Mateusz Stachurski Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Cześć! Szukam pierwszego audio do salonu z aneksem (22m2) do kwoty 6-7k. Zakładam zakup zarówno nowych jak i używanych kolumn. Zamieszczam rysunek techniczny, kolumny będą blisko ściany, 1 kolumna będzie w rogu. Mam zasłony, dywan, jakaś tam izolacja jest dźwiękowa. Odsłuchałem kilka kolumn, wymienię swoje ulubione: - Indiana Line Tesi 6 - bardzo mnie zaskoczyły te głośniki. Lekka V'ka ale nie taka, żeby zabijała średnicę. Było dynamicznie, szczegółowo, wszystko na miejscu, może bas trochę za duży. - Indiana Line Diva 6 - Bardzo przyjemne granie, bardziej wyrównane, szersza scena, było mięsiście, lżejszy bas, góra detaliczna, ale nie niszcząca. Słuchałem i jednych i drugich z Yamaha as701, oraz Bluesound Powernode - Dali Oberon 7 - mega mnie zaskoczyły średnicą i sceną, chociaż bas dla mnie trochę za duży, rozległy, niezbyt szybki. Reszta była bardzo ok -Q acoustics 3050c - nowy model i nie powiem też dość wyrównane dość twardy bas, w sensie zwarty bas, reszta pasm wyrównana. Słuchałem również inne zestawy ale mi nie pasowały Klipsch RP-6000F, Pylon Pearl 27, AE309 Szukam czegoś co nie będzie dudniło w salonie (z uwagi na umiejscowienie), raczej wyrównane, ale rozrywkowe granie, mięsiste do elektroniki, rocka, popu, nie szukam analitycznego grania do rozróżniania najmniejszych różnic w muzyce. Będę szukał wzmacniacza ze streamerem do Tidal, będę podłączał telewizor, HDMI byłoby mile widziane, ale optyk może być. Słuchałem all-in-one typu Marantz M1, Wiim amp pro, bluesound powernode i nie powiem, byłem pozytywnie zaskoczony ich możliwościami, chyba kierunek jednak Marantz, Bluesound było rozrywkowo, nie tak analitycznie. Nie odrzucam samego wzmacniacza + np. Wiim Ultra/Bluesound Node. I przechodzimy do ew. używanych propozycji. W sklepie słyszałem nową serię Focal Aria N2... i nie powiem, kopara mi opadła do ziemii, aż się zacząłem uśmiechać. Mam takie opcje: - Focal Aria 926 - zdarzają się czasem w dobrej cenie za 5-6 tysięcy (musiałbym nagiąć bdżet) - Jmlab electra 926 - znalazłem niedaleko siebie, taniej niż te arie, ale to chyba starsze głośniki? Chociaż wyglądają bardzo ciekawie - Pylon Ruby 25mk2 - używane za 3500zł - nie wiem jak to gra, bo żaden sklep ich praktycznie nie ma, widziałem i dobre i złe recenzje Podejrzewam że te 3 propozycje używane wymagają jakiegoś potężnego wzmacniacza? Takie all-in-one pewnie nie będą najlepsze? Może być też coś używanego plus streamer. Ew. mogę jeszcze czegoś posłuchać jeśli zasugerujecie Dzięki Pozdrawiam Mateusz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts