Dariusz Kowalczyk Napisano 5 marca Udostępnij Napisano 5 marca Witajcie. Mam taki zestaw głośników. Kiedyś chodziło to na Onkyo TX-SR876 ale to było lata temu. Chciałem reaktywować zestaw na jakimś współczesnym ampli najlepiej z możliwością podpięcia jakichś sufitówek pod Atmos. Przewertowałem trochę tematów i wychodzi, że łatwo nie będzie bo Focale z tego co piszecie nie są łatwe dla Amplitunerów wielokanałowych. W pobliskim salonie zasugerowano mi Marantza 5015 bo może się wpasować brzmieniem. Ale mam jeszcze inny trop. Z racji tego, że Onkyo grzał się jak piec martenowski i przerabiał moje pieniądze na ogrzewanie domu zainteresowałem się tą nową serią JBL MA710 pracującą w klasie D. Wyczytałem kilka opinii pochlebnych i przynajmniej jedną druzgocącą. Brzmienie? Cytat z audio.com.pl "Żywiołem JBL MA710 są tryby wielokanałowe. W kinie domowym JBL czuje się jak ryba wodzie, przywołując wrażenia z prawdziwych, "dużych" sal kinowych. Dzięki ogólnemu zrównoważeniu i pewnej specyfice pozwala na sesje długie, pełne emocji, a do tego komfortowe. JBL MA710 nie żałuje najniższych częstotliwości. Wiele zależy od subwoofera, jednak MA710 też ma tutaj coś do powiedzenia i mogłem się o tym przekonać porównując końcowe rezultaty. Dynamika i rozmach zapewniają efektowny spektakl i poczucie "sprawczości"; w pewnym napięciu czekamy na te chwile, kiedy niski bas się odezwie… I wtedy robi się gorąco. Z kolei brzmienie bez subwoofera, zarówno w trybie wielokanałowym, jak i dwukanałowym, jest obszerne i gęste. Razem z gęstą, raczej łagodną, nisko ustawioną średnicą (to też element "kinowego" nastroju) i delikatną górą, muzyka popłynie gładko i uprzejmie, bez nerwowości i ostrości. Do dyspozycji jest jednak możliwość grania głośnego, wtedy cieszy nas swoboda, czystość, wypełnienie zdrowym dźwiękiem dużego pomieszczenia. Przestrzeń jest duża, a zarazem zagospodarowana, pozorne źródła – kształtne, trójwymiarowe. JBL MA710 nie jedzie po bandzie i nie stara się udowodnić przy każdej okazji, że jest spokrewniony z estradowym sprzętem JBL-a. Czasami brakowało mi trochę ofensywności i naturalizmu (w zakresie średnio- -wysokotonowym), za to nigdy nie złapałem MA710 na czymś gorszym – przesadzie i krzykliwości. Ten dźwięk ma delikatną, uspokajającą "otoczkę", a mimo to nieźle różnicuje nagrania, nie wyrzucając żadnych za burtę. To szczególnie ważne w środowisku sieciowym, gdzie dzieją się dziwne rzeczy. Za to basu MA710 nie pożałuje w żadnej sytuacji, która przynajmniej to usprawiedliwia." Czytając ten opis czuję się zachęcony a dodatkowo nie ukrywam, że wysoka efektywność sprzętu pracującego w klasie D jest poważnym atutem. Problem w tym, że nie bardzo mam jak odsłuchać taki lub podobny zestaw i być może jednak bezpieczniejszą opcją byłby ten Marantz. Cena taka sama. Preferencje? W sumie więcej kina niż muzyki ale czasem chciałoby się posłuchać Dire Straits czy innej dobrej gitary. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 5 marca Udostępnij Napisano 5 marca 7 minut temu, Dariusz Kowalczyk napisał: Czytając ten opis czuję się zachęcony Nie idź tą drogą. Nie chodzi mi o sam JBL... To nie jest tak że im lepsze pióro tym sprzęt lepiej zagra, nie daj się obkręcić w marketingowe dyrdymały. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariusz Kowalczyk Napisano 5 marca Autor Udostępnij Napisano 5 marca 1 minutę temu, Butler napisał: Nie idź tą drogą. Nie chodzi mi o sam JBL... To nie jest tak że im lepsze pióro tym sprzęt lepiej zagra, nie daj się obkręcić w marketingowe dyrdymały. Oczywiście za sam opis nie kupię tego JBLa ale szukam jakiegoś punktu wyjścia. Może ktoś miał z nim do czynienia w połączeniu z jasnymi głośnikami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 5 marca Udostępnij Napisano 5 marca 26 minut temu, Dariusz Kowalczyk napisał: łatwo nie będzie bo Focale z tego co piszecie nie są łatwe dla Amplitunerów wielokanałowych. Był na forum 1 przypadek upalenia końcówki w Marantzu bodajże z Ariami. Mój X3800 przez jakiś czas ciągnał 9 kanałów (LCR - Focal Chora) + suba. Grzał się ale nie wyłączał. Tylko, że a) nowe Denony/Marantze grzeją się z definicji b) po dołożeniu końcówki na fronty grzeje się dalej, nawet w stereo gdzie robi tylko za pre. Można powiedzieć, że pojawiła się lepsza kontrola głośnika ale nic poza tym. Nie skreślałbym jednak JBL tylko wpierw go posłuchał ale raczej celował w 9100 a nie środkowy model. BTW masz suba więc jest duża szansa, że ten najtrudniejszy dla amplitunera zakres i tak nie idzie na kolumny. Wybierając amplituner do Twojego zestawu kierowałbym się raczej odsłuchem. Jeżeli nie będziesz dawał mocno do pieca i trzymał ampli w szafce to raczej nic nie powinno się stać. Jeżeli to nawet będzie za dużo to w ampli powinno zadziałać zabezpieczenie termiczne i się powinien się wyłączyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 5 marca Udostępnij Napisano 5 marca Cześć Przede wszystkim, jak podobało Ci się brzmienie z Onkyo? Gdybyś chciał pozostać przy podobnym stylu, to TX-NR7100 jest bardzo fajną opcją. Warto też posłuchać na pewno Marantza Cinema 60 Nieco spokojniejszy, naturalniejszy. Ogółem wszystkie ampli się grzeją, ale nie przejmowałbym się aż tak tą kwestią Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 5 marca Udostępnij Napisano 5 marca Mam focale , także polecam arcama avr5+ 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Sobota o 07:22 Udostępnij Napisano Sobota o 07:22 Nie słuchałem jeszcze tego JBL ale moim zdaniem klasaD do tych kolumn no nie. Z japońskich produktów to polecał bym Denona jako ten najłagodniejszym brzmieniem góry. Ale jak chcesz to zrobić dobrze to faktycznie Anthem albo Arcam. Jestem tez za AVR 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts