Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry,

od jakiegoś czasu próbuję złożyć swój pierwszy budżetowy (ok 4000 zł) i przede wszystkim uniwersalny zestaw stereo. Mam dość eklektyczny gust muzyczny i słucham zarówno jazzu, elektroniki jak i róznych gatunków rocka. Po przewertowaniu wielu tematów, recenzji - wybrałem wzmacniacz Rotel A11 Tribute. Chciałbym dobrać do niego kolumny (raczej podłogówki).

Wstępnie wybrałem następujące modele:

Monitor Audio bronze 200

Acoustic Energy 109

Pylon Opal 23 lub Pearl 25

Czy to dobry kierunek? Zwrócę jeszcze uwagę, że ten Rotel ma impedancje 8 Ohm, więc chyba nie wszystkie kolumny jest  w stanie obsłużyć?

Napisano

Cambridge AXR100 + Heco Aurora 700

9 godzin temu, limanowski napisał:

Monitor Audio bronze 200

Ok, wtedy Magnat MR 780/750, Denon PMA 900

Acoustic Energy 109

jak wyżej

Pylon Opal 23 lub Pearl 25

AXR100 / Cyrus ONE

Napisano
13 godzin temu, limanowski napisał:

Po przewertowaniu wielu tematów, recenzji

Lepiej wybrać sprzęt po odsłuchu :) 

Opcji jest sporo, brzmień też. Nie zamykałbym się na starcie na więcej rozwiązań. 

Kilka opcji omawiamy tutaj, kilka zostało zaprezentowanych wyżej ;) W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy :)

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, Tomasz S. napisał:

@limanowski  jak daleko od kolumn siedzisz podczas słuchania ? Możesz rozrysować jak to wygląda ?

To taki szkic, oczywiście pokój nie jest pusty - są meble, zasłony, dywan, ale nie chciałem kaleczyć tego rysunku :)

Bez szkic.jpg

@Q21 Chcę zrobić gotować listę, żeby odpowiednio zaplanować odsłuchy :)

A z jakich powodów ten Rotel całkowicie odpadł?

Edytowano przez limanowski
Napisano

Czyli strzelam jakieś 4x4,5, siedząc 2,5m od kolumn to ja bym nie odrzucał w sumie większych kolumn podstawkowych. Warto rozważyć :)

Sprzęt tylko nowy czy używany ? Co będzie źródłem ( cd/streming/TV /radio/ inne) ?

Napisano
46 minut temu, limanowski napisał:

Sprzęt raczej używany, źródło na początku streaming+gramofon, z czasem dojdzie cd. Z racji dodatkowych kosztów chciałbym uniknąć podstawek jednak.

Podstawki to nie jest duży koszt. Spokojnie za 300 - 400 PLN coś znajdziesz. A monitor w cenie podlogówki będzie wyżej pozycjonowany.

Napisano
48 minut temu, limanowski napisał:

Sprzęt raczej używany, źródło na początku streaming+gramofon, z czasem dojdzie cd. Z racji dodatkowych kosztów chciałbym uniknąć podstawek jednak.

Ale masz już coś do streamingu czy gramofon , czy to w tym 4000 ma się zmieścić ?

Napisano
5 minut temu, Tomasz S. napisał:

Ale masz już coś do streamingu czy gramofon , czy to w tym 4000 ma się zmieścić ?

Gramofon mam, a budżet jest tylko na wzmak+kolumny. Na streaming przyjdzie kolej :)