przemek_sz-n Napisano Wtorek o 20:17 Udostępnij Napisano Wtorek o 20:17 Kłaniam się. W roku 2001 kupiłem tytułowy amplituner i z przyczyn ode mnie niezależnych przeleżał nieuruchamiany w kartonie do zeszłego piątku(24lata). Brakuje mu pilota ale nie o tym mowa. Czy szanowne grono użytkowników o wiele bardziej zaawansowanych ode mnie w nowoczesnych zagadnieniach audio będzie tak miłe i podpowie starszemu wiekiem koledze jaki dodatek do tego wiekowego amplitunera dobrać? Moje wymagania: 1. Niedrogi, ale nie mam ograniczenia. 2. Chciałbym tę przystawkę/urządzenie zaproponowane przez Was podłączyć do internetu za pomocą gniazda Ethernet(rj45). Nie chcę używać ze względu na stare przyzwyczajenia WIFI, Bluetooth... 3. Jak podłączyć, za pomocą jakiego przewodu nowe urządzenie do aplitunera aby jakość była zadowalająca(najlepsza)? 4. Za pomocą tego urządzenia chciałbym słuchać tylko i wyłączenia radia internetowego w moim amplitunerze. Nie będę korzystał z nowoczesnych źródeł streamingu(Spotify, Tidal, YT). Z góry dziękuję za wskazówki, prosząc zarazem admina o przeniesienie tematu do właściwego działu o ile popełniłem błąd. Pozdrawiam serdecznie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Środa o 05:19 Udostępnij Napisano Środa o 05:19 😲🤯 Powiem tak WOW! Potrzebujesz Wiim PRO podłączony analogiem do Twojego amplitunera. Nie ma za co. No i ponownie. ŁAŁ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek_sz-n Napisano Środa o 08:16 Autor Udostępnij Napisano Środa o 08:16 Dziękuję Piotr. Analogiem, czyli zwykły, podwójny chinch? Dzięki za szybką odpowiedź. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano Czwartek o 06:09 Udostępnij Napisano Czwartek o 06:09 21 godzin temu, przemek_sz-n napisał: czyli zwykły, podwójny chinch? Tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek_sz-n Napisano Czwartek o 09:50 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 09:50 3 godziny temu, Palmos napisał: Tak. Ok, dziękuję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano Czwartek o 19:22 Udostępnij Napisano Czwartek o 19:22 Albo Taga Harmony twa 10b. Kup co tańsze lub co Ci się bardziej podoba 😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek_sz-n Napisano Czwartek o 19:39 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 19:39 Kłaniam się. Bardzo, bardzo dziękuję. W poniedziałek będę kupował wysyłkowo sprzęt. Na tę chwilę mam dwie propozycje w koszyku i obie zamówię. Możliwości ustawień i korekcji dźwięku amplitunera przytłaczają mnogością więc przy testowaniu poleconych przez Was przystawek będę sugerował się tym co spodoba się moim uszom a nie recenzentom i zostawię w domu sprzęt moim zdaniem lepszy. Oczywiście poinformuję o wyborze. Dziękuję Artur Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano Czwartek o 22:49 Udostępnij Napisano Czwartek o 22:49 Kwestię radia internetowego masz już prawie rozwiązaną. Natomiast wspomniałeś, że nie masz pilota-wszystkie funkcje możesz ustawić ręcznie (sporo przycisków ukrytych jest pod przednią klapką), ale za kilkanaście złotych można kupić piloty które umożliwią obsługę głównych funkcji (włączenie i wyłączenie, zmianę głośności, zmianę zaprogramowanej stacji radiowej-chodzi oczywiście o radio analogowe, zmianę źródła-choć zazwyczaj nie wwszystkich, sleep). Będzie to albo pilot uniwersalny albo zamiennik z podstawowymi funkcjami. Pojawiają się też używane oryginalne piloty (ceny dochodzą do 100zł). Więc wg mnie warto się zastanowić nad takim zakupem, bo to ułatwia życie i nie jest dużym wydatkiem 😎 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek_sz-n Napisano wczoraj o 07:02 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 07:02 20 godzin temu, RoRo napisał: Kwestię radia internetowego masz już prawie rozwiązaną[...] Witam, dziękuję RoRo za pomoc. 1. Zamówiłem za twoją radą pilota dedykowanego(RM-PP404), ponieważ z tego co się orientuję, w tych 25 letnich już, używanych pilotach z czasem umierają przyciski i trzeba je naciskać wielokrotnie(czasem bez rezultatu). 2. Czy będziesz tak miły i powiesz cokolwiek na temat jakości odbioru stacji radiowych z takiej przystawki zanim ją w poniedziałek zamówię? Czy będzie ona porównywalna do jakości z anteny zaokiennej? Lepsza, gorsza, taka sama, nie wiadomo? MIłego dnia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć co jest lepsze, gdyż zarówno radia internetowe, jak i klasyczne radia (analogowe) nadają w różnej jakości (kompresji sygnału). W pewnym uproszczeniu jeżeli chodzi o jakość odbioru analogowego radia (czyli tunera w Twoim Sony), to mamy kilka aspektów: moc i jakość nadawanego i odbieranego sygnału (zależy m.in. od odległości od nadajnika radiowego i jego "widoczności" z Twojej lokalizacji oraz anteny i na ile ta antena jest dobra), czy są jakieś zakłócenia sygnału w drodze powietrznej (np. wysokie domy czy lokalizacja "w studni"-gdy dom jest otoczony innymi domami może być słabszy sygnał i odbicia) a także od kompresji nadawanej muzyki (różna jest jej jakość - np. dobre są audycje programu 2 Polskiego Radia, ale oczywiście nie tylko). Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaldekA Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Cześć. Nieststy każde radio czy to internetowe, czy DAB+, czy po staremu analogowe nadają muzykę z kompresją stratną. Przekaz cyfrowy zapewni jednak mniejszą liczbę zakłóceń niż analogowy, który jest bardziej podatny na zakłócenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shureido Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 1 godzinę temu, WaldekA napisał: Cześć. Nieststy każde radio czy to internetowe, czy DAB+, czy po staremu analogowe nadają muzykę z kompresją stratną. Przekaz cyfrowy zapewni jednak mniejszą liczbę zakłóceń niż analogowy, który jest bardziej podatny na zakłócenia. wprowadzasz w błąd swoim wpisem dotyczącym nadawania przez radiowe stacje internetowe tylko w formacie stratnym Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek_sz-n Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu Bardzo dziękuję za 3 wypowiedzi dotyczące jakości, jakże skrajne . Ale przecież o to chodzi na forum. W sumie to będzie tylko radio, więc chyba raczej nie powinienem oczekiwać odsłuchu filharmonicznego z orkiestrą narodową. Dwie sprawy, pierwsza odnośnie stacji radiowych a druga anteny zaokiennej. 1. Zagłębiłem się dzięki Waszej wskazówce bardziej w temat bezstratnych audycji i natrafiłem na wątek o stacjach, które nadają pdobno w lepszej jakości i będę mógł w przyszłym tyogdniu przekonać sie na własnym uchu, czy jest to prawda, czy jest różnica i czy jest o co się bić: a) https://www.hiresaudio.online/mother-earth-radio/ b) https://www.hiresaudio.online/cd-quality-internet-radio/ c) https://www.dhectar.fr/ d) https://www.frequence3.com/ 2) Antena zaokienna. Mieszkam w Szczecinie, w linii prostej, powietrzem 5,5km od potężnego nadajnika w Kołowie. Wydawać by się mogło - idealnie, niedaleko. Las wieżowców z wielkiej płyty i ustawienie mojego bloku skutecznie uniemożliwiają czysty odbiór(stąd pomysł na radio internetowe podłączane do amplitunera). Sygnał sprawdzałem na 3 antenach: a) https://www.dipol.com.pl/antena_radiowa_sv_total_ze_wzmacniaczem_20_db_A0229.htm b) https://satmania.com.pl/antena_radiowa_ukf_prosta_1_rz_b_ukf,97,_1620.html c) antena zbiorcza d) jeszce jakieś dwa dipole niewarte uwagi Sygnał odbierany za pomocą każdej anteny był niestety zły. Na chwilę obecną mam(wiem, że niektórzy nie uwierzą, bo gdybym ja to czytał to też bym nie uwierzył) 10cm dipol, stojący koło amplitunera i jakość mam najlepszą ze wszystkich zaokiennych dwumetrowych anten z zasilaczami, czy bez. Zwykły 10cm patyk stojący w pokoju wykonuje taką robotę, że aż miło. Nie jestem ekspertem, nie wiem dlaczego tak jest. Piszę to jedynie dlatego aby potomni zdawali sobie sprawę, że każda lokalizacja, każda antena, każdy sprzęt jest inny i u jednego będzie działał właściwie a u drugiego nawet nie zapiszczy. Wychwalanie czegoś i mówienie, że jest najlepsze jak widać na moim przykładzie czasem mija się z prawdą. Trzeba testować dany sprzęt w określonej lokalizacji i samemu wyciągać wnioski szanując zdanie innych. Wracając do tematu - stąd wziął się pomysł na radio intenetowe(niewystarczającej jakości dźwięk z anteny zaokiennej) i dlatego podzielę się spostrzeżeniami w przyszłym tygodniu po odsłuchaniu kilkunastu stacji online. Być może znajdzie się ktoś, kto będzie w podobnej sytuacji do mojej i również będzie szukał sprzętu i rozgłośni radiowych coby nie pracować zdalnie w domu, w zupełnej ciszy. Pozdrawiam wszystkich raz jeszcze dziekując za chęć pomocy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaldekA Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 5 godzin temu, shureido napisał: wprowadzasz w błąd swoim wpisem dotyczącym nadawania przez radiowe stacje internetowe tylko w formacie stratnym Sorry. Poszedłem trochę skrótem myśloywm mając na myśli popularne stacje np. Polskie Radio itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 53 minuty temu, WaldekA napisał: ...popularne stacje np. Polskie Radio itp. Polskie Radio ma kilka programów i nadaje w różnej jakości, więc nie można na nich od razu psów wieszać (polecałem PR II -często mają bardzo dobrą jakość). Przemek-to nic nowego, że za mocny sygnał może rodzić problemy. Wtedy często wystarcza krótki kawałek drutu (kabla) by tuner nie łapał zakłóceń (odbić sygnału od innych budynków). Ale fajnie że napisałeś jak jest u Ciebie. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu To stan DAB+ po rekonfiguracji multipleksu z 01.12.2021 Więcej dla PR Dzieciom, mniej dla Dwójki, Trójki, Czwórki i Chopina – w środę 1 grudnia Polskie Radio na nowo skonfigurowało swój multipleks DAB+. W efekcie dla programów ogólnopolskich wprowadzone zostały trzy przepływności – 112 kbps dla Jedynki (tak jak dotychczas), Dwójki (było 128 kbps) i Radia Chopin (było 128 kbps), 96 kbps dla Trójki (było 112 kbps), Czwórki (było 128 kbps), Polskiego Radia Dzieciom (było 72 kbps) i Polskiego Radia Kierowców (bez zmian) oraz 64 kbps dla Polskiego Radia 24 i Radia Polonia (oba bez zmian). Dodatkowo przy każdym strumieniu aktywowany został tryb SBR – to algorytm uzupełniający wysokie tony w oparciu o harmoniczne niższych częstotliwości, co – zdaniem autorów tego rozwiązania – daje subiektywne poczucie poprawy jakości dźwięku. Przepływności programów regionalnych Polskiego Radia pozostały bez zmian.Jakość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts