Skocz do zawartości

Subwoofer Bowers&Wilkins DB1 problem z połączeniem z komputerem

NowyUzytkownik

Recommended Posts

Witam. 

Dostałem subwoofer Bowers&Wilkins DB1 bez żadnych kabli w nieznanym stanie. 

Po próbie połączenia z komputerem (kablem od drukarki) w  (Aplikacji SubApp)   Wyskakuje komunikat "No COM ports found on host  computer. Check PC set up of usb to serial adaptor. Nie mogę się z nim połączyć. Czy to na Windows Vista czy Windows 10 ta sama sytuacja. 

Wkładam usb i nic się nie dzieje. Po wyłączeniu z kontaktu i włączeniu niby komputer piknie że połączono coś w usb ale za chwilę wywala. 

W menadżerze urządzeń nie widzę nic nawet żółtego wykrzyknika. 

Ściągnąłem program DB Programmer do aktualizacji oprogramowania. Trzymając przycisk, włączyłem do gniazdka i tu subwoofer wszedł w tryb aktualizacji (biała lampka) i udało się sprawdzić wersję oprogramowania i boot loader 

Czy normalnie można po włożeniu mini Jack 3.5 z tyłu słuchać muzyki czy ten sprzęt musi być połączony z aplikacją sterującą ? Bo sprawdzałem ale nic się nie dzieje. 

Parę screenów  w załącznikach 

Da się coś zrobić z tym sprzętem..? 

Jeśli błędna kategoria proszę o przeniesienie tematu. Dziękuję 

IMG_20250330_104917.jpg

IMG_20250330_104953.jpg

IMG_20250330_095500.jpg

21 minut temu, NowyUzytkownik napisał:

Witam. 

Dostałem subwoofer Bowers&Wilkins DB1 bez żadnych kabli w nieznanym stanie. 

Po próbie połączenia z komputerem (kablem od drukarki) w  (Aplikacji SubApp)   Wyskakuje komunikat "No COM ports found on host  computer. Check PC set up of usb to serial adaptor. Nie mogę się z nim połączyć. Czy to na Windows Vista czy Windows 10 ta sama sytuacja. 

Wkładam usb i nic się nie dzieje. Po wyłączeniu z kontaktu i włączeniu niby komputer piknie że połączono coś w usb ale za chwilę wywala. 

W menadżerze urządzeń nie widzę nic nawet żółtego wykrzyknika. 

Ściągnąłem program DB Programmer do aktualizacji oprogramowania. Trzymając przycisk, włączyłem do gniazdka i tu subwoofer wszedł w tryb aktualizacji (biała lampka) i udało się sprawdzić wersję oprogramowania i boot loader 

Czy normalnie można po włożeniu mini Jack 3.5 z tyłu słuchać muzyki czy ten sprzęt musi być połączony z aplikacją sterującą ? Bo sprawdzałem ale nic się nie dzieje. 

Parę screenów  w załącznikach 

Da się coś zrobić z tym sprzętem..? 

Jeśli błędna kategoria proszę o przeniesienie tematu. Dziękuję 

IMG_20250330_104917.jpg

IMG_20250330_104953.jpg

IMG_20250330_095500.jpg

Cześć

Czy to był zakup u nas , w Tophifi? Czy sprzęt z drugiej ręki?

45 minut temu, michaudio napisał:

Pokaż zdjęcie tyłu subwoofera, tak żeby było widać wszystkie gniazda przyłączeniowe.

Ok

IMG_20250331_205157.jpg

37 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Cześć

Czy to był zakup u nas , w Tophifi? Czy sprzęt z drugiej ręki?

Sprzęt z drugiej ręki (albo wielu  rąk) wizualny stan sredni/słaby . Brat dostał to za granicą, tam pracuje.  Wziął bo ciężkie 😉

Chciałbym to uruchomić 

55 minut temu, NowyUzytkownik napisał:

Ok

IMG_20250331_205157.jpg

Sprzęt z drugiej ręki (albo wielu  rąk) wizualny stan sredni/słaby . Brat dostał to za granicą, tam pracuje.  Wziął bo ciężkie 😉

Chciałbym to uruchomić 

Rozumiem,

Tu jest jeszcze opcja, w postaci podłączenia się z nim po bluetooth aby wspólnie widział się z telefonem. Dzięki temu, możesz wtedy zarządzać aplikacją i ustawieniami basu. To Ci może wystarczyć.

Żeby ten sub zagadał trzeba by podać mu sygnał audio.

Albo sygnał z odpowiedniego wyjścia sub out na gniazdo RCA z napisem mono, albo sygnał stereofoniczny na dwa gniazda RCA stereo (te białe i czerwone). I tu możesz wyjść dźwiękiem choćby z gniazda słuchawkowego komputera, kablem typu wtyk mini-jack na dwa wtyki Cinch-RCA. Ważne żeby gniazdo z którego chcesz podłączyć sygnał miało możliwość regulacji głośności, wycisz poziom wyjściowy sygnału, żeby subwoofer nie zacharczał przy rozruchu. Gniazdo USB pewnie służy do kalibracji we współpracy z mikrofonem i komputerem, zapewne wymaga odpowiedniego oprogramowania.

Popróbuj, daj znać jakie efekty.

8 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Rozumiem,

Tu jest jeszcze opcja, w postaci podłączenia się z nim po bluetooth aby wspólnie widział się z telefonem. Dzięki temu, możesz wtedy zarządzać aplikacją i ustawieniami basu. To Ci może wystarczyć.

Właśnie w tym problem że żaden telefon czy komputer z bluetooth nie widzi go. Sądzę że coś jest uwalone albo coś na płycie albo oprogramowanie. 

Jeszcze spróbuję z tylnymi wejściami się połączyć.