2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Kolumny do 400 zł
Artesal
post 29.10.2016, 13:13
Post #1


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 29.10.2016
Miejscowość: Poznań
Nr użytkownika: 27 083


Witam ekspertów od audio systemów icon_smile.gif

Co sądzicie o tych kolumnach: JAMO E430? Mogę je kupić za 400 zł i ciężko znaleźć jakąś opinię (ponoć są uniwersalne)... Pokój nie mam jakiś wielki, chcę do niego jeszcze dobrać wzmak (też koło takiej ceny 400 zł) (tutaj link do kolumn: https://www.olx.pl/oferta/kolumny-jamo-e-43...html#c014f5ada4 ).

A może polecicie inne podłogowe kolumny koło tej ceny? Problem tylko żeby znaleźć takie w Poznaniu, bo wysyłka takich gigantów raczej byłaby problematyczna icon_wink.gif

I jaki wzmak do 400 zł? Naturalnie nie szukam audiofilskiego zestawu, zdaję sobie sprawę, ile bardzo dobry sprzęt kosztuje.

Wpadło mi w oko AKAI AM 32, choć chyba ta firma nie za bardzo słynie ze wzmaków... https://www.olx.pl/oferta/wzmacniacz-akai-a...html#8483bfb8d7

jak i Onkyo A-8230 https://www.olx.pl/oferta/wzmacniacz-onkyo-...html#1094e9b728

ale i ten Marantz wydaje się być ciekawy https://www.olx.pl/oferta/wzmacniacz-marant...html#8de1b8875d


Docenię każdą życzliwą pomoc. Słucham głównie rocka.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 29.10.2016, 13:30
Post #2


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 404
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


Jak za tą cenę - to może być. Za więcej to już nie.
Jeżeli są w bdb stanie i możesz je osobiście odebrać - nie jest to zła oferta.

Model podstawowy z początku XXI wieku.
JAMO E miało w tym czasie trzy serie: 4, 6 i 8. Więc E4 były na dole...
Były jeszcze pięćsetki...

W każdym razie są one lepsze od "plastikowych" PJ 6000.
Te JAMO są dość uniwersalne.

Pozdrawiam


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artesal
post 29.10.2016, 14:29
Post #3


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 29.10.2016
Miejscowość: Poznań
Nr użytkownika: 27 083


Dzięki za opinię, może spróbuję się potargować by zaniżył lekko cenę icon_smile.gif

Czekam na kolejne posty! Nie wiem jaki wzmak by pasował do takich kolumn...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 29.10.2016, 15:38
Post #4


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 404
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


Napisz jaką masz powierzchnię pokoju (zresztą warto uzupełnić informację zgodnie z "Pierwszymi postami..."-link masz poniżej).
Bo jeśli jest nieduża powierzchnia to może zamiast podłogówek lepsze będą kolumny podstawkowe ...

Jamo ładnie zagra różnymi wzmacniaczami i amlitunerami -np. SONY.
AKAI jest głównie znane z udanych magnetofonów szpulowych i kasetowych, ale niektóre niedrogie wzmacniacze też nie były najgorsze.

Pozdrawiam
PS. Uzupełnij w swoim avatarze gdzie mieszkasz, bo teraz wspomniałeś o Poznaniu-a potem trudno będzie to znaleźć.


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artesal
post 29.10.2016, 16:31
Post #5


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 29.10.2016
Miejscowość: Poznań
Nr użytkownika: 27 083


Fakt, wybacz. Nie napisałem o wielkości pokoju - 15 m kwadratowych. Sprawa jest taka, że podstawkowe kolumny używałem całe życie i chciałbym dla odmiany wypróbować w końcu podłogówek icon_smile.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 29.10.2016, 17:25
Post #6


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 404
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


Jak chcesz koniecznie podłogówki-to w tej cenie masz szansę trafić na bardzo dobre kolumny podłogowe KODA 702F, choć mogą być ciut za duże na taką powierzchnię. W każdym razie jest to kwestia Twoich preferencji-niektórzy nawet duże kolumny wciskają do niedużych pomieszczeń.

Możesz też popatrzeć na jakiś mniejsze podłogówki niż te Jamo, z głośnikiem 125-165mm.
Masz w tej chwili jakiś sprzęt audio?

Zapewne spotkasz się z sugestiami by jednak zostać przy kolumnach podstawkowych.

Pozdrawiam
PS. Teraz też mało napisałeś, ale to już Twoja sprawa- bo im więcej podasz szczegółów tym większa szansa na dokładniejsze wskazówki...


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audiowit
post 29.10.2016, 18:14
Post #7


GRAND MASTER AUDIO
************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 859
Dołączył: 25.11.2015
Miejscowość: Kraków
Nr użytkownika: 24 565


Artesal, jak chcesz kolumny podłogowe bo już masz i miałeś monitorki to bierz podłogówki. Ale pamiętaj, że muszą być z mniejszych. Ja mam w 15m kolumny podłogowe z 20cm średnioniskotonowym i przy przebasowionych płytach bas potrafi się wzbudzić. Więc tak jak mówił Roro bardziej celuj w mniejsze przetworniki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artesal
post 29.10.2016, 18:56
Post #8


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 29.10.2016
Miejscowość: Poznań
Nr użytkownika: 27 083


CYTAT(audiowit @ 29.10.2016, 19:14 ) *
Artesal, jak chcesz kolumny podłogowe bo już masz i miałeś monitorki to bierz podłogówki. Ale pamiętaj, że muszą być z mniejszych. Ja mam w 15m kolumny podłogowe z 20cm średnioniskotonowym i przy przebasowionych płytach bas potrafi się wzbudzić. Więc tak jak mówił Roro bardziej celuj w mniejsze przetworniki.


Czyli te Jamo E43 mają za duże przetworniki? Bo nie wiem czy do nich się odnosisz pisząc "że muszą być z mniejszych" icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 29.10.2016, 19:06
Post #9


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 4 000
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


CYTAT(Artesal @ 29.10.2016, 17:31 ) *
Fakt, wybacz. Nie napisałem o wielkości pokoju - 15 m kwadratowych. Sprawa jest taka, że podstawkowe kolumny używałem całe życie i chciałbym dla odmiany wypróbować w końcu podłogówek icon_smile.gif

Fajnie by było, aby kupione podłogówki miały " ręce i nogi" były po prostu dobre, a nie tylko gabarytami pasowały do grona tzw. podłogówek.
Nie znam tych Jamo nie chcę więc pisać o nich źle ( bo może nie słusznie), ale w dobre konstrukcje z dużo mniejszym( 14-16) głośnikiem niż 20cm potrafią dać dobry i dynamiczny bas, a nawet dużo lepszy niż z kiepskiej 20ki . Bo w tanich konstrukcjach z dużym głośnikiem niskotonowym często jest nieciekawie, bo wielki głośnik wzbudza tylko wiatr, rezonans i buczenie kiepskiej cienkiej paździerzowej obudowy bez wzmocnień.
Oby tak nie było z tymi Jamo, ale niemniej niech nie stanowią jakiegoś wyznacznika jakości podłogówek, względem dotychczas używanych przez Ciebie monitorów.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artesal
post 29.10.2016, 19:48
Post #10


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 29.10.2016
Miejscowość: Poznań
Nr użytkownika: 27 083


To już nie wiem sam co uczynić icon_wink.gif Mimo wszystko chciałbym zaryzykować z podłogówkami, tylko nie wiem jaki wzmacniacz byłby chociażby poprawny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 29.10.2016, 19:55
Post #11


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 4 000
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


Od czegoś trzeba zacząć, jednak wygodniej zacząć od wzmacniacza. Łatwiej go potem zabrać do torby chcąc odsłuchać jakieś kolumny u sprzedającego w Poznaniu;) A kolumny warto i należy odsłuchać bo więcej wnoszą od siebie do systemu audio niż wzmacniacz.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
audiowit
post 29.10.2016, 20:12
Post #12


GRAND MASTER AUDIO
************

Grupa: Użytkownicy
Postów: 859
Dołączył: 25.11.2015
Miejscowość: Kraków
Nr użytkownika: 24 565


Jeszcze jedno. Nie zamieściłeś rysunku pokoju odsłuchowego i tu może być wtopa. Otóż ja mam te swoje podłogówki w 15m pomieszczeniu odsunięte o ponad metr od ściany tylnej i 0.5m od bocznych. Czym bardziej będziesz ''za duże'' kolumny przysuwał do ścian będzie większe ryzyko wzbudzenia, dudnienia, zdominowania przekazu przez bas. Nakreśl coś na kartce z przewidywanymi odległościami i ustawieniem sprzętu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 29.10.2016, 21:17
Post #13


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 404
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


Artesal,
Przede wszystkim to bym radził trochę cierpliwości - bo te Jamo nie są żadną okazją cenową.
Tyle mogą być warte, ale jak się wstrzymasz i poszukasz, to trafisz je taniej.

Zresztą w Twoim przypadku dołożenie nawet stosunkowo niewielkiej kwoty zdecydowanie poprawi sytuację - w okolicach 600zł można będzie trafić wyższe modele JAMO albo innej firmy (oczywiście myślę o używanych).

Więc zastanów się czy możesz wydać trochę więcej na kolumny i wzmacniacz...

Pozdrawiam


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artesal
post 29.10.2016, 22:34
Post #14


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 29.10.2016
Miejscowość: Poznań
Nr użytkownika: 27 083


Tak, ale to niebezpieczna niekończąca się pętla. Podniosę próg do 600 zł, będę szukał, ale wtedy znowu dojdzie myśl, że "za dwie stówki więcej znajdę jeszcze lepsze!". I tak ciągle. Chwilowo budżet pozwala mi na 400 zł dla wzmaka i 400 zł dla kolumn.

No ale co do cierpliwości masz rację. Trzeba spokojnie przeglądać olx.

A co sądzisz o tych kolumnach Koda za 440 zł? https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-zestaw-k...html#3ffd03621e


PS. Jednak pokój mam 16 m kw. ;p

Ten post edytował RoRo 29.10.2016, 22:40
Powód Edycji: Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 29.10.2016, 22:44
Post #15


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 404
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


No właśnie o tym modelu KODY myślałem!
Cena jest rozsądna i ja bym w to wchodził. Warto kupić od razu cały zestaw, bo jeśli kupisz wzmacniacz/amplituner to możesz tyły wykorzystasz do odsłuchu w drugim miejscu (lub pokoju). Tylko nie w tym celu, by równocześnie w jednym pomieszczeniu grały 4 kolumny!
Masz w tym samym mieście i może jeszcze ciut utargujesz!

Pozdrawiam


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artesal
post 29.10.2016, 22:49
Post #16


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 29.10.2016
Miejscowość: Poznań
Nr użytkownika: 27 083


A możesz uzasadnić dlaczego właśnie ten model mi polecasz?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 29.10.2016, 23:04
Post #17


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 404
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


Dlatego że jest do dobre rozwiązanie do stereo (myślę o kolumnach podłogowych, bo tych słuchałem - i nie tylko ja) wśród nowych kolumn w granicach do tysiąca. I to z systemami droższymi niż Twój przyszły...
Mają dobry bas (podwójne głośniki 165mm) i nie są szczególnie wymagające wobec wzmacniacza - a Ty przed chwilą napisałeś, ze nie chcesz więcej wydawać.
Całkiem dobrze dają radę w większych pomieszczeniach (20-30m^2),
Oczywiście cudu nie będzie - ale pamiętajmy o jakich kwotach mówimy.
Poza tym oczywiście jest możliwość, że Ci się ich dźwięk nie spodoba i jednak stwierdzisz, że wolisz mniejsze albo inne kolumny.


Natomiast takie zestawy 5.0 kupiło już za moją poradą 2 znajomych i są zadowoleni (amplitunery kd SONY i Harman o wartości obecnie około 400-500zł), Więc również do kina domowego mogę je polecić.

Pozdrawiam
PS. A różnica między 702F a tanimi JAMO jest duuuża


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artesal
post 29.10.2016, 23:15
Post #18


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 29.10.2016
Miejscowość: Poznań
Nr użytkownika: 27 083


Okej. Dzięki, RoRo. A jaki wzmak byś polecił do takich kolumn? Czy coś z mojego pierwszego posta by się nadawało?

Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 29.10.2016, 23:56
Post #19


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 404
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


Posłuchaj tego prostego Technicsa u sprzedawcy kolumn, bo może na początek jakoś wystarczy-a za jakiś czas wymieniasz na lepszy. Tym bardziej że w komplecie powinno być taniej i spokojnie masz szansę zmieścić się w 700zł. Jeśli nie będzie chciał nic spuścić z ceny, to "500" jest jednak dość słabym modelem i za 200zł warto poszukać czegoś lepszego!No i zostanie Ci 100zł na kable lub CD -a może jakieś kable dostaniesz w komplecie?

Z Twoich linków Onkyo jest słabe, a tego modelu Marantza w tej chwili nie kojarzę. Być może Akai...Ale to już rozważania na następny dzień!

Pozdrawiam


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artesal
post 30.10.2016, 00:27
Post #20


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 29.10.2016
Miejscowość: Poznań
Nr użytkownika: 27 083


Dzięki z pomoc, RoRo! icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artesal
post 19.11.2016, 20:42
Post #21


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 29.10.2016
Miejscowość: Poznań
Nr użytkownika: 27 083


Przepraszam za wygrzebywanie tematu, ale pojawiła się jeszcze jedna opcja wzmacniacza:

YAMAHA AX-540

https://d.allegroimg.com/original/0162d9/80...b61ce5c798494ed - specyfikacja

Co sądzicie koledzy? icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 19.11.2016, 22:05
Post #22


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 404
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


Dość prosty wzmacniacz Yamahy...
Co do sensu zakupu - to za ile jest i czy kupiłeś jakieś kolumny?
Jeśli tak, to jakie?

Pozdrawiam


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artesal
post 19.11.2016, 23:13
Post #23


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 29.10.2016
Miejscowość: Poznań
Nr użytkownika: 27 083


350 zł icon_smile.gif

Kolumn nie kupiłem. Kupno Kodów, które mi polecałeś się nie udało. Szkoda. Ale teraz mam na oku Jamo Cornet 175.



Co sądzisz, RoRo, bo widzę że ogarniasz temat.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 20.11.2016, 00:31
Post #24


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 404
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


Te JAMO to dobry trop - w tym przypadku jeden z głośników miał wgniecioną nakładkę przeciwpyłową i kolumny raczej nie powinny kosztować więcej niż 400zł (raczej sugerowałbym 350zł w takim stanie, a 400zł za stan bdb).

Co do Yamahy - radziłbym poszukać nowszego modelu, np. 496. Masz szansę trafić zadbany egzemplarz w okolicach 400zł
JAMO i Yamaha będzie niezłym połączeniem.

Pozdrawiam


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek75
post 20.11.2016, 20:43
Post #25


AUDIOFILSKI KRÓL :)
**************

Grupa: Moderator
Postów: 4 000
Dołączył: 7.10.2013
Miejscowość: Łódź
Nr użytkownika: 17 002


CYTAT(Artesal @ 29.10.2016, 22:34 ) *
Tak, ale to niebezpieczna niekończąca się pętla. Podniosę próg do 600 zł, będę szukał, ale wtedy znowu dojdzie myśl, że "za dwie stówki więcej znajdę jeszcze lepsze!".

Nie zgodzę się że to niekończąca pętla... Ta "niekończąca się pętla" to raczej pewien etap choroby i ciągłych poszukiwań, tzw gonienia zajączka , jednak jak myśli się racjonalnie i tak też podchodzi do pewnych rzeczy, można wyznaczyć sobie limit wydatków i przyjąć racjonalne fakty.
W wielu takich wypadkach jest to racjonalne rozwiązanie sprawy.
Jak narzeczeństwo ma np. 170tys i szuka kawalerki to może lepiej dołożyć 30tys i poszukać już jakiś dwu pokoi ( sorry za "nie Warszawskie" ceny). Niż potem (za 9mscy) sprzedawać i po raz kolejny kupować... To nie jest tak że jak zgodzą się na M3, to za tydzień wymyślą M4 itd,itd, tylko, że pewien standard i budżet daje mądrzejszy, pełniejszy wybór .
Wracając do podłogowych kolumn zamiast szukać szczęścia od losu w kwocie np. 400zł , warto dołożyć 200 zł i mieć dużo większe pole manewru za 600zł.
Osobiście wolałbym jeszcze poczekać i odłożyć jeszcze parę zł i kupić coś między 700-850zł jest już duży wybór i czasami bardzo fajne i dobre modele. Jednak jak napisałem każdy ma swój dość sztywny budżet, aby jednak nie za sztywny.

Co do nieco droższych kolumn to nawet kosztem najtańszych kabli, bo myślę że nawet osoby przywiązujące do nich wagę, zgodzą się że lepszym będzie kupno lepszych kolumn i dołożenie tanich kabli , niż podpięcie gorszych kolumn, lepszymi kablami ( w tym wypadku za dość sporą cześć wartości kolumienek)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artesal
post 30.11.2016, 20:22
Post #26


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 29.10.2016
Miejscowość: Poznań
Nr użytkownika: 27 083


Dzięki za radę. Niemniej znowu te KODy polecane przez RoRo pojawiły się na tapecie do kupienia. Niemniej martwią mnie opinie na necie, że są to kolumny bardziej pod KD, niż stereo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artesal
post 1.12.2016, 21:05
Post #27


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 29.10.2016
Miejscowość: Poznań
Nr użytkownika: 27 083


No i kupiłem KODy! Pzepraszam za double post.

Panowie! Co muszę zrobić, żeby grać na konsoli przy użyciu kolumn? Czy każdy wzmacniacz się nada? I jakie kable kupić?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 1.12.2016, 21:21
Post #28


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 404
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


Jakie masz wyprowadzenie dźwięku z konsoli?
Jeśli analogowy lewy i prawy kanał (2x cinch) albo minijack stereo (wtedy kabel 2x cinch --- minijack stereo) to nie ma problemu.

Wystarczy wzmacniacz lub amplituner z wejściami cinch i podłączasz pod dowolne źródło uniwersalne (za wyjątkiem PHONO - które służy wyłącznie do podłączania gramofonu).

Ile możesz i chcesz przeznaczyć na kable?
Pytasz się o głośnikowe czy o zwykłe IC (cinch albo

Pozdrawiam
PS. No i fajnie, że kupiłeś 702.
Zweryfikujesz, że nie tylko jako kolumny do kina domowego się nadają icon_smile.gif


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Artesal
post 1.12.2016, 21:38
Post #29


SYMPATYK
**

Grupa: Użytkownicy
Postów: 15
Dołączył: 29.10.2016
Miejscowość: Poznań
Nr użytkownika: 27 083


CYTAT(RoRo @ 1.12.2016, 21:21 ) *
Jakie masz wyprowadzenie dźwięku z konsoli?
Jeśli analogowy lewy i prawy kanał (2x cinch) albo minijack stereo (wtedy kabel 2x cinch --- minijack stereo) to nie ma problemu.

Wystarczy wzmacniacz lub amplituner z wejściami cinch i podłączasz pod dowolne źródło uniwersalne (za wyjątkiem PHONO - które służy wyłącznie do podłączania gramofonu).

Ile możesz i chcesz przeznaczyć na kable?
Pytasz się o głośnikowe czy o zwykłe IC (cinch albo

Pozdrawiam
PS. No i fajnie, że kupiłeś 702.
Zweryfikujesz, że nie tylko jako kolumny do kina domowego się nadają icon_smile.gif


Zadałeś mi sporo pytań, których nie rozumiem. Teraz się czuję głupio icon_wink.gif

Konsola to PS3. Jeśli chodzi ci o podłączenie tym kablem

to czy jakość dźwięku się nie pogorszy? Bo chyba tak czytałem, a nie wiem. Konsola ma też wejście optyczne, jakby co.

Szczerze wolałbym wydać mało na kable, szukam takich podstawowych (chociaż po cichu liczę, że w zestawie z kolumnami też są jakieś kable ;p).

RoRo, czy te wzmacniacze Technics to jakaś dobra firma? Tyle ich widzę na olx, a szczerze w ogóle ich nie kojarzę...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RoRo
post 1.12.2016, 22:28
Post #30


Moderator
**************

Grupa: Moderator
Postów: 8 404
Dołączył: 1.11.2007
Miejscowość: Warszawa
Nr użytkownika: 1 299


W zestawie z NOWYMI kolumnami nie ma kabli - jeśli coś dostaniesz, to jest to dobra wola sprzedającego (czyli "gratis").

Biały i czerwony cinch podłączasz pod wejście we wzmacniaczu (prawy i lewy kanał audio) we wzmacniaczu i wybierasz odpowiednie źródło (np. AUX, Tuner, CD ...). NO i oczywiście robisz to przy wyłączonym sprzęcie.

Technics od ładnych paru lat nie sprzedawał nowych modeli - od 2 lat firma odrodziła się, ale ma tylko kilka i to drogich modeli (kilkadziesiąt tysięcy).
20-30 lat temu była bardzo popularna w Polsce i sporo sprzedawała.
Modele są dość tanie ...
Popatrz na allegro to zobaczysz o czym mówię...

Co to znaczy dla Ciebie dobra? Dobra wśród innych modeli za 200-400zł?
Czy może wśród takich za 400-1000zł?

Żeby podłączyć kablem optycznym musiałbyś kupić wzmacniacz z takim wejściem - poniżej 500zł będzie trudno (było mało takich modeli - 1 czy 2 Technicsy, podobnie SONY, jeszcze pare innych firm).

Kabel głośnikowy - musi być tej samej długości dla obu kolumn. Na początek wystarczy z miedzi beztlenowej 2.5mm^2 po kilka złotych za metr, Albo lepszy w okolicach 10zl/metr.

Pozdrawiam


--------------------
Czasem warto : słuchać ciszy na maxa...
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ZANIM COŚ NAPISZESZ NA FORUM - PRZECZYTAJ TEMAT "PIERWSZE POSTY"!!! http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
*********************************************************************
Masz uwagi i pomysły dotyczące ZMIAN NA FORUM - napisz tutaj:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry104896
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 5.12.2016, 19:37
Audio - grudzień 2016

Strefa Magazynu

Audio 12/2016

Rynek audio zmienia się szybko i podąża w różnych kierunkach. Zmiany te czasami zaskakują nawet ekspertów i najbardziej doświadczone firmy, dlatego nie chcąc zostać w tyle, coraz częściej reagują one jak najszybciej.

Odbierz prezent

Zamów prenumeratę miesięcznika
Audio, a otrzymasz wybraną
przez siebie płytę z naszej kolekcji!