tomek4446 Napisano wczoraj o 10:41 Autor Napisano wczoraj o 10:41 24 minuty temu, gienas napisał: Przeca tę płacę minimalną trzeba jakoś wypracować? Większość ma to gdzieś , wracam właśnie z rodzinnej wizyty. Największe zmartwienie to to, czy Trzaskowski jak wygra , to im zabierze 14-tkę BO TAK PISALI . Jak delikatnie zasugerowałem , że ich największym zmartwieniem powinno być to , że nie ma żadnych planów rozwoju gospodarczości , aby oni tą czternastkę mieli ,to właśnie zostałem czarną owcą w rodzinie 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano wczoraj o 18:10 Napisano wczoraj o 18:10 7 godzin temu, tomek4446 napisał: Większość ma to gdzieś Dopóki ciepła woda w kranie, prąd zasila lodówkę, śmieci wywiozą spod domu,sklep otwarty,to po myśleć dalej niż własna czternastka ? 😁 Większość rodziny mojej pani pracuje w budżetówce. Na różnych domówkach było i jest wiele narzekania na wiecznie zbyt małe pieniądze,warunki pracy itd. . Mimo to,TYLKO jej rodzony brat porzucił robotę w szkole jako nauczyciel i założył własną firmę. Reszta dalej siedzi na państwowym i tylko kombinuje ,co tu wyrwać z systemu . Są trzynastki ,jubileuszówki ,dodatki,ekwiwalenty,płatne roczne urlopy zdrowotne,cuda,o których pracownik prywaciarza nie ma nawet co marzyć.. Są jeszcze pracownicy owego prywaciarza, którzy nie rozumieją,że ich pomyślność jest prostą funkcją pomyślności szefa/szefowej. Sądzą,że jak państwo zmusi go do dorzucenia im stówy to robi im przysługę. I tacy właśnie ludzie głosując tworzą naszą rzeczywistość polityczno-gospodarczą. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 18:43 Autor Napisano wczoraj o 18:43 @Nowy75 cała UE ma ten sam problem , wszyscy obywatele chcą dużo zarabiać , produkty za to mają być tanie , i oczywiście kupujemy wyłącznie nasze. No to tak się nie da. Dlatego tak wielką przewagę gospodarczą nad nami mają Chiny, czy Korea. Ta przewaga to niskie koszty produkcji. Nie przeskoczymy tego , żaden rząd się nie podłoży i nie powie obywatelom , że trzeba zaciskać pasa. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano wczoraj o 19:07 Napisano wczoraj o 19:07 @tomek4446 zaciskanie pasa źle się kojarzy i nie bez powodu, więc się nie dziwię. Ale gdyby tą propagandową parę, którą puszcza się w niby -ochronę środowiska puścić w uświadomienie obywatelom,że dobrobyt bierze się z pracy a nie dopłat czy dotacji? Pewnie większość dalej by nie rozumiała,ale przynajmniej może przyjęła by ten pogląd jako swój 😁. Sam nie jestem właścicielem zbyt lotnego umysłu i nie ogarniam wszystkich mechanizmów gospodarki,ale tyle rozumiem,że dopóki biorcy forsy mają systemową przewagę nad dawcami,dobrze nie będzie. A władza ma medialne środki,by ludziom różne rzeczy uświadamiać. Problem w tym,że jakoś nie chce. Mądry Urban powtarzał,że rząd zawsze się wyżywi... No i w sumie to nie trzeba niczego zaciskać,wystarczy przestać doić 😁 2 Odpisz, cytując
gienas Napisano wczoraj o 19:55 Napisano wczoraj o 19:55 Ciężkie czasy tworzą mocnych ludzi... Mocni ludzie tworzą dobre czasy... Dobre czasy tworzą słabych ludzi... Słabi udzie tworzą cięzkie czasy... Jesteśmy w czasach ciężkich -> tak zaginęło imperium rzymskie. Historia kołem się toczy... 3 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 20:06 Autor Napisano wczoraj o 20:06 29 minut temu, Nowy75 napisał: że dobrobyt bierze się z pracy a nie dopłat Ja też jestem prosty człowiek. To , że dobrobyt bierze się z pracy to święta prawda. Jest jeszcze jednak taki mały szkopuł , ktoś ten wytwór naszej pracy musi nabyć. I tu zaczyna się problem zwany konkurencyjnością. To z tego powodu / i oczywiście zwiększenia zyskowności/ nastąpiło przeniesienie produkcji do Chin. W Europie przy stałym wzroście oczekiwań społecznych koszty produkcji sprawiły , że produkt stał się niesprzedawalny. Nadprodukcja + drogi produkt to prosty przepis na upadłość. To samo mamy obecnie w kraju. Centralne sterowanie pensjami zwykle źle się kończy. Firmy upadają , a jak upadają to wpływy do budżetu maleją i trzeba dowalić tym co jeszcze jakoś zipią , bo musi być na budżetówkę i spłatę długu. 1 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Mamy schyłek demokracji, władza przekupuje niepracującego podatnika (bo wszyscy płacą VAT) forsą podatnika pracującego. Biorąc pod uwagę starzenie się społeczeństwa, i odejście z rynku pracy pracy beneficjentów (i beneficjentek) socjalu... Następuje spadek producentów PKB, na rzecz jego konsumentów. Na dłuższą metę to wszystko musi pierdyknąć, bo z pustego nawet Salomon nie maleje, a deficytu nie da się powiększać bez końca. To wszystko podstawy ekonomii, kto tego nie rozumie, ten będzie biedował. Bo teoretycznie można napisać ustawę, że pensja minimalna od jutra wynosi jeden milion złotych. Tyle że następnego dnia mieszkanie będzie kosztować 150 milionów, a Mercedes klasy S będzie kosztował 250 milionów. Czyli nic się realne nie zmieni, poza ilością zer na koncie. 2 Odpisz, cytując
gienas Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Równie dziwne jest że inflacja rośnie ale kurs euro stoi... 1 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu (edytowany) Bo Niemcy rozdają euro które realnie zarobili i posiadają, a złotówki na socjal idą z pożyczek i emisji obligacji. "Imprezujemy" na kredyt, kac i rachunek na koniec tej "imprezy" będzie bolał, a odsetki będą spłacać jeszcze nasze wnuki. Druga kwestia, jeśli chodzi o inflację, to Ci którzy nie stosowali "pseudo tarcz anty inflacyjnych" opanowali inflację w pół roku, my bujamy się z nią piąty rok. Edytowano 22 godziny temu przez michaudio Rozszerzenie treści 2 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 11 godzin temu, tomek4446 napisał: Większość ma to gdzieś , wracam właśnie z rodzinnej wizyty. Największe zmartwienie to to, czy Trzaskowski jak wygra , to im zabierze 14-tkę BO TAK PISALI . Jak delikatnie zasugerowałem , że ich największym zmartwieniem powinno być to , że nie ma żadnych planów rozwoju gospodarczości , aby oni tą czternastkę mieli ,to właśnie zostałem czarną owcą w rodzinie I taki jest przekaz - że ZABIORĄ. 4 godziny temu, Nowy75 napisał: pracuje w budżetówce Najlepszy wybór w kapitalizmie. 3 godziny temu, tomek4446 napisał: wszyscy obywatele chcą dużo zarabiać , produkty za to mają być tanie , i oczywiście kupujemy wyłącznie nasze. No to tak się nie da. Dlatego tak wielką przewagę gospodarczą nad nami mają Chiny, czy Korea. Ta przewaga to niskie koszty produkcji. Nie przeskoczymy tego Oni sami już to przeskakują, a i świadomość skąd się wzięło bezrobocie na Zachodzie (polityka Nixona i Kissingera), też już do ludzi dociera. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 3 godziny temu, Nowy75 napisał: Mądry Urban Jako Jan Rem, który przyczynił się do zabójstwa? Większej mendy niż Urban w PRL nie było. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Urban#Życie_i_działalność_do_1989 3 godziny temu, gienas napisał: Ciężkie czasy tworzą mocnych ludzi... Mocni ludzie tworzą dobre czasy... Dobre czasy tworzą słabych ludzi... Słabi udzie tworzą cięzkie czasy... Jesteśmy w czasach ciężkich Z tym, że my - z tych ciężkich czasów - nie dość że jeszcze żyjemy, to mamy dużo do powiedzenia. A taki np. Kaczyński, to słaby człowiek - ponieważ, kiedy my żyliśmy w ciężkich czasach, to Kaczyńscy żyli jak pączki w maśle za komuny. 