Reply to this topicStart new topic
> HTPC podpiecie do amplitunera 5.1, sygnal 2 kanalowy
bo3ek
post 11.09.2016, 13:18
Post #1


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 4
Dołączył: 11.09.2016
Nr użytkownika: 26 770


Witam.
Posiadam bardzo stary zestaw audio 5.1 ktory w zasadzie nie obsluguje nic co obecnie jest na czasie. Przymierzam sie do kupna ONKYO TX-NR555 i podpięcia do niego obecnych kolumn ze starego zestawu 5.1. Calosc bedzie zasilal sygnal prawdopodobnie po HDMI z komputera HTPC. Sprzetu jeszcze nie kupilem gdyz jedyne co mnie zastanawia jak ten nowy ampli bedzie sobie radzil z sygnalem stereo by go rozdzielic na wszystkie glosniki. W obecnym przedpotowowym sprzecie mam mozliwosc wcisniecia przycisku Pro Logic i powoduje to "rozrzucenie" audio na wszystkie 6 glosnikow. Efekt jest taki ze nawet ogladajac film ze sciezka stereo, centralka audio rozdziela go tak ze slyszane jest pseudo surround ( mowa i glowne audio z frontu a tlo jak ulica czy pulblicznosc itp z tylnych glosnikow). Teraz do sedna - czy nowy ONKYO bedzie w stanie zrobic podobny efekt gdy video bedzie mialo jedynie sygnal stereo? Domyslam sie ze to nie bedzie normalne surround bo sa tylko dwa kanaly przesylane ale chcialbymm osiagnac przy sygnale stereo chociaz taki efekt.

Moj obecny sprzet to Jazz Sound J-9940
link http://www.technoyard.com/index.php/review...ll=&start=2

Bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 11.09.2016, 14:28
Post #2


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 417
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


Kolumny od starego zestawu będą za słabe i za małe (moc 20W, głośniki 3calowe) i są chyba dość dziwnie podłączane (poprzez gniazda cinch). Niewiadomo też jaką mają impedancję.
Być może udałoby się je podłączyć stosując jakieś przejściówka albo odcinając końcówki-ale raczej sensu to nie będzie miało.
Zrób zdjęcia tylu kolumn (gniazd połączeniowych) oraz podaj ich parametry.

A według mnie jak masz sygnał stereo-to graj stereo, a nie kombinuj z pseudowielokanałością. Choć oczywiście zrobisz jak zechcesz...

Pozdrawiam


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bo3ek
post 11.09.2016, 15:54
Post #3


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 4
Dołączył: 11.09.2016
Nr użytkownika: 26 770


Dzieki za odpowiedz.

Tak wiem ze kolumny ktore mam nie sa wysokich lotow bo sa poprostu stare. Jesli chodzi o podpiecie to w samych kolumnach sa gniazda na kabel cinch ktory. Samo podpiecie tych kolumn nie bedzie dla mnie problemem bo poprostu przelutuje koncowki kabli na odpowiednie wtyczki. Impedancja kolumn to 8 om a sub ma 6 om. To wszystko wiem ze bedzie dzialalo z owym ONKYO bo on ma ustawienia od 4 do 8 om dla podpietych kolumn.

Jesli chodzi o sugerowanie grania stereo gdy sygnal jest stereo to zgadza sie ze to dobra opcja ale wtedy gdy kolumny L + P przednie maja glosniki basowe. W moim przypadku caly bas robi sub ktory jest trzecim glosnikiem na ktory nie bedzie szedl sygnal przy wyborze ustawienia stereo na ampku. Dlatego probuje sie dowiedziec czy nowe ampki do 5.1 maja mozliwosc "rozrzucenia" sygnalu na wszystkie kolumny. Podejrzewam ze to nie bedzie problemem w przypadku nowego sprzetu ale chce sie upewnic o tym zanim wydam 2k na sprzet.




Ten post edytował RoRo 12.09.2016, 14:27
Powód Edycji: Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 11.09.2016, 16:01
Post #4


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 4 027
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


CYTAT(bo3ek @ 11.09.2016, 15:54 ) *
Tak wiem ze kolumny ktore mam nie sa wysokich lotow bo sa poprostu stare.

Kolumny są niskich lotów nie dlatego, że są stare, tylko dlatego że takie już były jaki je kupowałeś.
Jak kupisz dobrą kolumnę teraz to będzie dobra także za 10 i 15 lat.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bo3ek
post 11.09.2016, 18:15
Post #5


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 4
Dołączył: 11.09.2016
Nr użytkownika: 26 770


Zgadzam sie ale problem w tym ze nie chce na dzien dobry jednorazowo wydac 5 tys zl na sprzet grajacy. Wymiana kolumn mnie czeka ale nie w tym miesiacu niestety... swoja droga jak kupowalem obecny zestaw w 2003 roku to nie byl on najtanszy icon_confused.gif ale taka kolej rzeczy...


Ten post edytował RoRo 12.09.2016, 14:30
Powód Edycji: Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 12.09.2016, 14:16
Post #6


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 856
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


Wymienić kolumny musisz bo nie wykorzystasz amplitunera.
Co do dźwięku 5.1 to tu odbywa się to dokładnie tak samo. Albo opcja pro logic albo 5 ch stereo.

Amplituner to dobry wybór
Aha pamiętaj że suby do takiego ampli podpinany się aktywne twój jest rozumiem pasywny?

W razie pytań i wycen zapraszam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bo3ek
post 12.09.2016, 16:23
Post #7


DEBIUTANT
*

Grupa: Użytkownicy
Postów: 4
Dołączył: 11.09.2016
Nr użytkownika: 26 770


Wiec moje pierwsze "czy" się wyjaśniło ale zastrzeliłeś mnie że muszę mieć aktywny sub. Teraz patrzę na specyfikacje i faktycznie dwa razy jest wyjście pre out. Moj sub jest aktywny z tym ze sygnał podawany jest na niego taka dziwną wtyczką w stylu "DIN" i nie wiem który zestaw pinów odpowiada za wejście sygnału na sub. ://
A co jeśli użyję zwykłego wyjścia głośnikowego (amp jest 7.2 a ja używać mam zamiar 1 strefy i tylko 5.1) do podpięcia suba pasywnego, do momentu zakupu nowych kolumn? Wiem że to kombinacja ale nie będę w stanie wymienić wszystkiego na raz.

Jestem wdzięczny za pomoc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
S4Home
post 13.09.2016, 08:12
Post #8


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Branża
Postów: 1 856
Dołączył: 9.09.2015
Nr użytkownika: 23 975


Witaj,

Teoretycznie jest taka mozliwosc ale praktycznie:
Pelny sygnal jest podawany tylko na kokumny frontowe wiec tam musial bys szeregowo wpiac i pasywnego suba i kolumne frontowa.
Trzebabby sprawdzic impedancje. Takie rozwiazanie jest możliwe ale kombinowane i nieco ryzykowne.

Niestety podlaczenie do 2 nie uzywanych gniazd nic nie da. Po tam w dts dzwiek jest tylko czasem i to bez niskich tonów.

Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 11.12.2016, 05:21
Audio - grudzień 2016

Strefa Magazynu

Audio 12/2016

Rynek audio zmienia się szybko i podąża w różnych kierunkach. Zmiany te czasami zaskakują nawet ekspertów i najbardziej doświadczone firmy, dlatego nie chcąc zostać w tyle, coraz częściej reagują one jak najszybciej.

Odbierz prezent

Zamów prenumeratę miesięcznika
Audio, a otrzymasz wybraną
przez siebie płytę z naszej kolekcji!