Mateusz Stachurski Napisano Czwartek o 13:04 Udostępnij Napisano Czwartek o 13:04 Cześć! Szukam pierwszego audio do salonu z aneksem (22m2) do kwoty 6-7k. Zakładam zakup zarówno nowych jak i używanych kolumn. Zamieszczam rysunek techniczny, kolumny będą blisko ściany, 1 kolumna będzie w rogu. Mam zasłony, dywan, jakaś tam izolacja jest dźwiękowa. Odsłuchałem kilka kolumn, wymienię swoje ulubione: - Indiana Line Tesi 6 - bardzo mnie zaskoczyły te głośniki. Lekka V'ka ale nie taka, żeby zabijała średnicę. Było dynamicznie, szczegółowo, wszystko na miejscu, może bas trochę za duży. - Indiana Line Diva 6 - Bardzo przyjemne granie, bardziej wyrównane, szersza scena, było mięsiście, lżejszy bas, góra detaliczna, ale nie niszcząca. Słuchałem i jednych i drugich z Yamaha as701, oraz Bluesound Powernode - Dali Oberon 7 - mega mnie zaskoczyły średnicą i sceną, chociaż bas dla mnie trochę za duży, rozległy, niezbyt szybki. Reszta była bardzo ok -Q acoustics 3050c - nowy model i nie powiem też dość wyrównane dość twardy bas, w sensie zwarty bas, reszta pasm wyrównana. Słuchałem również inne zestawy ale mi nie pasowały Klipsch RP-6000F, Pylon Pearl 27, AE309 Szukam czegoś co nie będzie dudniło w salonie (z uwagi na umiejscowienie), raczej wyrównane, ale rozrywkowe granie, mięsiste do elektroniki, rocka, popu, nie szukam analitycznego grania do rozróżniania najmniejszych różnic w muzyce. Będę szukał wzmacniacza ze streamerem do Tidal, będę podłączał telewizor, HDMI byłoby mile widziane, ale optyk może być. Słuchałem all-in-one typu Marantz M1, Wiim amp pro, bluesound powernode i nie powiem, byłem pozytywnie zaskoczony ich możliwościami, chyba kierunek jednak Marantz, Bluesound było rozrywkowo, nie tak analitycznie. Nie odrzucam samego wzmacniacza + np. Wiim Ultra/Bluesound Node. I przechodzimy do ew. używanych propozycji. W sklepie słyszałem nową serię Focal Aria N2... i nie powiem, kopara mi opadła do ziemii, aż się zacząłem uśmiechać. Mam takie opcje: - Focal Aria 926 - zdarzają się czasem w dobrej cenie za 5-6 tysięcy (musiałbym nagiąć bdżet) - Jmlab electra 926 - znalazłem niedaleko siebie, taniej niż te arie, ale to chyba starsze głośniki? Chociaż wyglądają bardzo ciekawie - Pylon Ruby 25mk2 - używane za 3500zł - nie wiem jak to gra, bo żaden sklep ich praktycznie nie ma, widziałem i dobre i złe recenzje Podejrzewam że te 3 propozycje używane wymagają jakiegoś potężnego wzmacniacza? Takie all-in-one pewnie nie będą najlepsze? Może być też coś używanego plus streamer. Ew. mogę jeszcze czegoś posłuchać jeśli zasugerujecie Dzięki Pozdrawiam Mateusz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Czwartek o 17:12 Udostępnij Napisano Czwartek o 17:12 Cześć 4 godziny temu, Mateusz Stachurski napisał: Odsłuchałem kilka kolumn, wymienię swoje ulubione: Z jakim ze wskazanych wzmacniaczy ich słuchałeś? To o tyle istotne, że z AXR100 ten bas przyspieszysz w Oberonach, a w Q Acoustics spowolnisz go nieco z jakąś Tagą, czy nawet lekkie ocieplenie z Audiolaba 6000A dużo Ci da 😉 W dobrej cenie mamy dalej System Audio Legend 5.2 z monitorów, bardzo ciekawe kolumienki, warto też sprawdzić wspomniane przez Piotra opcje jeśli zmieszczą się w budżecie 🙂 Zachęcam też do obejrzenia filmu i na odsłuchy 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Stachurski Napisano Piątek o 09:44 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 09:44 Cześć! Dziękuję za odpowiedź. Indiany słuchałem z Yamaha as701 oraz bluesound powernode. NA moje ucho nie było przepaści, mam wrażenie, że one zagrają ze wszystkim. Powernode wiadomo, ma przewagę bo jest kompaktowy, ma HDMI, streaming. Oberony słuchałem z Marantzem M1 i Denonem PMA900 - Denon wg mnie zagrał lepiej z nimi, chociaż mam wrażenie że wysokie tony już nieco iskrzyły Q acoustics 3050c - słuchałem z PMA 900 i Marantz M1. Tutaj mi podszedł bardziej PMA, zdaje się, że lepiej kontrolował te głośniki. Jestem ciekaw jeszcze Pylonów Sapphire 31 - zbierają dobre recenzje, Diamony 25 dużo droższe, ale jestem ciekaw również ich grania, macie je na stanie do odsłuchu? Na Pylony podobno można dobre promki ogarnąć? Dzięki Mateusz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Piątek o 16:32 Udostępnij Napisano Piątek o 16:32 6 godzin temu, Mateusz Stachurski napisał: Jestem ciekaw jeszcze Pylonów Sapphire 31 - zbierają dobre recenzje, Diamony 25 dużo droższe, ale jestem ciekaw również ich grania, macie je na stanie do odsłuchu? Na Pylony podobno można dobre promki ogarnąć? Mamy jedne i drugie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisdebowski Napisano Piątek o 17:33 Udostępnij Napisano Piątek o 17:33 w większym salonie z aneksem mam technics sa c 600 + wharfedale diamond 12.3 i dobre kable gra super no kwestia ustawienia i poprawy akustyki też ma znaczenie zestaw gra czasem lepiej niż takie za 20000 w pokoju do odsłuchów w razie czego zapraszam do Konina Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Sobota o 06:37 Udostępnij Napisano Sobota o 06:37 Masz nowe Vestie w tej cenie. We francji. Albo sporo rodaków ci je sprowadziło juz na OLX 3050c sa moim zdaniem mniej udane niż 3050i a sa znacznei droższe. Wiec wolał bym polować na starsza serie za 3000 zł. Na Diamond dostaniesz spokojnie olbrzymi rabat a grają dużo lepiej od Szafirów. Dużo. Wyrobisz się spokojnie w cenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Stachurski Napisano Sobota o 14:55 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 14:55 (edytowany) Cześć! 21 godzin temu, krisdebowski napisał: w większym salonie z aneksem mam technics sa c 600 + wharfedale diamond 12.3 i dobre kable gra super no kwestia ustawienia i poprawy akustyki też ma znaczenie zestaw gra czasem lepiej niż takie za 20000 w pokoju do odsłuchów w razie czego zapraszam do Konina No te Whardfale mnie interesują, są wychwalane pod niebiosa, ale obdzwoniłem Warszawę i nikt tego nie ma. Dystrybutor Mówi, że sklep musi najpierw wydać kupę piniędzy i kupić ileś tam zestawów kolumn, dlatego... Żaden sklep ich nie ma. Wielkie dzięki za zaproszenie do Konina, szkoda, że no jednak mam kawał drogi :). Może gdzieś jeszcze ich poszukam 8 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Masz nowe Vestie w tej cenie. We francji. Albo sporo rodaków ci je sprowadziło juz na OLX 3050c sa moim zdaniem mniej udane niż 3050i a sa znacznei droższe. Wiec wolał bym polować na starsza serie za 3000 zł. Na Diamond dostaniesz spokojnie olbrzymi rabat a grają dużo lepiej od Szafirów. Dużo. Wyrobisz się spokojnie w cenie. Miałeś okazję słuchać tych Vestii? Jak to gra? Jest rozrywkowo? W sumie nie szukam analitycznego audofilskiego dźwięku, jakoś focal mi się z tym kojarzy. Muszę poszukać sklepu z nimi. Co do Q acoustics, miałeś okazję porównać 3050i i 3050c? Ciekawe, nowszy model powinien teoretycznie lepiej grać. Widziałem, że do nich dobrze kupić jakiś cambridge audio i grają bardzo fajnie. PS. wiesz ile można dostać rabatu na te Diamondy? Jestem ciekaw ich grania, chociaż cena wyjściowa wysoka... Sklepy udzielają rabatów, czy uderzać do producenta? 22 godziny temu, Q21 napisał: Mamy jedne i drugie Super, skontaktuję się na PW i zaczepię tam Edytowano Sobota o 15:10 przez Mateusz Stachurski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Dnia 8.03.2025 o 15:55, Mateusz Stachurski napisał: Co do Q acoustics, miałeś okazję porównać 3050i i 3050c? Ciekawe, nowszy model powinien teoretycznie lepiej grać. Widziałem, że do nich dobrze kupić jakiś cambridge audio i grają bardzo fajnie. To są bardzo podobnie grające kolumny w kwestii sygnatury, 3050c są nieco trudniejsze do napędzenia, ale mają za to ciekawszą scenę i detal Dnia 8.03.2025 o 15:55, Mateusz Stachurski napisał: Sklepy udzielają rabatów, czy uderzać do producenta? Udzielamy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Stachurski Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu Dzięki, pozwoliłem sobie wysłać PW Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts