Mateusz Lasota Napisano 17 marca Udostępnij Napisano 17 marca Cześć, planuje zakup kina domowego ale mam problem z miejscem. Nad szafką RTV mam około 20cm miejsca do TV i zastanawiam się czy jest możliwość położenia głośników na półkach. Sprawdziłem różne modele i dla przykładu podałem Polk XT15 i Polk S30, oba z portem basowym z przodu. Jestem ciekawy czy to w ogóle ma sens i całość szafa nie będzie tłumiła dźwięku lub powodowała wibracji. Wrzucam poglądowy rysunek. Z góry dzięki za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 18 marca Udostępnij Napisano 18 marca Hej, Stawianie monitorów na szafkach jak najbardziej ma sens. W Przypadku układu kina domowego u Ciebie klucz to będzie. Odegłość miedzy LCR a odegłość do siebie. Jesli będzie za blisko zrobisz z tego lepszy soundbar. A nie o to w tym chodzi. Druga sprawa no kolumny w półkach. No rozwiązanie takie sobie. Im mniejsze i nie grające basem tym lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 18 marca Udostępnij Napisano 18 marca Cześć W takim ustawieniu kolumny będą dużo za nisko i za blisko siebie. Optymalnie, by przetworniki były na wysokości uszu, a kolumny rozstawione w trójkącie równobocznym z miejscem odsłuchu. Im bardziej odchodzimy od tego ustawienia, tym będzie gorzej i jak napisał Piotr, przy takim ustawieniu zbliżamy się do grania jak z soundbara. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Lasota Napisano 18 marca Autor Udostępnij Napisano 18 marca Niestety nie jestem w stanie obejść szerokości i wysokości szafki. podsyłam rysunek "z góry", z przedstawionymi odległościami. Zastanawiam się czy skoro wszystko może być zbliżone do soundbaru to czy jest sens kupować droższy sprzęt czy lepiej pójść w stronę soundbaru. Dostałem też informacje o głośnikach np. Tannoy HTS 101 lub DENON SC-M41 które są mniejsze niż podane przeze mnie Polki. Czy coś takiego będzie lepsze (do wszystkiego dojdzie subwoofer + tylne głośniki z którymi jestem w stanie bardziej pokombinować) W takiej konfiguracji jestem w stanie na szafce zmieścić też głośniki atmos (np polk xt90) - ale pytania jak wyżej, czy ma to sens? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 18 marca Udostępnij Napisano 18 marca Chcesz uzyskać taki układ głośników warstwy dolnej. W chwili obecnej jesteś 5 stopni poniżej dolnej granicy. Możesz wrzucić jakieś zdjęcia jak to u Ciebie wygląda i coś się wymyśli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Lasota Napisano 18 marca Autor Udostępnij Napisano 18 marca (edytowany) Na teraz mogę podesłać fragment planu z odległościami. Szafka umiejscowiona jest we wnęce, a doł TV jest ok. 85cm od ziemi. Kanpa jest na wysokości końca kaloryfera. Dużym problemem jest to że tv sięga praktycznie do końca wnęki (65 cali), co powoduje brak możliwości umiejscowienia głośników po boku tv. Edytowano 18 marca przez Mateusz Lasota Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 18 marca Udostępnij Napisano 18 marca Mało przyjazne miejsce na kino domowe. Wnęka fajna na szafę na ciuchy a nie na system AV. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 18 marca Udostępnij Napisano 18 marca No to wypada zrobić reorganizacje salonu albo zadowolić się namiastką kina w postaci jakiejś belki lub poupychanych gdzie się da malutkich glosnikow. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 19 marca Udostępnij Napisano 19 marca Chodzi o to że z Twoejgo diagramu / schematu wychodzi że szersze zapewne będzie miejsce odsłuchu niż kolumny LCR. Czyli finalnie faktycznie będzie taki efekt soundbaru troche. Bez tego podizału na kierunki. Im mniejsze kolumny tym lepiej tutaj. Dnia 18.03.2025 o 13:57, Mateusz Lasota napisał: Dostałem też informacje o głośnikach np. Tannoy HTS 101 Expand od kolegi z forum? On je chce sprzedać juz kilka miesiecy żeby nie powiedzieć lat. Przez PW? Ehh Ale tak takie kolumienki satelitki mogą tu być dobrym rozwiazaniem. Z Nowych Cantom Movie sa na jafajnych promocjach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts