Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Pomieszczenie: salon z otwartą kuchnią około 35m2.

Aplituner:  Yamaha RX-V6A

Przeznaczenie: kino domowe filmy/seriale z BR-UHD/streaming TV/XBOX jako źródło.

Budżet: 4.000 PLN na zestaw 5.0. SUB w późniejszym etapie, Atmos także w przyszłości.

Proszę o konkretne zestawy. Z góry dziękuję za propozycje.

Edytowano przez neotps
Napisano
Dnia 10.05.2025 o 15:28, Piotr Sonido napisał:

pamiętaj że sub to konieczność. Wiec koniecznie.

Nowe czy używane?

Z uzywanych Heco Music Style albo Aurora

Z nowych moze by sięudało ELAC F6.2, B5.2 i center? Tak na styk.

Magnaty Monitor, Polki XT

Rozważam wszystko od używanego po nowe zestawy. Szukam zestawu który zagra w miarę dynamicznie w filmach ale dźwięk nie będzie zbyt ostry i męczący przy dłuższym słuchaniu. Nie wspomniałem, że dobrym atutem byłby kolor kolumn biały. Tu akurat salon jest umeblowany w takim kolorze i jest to jakiś czynnik który biorę pod uwagę. Słuchałem zestawów Taga i Jamo (oba mają kolor biały) i były dla mnie wystarczające przewagą dla Jamo. Takżę jestem otwarty na wszystko co nie zagra gorzej.

Dnia 10.05.2025 o 12:44, lion napisał:

Tu podobny wątek i padło kilka propozycji https://forum.audio.com.pl/topic/97460-amplituner-yamaha-musiccast-rx-v6a-72-jakie-kolumny/

Warto na pewno iść w kierunku ciepłej barwy do Yamahy.

Dziękuję za info, już zacząłem czytać ten wątek,

Dnia 5.05.2025 o 17:55, Q21 napisał:

Cześć :)

Jest kilka zestawów, które warto rozważyć. Na pewno spojrzałbym na Pylony Pearl, Polki XT, czy Magnaty Monitor :) Wszystkie z nich to rozsądne opcje pod KD. Możesz też spróbować z Monitor Audio Bronze, ale tu raczej na samych kolumnach podstawkowych - daj znać, czy takie rozwiązanie Ci odpowiada ;) 

Dziękuję za zestawy. Na razie dalej badam temat. Chociaż te Monitor Audio Bronze wydają się ciekawe, gdyby tylko cenowo były bardziej atrakcyjne :)

Napisano (edytowany)

Ja mam właśnie w połączeniu Yamaha v6a + MA Bronze 200(6g)+ FX. Sprawdzają się świetnie przy takich wymaganiach które wymieniłeś, w takim połączeniu nie są wcale ostre. Oczywiście to kwestia indywidualnego odczucia. Zamiast FX możesz rozważyć MA50. Cenami na stronie się nie sugeruj, wyślij zapytanie do salonów o wycenę. Taga i Jamo wypada dużo dużo słabiej. Miałem w połączeniu z Taga 607 i po przejściu na MA jest to zdecydowana przepaść. 

Edytowano przez Łukasz P.
Napisano
33 minuty temu, neotps napisał:

Dziękuję za zestawy. Na razie dalej badam temat. Chociaż te Monitor Audio Bronze wydają się ciekawe, gdyby tylko cenowo były bardziej atrakcyjne :)

O cenach zawsze można porozmawiać - w razie czego zapraszam na wycenę :) 

Napisano

Jeśli pytasz o wyświetlanie komunikatu "dolby atmos" na tv i/lub na ampli to jeśli nie masz górnej warstwy nagłośnienia to musisz włączyć opcję Dolby Speaker Virtualization. 

Napisano
7 godzin temu, lion napisał:

Jeśli pytasz o wyświetlanie komunikatu "dolby atmos" na tv i/lub na ampli to jeśli nie masz górnej warstwy nagłośnienia to musisz włączyć opcję Dolby Speaker Virtualization. 

Pytam o dzwięk dolby atmos i dd+ na Netflix bo u mnie jest tylko pcm.

Coś mi wariuje ta Yamaha,tv mam LG.

W zasadzie wszystkie ustawienia sprawdzone,kable też.

Napisano (edytowany)

Mam najwyższy pakiet Netflix.

Mam glośniki na suficie.

Na Amazon prime jest DD+ a na Disney plus jest atmos/dd+,tylko na Netflix nie ma,ale na reszcie też to do końca nie jest stabilnie bo czasami muszę wylaczyc/włączyć earc.

Chyba coś się gryzie między sprzętami,wcześniej miałem tv Samsung i też były problemy aż za którym włączeniem i przełączaniem kabli zatrybiła i było ok,tylko czasami trzeba było ampli włącz/wyłącz.

Edytowano przez Sundin997
Napisano
7 godzin temu, lion napisał:

Jak z innych serwisów potrafi przesłać dolby to upewnij się jeszcze jakiej ścieżki używasz oglądając film atmos z Netflixa (pl odpada).

Tylko pcm w każdej opcji.

Wiem że wersję pl są co najwyżej w dd+

Oddam na gwarancje chyba.

Napisano

Zrobiłbym jeszcze aktualizację softu tv i yamahy. Odnośnie niestabilności hdmi to już bardziej na tv zwalałbym winę niż na avr. Nie pisałeś jakie masz kable hdmi - tu też może być problem.