3 godziny temu, Nowy75 napisał: uświadomienie obywatelom,że dobrobyt bierze się z pracy a nie dopłat czy dotacji Co nie jest prawdą i każdy rolnik Ci to wytłumaczy 😁 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu 8 godzin temu, pairtick napisał: Najlepszy wybór w kapitalizmie. Tak na prawdę to oczekiwania społeczeństwa są takie , że wszyscy chcą być bogaci jak w kapitalizmie / bo tak jest na filmach / , ale opiekę medyczną , świadczenia socjalne , darmowe szkolnictwo mieć jak za komuny 8 godzin temu, pairtick napisał: Co nie jest prawdą i każdy rolnik Ci to wytłumaczy Ja z tym naszym rolnictwem to już się pogubiłem. Z jednej strony musi mieć przywileje i być pod ochroną , bo coś jeść musimy. Z drugiej powinno podlegać takiej samej weryfikacji i kontroli jak każda jedna firma prywatna , a tego nie ma. 2 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Z jednej strony rolnictwo trzeba chronić, żeby nie być zbyt zależnym od importu żywności. Ale nasze rolnictwo jest zbyt rozdrobnione, z kilku hektarów nie da się wyżyć. A rolnicy boją się grubiej inwestować. Dopóki te drobne gospodarstwa nie scalą się w wielkie kilkuset hektarowe farmy, nie będą opłacalne. A te wielkie farmy to już dochodowy biznes, do którego nie trzeba dopłacać. Natomiast rosnącym problemem jest nawadnianie pól, bo od lat mamy pogłębiającą się hydrologiczną suszę. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Sypnąłem polubieniami ,bo każdy z Was wniósł coś ciekawego do dyskusji. Dosłownie dwie odpowiedzi: @pairtick,uważam Urbana za osobę niejednoznaczną moralnie,natomiast bez wątpienia bardzo inteligentną. Wystarczy poczytać jego felietony ,czy obejrzeć jak rozmawiał z komisją Rywina. Dzisiejsi partyjni gwiazdorzy mogliby mu buty pucować. @michaudio czasy biednych rolników na małych gospodarstwach to już zamierzchła przeszłość. Śmiem twierdzić,że miasteczko,w którym mieszkam jest statystycznie biedniejsze niż okoliczna wieś. Tamtejsi mieszkańcy prowadzą firmy budowlane,warsztaty, obrabiają lasy jako właściciele ZUL-ów. Płaczą,bo są po chłopsku sprytni i mają we krwi wyrywanie forsy skąd tylko się da. Susza hydrologiczna to u nas nie tylko klimat, całą komunę meliorowano masowo starając się osuszyć pod uprawę co się da,bo towarzyszom wadziły rozlewiska i bagienka. No i teraz te dawne projekty spuszczają nam deszcze do rzek. Na polach mamy sucho,a w gratisie powodzie jak poleje lepiej . No i skoro zgadzamy się,że tu w Europie i Polsce działamy źle jeśli chodzi o gospodarkę,to jak myślicie,można jeszcze coś zrobić? Czy walimy jak Tytanik prosto w lodową górę,a wśród elit trwa " ostatni bal"? Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Już parę po 8 oddałem swój głos zgodnie z własnym sumieniem 😁. Już czuję tego kaca po drugiej turze 😁 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 19 godzin temu, michaudio napisał: Na dłuższą metę to wszystko musi pierdyknąć, bo z pustego nawet Salomon nie maleje, a deficytu nie da się powiększać bez końca. To wszystko podstawy ekonomii, kto tego nie rozumie, ten będzie biedował. Z tym że gdzie pierdyknie, to już inna para kaloszy 😉 Ruscy mają pieniądz z ropy i gazu. USA mają dolara. Chiny produkują na zamówienie. EU, jak i UK, kreują pieniądz. Czas pokaże, która strategia wygra. 8 godzin temu, tomek4446 napisał: Tak na prawdę to oczekiwania społeczeństwa są takie , że wszyscy chcą być bogaci jak w kapitalizmie / bo tak jest na filmach / , ale opiekę medyczną , świadczenia socjalne , darmowe szkolnictwo mieć jak za komuny Ja z tym naszym rolnictwem to już się pogubiłem. Z jednej strony musi mieć przywileje i być pod ochroną , bo coś jeść musimy. Z drugiej powinno podlegać takiej samej weryfikacji i kontroli jak każda jedna firma prywatna , a tego nie ma. Przepisz się na KRUS 😉 A co do opieki medycznej, to NHS całkiem nieźle działa. 8 godzin temu, michaudio napisał: Z jednej strony rolnictwo trzeba chronić, żeby nie być zbyt zależnym od importu żywności. No, nie wiem. Pomidory, passatę, makaron itp. kupuję jednak włoskie. 4 godziny temu, Nowy75 napisał: @pairtick,uważam Urbana za osobę niejednoznaczną moralnie,natomiast bez wątpienia bardzo inteligentną. Wystarczy poczytać jego felietony Aha, Urban jako osoba "niejednoznaczna moralnie" - no, to ja k... nie mam więcej pytań. Jprdl 🤦 Edytowano 4 godziny temu przez pairtick Odpisz, cytując
michaudio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Kupujesz włoskie, bo póki co system dostaw działa płynnie. Nie zawsze tak było i bywa, po brexicie zdaje w pewnym momencie nie było wesoło, wystąpiły ograniczenia ilości jednorazowych zakupów żywności. Te łańcuchy dostaw łatwo mogą ulec zerwaniu. W tych giga magazynach że spożywką są zapasy na niecałe dwie doby. Wiem, bo dystrybuowałem żywność w czasie pandemii. Z dnia na dzień zmiotło towar z półek do gołej blachy. Więc wolę żeby w razie jakichś perturbacji jednak mieć dostęp do żywności produkowanej na miejscu, w kraju. Nadmierne uzależnienie od importu żywności to na dłuższą metę spore ryzyko. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) 4 godziny temu, Nowy75 napisał: Już czuję tego kaca po drugiej turze Mam podobnie. Właśnie obejrzałem inaugurację papieża. To jednak niebywałe jak zbudowany jest człowiek. Byłem trzy razy w Watykanie , widziałem ten przepych , jeszcze większe wrażenie robi jak Bazylika Św. Piotra zapełnia się facetami w czerwonych wdziankach. I na to wszystko wchodzi narracja , że papież jest ok. bo będzie za biednym ludem bożym , bo spędził lata posługi w Peru / ??? /. 250 tysięcy ludzi na placu oddaje boską cześć człowiekowi, którego bez jakiegokolwiek ich wpływu wybrał ktoś inny. Niesamowite A my się dziwimy , że co niektórzy jako powód wyboru kandydata na prezydenta wymieniają : " bo ładny " Edytowano 2 godziny temu przez tomek4446 3 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 42 minuty temu, michaudio napisał: Kupujesz włoskie, bo póki co system dostaw działa płynnie. Nie zawsze tak było i bywa, po brexicie zdaje w pewnym momencie nie było wesoło, wystąpiły ograniczenia ilości jednorazowych zakupów żywności. Bez przesady, biznes ma to w dupie. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @pairtick to będzie OT ,ale wyjaśnię: Gdy Urban startował z rzecznikowaniem miałem 6 lat jeśli przyjąć,że był to 81'. Parę lat później pamiętam jak przez mgłę,że dziwiłem się oglądając TV, że pan rzecznik mówi jedno,a ja na ulicy widzę drugie. Tyle. Później,co zrozumiałe nie politykowałem,bo gdy walnęła komuna nieźle zawirowało w moim domu rodzinnym ,a zatem i u mnie. Potem jeszcze przed moją 20tką zacząłem czytywać regularnie "NIE",które jako jedyne waliło bez pardonu we wszystkie afery,bez względu na pochodzenie polityczne. Z czasem przestałem czytać,bo podobnie jak dziś nikt z winnych nie trafiał za kraty. Nigdy nie badałem na poważnie życiorysu Urbana,bo i nie mam możliwości by uczynić to rzetelnie. A,że był bystry,to każdy średnio rozgarnięty zauważy czytając dostępne materiały jego autorstwa. A fakt,że na początku jego kariery komuna zabronila mu publikować daje do myślenia. Być może przed stanem wojennym poszedł w oportunizm. Większość tajemnic zabrał do grobu Odpisz, cytując
soberowy Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu "Rafał Trzaskowski zanotował najlepszy wynik w I turze wyborów prezydenckich. Otrzymał 30,8 proc. głosów - wynika z badania exit poll przeprowadzonego przez pracownię Ipsos. Tuż za nim znalazł się Karol Nawrocki z wynikiem 29,1 proc. Na trzecim miejscu znalazł się Sławomir Mentzen - zagłosowało na niego 15,4 proc. Czwarta pozycja należy do Grzegorza Brauna - 6,2 proc." źródło wp.pl animation.gif.mp4 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 44 minuty temu Autor Napisano 44 minuty temu 9 minut temu, soberowy napisał: Otrzymał 30,8 proc. głosów - wynika z badania exit poll przeprowadzonego przez pracownię Ipsos. Tuż za nim znalazł się Karol Nawrocki z wynikiem 29,1 proc. Przypominam , wybory parlamentarne wygrał pis. Teraz mamy powtórkę z poprzednich wyborów prezydenckich. O czym to świadczy ? Nie ważne jaki kandydat , faktycznie kaczyński mógłby nawet kota wystawić , ważne, aby ONI nie wygrali. Smutne. Właśnie Nawrocki mówi , że najgorszy jest monopol jednej władzy , czyli prezydent , premier i tłum klaszcze . A obok stoi kaczyński Normalnie nie wierzę , Ci ludzie nie myślą to już naprawdę przypomina sektę. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 24 minuty temu Napisano 24 minuty temu @tomek4446 jak sobie przypomnę wiece Trzaskowskiego to jego zwolennicy zachowują się dość podobnie- bezrefleksyjne poparcie,on nasz! Ale dyzmowatość Nawrockiego w sztabie aż mi flaki przewracała! Konkluzja,wybory naszych rodaków świadczą,że instynkt samozachowawczy u nich nie funkcjonuje. Ile razy można wydeptywać w to samo g...? Odpisz, cytując
soberowy Napisano 23 minuty temu Napisano 23 minuty temu 19 minut temu, tomek4446 napisał: Właśnie Nawrocki mówi , że najgorszy jest monopol jednej władzy , czyli prezydent , premier i tłum klaszcze . A obok stoi kaczyński Normalnie nie wierzę , Ci ludzie nie myślą to już naprawdę przypomina sektę. Co gorsza o tym samym mówił Rafał. Ich wszystkich już całkiem po...... 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 22 minuty temu Autor Napisano 22 minuty temu (edytowany) Wysłuchałem wywiadu z Kwaśniewskim. Kurna , jak by ten gość ponownie kandydował to ma mój głos. Mądrość polityczna , wyważenie , rzeczowość , fakty , a nie emocje. Tym wszystkim obecnym kandydatom dużo brakuje do tego gościa. 16 minut temu, Nowy75 napisał: jak sobie przypomnę wiece Trzaskowskiego to jego zwolennicy zachowują się dość podobnie- bezrefleksyjne poparcie,on nasz! Mnie nie musisz przekonywać. Byłem na wiecu Trzaskowskiego w Łodzi na Starym Rynku. Było ok. tysiąca osób i ......dwóch gości z megafonami. Jeden przy trybunie , drugi z tyłu. I naocznie się przekonałem , że dwóch ludzi z megafonami może tysiąc osób zmienić w stado baranów. W związku z tym , że nie darłem się Rafał , Rafał i na sygnał nie machałem chorągiewką ,to dwie Panie zaczęły mnie pokazywać palcami a ich partnerzy stali się nerwowi @soberowy masz rację , Kwaśniewski ładnie to podsumował. Są dwa obozy , nie jeden a dwa twarde elektoraty i w obu działają dokładnie te same mechanizmy. Edytowano 8 minut temu przez tomek4446 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts