Skocz do zawartości

Cambridge audio Azur 851A

CA AZUR

Recommended Posts

Witam,

Posiadam 2 egzemplarze : pierwszy z roku 2012 i drugi z 2019 roku. Ciekawostką jest wyświetlacz w tym modelu, mianowicie ten w starszym modelu świeci bardzo jasno nawet w słoneczny dzień widać wyraźne kontrastowe wartości, natomiast w tym nowszym świeci ciemno, a w jasny dzień praktycznie nie widać nic. 

Poniżej odpowiedź polskiego autoryzowanego serwisu :

"Producent w 2015 roju zmieniał komponenty i stąd może wynikać ta różnica. Na panelu jest możliwość regulacji jasności wyświetlacza . Niestety przełożenie nic nie da ponieważ zakładam że są dwa różne wyświetlacze"

Może ktoś z Was ma wiedzę na ten temat ? 

Dzięki za pomoc! 

2012.jpg

2019.jpg

serwis.png

Niema o czym pisać na przestrzeni lat często produkowany dłużej sprzęt ma czasami zmieniany jakiś element w tym wypadku wyświetlacz, który pewnie był oferowany przez chińską firmę, a która zakończyła produkcję danej części i wymieniony został  na inny dostępny. Jesteś chyba pierwszą osobą, która zwróciła na to uwagę, ale to zrozumiałe mało osób posiada dwa te same modele wzmacniaczy😀 Masz wiedzę prosto z serwisu.

Ja mam wzmacniacz i odtwarzacz z serii 840 - oba kupione dawno temu, jednak w tym samym czasie, ale w różnych miejscach. Mogę potwierdzić znaczącą różnicę jasności świecenia ich wyświetlaczy. Nigdy mi to nie przeszkadzało, więc pomimo mojej częstej i znacznej ingerencji we wnętrza obu urządzeń, tego akurat nie dotykałem, tj nie kręciłem pr-ką widoczną na zdjęciu. Piszę o stanie, w którym oba wyświetlacze są ustawione na tym samym poziomie jasności - jednym z trzech możliwych do zmiany tylko za pomocą pilota. Zapewne 851 też ma taką funkcję, a Ty pilot i to sprawdzałeś?  

6 minut temu, nowy78 napisał:

Ja mam wzmacniacz i odtwarzacz z serii 840 - oba kupione dawno temu, jednak w tym samym czasie, ale w różnych miejscach. Mogę potwierdzić znaczącą różnicę jasności świecenia ich wyświetlaczy. Nigdy mi to nie przeszkadzało, więc pomimo mojej częstej i znacznej ingerencji we wnętrza obu urządzeń, tego akurat nie dotykałem, tj nie kręciłem pr-ką widoczną na zdjęciu. Piszę o stanie, w którym oba wyświetlacze są ustawione na tym samym poziomie jasności - jednym z trzech możliwych do zmiany tylko za pomocą pilota. Zapewne 851 też ma taką funkcję, a Ty pilot i to sprawdzałeś?  

Tak oczywiście sprawdzałem, na najsłabszym ustawieniu nie widać zupełnie nic, a na najmocniejszym z bliska i z góry (stojąc) widać bardzo dobrze, natomiast z pozycji kanapy bardzo słabo, wieczorem nieco lepiej. Wydaje mi się, że w tym lepszym wyświetlaczu oprócz podświetlania wartości jest jeszcze podświetlenie po bokach, które powoduje, że nawet pod słońce widać białe znaki na czarnym tle.  

20 minut temu, Q21 napisał:

Niema o czym pisać na przestrzeni lat często produkowany dłużej sprzęt ma czasami zmieniany jakiś element w tym wypadku wyświetlacz, który pewnie był oferowany przez chińską firmę, a która zakończyła produkcję danej części i wymieniony został  na inny dostępny. Jesteś chyba pierwszą osobą, która zwróciła na to uwagę, ale to zrozumiałe mało osób posiada dwa te same modele wzmacniaczy😀 Masz wiedzę prosto z serwisu.

No pewnie tak 😄....dodam jeszcze, że seria CXC też ma takie "bździdła" zamiast wyświetlaczy i z tego powodu min się tego urządzenia pozbyłem. Spróbuję może posterować tym potencjometrem...

Edytowano przez CA AZUR

To są wyświetlacze ciekłokrystaliczne, a więc podświetlane na całej powierzchni. Obstawiam, że to boczne światło widać ze względu na dużą intensywność świecenia akurat w tym egzemplarzu.

Jeżeli jednak jeszcze nie dotykałeś pr-ek, to myślę, że za ich pomocą powinno udać się wyrównać jasność.

1 minutę temu, nowy78 napisał:

To są wyświetlacze ciekłokrystaliczne, a więc podświetlane na całej powierzchni. Obstawiam, że to boczne światło widać ze względu na dużą intensywność świecenia akurat w tym egzemplarzu.

Jeżeli jednak jeszcze nie dotykałeś pr-ek, to myślę, że za ich pomocą powinno udać się wyrównać jasność.

To bardzo dobra informacja dla mnie, sprawdzę w takim razie i dam znać.....

Dziękuję bardzo!

Czy ten potencjometr ma jakieś krańcówki, opór? wykonałem po kilka obrotów w lewo, w prawo i nic się nie dzieje...

18 godzin temu, nowy78 napisał:

Czy ten potencjometr ma jakieś krańcówki, opór? wykonałem po kilka obrotów w lewo, w prawo i nic się nie dzieje...

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

To normalne. W różnych formach dokonuje się edycji i zmian w produkcji urzadzen w trakcie ich życia.

Może klienci zwracali uwagę że jest za jasno w nocy? nie wiem.

Ale rozumiem że co chcesz przełozyc wyswietlacz?

Nie ma problemu ze zbyt jasnym świeceniem, ponieważ wyświetlacz ma 3 zakresy mocy, jednak w tym nowszym modelu ustawienie największej mocy nie daje satysfakcji. Co do przełożenia to nie mam pewności czy to będzie pasować  - trzeba przełożyć całą płytę przedniego panela.

1 godzinę temu, CA AZUR napisał:

Jako, że sam nim nigdy nie kręciłem, zerknąłem do instrukcji serwisowej. To jest potencjometr wieloobrotowy. Gdy osiąga się w takich położenie końcowe jest wyczuwalny opór, który jednak łatwo jest pokonać. Wtedy słychać ciche kliknięcie (wyczuwa się to także ręką) i jesteśmy jeden obrót wcześniej :) Nie niszczy to potencjometru. Może inaczej - mnie się nigdy to nie przydarzyło. Wracając do podświetlania, skoro jest to potencjometr wieloobrotowy, niewielka zmiana położenia może nie dawać widocznych rezultatów.

Poniżej schemat interesującej nas części (z azura 840Av2). Pr-ka jest na bazie tranzystora Q2, który służy także do całkowitego wyłączenia podświetlania. W obwodzie jego emitera jest jeszcze tranzystor Q1, którym przestawia się intensywność świecenia z pilota, gdy podświetlanie jest włączone. Na moje oko ten potencjometr ewidentnie służy do ustawiania jasności. 

CA840Apodsw.jpg.9d1c6949b44f5d7d9450766bbbaae5a8.jpg

1 godzinę temu, nowy78 napisał:

Jako, że sam nim nigdy nie kręciłem, zerknąłem do instrukcji serwisowej. To jest potencjometr wieloobrotowy. Gdy osiąga się w takich położenie końcowe jest wyczuwalny opór, który jednak łatwo jest pokonać. Wtedy słychać ciche kliknięcie (wyczuwa się to także ręką) i jesteśmy jeden obrót wcześniej :) Nie niszczy to potencjometru. Może inaczej - mnie się nigdy to nie przydarzyło. Wracając do podświetlania, skoro jest to potencjometr wieloobrotowy, niewielka zmiana położenia może nie dawać widocznych rezultatów.

Poniżej schemat interesującej nas części (z azura 840Av2). Pr-ka jest na bazie tranzystora Q2, który służy także do całkowitego wyłączenia podświetlania. W obwodzie jego emitera jest jeszcze tranzystor Q1, którym przestawia się intensywność świecenia z pilota, gdy podświetlanie jest włączone. Na moje oko ten potencjometr ewidentnie służy do ustawiania jasności. 

CA840Apodsw.jpg.9d1c6949b44f5d7d9450766bbbaae5a8.jpg

więc  będę kręcił raz jeszcze. dziękuje 🙂, znalazłem na YT na ten temat, potencjometr wieloobrotowy na podpiętym multimetrze zmienił wartość napięcia po 8-10 obrotach śrubki.....

Edytowano przez CA AZUR