limanowski Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Dzień dobry, od jakiegoś czasu próbuję złożyć swój pierwszy budżetowy (ok 4000 zł) i przede wszystkim uniwersalny zestaw stereo. Mam dość eklektyczny gust muzyczny i słucham zarówno jazzu, elektroniki jak i róznych gatunków rocka. Po przewertowaniu wielu tematów, recenzji - wybrałem wzmacniacz Rotel A11 Tribute. Chciałbym dobrać do niego kolumny (raczej podłogówki). Wstępnie wybrałem następujące modele: Monitor Audio bronze 200 Acoustic Energy 109 Pylon Opal 23 lub Pearl 25 Czy to dobry kierunek? Zwrócę jeszcze uwagę, że ten Rotel ma impedancje 8 Ohm, więc chyba nie wszystkie kolumny jest w stanie obsłużyć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowany) Uciągnie spokojnie także 4 omowe kolumny, tu masz test: https://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/3390-rotel-a11-tribute W pomiarach ma 2x71W / 8ohm I 2x80W przy 4 ohm. Czyli znacznie więcej mocy niż deklaruje producent. Edytowano 18 godzin temu przez michaudio Rozszerzenie treści Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Cambridge AXR100 + Heco Aurora 700 9 godzin temu, limanowski napisał: Monitor Audio bronze 200 Ok, wtedy Magnat MR 780/750, Denon PMA 900 9 godzin temu, limanowski napisał: Acoustic Energy 109 jak wyżej 9 godzin temu, limanowski napisał: Pylon Opal 23 lub Pearl 25 AXR100 / Cyrus ONE Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowany) @limanowski jak daleko od kolumn siedzisz podczas słuchania ? Możesz rozrysować jak to wygląda ? Edytowano 9 godzin temu przez Tomasz S. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 13 godzin temu, limanowski napisał: Po przewertowaniu wielu tematów, recenzji Lepiej wybrać sprzęt po odsłuchu Opcji jest sporo, brzmień też. Nie zamykałbym się na starcie na więcej rozwiązań. Kilka opcji omawiamy tutaj, kilka zostało zaprezentowanych wyżej W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
limanowski Napisano 5 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowany) 3 godziny temu, Tomasz S. napisał: @limanowski jak daleko od kolumn siedzisz podczas słuchania ? Możesz rozrysować jak to wygląda ? To taki szkic, oczywiście pokój nie jest pusty - są meble, zasłony, dywan, ale nie chciałem kaleczyć tego rysunku @Q21 Chcę zrobić gotować listę, żeby odpowiednio zaplanować odsłuchy A z jakich powodów ten Rotel całkowicie odpadł? Edytowano 5 godzin temu przez limanowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Czyli strzelam jakieś 4x4,5, siedząc 2,5m od kolumn to ja bym nie odrzucał w sumie większych kolumn podstawkowych. Warto rozważyć Sprzęt tylko nowy czy używany ? Co będzie źródłem ( cd/streming/TV /radio/ inne) ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
limanowski Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu Sprzęt raczej używany, źródło na początku streaming+gramofon, z czasem dojdzie cd. Z racji dodatkowych kosztów chciałbym uniknąć podstawek jednak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 46 minut temu, limanowski napisał: Sprzęt raczej używany, źródło na początku streaming+gramofon, z czasem dojdzie cd. Z racji dodatkowych kosztów chciałbym uniknąć podstawek jednak. Podstawki to nie jest duży koszt. Spokojnie za 300 - 400 PLN coś znajdziesz. A monitor w cenie podlogówki będzie wyżej pozycjonowany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 48 minut temu, limanowski napisał: Sprzęt raczej używany, źródło na początku streaming+gramofon, z czasem dojdzie cd. Z racji dodatkowych kosztów chciałbym uniknąć podstawek jednak. Ale masz już coś do streamingu czy gramofon , czy to w tym 4000 ma się zmieścić ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
limanowski Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu 5 minut temu, Tomasz S. napisał: Ale masz już coś do streamingu czy gramofon , czy to w tym 4000 ma się zmieścić ? Gramofon mam, a budżet jest tylko na wzmak+kolumny. Na streaming przyjdzie kolej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 19 minut temu Udostępnij Napisano 19 minut temu Moim zdaniem dalej podstawkowe to lepszy pomysł , ale z używanych wystarczy np na Yamaha RS-700+ Heco Aurora 700 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts