Skocz do zawartości

Pierwsze stereo do mieszkania w bloku 20m2

Gość

Recommended Posts

@Grzegorz Drużyński nie tylko dudnienie jest problemem w takim ustawieniu jak u Ciebie. Gdy zaczynałem też miałem monitory na szafce RTV ograniczone z boków słupkami ,mimo,że nie miałem żadnego osłuchania od początku coś mi nie grało,gdy kolumny wyjechały z szafki na standy ta jakbym kupił jakiś hi-end. Ponieważ u Ciebie standy nie wchodzą w grę posłuchaj rad kolegów i rozważ monitory dedykowane do trudnych ustawień,inaczej zmarnujesz potencjał tych,które kupisz,no chyba,że po odsłuchu w domu dźwięk będzie Ci pasował,to nie ma tematu

Dobry!

Szukałbym kolumn "przystosowanych" albo bardziej łaskawych do ustawiania bliżej ściany ew. sztywno do ściany (np Amphion Argon 1, może Kef LS50 Meta?) albo do ustawiania na szafce (np Monitor Audio Silver 50 był takim głośnikiem - pisze z głowy, do sprawdzenia). Może jakieś ciężkie podstawki grafitowe pod Kolumny na szafce zdałyby egzamin? Proponowane powyżej przez branże Kef Q Concerto bym odpuścił, one nie nadają sie do przystawienia bliżej ściany, w przeciwieństwie do Kef R3 Meta. Do tego wydajny prądowo wzmacniacz bo tego typu kolumny jest moim zdaniem trudniej napędzić niż podłogowe.

Na tańsze wzmacniacze klasy D bym uważał, koniecznie przetestować. Kiedyś kupiłem (na szczęście online) Bluesound Powernode i po paru dniach szybko go odsyłałem. Jak tylko robiło się bardziej gęsto od dźwięków, szczególnie w alternatywnym rocku, wszystko zbijało sie w jedną kluskę. 

Głośniki aktywne byłyby super opcją gdyby nie ogromny problem z awaryjnością i serwisem pogwarancyjnym.

I tak jak koledzy juz radzili, przed zakupem koniecznie odsluch w domu bo miejsce odsłuchowe wygląda na bardzo wymagające i wrażenia odsłuchowe będą raczej diametralnie różne od tego, co usłyszysz w salonie.

Powodzenia! :)

7 godzin temu, Dedal napisał:

Był u mnie ostatnio znajomy , chciał pożyczyć standy , niestety zostaly mi tylko te które używam. 

Zabrał więc ze sobą monitory w celu sprawdzenia jak to jest na standach a na szafce .

Po odsluchu ,stwierdził że nie ma powrotu do ustawienia na meblach,  wysunęliśmy je na dodatek i przekonał się co traci jeśli chodzi o scenę i przestrzeń. 

Tak ze słuchać jak radzą a najlepiej u siebie 😉.

Pzdr

Też tak miałem. Początkowo LSX stały na szafce i wydawało się, że gra dobrze. Ale po zakupie dedykowanych standów poprawa była znaczna i oczywista.

11 godzin temu, Grzegorz Drużyński napisał:

Dzięki bardzo za udział w rozmowie i Waszą propozycję, ale głośników aktywnych w ogóle nie biorę pod uwagę. Wolę mieć coś większego. Jak to mój kolega kiedyś powiedział "Lepiej przyciszyć niż czegoś ma Ci brakować" To za mały jak dla mnie zestaw. Obawiam się, że dźwięk z tak małych kolumn nie będzie dla mnie zadowalający. Skłaniam się raczej przy indywidualnym podejściu do wzmacniacza osobno i kolumn. Proszę mi powiedzieć czy większy wybór sprzętu odsłuchowego macie w Katowicach na warszawskiej czy w tym drugim salonie? Trzeba się umawiać? Czy można z drogi wejść posłuchać tego i owego do porównania? Jestem z Rybnika.

Dziękuję za propozycje. Niestety odsłuch nie jest możliwy ponieważ mieszkam na śląsku. Ale jak najbardziej wezmę sugestie do siebie i w konkurencyjnym salonie pewnie coś się połćzy w parę.

Bardzo szybko skreśliłeś pomysł na głośniki aktywne. Uważam, że nie robisz do końca dobrze. Dlaczego nie dasz sobie szansy aby przekonać się co mógłbyś uzyskać?

Mało mocy? Zwróć uwagę jak względnie nie duży fragment pokoju musisz nagłośnić. Przy 1 W na kanał już będzie tam głośno, a co dopiero z 50! :)

Możemy wysłać Ci taką parę na testy. Pisz na priv, omówimy szczegóły :)

1 godzinę temu, Grzegorz Drużyński napisał:

To w przyszłości uniemożliwia mi rozbudowę zestawu.

Trafniejsze określenie to - utrudnia i to w małym stopniu. Nie trzeba mieć sub Out żeby podłączyć suba - poczytaj w internecie. Bez hdmi też da się żyć - podepniesz np tv optykiem.

Jako posiadacz Magnata MR780 uważam, że jest to godny kandydat do odsłuchania. Dodatkowo wymieniając lampy z tych oryginalnych na markowe ze średniej lub wyższej półki za niewielkie pieniądze dostajemy zupełnie inny wzmacniacz dzięki czemu możemy modyfikować brzmienie według własnych upodobań. U mnie gra z KEF LS50.

31 minut temu, Grzegorz Drużyński napisał:

subwoofer nie wiem jak podłączyć bez wyjścia OUT

Da się zrobic. Pisałem że można znaleźć w internecie - jest kilka sposobów. Szukałeś w Google?

Z Twojego wpisu wynika że brak hdmi ogranicza Ciebie tylko do posiadania jednego pilota do wszystkiego. Ok, choć mamy w tej kwestii inne priorytety to szanuję.

9 godzin temu, Grzegorz Drużyński napisał:

Dzięki za Twoją opinię i poświęcony czas.

Słyszałem też coś o jakiś płytach granitowych lub jakiejś podkładce korkowej pod kolumnę, aby nie leżała bezpośrednio na szafce. Czy to dobry pomysł?

Dziękuję bardzo za opinię i za złożoną propozycję wypożyczenia takiego zestawu odsłuchowego. Umówiłem się na odsłuchy w lokalnym mieście w sklepie Uniwex Rybnik. Po rozmowie z Panem został mi wstępnie zaproponowany Yamaha R-N600A i Denon DRA-900H co do kolumn to będziemy słuchać 🙂 Wybór jest dość znaczny więc jest w czym przebierać. Wpadły mi w oko Focal-e, Dynavoice czy Dynaudio (jakoś tak), Klipsch-e i Indiana Line. Oczywiście mowa tu o kolumnach podstawkowych. Zobaczymy jak te moje ucho działa i co się spodoba. Odsłuch będzie jednak najlepszą formą wyboru zestawu. I tak wiem, że u mnie może i na pewno zagra to inaczej. Zastanawiałem się również na zestawem aktywnych kolumn Edifier S3000MKII lub te Edifier R2850DB (czarne) lub te z subwooferem Edifier S360DB + T5 Ponoć gra to wyśmienicie. Wiadomo audiofil ze mnie żaden, ale widzę tu kolegów, którzy poważnie podchodzą do sprawy nawet takiej jak odległość os ścian, podstawki czy nie, jaki pokój, jaka kubatura pokoju i inne aspekty, na które ja nie zwracałem do tej pory uwagi. Dlatego porad może i propozycji z Waszej strony może być wiele, a i tak wszystko wyjdzie na odsłuchu. Wezmę pod uwagę Wasze propozycje. Dziękuję.

Dzięki za odzew i Twoją propozycję.

Bez dwóch zdań Twoje pomieszczenie zweryfikuje każdą konfigurację. 
Czekamy na podsumowanie, jakie efekty udało się tam osiągnąć :)

16 godzin temu, Grzegorz Drużyński napisał:

Ten Magnat nie ma wyjścia na SUB i nie ma HDMI. A z kolei ten Cambridge ma SUB a nie ma HDMI. To w przyszłości uniemożliwia mi rozbudowę zestawu.

W jaki sposób HDMI blokuje Cie w rozbudowie?

17 godzin temu, Grzegorz Drużyński napisał:

Panem został mi wstępnie zaproponowany Yamaha R-N600A i Denon DRA-900H co do kolumn to będziemy słuchać

Tutaj też ani jeden ani drugi tego nie ma.

Dokupujesz Wiim Ultra i masz odtwarzacz sieciowy i HDMI

33 minuty temu, Grzegorz Drużyński napisał:

Byłem na odsłuchu i kupiłem Yamaha R-N800A a do tego kolumny podstawkowe Heco Aurora 300. Najlepiej przypasowały mi odsłuchowe. Nie ubarwione tylko naturalne. Mogły by grać ciut wyraźniej górą, ale to ciut. Z tym, że lekko podkręci się sopran i już jest OK. Jak na moje ucho.

Oby w domu podobało się nie mniej niż w salonie!

Jeśli mogę zapytać, gdzie ostatecznie zrobiłeś zakupy - Uniwex??

Otóż nie do końca, gdyż są na rynku wzmacniacze z dakiem, które wybudzają się i przechodzą w tryb stand-by wraz z pojawieniem się / brakiem sygnału na wejściu optycznym (Teac, Rotel wspominają o tej funkcjonalności). Być może ta jamaszka tez tak ma, tylko trzeba aktywować tę funkcjonalność.

13 godzin temu, Grzegorz Drużyński napisał:

Daje radę. Bardzo jestem zadowolony.

20250319_174330.jpg

Stoi niefortunnie troche ta Yamaha. Będzie się grzała.

9 godzin temu, majkel74 napisał:

Czy ta jamaszka się włącza/wyłącza po włączeniu tv (jak pojawia się sygnał po optyku)?

Yamaha zdaje się nie robi tego po otyku.

Jest szafka odsunięta o jakieś 10cm a w szafce na całą szerokość i wysokość Yamahy jest wycięta dziura i Yamaszka jest odsunięta. (Żona zadowolona) 😉 wręcz była w niebo wzięta. Więc jest przewiew. Spokojnie.

tylko Ci mówie. To nie mój sprzęt :)

I oto jest On, wchodzi ubrany cały na złoto. Dzisiaj zakupiłem do zestawu. Subwoofer Heco Aurora XT 30 W. Dopełniło mojego odsłuchu. Nowy przyjaciel w rodzinie.

Niemowle a jakby takie dorosłe już.