Skocz do zawartości

Jakie kolumny do audiolab 6000a do małego gabinetu

stan15

Recommended Posts

Posiadam audiolaba 6000a i pokój ok. 12 m2 ze skosem.

Zakupiłem ostatnio w q21 wzmacniacz mf m6si i eversolo dmp-a6 master edition gen 2 i posiadane w salonie kefy q750 zyskały niesamowity progres- jakby ktoś zdjął z nich gruby koc :).

Tym samym został mi wspomniany w temacie audiolab 6000a.

W tej chwili gram na głośnikach denon sc-m41.

Gra to dość przyjemnie, monitory stoją na biurku pół metra ode mnie lecz chciałbym coś trochę lepszego od moich denonów, ale w rozsądnej, budżetowej cenie.

Słuchałem z audiolabem kilku monitorów: usher s-520 poprawne ale nie zachwyciły mnie, jakieś polk - zupełnie nie to i dynaudio emit 20, które urzekły mnie melodyjnością i aksamitnym dźwiękiem przy większości nastrojowych utworów. Jednak po włączeniu enter sandman metalliki monitory te zupełnie się wyłożyły :(.

Szukam jakiejś podpowiedzi czego szukać. Coś niedrogiego do spokojnego plumkania przy pracy: Sting, chris Rea, Bruce Springsteen, Diana Kral, trochę jazzu i klasyki. Ale metallikę też lubię czy sabaton.

Jeśli nie z nowych to może używane, ale nie mam kompletnie doświadczenia w takich sprawach.

Planuję postawić je na biurku ale nie wykluczam większych, choć to chyba za małe pomieszczenie.

Niedrogie, oznacza, że jeśli znalazłbym coś przyzwoicie grającego do 1 tys. to super, do 1,5 tys. też do 2 tys. to już musiałoby być coś lepszego. Raczej nie chciałbym przekroczyć 2,5 tys. ale chętniej kupiłbym tańsze, o ile w tych pieniądzach da się coś takiego znaleźć. O klipschach zawsze słyszałem, że to do ostrej muzyki, nie do cichego grania w tle...

13 minut temu, stan15 napisał:

O klipschach zawsze słyszałem, że to do ostrej muzyki, nie do cichego grania w tle...

Tez to slyszalem, nie wiem skad ta opinia. Moze jest za ostro w polaczeniu z jasnym i analitycznym wzmacniaczem. Klipsche dobrze sie pasuja z cieplym wzmacniaczem, u mnie to jest amplituner z lat '70-tych, lagodna gora i dobry, obszerny bas. 

No ale to male monitory, szerokiej sceny czy nisko schodzacego basu nie bedzie. Tutaj rozmiar ma znaczenie.

29 minut temu, stan15 napisał:

Menuety to jednak zbyt drogie...

Jeśli Dali, to raczej tańsze oberony, ale nie wiem jak to się zgra z audiolabem w małym pokoju. Może ktoś słuchał tego połączenia?

A może zamiast oberonów, jeszcze tańsze spektory. Nie znam oberonów 1 ale przy trójkach w małym pokoju możesz mieć problemy.

38 minut temu, stan15 napisał:

Może ktoś słuchał tego połączenia?

Słuchałem Oberonów z Audiolabem w pokoju 11m2. Ta seria gra ciepło, z bardzo zaokrąglonym basem. Wysokie tony są soczyste, błyszczące i wnoszą sporo świeżości, co równoważy brzmienie. Jeśli chodzi o małe Dali, to do mniejszego pomieszczenia polecam jednak o wiele bardziej model Spektor 2. To równiejsze monitory, szybsze, z angażującą średnicą, nie takie ospałe i misiowate jak droższe Oberony. Jak dla mnie bardzo, ale to bardzo niedoceniane.

Edytowano przez lpomis