Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć 

mam pytanie i prośbę o pomoc w konfiguracji WiiM Vibelink . 
podłączyłem wczoraj świeżo zakupiony Vibelink do WiiM Ultra wejściem optycznym i jakość dźwięku jest fatalna 

oczywiscie próbowałem zmienić ustawienia EQ z pozycji aplikacji WiiM Home , ale efekt jest żaden . 
wcześniej korzystałem z taniego wzmacniacza Fosi i grał naprawdę bardzo ładnie. Głośniki to Wilson Raptor 5 . 

Napisano
23 minuty temu, DanDanio napisał:

Cześć 

podłączyłem wczoraj świeżo zakupiony Vibelink do WiiM Ultra wejściem optycznym i jakość dźwięku jest fatalna 

oczywiscie próbowałem zmienić ustawienia EQ z pozycji aplikacji WiiM Home , ale efekt jest żaden . 
wcześniej korzystałem z taniego wzmacniacza Fosi i grał naprawdę bardzo ładnie. Głośniki to Wilson Raptor 5 . 

Spróbuj innym kablem ,powinno być lepiej.

Najlepiej parą interkonektów, ewentualnie kablem koaksjalnym.

Napisano
5 godzin temu, DanDanio napisał:

Cześć 

Masz do dyspozycji dwa polaczania cyfrowe i jedno analogowe. Sprawdz kazde z nich, z wylaczonym EQ, fixed volume output i poziomem 2Vrms dla wyjscia analogowego.

Napisano
42 minuty temu, ProjectPi napisał:

Masz do dyspozycji dwa polaczania cyfrowe i jedno analogowe. Sprawdz kazde z nich, z wylaczonym EQ, fixed volume output i poziomem 2Vrms dla wyjscia analogowego.

Na wyjściu COAX i zresetowaniu ULTRA DO USTAWIEŃ POCZĄTKOWYCH ZAGRAŁ TROSZKĘ LEPIEJ . Jutro spróbuję Twojej rady . Dzięki wielkie . Napiszę jak poszło . 

Napisano
12 godzin temu, DanDanio napisał:

Na wyjściu COAX i zresetowaniu ULTRA DO USTAWIEŃ POCZĄTKOWYCH ZAGRAŁ TROSZKĘ LEPIEJ . Jutro spróbuję Twojej rady . Dzięki wielkie . Napiszę jak poszło . 

Widziałem Twój post na forum WiiM. ;) Też mam aktualnie testowo podobną konfigurację: Ultra + Vibelink. Jest całkiem git.
W razie wymiany doświadczeń zapraszam priv. ;)

Napisano
Dnia 8.05.2025 o 21:50, DanDanio napisał:

Może on Ci nie lezy brzmieniowo i wolisz Fosi?

Napisano
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Dostałem na forach wiele cennych porad . Rzeczywiście gra teraz chyba najlepiej jak dotąd. Czytalem , że  ten wzmacniacz ma taką charakterystykę miękką . Nie wiem , czy mi to odpowiada … moje głośniki brzmią jakby je ktoś nakrył kocem . Potestuję trochę i zobaczę . 
pozdr. Daniel 

Dnia 8.05.2025 o 21:05, ProjectPi napisał:

Dzięki za radę . Rzeczywiści pomogło . Zestaw gra w tej chwili najlepiej jak do tej pory . Ale ten wzmacniacz chyba mi nie pasuje . Głośniki grają jakbym je nakrył kocem . 
pozdr . Daniel 

Napisano
Dnia 9.05.2025 o 10:27, d00 napisał:

Widziałem Twój post na forum WiiM. ;) Też mam aktualnie testowo podobną konfigurację: Ultra + Vibelink. Jest całkiem git.
W razie wymiany doświadczeń zapraszam priv. ;)

Cześć, ustawiłem zestaw  tak jak mi doradzili na forach  , ale nie gra tak głośno ,czysto i z taką przestrzenią  jak  poprzedni wzmacniacz . . Głośniki brzmią jakby bylyprzykryte kocem  :) . Będę jeszcze próbował . Czytałem że ten Vibelink ma takie ciepłe i miękkie brzmienie . Myślę o zmianie kabli na jakieś droższe , . Może tu jest problem. 
pozdr. Daniel 

Napisano
Dnia 8.05.2025 o 16:00, DanDanio napisał:

Cześć 

wcześniej korzystałem z taniego wzmacniacza Fosi i grał naprawdę bardzo ładnie. 

bo viblink to kondom przy ladnie wygrzanym  fosi audio  

Dnia 8.05.2025 o 16:00, DanDanio napisał:

dla mnie najlpiej gra z acoustic pozycja numer 2 w ciagu EQ w aplikacji wiim

17 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

temat znany na grupie fosi audio   i   klientow  amazon wiec viblink  nie jest tym czego oczekiwano  od  tego wzmacniacza

poza ladnym design ktory sie komponuje z wiim ultra nie posiada  "cech  muzycznych"  znanych z fosi 

Napisano

"efekt  fosi "  mozna  wzmocnic  wpinajac wiim ultra kablem coaxial do systemu DAC ZD3 od fosi pomiedzy wiim ultra  a wzmacniacz fosi  🤣

scena sie robi wtedy szeroka z przyjemnym basem  ale juz samo wpiecie wiim ultra do wzmaka klasy D od fosi daje efekt  mini wow co mnie zaskoczylo 

kilka dni temu widzialem film z otwarcia nowego wiim viblink  gdzie typ ze szwecji zrobil kompletny teardown  

nie moge znalezc teraz tego filmu wiec moze byc skasowany albo usuniety przez youtube 

z tego co pamietam wiim bardzo klasycznie podszedl do budowy plyty bez zadnych fajerwerkow  i rzeczywiscie jest bardziej prymitywna niz u fosi 

w tamtym roku przy premierze MC351 testerzy fosi narzekali ze fosi sie skonczylo i nie ma czesci premium jak w V3  ale widac dzial R&D poszedl inna droga  

przy ZA3 sie troszke poprawili i dali lepsze graty

_________

Napisano
5 godzin temu, bora902 napisał:

"efekt  fosi "  mozna  wzmocnic  wpinajac wiim ultra kablem coaxial do systemu DAC ZD3 od fosi pomiedzy wiim ultra  a wzmacniacz fosi  🤣

scena sie robi wtedy szeroka z przyjemnym basem  ale juz samo wpiecie wiim ultra do wzmaka klasy D od fosi daje efekt  mini wow co mnie zaskoczylo 

kilka dni temu widzialem film z otwarcia nowego wiim viblink  gdzie typ ze szwecji zrobil kompletny teardown  

nie moge znalezc teraz tego filmu wiec moze byc skasowany albo usuniety przez youtube 

z tego co pamietam wiim bardzo klasycznie podszedl do budowy plyty bez zadnych fajerwerkow  i rzeczywiscie jest bardziej prymitywna niz u fosi 

w tamtym roku przy premierze MC351 testerzy fosi narzekali ze fosi sie skonczylo i nie ma czesci premium jak w V3  ale widac dzial R&D poszedl inna droga  

przy ZA3 sie troszke poprawili i dali lepsze graty

_________

Ok , czyli rozumiem ,ze taki zestaw jak nazdjeciu byłby bardziej dla mnie odpowiedni . Podłączę go do WiiM Ultra . Brzmienie Vibelink kompletnie mi nie leży . Właśnie go odsyłam . 

IMG_0261.jpeg

Napisano

tak , to moze byc opcja alternatywna  do wiim viblink amp  ale nie kazdy musi isc ta droga bo beda tez tacy ktorym  synergia wizualna wiim ultra z wiim viblink moze akurat pasowac 

Napisano

tak tez moze byc bo ZA3 stworzono do tandemu z ZD3 na laczu XLR ktore brzmi lepiej niz RCA

ja mam akurat raczej egzotyczne polaczenie MC351 z ZD3  ktore kosztem jakosci dzwieku daje wieksza praktycznosc poszczegolnych jednostek w razie modyfikacji systemu backup

Napisano
Dnia 10.05.2025 o 18:13, DanDanio napisał:

Dostałem na forach wiele cennych porad . Rzeczywiście gra teraz chyba najlepiej jak dotąd. Czytalem , że  ten wzmacniacz ma taką charakterystykę miękką . Nie wiem , czy mi to odpowiada … moje głośniki brzmią jakby je ktoś nakrył kocem . Potestuję trochę i zobaczę . 
pozdr. Daniel 

nie analizuj tylko się ciesz skoro robi to co ma robić.

Dnia 11.05.2025 o 08:49, bora902 napisał:

temat znany na grupie fosi audio   i   klientow  amazon wiec viblink  nie jest tym czego oczekiwano  od  tego wzmacniacza

poza ladnym design ktory sie komponuje z wiim ultra nie posiada  "cech  muzycznych"  znanych z fosi 

Fosi ma cechy muzyczne a Wiim nie?

I mowią o tym na forum Fosi?

Napisano
10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

I mowią o tym na forum Fosi?

raczej pisali kilka tygodni temu bo pare osob dazac do synergii z wiim ultra chcialo zastapic skrzyneczki fosi  tym viblink ale wrocili do fosi  po  zwrocie viblink

jako ze ludzie byli z roznych stron swiata  to  akurat mieli bardzo podobne wrazenia odsluchowe 

wiim w kolejnym produkcie ultra amp poszedl droga fosi i wstawil juz podwojny wzmacniacz identyczny jak w MC351

druga sprawa to estetyczny wyglad urzadzen tej firmy ale plyty sa bardzo prymitywne dlatego to slabo gra :)

_________

trzeba tez zaznaczyc ze fosi gra dobrze jako backup i nie zbliza sie do wzmakow za 10000+  jak by ktos myslal ze mozna zastapic chinska zabawka prawdziwy setup stereo 😂

(w kinie domowym po ARC tez nie jest lepszy niz prawdziwy amplituner KD nawet z tych tanszych....)