yavor Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia Witajcie, Od dłuższego czasu jestem obserwatorem forum. Przeczytawszy wiele wątków pozyskałem sporo wiedzy, ale niestety stanąłem przed pewnym dylematem. W związku z tym postanowiłem się zarejestrować celem uzyskania pomocy od bardziej doświadczonych. Przechodząc do meritum mam do Was serdeczną prośbę o pomoc w doborze kolumn głośnikowych. Co prawda obecna konfiguracja sprzętu nie jest zła, ale brakuję mi przede wszystkim dynamiki i basu. Sprzęt stoi w salonie na poddaszu, który delikatnie mówiąc nie jest idealny akustycznie. Powierzchnia to ok 35mkw po podłodze. Oczywiście jak to poddasze mamy skosy, a w szczycie jest niecałe 4m. Żeby było ciekawiej po środku mam komin… Kolumny stoją na w linii komina (środek pokoju). Jedna przy oknie, za nią jest gruba zasłona, druga przy ścianie za drzwiami, które oczywiście zamykam na czas słuchania. Od razu wspomnę, że nie mam opcji ustawienia kolumn w innej konfiguracji, a jedynie wchodzi w grę korekta +- 40cm w każdą ze stron. Sprzęt jaki posiadam: Wzmacniacz: Magnat RV4 Kolumny: Wharfedale Linton 85 Gramofon: Kenwood KP-990 Streamer: Eversolo dmp a6 ME Muzyka: 60% filmowa podczas dnia pracy (pracuję zdalnie), poza tym muzyka z lat 80,90 itp. Rozważam wymianę kolumn na: Quadral Vulkan MK l – lub nowsze jak coś się trafi Infinity kappa 8.2 – 9.2 to już chyba przesada do mojego pomieszczenia (pomijając co powie żona jak by je zobaczyła) Czy to dobry kierunek „kombinowania” ? Dodam, że obecnie wspomagam się subwooferem Infinity Alpha. Docelowo chciałbym się go pozbyć. Pytanie czy wstawienie większych skrzynek coś zmieni w moim przypadku na plus i czy Magnat uciągnie proponowane kolumny? Z góry dziękuję za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia 7 godzin temu, yavor napisał: Witajcie, Od dłuższego czasu jestem obserwatorem forum. Przeczytawszy wiele wątków pozyskałem sporo wiedzy, ale niestety stanąłem przed pewnym dylematem. W związku z tym postanowiłem się zarejestrować celem uzyskania pomocy od bardziej doświadczonych. Przechodząc do meritum mam do Was serdeczną prośbę o pomoc w doborze kolumn głośnikowych. Co prawda obecna konfiguracja sprzętu nie jest zła, ale brakuję mi przede wszystkim dynamiki i basu. Sprzęt stoi w salonie na poddaszu, który delikatnie mówiąc nie jest idealny akustycznie. Powierzchnia to ok 35mkw po podłodze. Oczywiście jak to poddasze mamy skosy, a w szczycie jest niecałe 4m. Żeby było ciekawiej po środku mam komin… Kolumny stoją na w linii komina (środek pokoju). Jedna przy oknie, za nią jest gruba zasłona, druga przy ścianie za drzwiami, które oczywiście zamykam na czas słuchania. Od razu wspomnę, że nie mam opcji ustawienia kolumn w innej konfiguracji, a jedynie wchodzi w grę korekta +- 40cm w każdą ze stron. Sprzęt jaki posiadam: Wzmacniacz: Magnat RV4 Kolumny: Wharfedale Linton 85 Gramofon: Kenwood KP-990 Streamer: Eversolo dmp a6 ME Muzyka: 60% filmowa podczas dnia pracy (pracuję zdalnie), poza tym muzyka z lat 80,90 itp. Rozważam wymianę kolumn na: Quadral Vulkan MK l – lub nowsze jak coś się trafi Infinity kappa 8.2 – 9.2 to już chyba przesada do mojego pomieszczenia (pomijając co powie żona jak by je zobaczyła) Czy to dobry kierunek „kombinowania” ? Dodam, że obecnie wspomagam się subwooferem Infinity Alpha. Docelowo chciałbym się go pozbyć. Pytanie czy wstawienie większych skrzynek coś zmieni w moim przypadku na plus i czy Magnat uciągnie proponowane kolumny? Z góry dziękuję za pomoc. Cześć Pytanie na początek, czy interesują Cię kolumny wyłącznie z rynku wtórnego, czy rozważyłbyś również nowe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yavor Napisano 10 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia (edytowany) Nie chciałbym przekroczyć kwoty 6 tys na zakup kolumn. Obawiam się, że w tej kwocie nie kupię nowych kolumn, które będą lepsze od lintonow. Nie chcę też nowocześnie wyglądających słupków wagi piórkowej, które może wywrócić kot podczas zabawy, jeżeli wiesz co chcę przekazać:) Edytowano 10 kwietnia przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia 40 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Cześć Pytanie na początek, czy interesują Cię kolumny wyłącznie z rynku wtórnego, czy rozważyłbyś również nowe? Ten wzmacniacz był chyba zrobiony do kolumn heco, nie pamiętam modelu (duże pąki na 3 nogach). Albo odwrotnie heco strojone do magnata. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yavor Napisano 10 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia Przed chwilą, mariol napisał: Ten wzmacniacz był chyba zrobiony do kolumn heco, nie pamiętam modelu (duże pąki na 3 nogach). Albo odwrotnie heco strojone do magnata. Heco direkt. Tak słyszałem o tym. Teraz już są chyba nowe wersje tych kolumn (chyba professional). Nie są to jakieś wielkie paczki, ale maja dobrą efektywność. Nawet na olx jest ogłoszenie używek, ale niestety dość daleko na odsluch. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia (edytowany) 36 minut temu, yavor napisał: Heco direkt. Tak słyszałem o tym. Teraz już są chyba nowe wersje tych kolumn (chyba professional). Nie są to jakieś wielkie paczki, ale maja dobrą efektywność. Nawet na olx jest ogłoszenie używek, ale niestety dość daleko na odsluch. W Warszawie w Technikarium możesz je odsłuchać (Heco direct). Edytowano 10 kwietnia przez Tomasz Kluczynski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yavor Napisano 10 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia 17 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: W Warszawie w Technikarium możesz je odsłuchać (Heco direct). Tak tylko to jest nowa wersja premium. Budżet x2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2 minuty temu, yavor napisał: Tak tylko to jest nowa wersja premium. Budżet x2 Można do nich napisać lub zadzwonić i spytać się czy nie mają tej wersji podstawowej. A i tak dla osłuchania to można umówić się na odsłuch i tej droższej wersji, by sprawdzić co jest warta. Bez problemu odpisują, wiem bo już parę razy z nimi wymieniałem maile. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2 godziny temu, yavor napisał: Nie chciałbym przekroczyć kwoty 6 tys na zakup kolumn. Obawiam się, że w tej kwocie nie kupię nowych kolumn, które będą lepsze od lintonow. Nie chcę też nowocześnie wyglądających słupków wagi piórkowej, które może wywrócić kot podczas zabawy, jeżeli wiesz co chcę przekazać:) Za 6 tysięcy złotych za parę, jesteś w stanie posłuchać ciekawych kolumn. Dwa przykłady poniżej -ELAC Carina 247.4 - ze wstęgą na górze. Bardzo szczegółowy i przestrzenny głośnik, do tego ze zwinnym, szybkim basem https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/elac-carina-fs247-4.html oraz -Indiana Linę Diva 6 - plastyczna, ciepła, kolumna. Łatwa do adaptacji, angażujące brzmienie https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/indiana-line-diva-6.html Zapraszamy na odsłuchy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yavor Napisano 10 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia 9 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Za 6 tysięcy złotych za parę, jesteś w stanie posłuchać ciekawych kolumn. Dwa przykłady poniżej -ELAC Carina 247.4 - ze wstęgą na górze. Bardzo szczegółowy i przestrzenny głośnik, do tego ze zwinnym, szybkim basem https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/elac-carina-fs247-4.html oraz -Indiana Linę Diva 6 - plastyczna, ciepła, kolumna. Łatwa do adaptacji, angażujące brzmienie https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/indiana-line-diva-6.html Zapraszamy na odsłuchy Nie wiem czemu, ale nie mam przekonania do kolumn podłogowych o wadze poniżej 20kg sztuka. Lintony podstawkowe ze stendami ważą zdecydowanie więcej. Może się mylę... jakieś uprzedzenie mam. Może niesłusznie. Dziękuję za zaproszenie na odsluch, ale jedynym słusznym miejscem odsłuchowym jest mój salon. U Was zagra na pewno duuuuzo lepiej. Byłem z kolegą na odsłuchu b&w serii 6xx (nie pamiętaj dokładnie które) i grały bardzo fajnie w sali odsłuchowej. Za to u kolegi w domu przypominały altusy 140 z dawnych lat. Dodam, że reszta toru byla ta sama poza kablami głośnikowymi. Dlatego podziękuję za propozycję, gdyż nie chcę doświadczyć tego co kolegą... W ostateczności jak coś mi się bardzo spodoba to spróbuję wypożyczyć. Ze względu na trudne pomieszcze myślę właśnie o kolumnach z linią transmisyjną. Ponoć są mniej wrażliwe na ustawienie. Dodatkowo vulkany dmuchają w górę co może być dużym plusem bo mam podłogę z desek na legarach (pustka pod dechami). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yavor Napisano 11 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 11 kwietnia 10 godzin temu, yavor napisał: Nie wiem czemu, ale nie mam przekonania do kolumn podłogowych o wadze poniżej 20kg sztuka. Lintony podstawkowe ze stendami ważą zdecydowanie więcej. Może się mylę... jakieś uprzedzenie mam. Może niesłusznie. Dziękuję za zaproszenie na odsluch, ale jedynym słusznym miejscem odsłuchowym jest mój salon. U Was zagra na pewno duuuuzo lepiej. Byłem z kolegą na odsłuchu b&w serii 6xx (nie pamiętaj dokładnie które) i grały bardzo fajnie w sali odsłuchowej. Za to u kolegi w domu przypominały altusy 140 z dawnych lat. Dodam, że reszta toru byla ta sama poza kablami głośnikowymi. Dlatego podziękuję za propozycję, gdyż nie chcę doświadczyć tego co kolegą... W ostateczności jak coś mi się bardzo spodoba to spróbuję wypożyczyć. Ze względu na trudne pomieszcze myślę właśnie o kolumnach z linią transmisyjną. Ponoć są mniej wrażliwe na ustawienie. Dodatkowo vulkany dmuchają w górę co może być dużym plusem bo mam podłogę z desek na legarach (pustka pod dechami). A co sądzicie o Magnat transpuls 1500 https://www.magnat.de/media/image/articles/testbericht/Magnat_Transpuls1500_EN.pdf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia 13 godzin temu, yavor napisał: Nie wiem czemu, ale nie mam przekonania do kolumn podłogowych o wadze poniżej 20kg sztuka. Lintony podstawkowe ze stendami ważą zdecydowanie więcej. Może się mylę... jakieś uprzedzenie mam. Może niesłusznie. Dziękuję za zaproszenie na odsluch, ale jedynym słusznym miejscem odsłuchowym jest mój salon. U Was zagra na pewno duuuuzo lepiej. Byłem z kolegą na odsłuchu b&w serii 6xx (nie pamiętaj dokładnie które) i grały bardzo fajnie w sali odsłuchowej. Za to u kolegi w domu przypominały altusy 140 z dawnych lat. Dodam, że reszta toru byla ta sama poza kablami głośnikowymi. Dlatego podziękuję za propozycję, gdyż nie chcę doświadczyć tego co kolegą... W ostateczności jak coś mi się bardzo spodoba to spróbuję wypożyczyć. Ze względu na trudne pomieszcze myślę właśnie o kolumnach z linią transmisyjną. Ponoć są mniej wrażliwe na ustawienie. Dodatkowo vulkany dmuchają w górę co może być dużym plusem bo mam podłogę z desek na legarach (pustka pod dechami). To bardzo dziwna informacja, żeby poczuć aż takie skrajności w odsłuchu... Jednakże wina może leżeć po stronie akustyki, elektroniki itd... Jeśli chcesz być pewien efektów, to odsłuch w domu powinien być na początku, nie uprzedzając się na początku do masy i wielkości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yavor Napisano 11 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 11 kwietnia 32 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: To bardzo dziwna informacja, żeby poczuć aż takie skrajności w odsłuchu... Jednakże wina może leżeć po stronie akustyki, elektroniki itd... Jeśli chcesz być pewien efektów, to odsłuch w domu powinien być na początku, nie uprzedzając się na początku do masy i wielkości No właśnie o tą akustykę mi chodzi. Zdaje sobie sprawę, że salon mam fatalny. Podłoga z desek na legarach, duża kubatura + skosy itp. Przyszły tydzień daje sobie na odsłuchy... Zobaczymy co z tego wyjdzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia 12 minut temu, yavor napisał: No właśnie o tą akustykę mi chodzi. Zdaje sobie sprawę, że salon mam fatalny. Podłoga z desek na legarach, duża kubatura + skosy itp. Przyszły tydzień daje sobie na odsłuchy... Zobaczymy co z tego wyjdzie a no właśnie Dlatego zapraszamy na odsłuchy również i tych naszych propozycji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 12 kwietnia Udostępnij Napisano 12 kwietnia Winą takiego a nie innego brzmienia są zdecydowanie kolumny. One tak grają. Kilka lat temu ten wzmacniacz grał na audioshow faktycznie z kolumnami Heco Direkt. No brzmiało to fantastycznie. Bardzo dobre i optymalne zestawienie. Polecam. Fajnie mogą sprawdzić się Focale n2 z Francji, masz połowe polskiej ceny. Tu też dynamiki Ci nie braknie. Z bardzo dobrych cenach dostaniesz używane Heco Celany GT albo Magnaty Quantum serii 7 w górę. to mało popularne modele ze względu na marketing a śmiało walczą z dużo droższymi konstrukcjami. Uzywane Monitor Audio seria RX, też wpadną w Twoje oczekiwania. Tu także Polecam 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yavor Napisano Sobota o 16:03 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 16:03 Odsłuchałem kilka zestawów kolumn i finalnie zakupiłem infinity kappa 8.2 i. Grają dopiero od 2h, ale od razu czuć poprawę. Dużo więcej dynamiki i przestrzeni. Bas idealny jak dla mnie. Dużo niżej schodzi niż w lintonach a przy tym nie ma dudnienia jak z subem. Dziękuję wszystkim za pomoc. Teraz mam dylemat czy zostawić lintony do sypialni i pozbyć się b&w cm5 czy może je sprzedać. Trochę mi ich szkoda bo w sypialni grają bardzo fajnie no i ładne są:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts