neotps Napisano 5 maja Napisano 5 maja (edytowany) Pomieszczenie: salon z otwartą kuchnią około 35m2. Aplituner: Yamaha RX-V6A Przeznaczenie: kino domowe filmy/seriale z BR-UHD/streaming TV/XBOX jako źródło. Budżet: 4.000 PLN na zestaw 5.0. SUB w późniejszym etapie, Atmos także w przyszłości. Proszę o konkretne zestawy. Z góry dziękuję za propozycje. Edytowano 5 maja przez neotps Odpisz, cytując
Q21 Napisano 5 maja Napisano 5 maja Cześć Jest kilka zestawów, które warto rozważyć. Na pewno spojrzałbym na Pylony Pearl, Polki XT, czy Magnaty Monitor Wszystkie z nich to rozsądne opcje pod KD. Możesz też spróbować z Monitor Audio Bronze, ale tu raczej na samych kolumnach podstawkowych - daj znać, czy takie rozwiązanie Ci odpowiada Odpisz, cytując
lion Napisano 10 maja Napisano 10 maja Tu podobny wątek i padło kilka propozycji https://forum.audio.com.pl/topic/97460-amplituner-yamaha-musiccast-rx-v6a-72-jakie-kolumny/ Warto na pewno iść w kierunku ciepłej barwy do Yamahy. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 10 maja Napisano 10 maja pamiętaj że sub to konieczność. Wiec koniecznie. Nowe czy używane? Z uzywanych Heco Music Style albo Aurora Z nowych moze by sięudało ELAC F6.2, B5.2 i center? Tak na styk. Magnaty Monitor, Polki XT Odpisz, cytując
neotps Napisano Poniedziałek o 07:28 Autor Napisano Poniedziałek o 07:28 Dnia 10.05.2025 o 15:28, Piotr Sonido napisał: pamiętaj że sub to konieczność. Wiec koniecznie. Nowe czy używane? Z uzywanych Heco Music Style albo Aurora Z nowych moze by sięudało ELAC F6.2, B5.2 i center? Tak na styk. Magnaty Monitor, Polki XT Rozważam wszystko od używanego po nowe zestawy. Szukam zestawu który zagra w miarę dynamicznie w filmach ale dźwięk nie będzie zbyt ostry i męczący przy dłuższym słuchaniu. Nie wspomniałem, że dobrym atutem byłby kolor kolumn biały. Tu akurat salon jest umeblowany w takim kolorze i jest to jakiś czynnik który biorę pod uwagę. Słuchałem zestawów Taga i Jamo (oba mają kolor biały) i były dla mnie wystarczające przewagą dla Jamo. Takżę jestem otwarty na wszystko co nie zagra gorzej. Dnia 10.05.2025 o 12:44, lion napisał: Tu podobny wątek i padło kilka propozycji https://forum.audio.com.pl/topic/97460-amplituner-yamaha-musiccast-rx-v6a-72-jakie-kolumny/ Warto na pewno iść w kierunku ciepłej barwy do Yamahy. Dziękuję za info, już zacząłem czytać ten wątek, Dnia 5.05.2025 o 17:55, Q21 napisał: Cześć Jest kilka zestawów, które warto rozważyć. Na pewno spojrzałbym na Pylony Pearl, Polki XT, czy Magnaty Monitor Wszystkie z nich to rozsądne opcje pod KD. Możesz też spróbować z Monitor Audio Bronze, ale tu raczej na samych kolumnach podstawkowych - daj znać, czy takie rozwiązanie Ci odpowiada Dziękuję za zestawy. Na razie dalej badam temat. Chociaż te Monitor Audio Bronze wydają się ciekawe, gdyby tylko cenowo były bardziej atrakcyjne Odpisz, cytując
Łukasz P. Napisano Poniedziałek o 07:59 Napisano Poniedziałek o 07:59 (edytowany) Ja mam właśnie w połączeniu Yamaha v6a + MA Bronze 200(6g)+ FX. Sprawdzają się świetnie przy takich wymaganiach które wymieniłeś, w takim połączeniu nie są wcale ostre. Oczywiście to kwestia indywidualnego odczucia. Zamiast FX możesz rozważyć MA50. Cenami na stronie się nie sugeruj, wyślij zapytanie do salonów o wycenę. Taga i Jamo wypada dużo dużo słabiej. Miałem w połączeniu z Taga 607 i po przejściu na MA jest to zdecydowana przepaść. Edytowano Poniedziałek o 08:02 przez Łukasz P. Odpisz, cytując
Q21 Napisano Poniedziałek o 08:02 Napisano Poniedziałek o 08:02 33 minuty temu, neotps napisał: Dziękuję za zestawy. Na razie dalej badam temat. Chociaż te Monitor Audio Bronze wydają się ciekawe, gdyby tylko cenowo były bardziej atrakcyjne O cenach zawsze można porozmawiać - w razie czego zapraszam na wycenę Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Jakie tv macie podłączone z tą Yamaha? Macie atmos na Netflix? Odpisz, cytując
lion Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Jeśli pytasz o wyświetlanie komunikatu "dolby atmos" na tv i/lub na ampli to jeśli nie masz górnej warstwy nagłośnienia to musisz włączyć opcję Dolby Speaker Virtualization. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 7 godzin temu, lion napisał: Jeśli pytasz o wyświetlanie komunikatu "dolby atmos" na tv i/lub na ampli to jeśli nie masz górnej warstwy nagłośnienia to musisz włączyć opcję Dolby Speaker Virtualization. Pytam o dzwięk dolby atmos i dd+ na Netflix bo u mnie jest tylko pcm. Coś mi wariuje ta Yamaha,tv mam LG. W zasadzie wszystkie ustawienia sprawdzone,kable też. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Masz głośniki w suficie , albo nadstawki podłączone do amplitunera ? Odpisz, cytując
lion Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Za malo danych podałeś. Nie mam LG, ale jeśli Twój model wspiera dolby to sprawdź czy soundsync masz na off i format przenoszenia pass through. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) Mam najwyższy pakiet Netflix. Mam glośniki na suficie. Na Amazon prime jest DD+ a na Disney plus jest atmos/dd+,tylko na Netflix nie ma,ale na reszcie też to do końca nie jest stabilnie bo czasami muszę wylaczyc/włączyć earc. Chyba coś się gryzie między sprzętami,wcześniej miałem tv Samsung i też były problemy aż za którym włączeniem i przełączaniem kabli zatrybiła i było ok,tylko czasami trzeba było ampli włącz/wyłącz. Edytowano 10 godzin temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
lion Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Jak z innych serwisów potrafi przesłać dolby to upewnij się jeszcze jakiej ścieżki używasz oglądając film atmos z Netflixa (pl odpada). Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 52 minuty temu Napisano 52 minuty temu 7 godzin temu, lion napisał: Jak z innych serwisów potrafi przesłać dolby to upewnij się jeszcze jakiej ścieżki używasz oglądając film atmos z Netflixa (pl odpada). Tylko pcm w każdej opcji. Wiem że wersję pl są co najwyżej w dd+ Oddam na gwarancje chyba. Odpisz, cytując
Butler Napisano 11 minut temu Napisano 11 minut temu A jaka masz opcję poza PCM? Próbowałeś zmieniać? Odpisz, cytując
Recommended Posts