Jarosław Szymczyk Napisano 20 marca Udostępnij Napisano 20 marca Witam, wie ktoś może z obecnych na grupie, czy w okolicach Lublina jest jakaś firma która pomoże mi w doborze zestawu kina domowego?. Głównie chodzi o filmy. Mam pomieszczenie 8x5m z czego 2/3 chciałem wykorzystać właśnie na salę kinową. przedział cenowy 25-30tyś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 20 marca Udostępnij Napisano 20 marca Wrzuć plan pomieszczenia to coś pomożemy. W większości salonów i tak nie posłuchasz pełnego zestawu kina. Masz duże pomieszczenie. Celowałbym w system 7.2.4 (o ile pomieszczenie pozwoli). -> 2 x RP1200/1400 SW, Onkyo RZ30/50 z końcówką mocy lub RZ70. Kolumny Klipsch, Focal z Francji, Monitor Audio Bronze (na silver pewnie nie starczy budzetu). Tutaj w zależności od tego co będzie Ci pasowalo wizualnie i/lub dzwiękowo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 20 marca Udostępnij Napisano 20 marca Daj plan salonu oraz określ jakie masz ograniczenia aranżacyjne. Chodzi wstępnie o typ konstrukcji kolumn jakie byś chciał, ich kolor, czy ściany bądź sufit pozwalają na montaż głośników instalacyjnych (głównie sufit), im więcej napiszesz tym skuteczniej zawęzimy opcje do wyboru Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 20 marca Udostępnij Napisano 20 marca Cześć Od razu powiem, że możliwości będzie tu bardzo dużo, bo budżet jest już rozsądny jak na KD Podrzuć proszę plan pomieszczenia i informację nt. sposobności instalacji m.in. głośników Atmos. Daj też znać, czy miałeś już okazję słuchać jakichś sprzętów i jak oceniasz ich brzmienie, a także wymogi co do wyglądu — bo to też często bardzo istotna kwestia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Czyli będzie dedykowane pomieszczenie pod to? System typowo kinowy? Jeśli byłby kino/koncerty/muzyka to pewnie uderzył bym w Arcam AVR11. Jeśli typowo kino to wystarczy wspomniany Onkyo RZ50 to budżet przerzuci się inne elementy. Ale nie żeby go brakowało. Zdecydowanie idź w system Atmos 5.1.4 lub 5.2.4 o czym wspomniał PanKlor I z mojej strony tak samo. Focal Vestia z Francji Monitor Audio Silver z Polski Klipsch RP także z Francji lub Niemiec Acoustic Energy z serii 320 w konfiguracji 5.0 Magnat Signature 707 lub Heco Revolution 7 także w konfiguracji 5.0 Do tego 2x Sub Klipsch RP1400 / SVS PB 2000 Na Atmos to zalezy czy to będzie na suficie, w suficie, na szynie itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Szymczyk Napisano Poniedziałek o 12:57 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:57 Wrzucam fotki pomieszczenia z wymiarami. Jak widać na razie ściany są puste ale mam w planach powiesić kilka półek, witryn, obrazów itp. żeby dźwięk nie pływał. Na drugim zdjęciu widać jest też sporo kanap więc będzie dużo wypełnienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Szymczyk Napisano Poniedziałek o 13:17 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:17 Dnia 20.03.2025 o 15:33, Q21 napisał: Cześć Od razu powiem, że możliwości będzie tu bardzo dużo, bo budżet jest już rozsądny jak na KD Podrzuć proszę plan pomieszczenia i informację nt. sposobności instalacji m.in. głośników Atmos. Daj też znać, czy miałeś już okazję słuchać jakichś sprzętów i jak oceniasz ich brzmienie, a także wymogi co do wyglądu — bo to też często bardzo istotna kwestia Expand Witam Wrzuciłem fotki pomieszczenia. Mam na suficie amstronki więc z atmosami nie będzie problemu a bardzo bym chciał bo słyszałem że dają fajny efekt samolotów i wszystkiego co lata :). Niestety jeszcze nie słuchałem lepszego zestawu kd więc nie mam się do czego odnieść. Obecnie mam podłączony sony str-dn1060 i zestaw acoustics seri 3070. Jak na oglądanie tv czy słuchanie muzy to nawet fajnie gra 😉. Co do wyglądu to dla mnie nie ma znaczenia. To ma grać a nie wyglądać. Kiedyś słyszałem że sprzęt nim gorzej wygląda to tym lepiej gra, nim ma miej przycisków i bajerów tym wyższa półka 😁. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano Poniedziałek o 13:18 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:18 Ale przemslujesz pomieszczenie na czarno ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Szymczyk Napisano Poniedziałek o 13:26 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:26 Dnia 21.03.2025 o 06:29, Piotr Sonido napisał: Czyli będzie dedykowane pomieszczenie pod to? System typowo kinowy? Jeśli byłby kino/koncerty/muzyka to pewnie uderzył bym w Arcam AVR11. Jeśli typowo kino to wystarczy wspomniany Onkyo RZ50 to budżet przerzuci się inne elementy. Ale nie żeby go brakowało. Zdecydowanie idź w system Atmos 5.1.4 lub 5.2.4 o czym wspomniał PanKlor I z mojej strony tak samo. Focal Vestia z Francji Monitor Audio Silver z Polski Klipsch RP także z Francji lub Niemiec Acoustic Energy z serii 320 w konfiguracji 5.0 Magnat Signature 707 lub Heco Revolution 7 także w konfiguracji 5.0 Do tego 2x Sub Klipsch RP1400 / SVS PB 2000 Na Atmos to zalezy czy to będzie na suficie, w suficie, na szynie itp. Expand Chyba jednak chciałbym dodać "kino/koncerty/muzyka". Kupię raz i bedę miał z bani. Mam też mixer do karaoke więc pewnie znajomi będą próbować sił 😂. Pewnie czasami będę chciał puścić jakąś muzę. A dlaczego mam kupować sprzęty np. w Niemczech czy Francji?. Czy takie rzeczy jak amplituner czy odtwarzacz 4k, warto kupić używany?. Pytam bo często jestem w Szwecji i czasami widziałem różne, tanie rzeczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Poniedziałek o 13:49 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:49 Zrób sobie mały rekonesans i sprawdź różnicę ceny Focal we Francji oraz z naszej rodzimej dystrybucji 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Szymczyk Napisano Poniedziałek o 15:02 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:02 Dnia 24.03.2025 o 13:18, maciek72 napisał: Ale przemslujesz pomieszczenie na czarno ? Expand Nie, w części kinowej zostaje białe, bo witryny i półki chce zrobić z desek opalanych więc będzie ładnie kontrastowało. A w drugiej części chcę przykleić tapetę w cegły, na które de facto zamontuję inne półki jak w barze 😉. Dnia 24.03.2025 o 13:49, Butler napisał: Zrób sobie mały rekonesans i sprawdź różnicę ceny Focal we Francji oraz z naszej rodzimej dystrybucji Expand A masz jakieś linki do stron we F, gdzie szukać takich zabawek? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Poniedziałek o 15:07 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:07 Dnia 24.03.2025 o 13:26, Jarosław Szymczyk napisał: Chyba jednak chciałbym dodać "kino/koncerty/muzyka". Expand No to wtedy trochę więcej na suby bym przeznaczył i kupił coś zamkniętego ale mocnego x 2. Dnia 24.03.2025 o 15:02, Jarosław Szymczyk napisał: Nie, w części kinowej zostaje białe, Expand Skoro masz dedykowane pomieszczenie to rozważ jednak jego kolor. Ciemne pomieszczenie poprawi jakość obrazu z projektora. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Szymczyk Napisano Poniedziałek o 15:40 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:40 Dnia 24.03.2025 o 15:07, PanKlor napisał: No to wtedy trochę więcej na suby bym przeznaczył i kupił coś zamkniętego ale mocnego x 2. Skoro masz dedykowane pomieszczenie to rozważ jednak jego kolor. Ciemne pomieszczenie poprawi jakość obrazu z projektora. Expand Czy ciemny grafit może być czy to musi być czarne? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Poniedziałek o 16:09 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:09 (edytowany) Nie ma, że musi. To w końcu Twoja salka. Chodzi o zredukowanie odbić światła. Zakładam, że myślisz o klasycznym projektorze. Widzę pokój i aż się prosi o akustyczny ekran i zamontowanie glosnikow LCR bezpośrednio za nim na jednej wysokości. Tak sobie jeszcze myślę o tych Atmosach i suficie. Jeżeli to są kasetony i każdy jest luźno położony na tej konstrukcji to jest niezerowa szansa, ze bedziesz miał do tego masę niepotrzebnych rezonansów i stuków jak mocniej odkręcisz. Ta szyna też może być wykorzystana do montażu głosników. Wydaje się, że masz pomieszczenie z ogromnym potencjałem na fajny system 7.2.4. Nie zepsuj tego! Edytowano Poniedziałek o 16:12 przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Poniedziałek o 16:35 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:35 Zdecydowanie 5.2.4 lub 7.2.4 będzie tu fajnym kierunkiem Co do konkretnych wyborów, kwestia gustu Opcji będzie bardzo dużo, więc nie będę tu wszystkich wypisywał i po prostu zaproszę do kontaktu Proś o Wojtka lub Marcina Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Szymczyk Napisano Poniedziałek o 23:05 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 23:05 Dnia 24.03.2025 o 16:09, PanKlor napisał: Nie ma, że musi. To w końcu Twoja salka. Chodzi o zredukowanie odbić światła. Zakładam, że myślisz o klasycznym projektorze. Widzę pokój i aż się prosi o akustyczny ekran i zamontowanie glosnikow LCR bezpośrednio za nim na jednej wysokości. Tak sobie jeszcze myślę o tych Atmosach i suficie. Jeżeli to są kasetony i każdy jest luźno położony na tej konstrukcji to jest niezerowa szansa, ze bedziesz miał do tego masę niepotrzebnych rezonansów i stuków jak mocniej odkręcisz. Ta szyna też może być wykorzystana do montażu głosników. Wydaje się, że masz pomieszczenie z ogromnym potencjałem na fajny system 7.2.4. Nie zepsuj tego! Expand Po przemyśleniach to rzeczywiście kojarzę, że w kinach wszystko jest ciemnie. Przemaluję ale nie na czarno a ciemny szary lub grafit. Muszę poczytać o tych głośnikach lcr, czy to zamiast atmosóf w suficie?. Kasetony tak, są luźne a ja lubię czasami podkręcić(jak jestem sam w domu), że aż mi w płucach odbija 😉. Niestety szyna jest tylko do oświetlenia. System 7.2.4. to rozumie że to jest ilość głośników?. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Szymczyk Napisano Wtorek o 01:01 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 01:01 Dnia 21.03.2025 o 06:29, Piotr Sonido napisał: Czyli będzie dedykowane pomieszczenie pod to? System typowo kinowy? Jeśli byłby kino/koncerty/muzyka to pewnie uderzył bym w Arcam AVR11. Jeśli typowo kino to wystarczy wspomniany Onkyo RZ50 to budżet przerzuci się inne elementy. Ale nie żeby go brakowało. Zdecydowanie idź w system Atmos 5.1.4 lub 5.2.4 o czym wspomniał PanKlor I z mojej strony tak samo. Focal Vestia z Francji Monitor Audio Silver z Polski Klipsch RP także z Francji lub Niemiec Acoustic Energy z serii 320 w konfiguracji 5.0 Magnat Signature 707 lub Heco Revolution 7 także w konfiguracji 5.0 Do tego 2x Sub Klipsch RP1400 / SVS PB 2000 Na Atmos to zalezy czy to będzie na suficie, w suficie, na szynie itp. Expand Jaki jest faktyczny koszt Focal Vestia nr4 we F i PL?. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Wtorek o 05:42 Udostępnij Napisano Wtorek o 05:42 Dnia 24.03.2025 o 13:17, Jarosław Szymczyk napisał: Wrzuciłem fotki pomieszczenia. Mam na suficie amstronki więc z atmosami nie będzie problemu a bardzo bym chciał bo słyszałem że dają fajny efekt samolotów i wszystkiego co lata :). Expand tu koniecznie 5.2.4 albo 7.2.4 Dnia 24.03.2025 o 13:26, Jarosław Szymczyk napisał: Chyba jednak chciałbym dodać "kino/koncerty/muzyka". Kupię raz i bedę miał z bani. Mam też mixer do karaoke więc pewnie znajomi będą próbować sił 😂. Pewnie czasami będę chciał puścić jakąś muzę. Expand no to Arcam i końcówki Fosi Dnia 24.03.2025 o 13:26, Jarosław Szymczyk napisał: A dlaczego mam kupować sprzęty np. w Niemczech czy Francji?. Czy takie rzeczy jak amplituner czy odtwarzacz 4k, warto kupić używany?. Pytam bo często jestem w Szwecji i czasami widziałem różne, tanie rzeczy. Expand Nie wiem jak rynek w Szwecji ale niektore rzeczy w niemczech są połowe tańsze niż w Polsce. Dnia 25.03.2025 o 01:01, Jarosław Szymczyk napisał: Jaki jest faktyczny koszt Focal Vestia nr4 we F i PL?. Expand w PL - 16 000 zł https://www.q21.pl/focal-vestia-n-4-no4.html we FR - 7100 zł https://www.homecinesolutions.fr/p/24577-focal-vestia-n-4-noir-laque Cały zestaw 5.0 masz za 10400 zł https://www.homecinesolutions.fr/p/24595-focal-pack-vestia-n-4-noyer A w Polsce 17 000 i to na promocji https://audioswiat.pl/produkt/focal-vestia-n4-n1-center-zestaw-kolumn-5-0/ Takich przykładów jest kilka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Wtorek o 07:53 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:53 Dnia 24.03.2025 o 23:05, Jarosław Szymczyk napisał: Muszę poczytać o tych głośnikach lcr, czy to zamiast atmosóf w suficie?. Expand Nie - L - lewy, C - centralny, R - prawy. Nie zamiast Atmos w suficie tylko za ekranem (transparentnie akustycznym) na jednej wysokości. Dnia 24.03.2025 o 23:05, Jarosław Szymczyk napisał: System 7.2.4. to rozumie że to jest ilość głośników?. Expand Tak - 7 w warstwie podstawowej, 2 subwoofery, 4 Atmosy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Szymczyk Napisano 22 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 22 godziny temu Dnia 25.03.2025 o 05:42, Piotr Sonido napisał: tu koniecznie 5.2.4 albo 7.2.4 no to Arcam i końcówki Fosi Nie wiem jak rynek w Szwecji ale niektore rzeczy w niemczech są połowe tańsze niż w Polsce. w PL - 16 000 zł https://www.q21.pl/focal-vestia-n-4-no4.html we FR - 7100 zł https://www.homecinesolutions.fr/p/24577-focal-vestia-n-4-noir-laque Cały zestaw 5.0 masz za 10400 zł https://www.homecinesolutions.fr/p/24595-focal-pack-vestia-n-4-noyer A w Polsce 17 000 i to na promocji https://audioswiat.pl/produkt/focal-vestia-n4-n1-center-zestaw-kolumn-5-0/ Takich przykładów jest kilka. Expand Czy Ty byś ryzykował i kupił towar bez oglądania za granicą?. Czy te linki z Francji to sprawdzona firma? Dnia 24.03.2025 o 23:05, Jarosław Szymczyk napisał: Po przemyśleniach to rzeczywiście kojarzę, że w kinach wszystko jest ciemnie. Przemaluję ale nie na czarno a ciemny szary lub grafit. Muszę poczytać o tych głośnikach lcr, czy to zamiast atmosóf w suficie?. Kasetony tak, są luźne a ja lubię czasami podkręcić(jak jestem sam w domu), że aż mi w płucach odbija 😉. Niestety szyna jest tylko do oświetlenia. System 7.2.4. to rozumie że to jest ilość głośników?. Expand Czy do malowania ścian w salkach kinowych. są jakieś specjalne farby czy gonić zwykłym akrylem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 22 godziny temu, Jarosław Szymczyk napisał: Czy Ty byś ryzykował i kupił towar bez oglądania za granicą?. Czy te linki z Francji to sprawdzona firma? Expand Znam dwie osoby które zamawiały z homecinesolutions.fr, wszystko ok. 22 godziny temu, Jarosław Szymczyk napisał: Czy do malowania ścian w salkach kinowych. są jakieś specjalne farby czy gonić zwykłym akrylem? Expand Może nie tyle farby specjalne do sal kinowych, a matowe z niskim współczynnikiem odbić światła. Najlepiej dopytać w sklepie budowlanym. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 22 godziny temu, Jarosław Szymczyk napisał: Czy Ty byś ryzykował i kupił towar bez oglądania za granicą?. Czy te linki z Francji to sprawdzona firma? Expand To sprawdzona firma i tak kupiłem tak. Znajomy to ściągał. Towar znam nie muszę go oglądać Mają to samo co my tylko taniej. Znacznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts