego JBL ale moim zdaniem klasaD do tych kolumn no nie.

Z japońskich produktów to polecał bym Denona jako ten najłagodniejszym brzmieniem góry.

Ale jak chcesz to zrobić dobrze to faktycznie Anthem albo Arcam.

Jestem tez za AVR 5