Arek83 Napisano Czwartek o 07:10 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 07:10 10 godzin temu, tomek72 napisał: No to zmienia postać rzeczy, moim zdaniem jeżeli obecny amplituner Ci odpowiada to możesz wypożyczyć wzmacniacz stereo z wejściem na końcówkę i zobaczysz na ile Cię zadowoli „hybryda”. Ja bym tak zrobił. Chyba że szukasz również innego rozwiązania w kinie to może coś pokroju wspomnianych Arcam/Anthem/NAD. jednak wygodniej jest z jednym urządzeniem. Koledzy a możecie doradzić tylko jedno z dwóch rozwiązań które da lepszy efekt? 1. Amplituner "lepszy" czyli Denon X6500 lub X6700 2. Amplituner Denon X4700 + Atoll Am100 jako końcówka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano Czwartek o 11:40 Udostępnij Napisano Czwartek o 11:40 (edytowany) Nie wiem na ile końcówka poprawi osiągi modelu serii 4xxx, w stereo wiele nie wniesie bo i tak cały sygnał będzie szedł przez przedwzmacniacz amplitunera, to raczej kosmetyka i odciążenie końcówek amplitunera co w tym wypadku przy 5.1 które nie obciąża go w pełni trochę traci sens. Gdyby zamiast końcówki AM100 zastosować integrę np. IN100 i do niej podłączyć źródła stereo wtedy zyskasz na stereo. Modele serii 6xxx powinny zagrać lepiej, ale czy aż tyle lepiej w stereo nie wiem. Modele które wymieniłeś i tak chyba tylko używane. Twój obecny doposażony w integrę z wejściem na końcówkę jako całość zrobi dla Ciebie krok do przodu w stereo. Edytowano Czwartek o 11:48 przez tomek72 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Czwartek o 12:06 Udostępnij Napisano Czwartek o 12:06 4 godziny temu, Arek83 napisał: Koledzy a możecie doradzić tylko jedno z dwóch rozwiązań które da lepszy efekt? 1. Amplituner "lepszy" czyli Denon X6500 lub X6700 2. Amplituner Denon X4700 + Atoll Am100 jako końcówka Nie da się odpowiedzieć na tak postawione pytanie. Wiele zależy np. od tego jak wymagające są kolumny, tego jak głośno lubimy słuchać itp. itd. Dodatkowo ta lepszość w audio jest bardzo mocno subiektywna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek83 Napisano Czwartek o 12:19 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 12:19 11 minut temu, PanKlor napisał: Nie da się odpowiedzieć na tak postawione pytanie. Wiele zależy np. od tego jak wymagające są kolumny, tego jak głośno lubimy słuchać itp. itd. Dodatkowo ta lepszość w audio jest bardzo mocno subiektywna. głośno nie słucham zazwyczaj, wręcz odwrtonie, liczy się też jakość przy cichym odsłuchu. Rozumiem że procentowo nie da się tego ocenić, ale może z Waszego doświadczenia chociaż uda się ustalić kierunek, czy lepiej lepszy amplituner czy jednak dodać końcówkę mocy lub wzmacniacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano Czwartek o 12:53 Udostępnij Napisano Czwartek o 12:53 Efekt dodania końcówki trudno przewidzieć, gdyż nie wiadomo, jakiej jakości jest wyjście przedwzmacniacza w tym ampli. Jedyne co można założyć, to że czym lepiej ampli gra samodzielnie, tym lepszy jest również jako przedwzmacniacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano Czwartek o 20:09 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:09 7 godzin temu, Arek83 napisał: głośno nie słucham zazwyczaj, wręcz odwrtonie, liczy się też jakość przy cichym odsłuchu. Rozumiem że procentowo nie da się tego ocenić, ale może z Waszego doświadczenia chociaż uda się ustalić kierunek, czy lepiej lepszy amplituner czy jednak dodać końcówkę mocy lub wzmacniacz. Jeżeli 90% ma być dla muzyki, przy obecnym amplitunerze (który dysponuje PRE OUT) wzmacniacz zintegrowany stereo z wejściem na końcówkę - załatwia temat kina (hybryda z amplitunerem na fronty) i poprawia tor stereo - pod warunkiem że źródła np. CD podłączasz pod wzmacniacz z pominięciem amplitunera. Jeżeli źródła np. streaming pójdzie przez amplituner dalej jesteś w tym samym miejscu (amplituner, a w zasadzie jego przedwzmacniacz "obrabia" sygnał stereo), jeżeli CD, zewnętrzny streamer tudzież gramofon bezpośrednio pod wzmacniacz masz korzyść w stereo. Moim zdaniem zmiana amplitunera na wyższy/nowszy (ze wskazanych) model Denon-a w stereo rewolucji nie zrobi. Sama końcówka zbyt wiele (o ile cokolwiek) w stereo nie wniesie. Jeżeli "all in one" sprawdzić Arcam/Anthem/NAD czy stereo Cię zadowoli - jeżeli nie, to jesteś na tyle wyrafinowanym słuchaczem, że bez wzmacniacza stereo się nie obędzie - i to nie byle jakiego. Ja na Twoim miejscu patrząc na koszty spróbowałbym integry stereo z wejściem na końcówkę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quentin5 Napisano Czwartek o 21:09 Udostępnij Napisano Czwartek o 21:09 Dnia 7.04.2025 o 14:55, Arek83 napisał: Kolumny docelowo jedne z dwóch: albo Monitor Audio Silver 500 albo Polk Audio R600. pomieszczenie ok 35m2. Budżet na amplituner powiedzmy 5000-8000zł. ewentualnie ciut więcej jesli docelowo byłby amplituner+wzmacniacz. Ja polecam Arcana AVR5. Można kupić już od 7500 PLN. Ja jestem mega zadowolony napedzam nim Pylony Audio Diamont 30 i pomieszczenie 45 M2 . Na dwóch kolumnach przy 4 omhach jest na wyjściu 100 Wat na kanał . Na razie mam tylko stereo, planuje teraz dokupić centralny i później resztę . Jednak po centralnym kupię licencję Dirac Live i mikrofon do kalibracji . Jest w ustawieniach poziom startowy głośności po włączeniu . Dużo można ustawić /sterować funkcjami na smartfonie po podpięciu WiFi do ampli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 06:45 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:45 Dnia 10.04.2025 o 09:10, Arek83 napisał: Koledzy a możecie doradzić tylko jedno z dwóch rozwiązań które da lepszy efekt? 1. Amplituner "lepszy" czyli Denon X6500 lub X6700 2. Amplituner Denon X4700 + Atoll Am100 jako końcówka pod kątem dzwieku lepiej zagra opcja numer 2 JA kiedyś miałem okazję podłączać do modelu X3700 końcówkę nie pamiętam już czy nada czy Atolla właśnie i zagrało to lepiej niż x6 w tamtym czasie. Sprawdzałem na opcji stereo i koncertu. Zapewne w samym 100% towym kinie ta różnica zostanie zatarta. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts