Audio - portal internetowy opisujący sprzęt stereo, hi-fi, 

hi-end,kino domowe
Hi-Fi • Hi-End • Muzyka • Kino domowe • Video      
Obecnie jest: gości online

IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

   FORUM AUDIO > AUDIO > Stereo
 
Reply to this topicStart new topic
> Podłączenie korektor graficzny Technics SH-GE90
MARIUSZAK
post 16.07.2012, 19:01
Post #1


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 4
Dołączył: 16.07.2012
Nr użytkownika: 13,488



Witam wszystkich formułowiczów.

Jestem świeżakiem w sprawach audio więc proszę o wyrozumiałośćicon_smile.gif

Kupiłem korektor graficzny Technics SH-GE90, chciałbym go podłączyć do TECHNICS SA-EX320 AMPLITUNER DOLBY PRO LOGIC RDS oraz połączyć ze zmieniarką 5XCD CD TECHNICS SL-PD688. Nie wiem jak to zrobić aby ładnie chuczało i buczało:). Bardzo będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 16.07.2012, 21:52
Post #2


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5,015
Dołączył: 8.07.2008
Skąd: Kielce
Nr użytkownika: 2,264



Buczało i huczało pewnie będzie, jednak do dobrego odtwarzania muzyki jeszcze spory kawałek drogi.
Szkoda MARIUSZAK, że nie zapytałeś tu wcześniej na forum czy kupić ten korektor (po jasną cholerę Ci on?). Miałem go kiedyś i szybko sprzedałem. Korektor "psuje" muzykę, jest to zresztą jeden z najgorszych korektorów (procesor icon_lol.gif ) Technicsa. A także, jeśli sprzęt służy do słuchania muzyki jaki kupić wzmacniacz (a nie amplituner KD) a zmieniarki są na ogół sporo gorsze jakościowo od odtwarzaczy jednopłytowych. Tak, że jak widzisz same błędy popełniłeś. A wyrozumiały jestem, inaczej pewnie nie odpowiedziałbym.
Nie będę Cię namawiał abyś wszystko sprzedał i zaczął od nowa, ale jeśli poważnie myślisz o słuchaniu muzyki, to podchodzisz do problemu jakby od "d..y" strony. Opchnij przynajmniej ten korektor i ... zastanów się co jeszcze, to może naprawdę coś z tego będzie.
Szkoda, że jak większość tu zaglądających nie czytasz innych wątków, bo wiedziałbyś o co zapytać, jakie dane podać.
Nie napisałeś jakiej wielkości masz pokój, jakiej muzyki słuchasz, nawet jakie masz kolumny (może słuchawki)?
Pewnie nie takiej pomocy oczekiwałeś, ale nie będę Cię prowadził w stronę ścieków wmawiając jak to strumyk pięknie szemrze a źródło wciąż bije.


--------------------
Rewoucja na forum Audio, jeśli popierasz zapisz mój mail http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...=90#entry125654

Uważajcie na sprzedawcę VanDelHul'a z Allegro!!!

UWAGA. W sprawie doboru sprzętu audio i jego konfiguracji proszę nie pisać na PW, od tego jest forum. Pozdrawiam.

Odeszli
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...t=0#entry103427
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MARIUSZAK
post 16.07.2012, 23:09
Post #3


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 4
Dołączył: 16.07.2012
Nr użytkownika: 13,488



Dzięki za odpis

Sprzęt o którym pisałem mam od 12 lat i jestem z niego bardzo zadowolony, korektor kupiłem okazyjnie jak juz jest to jest jeśli będzie mnie wkurzał to sie go pozbędę póki co chce go wybróbować.
Pokój mam wielkości ok 30 metrów kwadratowych mój sprzęt grający przedstawia sie następująco:)

1. TECHNICS SA-EX320 AMPLITUNER DOLBY PRO LOGIC RDS
2. Zmieniarka 5XCD CD TECHNICS SL-PD688
3. TECHNICS MAGNETOFON DWUKASETOWY RS-TR575
4. Cyfrowy korektor TECHNICS SH-GE90
5. Kolumny TECHNICS SB-T200

Jak widzisz sprzęt mam zabytkowy ale fajnie gra i nie będę go zmieniał na nowy jeżeli już to będzie jakiś upgrate, na dzień dzisiejszy chce podpiąć korektor i zastanawiam sie jak go podpiąć, pozatym możesz doradzić co ewentualnie dokupić żeby ten sprzęt grał jeszcze fajniej i działał z tym korektorem, może dokupić lepszy amplituner technicsa ?? doradz coś żeby to miało rece i nogi:) Będę wdzięczny:)

Pozdrawiam

Ten post edytował RoRo 17.07.2012, 23:04
Powód Edycji: Odpowiadając na post poprzednika - nie ma sensu cytowac go w całości.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 17.07.2012, 20:18
Post #4


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5,015
Dołączył: 8.07.2008
Skąd: Kielce
Nr użytkownika: 2,264



CYTAT
może dokupić lepszy amplituner technicsa ??
moja mama mawia w takich wypadkach "dziad swoje a baba swoje".
Szkoda, że nie czytasz uważnie tego co piszę. Moim zdaniem wzmacniacz, nie amplituner. I na pewno nie Technics.
Poza tym jedyny oprócz gramofonów sprzęt Technicsa, który dobrze brzmi to, dzielony odtwarzacz CD SH-X1000 i SL-Z1000 . Ale kosztował swego czasu 20.000 DM. Oczywiście były jeszcze super drogie konstrukcje tego producenta, ale raczej nie będziemy się tu nimi zajmować.
Z drugiej strony, to jeśli sprzęt fajnie gra, może nie ma co kombinować. Podłącz sobie korektor (okazyjnie kupiony), podbij ulubione części pasma i zapanuje pełnia szczęścia. A jak kiedyś przypadkowo będziesz w dobrym salonie audio, każ sobie podłączyć jakiś dobrze grający zestaw. Albo... nie icon_biggrin.gif i kolejne lata szczęścia przed Tobą. Pozdrawiam i miłego słuchania.


--------------------
Rewoucja na forum Audio, jeśli popierasz zapisz mój mail http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...=90#entry125654

Uważajcie na sprzedawcę VanDelHul'a z Allegro!!!

UWAGA. W sprawie doboru sprzętu audio i jego konfiguracji proszę nie pisać na PW, od tego jest forum. Pozdrawiam.

Odeszli
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...t=0#entry103427
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MARIUSZAK
post 17.07.2012, 20:55
Post #5


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 4
Dołączył: 16.07.2012
Nr użytkownika: 13,488



Witam
Zawsze czytam uważnie:)
Jakie wzmacniacze byś polecał konkretnie stuknij modele to coś niecoś poczytam o tym sprzecie??, nie chce wymieniać całego sprzetu na nowy ponieważ są to spore koszty, odnośnie CD to modele mi podałeś poczytam o nich:), co sądzisz o kolumnach które mam myślę że tragiczne nie są??icon_smile.gif Oglądałem swego czasu fajny sprzet Yamahy fajnie grał i fajnie wygladał ale cena ponad 10 tysi to jes sporo icon_smile.gif

Pozdrawiam:)

Ten post edytował RoRo 17.07.2012, 23:05
Powód Edycji: Odpowiadając na post poprzednika - nie ma sensu cytowac go w całości.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 18.07.2012, 20:05
Post #6


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5,015
Dołączył: 8.07.2008
Skąd: Kielce
Nr użytkownika: 2,264



Polecałbym wyższe modele Musical Fidelity np. taki http://www.hifi.pl/gielda/wzmint3000/106317.php
Krell KAV 300i http://www.hifi.pl/gielda/wzmint3000/106485.php
Sphinx Myth 5 http://www.hifi.pl/gielda/wzmint3000/106093.php albo chociaż Myth 3.
Lub coś z oferty Densena, Audio Analogue, NAIM czy Roksan Caspian albo chociaż Kandy,
Może być jeszcze Copland http://www.hifi.pl/gielda/wzmint2000/106447.php
A tak zupełnie poważnie (chociaż propozycje wzmacniaczy jak najbardziej poważne), to dzięki, że uważasz mnie za jasnowidza, ale naprawdę nie mam pojęcia ile możesz wydać na sprzęt audio.
Co do Twoich kolumn, to faktycznie trzeba by je posłuchać z dobrym wzmacniaczem. Może nie są złe? Choć Technics, jak i większość firm japońskich nie jest specjalistą w dziedzinie produkcji dobrze brzmiących kolumn (o superdrogich konstrukcjach, które są wyjątkami nie wspomnę).


--------------------
Rewoucja na forum Audio, jeśli popierasz zapisz mój mail http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...=90#entry125654

Uważajcie na sprzedawcę VanDelHul'a z Allegro!!!

UWAGA. W sprawie doboru sprzętu audio i jego konfiguracji proszę nie pisać na PW, od tego jest forum. Pozdrawiam.

Odeszli
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...t=0#entry103427
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MARIUSZAK
post 18.07.2012, 20:45
Post #7


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 4
Dołączył: 16.07.2012
Nr użytkownika: 13,488



Witam

Propozycje ciekawe ale w przypadku gdybym wymieniał sprzęt całkowicie na nowy to ma sens, w tym przypadku mam na myśli upgrate sprzętu który posiadam, myślę że 1000 zeta w zupełności wystarczy aby kupić fajny wzmacniacz używany pasujący do zestawu, więc jeśli masz ciekawe propozycje w tym przedziale cenowym to poproszę icon_smile.gif ja mam zajawkę ma Yamahe i bedę chciał taki sprzęt kiedyś kupić, fajniejszy sprzęt tego producenta kosztuje ponad 10 tysi icon_smile.gif

Pozdrawiam

Ten post edytował RoRo 18.07.2012, 22:03
Powód Edycji: PONOWNIE: Korzystaj z funkcji "ODPOWIEDZ" (na dole strony) zamiast "ODPISZ" by niepotrzebnie nie cytować wypowiedzi poprzednika!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 20.07.2012, 18:14
Post #8


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5,015
Dołączył: 8.07.2008
Skąd: Kielce
Nr użytkownika: 2,264



Yamaha za 10kzł., to pewnie wzmacniacz A-S1000 i odtwarzacz CD CD-S1000 i jakieś kolumny podłogowe też Yamahy. Na Soavo Ci raczej nie starczy. wzorniczo to ładny zestaw, ale za 10 koła wybrałbym na pewno coś lepiej brzmiącego.
Co co korektora, nie odpowiedziałem Ci jak podłączyć. O ile dobrze pamiętam jest to bardzo proste. Z odtwarzacza CD wychodzisz kabelkami RCA (cinch) prawym ® i lewym (L). Zamiast do wzmacniacza (amplitunera) podłączasz to pod wejście korektora (IN, oczywiście R do R a L do L). Z korektora wychodzisz OUT i podłączasz tak jak poprzednio odtwarzacz CD, czyli do wejścia (IN) wzmacniacza (amplitunera).
Ale pamiętaj, że dodatkowy element w torze odsłuchowym (nawet gdyby był nastawiony na "zero" (flat - płaska charakterystyka), to i tak pogarsza brzmienie samą tylko swoją obecnością, bo sygnał płynie przez ileś tam dodatkowych elementów, plus jeszcze jedna para kabli (pewnie najtańszych "sznurówek"). Nie chcę nawet myśleć co się dzieje z dźwiękiem jak zaczniesz bawić się korygowaniem pewnych pasm częstotliwości. Ale spróbuj, oczywiście. Początkowo może Ci się to nawet podobać. Będzie z pewnością efektownie (efekciarsko?). Jeśli dodamy do tego np. efekt padającego śniegu (jak pomanipulujesz funkcjami wyświetlacza, to będziesz wiedział o czym piszę), to może Cię to dodatkowo omamić.
Co do wzmacniacza, to sądzę, że mógłbyś się rozejrzeć za używanym Audiolabem 8000SE (8000S raczej za tę sumę będzie trudno kupić), jakimś Rotelem, NADem, Musical Fidelity, Atoll In 50 (tu trochę drożej, ale warto) http://www.hifi.pl/gielda/wzmint1000/105975.php
Marantz PM 80mkII (klasa A i AB w jednym, przełączane). I jeszcze pewnie parę innych, nie sposób wszystkich wymienić.
Jaki wzmacniacz wybrać? Zależy czy wolisz brzmienie jaśniejsze, ostrzejsze, twardsze, czy też bardziej miękkie, pełniejsze, łagodniejsze.
I jeszcze jedno. Im lepszy sprzęt, tym lepszych kabli wymaga. O ile w budżetówce wpływ kabli na brzmienie jest mało słyszalny (ale jednak), to kupienie dobrego zestawu a pozostanie przy marnym, często takim dodawanym przez producenta kolumn, wzmacniczy czy odtwarzaczy okablowaniu poważnie może zdegradować dźwięk.
O akustyce na razie nie piszę, choć to jedna z najważniejszych składowych dobrego brzmienia. Temat zbyt rozległy. Mam nadzieję, że wiesz coś o akustyce pomieszczeń i ustawianiu kolumn/zestawu stereo.


--------------------
Rewoucja na forum Audio, jeśli popierasz zapisz mój mail http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...=90#entry125654

Uważajcie na sprzedawcę VanDelHul'a z Allegro!!!

UWAGA. W sprawie doboru sprzętu audio i jego konfiguracji proszę nie pisać na PW, od tego jest forum. Pozdrawiam.

Odeszli
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...t=0#entry103427
Go to the top of the page
 
+Quote Post
OlexXxiS
post 25.01.2013, 22:24
Post #9


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 3
Dołączył: 25.01.2013
Nr użytkownika: 14,871



Witam mam taki sam problem jak kolega wyżej nie umiem tego podłączyć
WZMACNIACZ : TECHNICS SA-EX320
PROCESOR GRF : TECHNICS SH-GE90
Mogł by ktoś opisać jak to podłączyć co do czego icon_razz.gif
Załączyłem fotki z tyłem sprzetu
DO WZMACNIACZA MAM PODPIETE DWIE RZECZY
TV/DVD - PS3
CD - PC
http://chomikuj.pl/OleXy17/Transfer/TECHNICS
Załączona miniatura
Załączony obrazek
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 25.01.2013, 23:12
Post #10


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5,015
Dołączył: 8.07.2008
Skąd: Kielce
Nr użytkownika: 2,264



I co chciałbyś korygować? Bo jak widzę ( i chyba pamiętam) da się podłączyć tylko dwie rzeczy naraz. Do jednego wejścia np. CD a do drugiego jakieś inne źródło. Jak to podłączyć masz opisane wyżej. Czego nie rozumiesz? Pytaj konkretnie, po swojemu, postaram się odpowiedzieć, choć mnie trzęsie jak sobie ktoś knoci brzmienie korektorem icon_mad.gif


--------------------
Rewoucja na forum Audio, jeśli popierasz zapisz mój mail http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...=90#entry125654

Uważajcie na sprzedawcę VanDelHul'a z Allegro!!!

UWAGA. W sprawie doboru sprzętu audio i jego konfiguracji proszę nie pisać na PW, od tego jest forum. Pozdrawiam.

Odeszli
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...t=0#entry103427
Go to the top of the page
 
+Quote Post
OlexXxiS
post 26.01.2013, 10:54
Post #11


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 3
Dołączył: 25.01.2013
Nr użytkownika: 14,871



tzn chciałbym to podłączyć tak zebym mogl operować dziekiem ustawiać sobie wyskoie i niskie tony na obu rzeczach tzn na pc i ps . A ten sprzęt jest u mnie ze wzgledu na sentymentalizm icon_smile.gif w drugim pokoju mam zestaw harman / kardon więc jest w posiadaniu i lepszy dziwiek . A mi chodzi zeby podlaczyc to tak aby korektor zmieniał dzwiek . Prosze pomoz icon_smile.gif i tam na serverze chomikuj sa oba zdjecia wzmacniacza i procesora
Go to the top of the page
 
+Quote Post
f1angel
post 26.01.2013, 11:54
Post #12


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 5,015
Dołączył: 8.07.2008
Skąd: Kielce
Nr użytkownika: 2,264



No to przecież napisałem, że dwie rzeczy możesz podłączyć. Z PC wychodzisz jedną parą kabli RCA (cinch L, R) i podłączasz je pod odpowiednie gniazda (IN) w korektorze. Wychodzisz następną parą kabli RCA z wyjścia (OUT) i podłączasz pod wolne wejście (IN) we wzmacniaczu. Czyli mogą być wejścia CD, TUNER, AUX, oprócz PHONO.
Tak samo robisz z PS, podłączając do drugiej wolnej pary wejść/wyjść w korektorze.
Wówczas po podłączeniu możesz odpowiednio korygować dźwięk tych dwóch urządzeń.
Zrozumiale to wytłumaczyłem, czy masz jeszcze jakieś wątpliwości?


--------------------
Rewoucja na forum Audio, jeśli popierasz zapisz mój mail http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...=90#entry125654

Uważajcie na sprzedawcę VanDelHul'a z Allegro!!!

UWAGA. W sprawie doboru sprzętu audio i jego konfiguracji proszę nie pisać na PW, od tego jest forum. Pozdrawiam.

Odeszli
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...t=0#entry103427
Go to the top of the page
 
+Quote Post
OlexXxiS
post 26.01.2013, 13:02
Post #13


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 3
Dołączył: 25.01.2013
Nr użytkownika: 14,871



Wszystko Działa Dzieki Wielkie za pomoc icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 20.12.2014, 22:31