Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Kolego @pairtick celowo nie użyłem Twojego nicka,ale skoro już się ujawnileś... . Odpowiadam. Z pewnością nie była moim celem żadna manipulacja,co najwyżej podgrzałem nieco posta tą wrzutką o Berlinie i Lechu,to taka cecha mojego z pewnością niedoskonałego charakteru,staram się akcentować swój przekaz. Jeśli uraziłem,przepraszam. Mój wiek nie ma tu chyba nic do rzeczy,jeśli mówimy o wypowiadaniu się na temat zdarzeń, które miały miejsce przed 89' . Dobiegam 50-tki, raczej trudno posądzić mnie  o niedojrzałość. Historycy żyją z opowiadania o czasach,których nawet nie widzieli😁

Sam post był w założeniu nieco złośliwą,ale humorystyczną wariacją na temat działalności, którą Kolega od jakiegoś czasu uprawia w tym wątku. Mam na myśli niepotrzebnie agresywne boksowanie się z rzeczywistością i innymi użytkownikami w naszym hobbystycznym,jakby nie patrzeć,  forum. Wybory za nami,wynik znany,choć nie wszystkim się podoba. Ludzie znacznie bardziej wpływowi od Kolegi nie potrafią,lub nie chcą, powsadzać się nawzajem do więzień. My, którzy mieszkamy tu w Polsce, musimy z tym żyć,przynajmniej na razie 😁. Pozwolił też sobie Kolega nazwać niektórych użytkowników zdrajcami. Sam organicznie nie znoszę PiS ,ale nie znając kogoś bliżej , byłbym ostrożniejszy z podobnymi epitetami. Jeśli Kolega uważa ,że przesadzam, sugeruję przejrzeć swoje posty w tym wątku. 

To tyle ode mnie. Życzę więcej spokoju i pogody ducha. Wracam do słuchania,moja Lepsza Połowa na firmowym party,Beata Kozidrak śpiewa tylko dla mnie😁

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Nowy75 napisał:

Kolego @pairtick celowo nie użyłem Twojego nicka,ale skoro już się ujawnileś... .

To przykre, iż uważasz biorących udział w tym wątku, za osoby nie kojarzące kontekstu. 

Mój wiek nie ma tu chyba nic do rzeczy,jeśli mówimy o wypowiadaniu się na temat zdarzeń, które miały miejsce przed 89' . Dobiegam 50-tki, raczej trudno posądzić mnie  o niedojrzałość. Historycy żyją z opowiadania o czasach,których nawet nie widzieli😁

No to, jeszcze raz. Jak oceniasz swój wkład w upadek komuny? 

Sam post był w założeniu nieco złośliwą,ale humorystyczną wariacją na temat działalności, którą Kolega od jakiegoś czasu uprawia w tym wątku. Mam na myśli niepotrzebnie agresywne boksowanie się z rzeczywistością i innymi użytkownikami

Pomijając pomawianie mnie o agresję, to oczywiście przepraszam, zupełnie zapomniałem że nie wszystkim wolno 😛 

Wybory za nami,wynik znany

Pierwsze słyszę, to ile głosów zdobyli kandydaci w II turze? 

Pozwolił też sobie Kolega nazwać niektórych użytkowników zdrajcami. Sam organicznie nie znoszę PiS ,ale nie znając kogoś bliżej , byłbym ostrożniejszy z podobnymi epitetami.

PiS i Konfederacja to ruska agenda w Polsce, czyli zdrajcy - to nie epitet, tylko nazwanie rzeczy po imieniu. 

Życzę więcej spokoju i pogody ducha.

I znowu mylna ocena, a mnie to bawi. Cała ta sekta Kaczyńskiego. 

Edytowano przez pairtick
Napisano (edytowany)
5 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Ludzie, dajcie spokój z ta polityka. 

Kazda partia dyma obywateli, taka jest przykra niezmienna prawda. 

Owszem, tylko nie każda na taką skalę, jak robił to PiS wespół z ojcem dyrektorem.

46 minut temu, pairtick napisał:

Oj tam, nikt nie miał takiego wkładu jak Morawiecki, który wieku 11 lat działał w podziemiu, a w wieku 13lat brał udział w akcjach opozycyjnych.

🤦🏻😆😆😆

3 godziny temu, Nowy75 napisał:

Historycy żyją z opowiadania o czasach,których nawet nie widzieli😁

Aha, czyli wiarygodni nie są, bo jak opowiadają o Bitwie pod Grunwaldem, albo o Westerplatte z 1939r. to kłamią i manipulują, bo nie mogło ich tam przeca być 🤭

No piękny argument panie wysunąłeś.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano

Jarosław Kaczyński znowu zostanie prezesem PiS. Niby zero zaskoczeń i nie ma o czym mówić, a jednak jest to informacja, która wpływa na całą scenę polityczną. W PiS bardzo wielu polityków czekało aż prezes ustąpi i tak samo wielu odetchnęło z ulgą, że jednak nie ustąpi. Bo prezes jest osią polskiej polityki niezależnie od tego, czy ktoś się z nim zgadza, czy nie.

Prezes odchodził już tak wiele razy, że chyba nikt poza kompletnymi amatorami nie bierze tych jego zapowiedzi poważnie. Kiedy prezes zapowiada, że nie będzie już startował w wyborach na szefa partii, w PiS odbywa się swoisty rytuał. Spora część polityków partii z uniesieniem zaczyna odgrywać rolę zmartwionych porzuceniem sierotek, które proszą prezesa, żeby ich nie zostawiał. Lamentom nie ma końca. Pojawiają się listy i błagania.

Na biurko prezesa trafiło wiele relacji

Część kompletnych żółtodziobów politycznych wyskakuje przed szereg i zaczyna kombinować, co by tu zrobić, skoro prezes właśnie się zbiera na emeryturę. Tych prezes sobie bardzo dokładnie zapisuje. Tak będzie teraz z Andrzejem Śliwką, który przestrzelił i sądził, że może zaatakować ulubionego rzecznika partii. Śliwka chciał zastąpić Rafała Bochenka, ale ten ma jeden atut, prezes zwyczajnie go lubi, a nie lubi, kiedy coś wokół niego się zmienia.

Śliwka natomiast ma jeden mankament, jest kojarzony ze środowiskiem Morawieckiego, a były premier popełnił już błąd i kiedy za którymś razem prezes zapowiedział swoją emeryturę, zgłosił, że bardzo chętnie zostałby prezesem PiS w przyszłości. Prezes to sobie zapamiętał. Teraz było identycznie. Jarosław Kaczyński zgłosił, że chyba tym razem odpuści i od razu pojawiły się listy, prośby i deklaracje. Nikt co prawda nie zgłosił swojej kandydatury na nowego prezesa, ale za to prezes dostał na biurko na Nowogrodzkiej bardzo wiele relacji o tym, kto się mało zmartwił, a kto wyrażał choćby po cichu nadzieję, że tym razem to na poważnie. Prezes jednak przecież nie mógł odejść, bo oto 1 czerwca uwierzył, że może dokonać ostatecznego rozrachunku z Tuskiem i za dwa lata pokonać go definitywnie. To jest wizja, która musiała prezesa przekonać, że emerytura nie jest dla niego.

Co to zmienia w polskiej polityce? Właściwie wszystko. Koalicja 15 października mogłaby po cichu liczyć, że prezes tak jak już wielokrotnie zapowiadał, odejdzie, a pisowskie frakcje wezmą się za łby, wyrywając sobie schedę po prezesie.

https://www.newsweek.pl/polska/polityka/to-wszystko-zmienia-jaroslaw-kaczynski-wie-ze-czeka-go-ostatnie-starcie/xtjq97k

1 godzinę temu, DiBatonio napisał:

Oj tam, nikt nie miał takiego wkładu jak Morawiecki, który wieku 11 lat działał w podziemiu, a w wieku 13lat brał udział w akcjach opozycyjnych.

🤦🏻😆😆😆

– Oczywiście (rzucałem koktajlami Mołotowa – red.), ze skutkiem pozytywnym. Rzucaliśmy przede wszystkim w Nyski policyjne i działka armatnie, które jeździły podczas demonstracji i bardzo zimną wodą rozpędzały demonstrantów. To był nasz główny cel. – powiedział podczas wywiadu na żywo na Facebooku Mateusz Morawiecki. 

A nawet nie wiedział, że to były 'suki' i 'polewaczki' 🤦 

https://natemat.pl/299313,morawiecki-rzucal-molotowami-w-policyjne-nysy-zapytalismy-o-to-historykow 

Poza tym - jak każdy kłamca - podaje zbyt wiele szczegółów (dla, wg siebie, uwiarygodnienia konfabulacji).

– Uciekałem razem w kolegą po takich rachitycznych rusztowaniach przed milicjantami, bo tak się wtedy nazywali policjanci. I w końcu nas złapali na tych rusztowaniach na czwartym czy piątym piętrze. Próbowali szarpać się z nami, grożąc, że zrzucą nas stamtąd. I mnie konkretnie również – wspominał premier.

I dodał z grozą: – Trzymałem się takiej rachitycznej rurki, która chyba ocaliła mi życie, bo udało się przetrwać tamtą scenę.

Napisano
10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

próbowali... ale się im nie udało

Kanal zero, czyli chłopski rozum w natarciu. Mazurek idealnie się wpisuje w profil ideowy ;)

10 godzin temu, pairtick napisał:

😛I znowu mylna ocena, a mnie to bawi. Cała ta sekta Kaczyńskiego. 

Ale twardy elektorat jest po każdej stronie barykady i myśle, że szybko znajdę coś podobnego na tych drugich. Nie będzie to specjalnie trudne(kwestia co chcemy udowodnić)

Myśle że czasem warto wyjść że swojej bańki informacyjnej. Świat jest bardziej złożony. 

Napisano

Panowie , co byśmy nie mówili to KO ma już pozmiatane nie wspominając o PO. Ten kabaret Giertycha z głosami służy .... jedynie samemu Giertychowi , a przy okazji jeszcze bardziej cementuje elektorat pisu. Chłopcy przerżną na własne życzenie i jakoś coraz bardziej mi się widzi , że będzie im to na rękę. Opozycja ma zawsze łatwiej , a do rządzenia to oni się nie nadają. pis górował nad nimi decyzyjnością , jakie to były decyzje to wiemy , ale były. Suweren lubi jak goście którym płaci coś robią , każda decyzja nawet błędna , czy złodziejska dobrze zaprezentowana znajdzie swoich zwolenników. KO kręci się w kółko , od czasu do czasu jakaś zajawka jak to będzie pięknie i nie dzieje się nic.  Fajnie , że załatwili trochę kasy z UE , pis będzie miał łatwiej :)

A było zostawić Sienkiewicza , dać mu stanowisku ministra sprawiedliwości i pokazać sprawczość rządu. Było zasypać Dudę ustawami do podpisu , pokazać , że my chcemy " dać " , a to ONI blokują. A tak , to cała ta koalicja wyszła na stado miękiszonów niezdolne do wprowadzenia w życie najprostszych decyzji. Bawi mnie jak czytam , że zamknęli np. gościa od patriotycznych koszulek i sypie jak złoto . No i .... ? Moja branża ma się coraz gorzej . Budownictwo jest potężnym kołem zamachowym każdej gospodarki i tak jak pis miał to gdzieś tak KO widocznie też. Od półtora roku nikt nie wie na czym stoi jak by mu przyszło do głowy kupić mieszkanie. Co jakiś czas wyjdzie jakiś minister , coś tam napomknie o jakimś projekcie i cisza. Nie dziwię się młodym , że mają gdzieś całe to towarzystwo. 

Jednym słowem za dwa lata mamy szansę być światkami założenia państwa autorytarnego i to z wyboru obywateli. No cóż , Polacy nigdy nie byli szablonowi , ułańska fantazja nadal w nas tkwi :)

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Panowie , co byśmy nie mówili to KO ma już pozmiatane nie wspominając o PO. Ten kabaret Giertycha z głosami służy .... jedynie samemu Giertychowi , a przy okazji jeszcze bardziej cementuje elektorat pisu.

Przyjmując że nie nastąpi tąpnięcie i Tusk nie wywiesi białej flagi wczesnej, to ja bym nie przykładał aż tak wielkiego znaczenia do tego co wygaduje Giertych, bo:

- do wyborów daleko, a ja osobiście nie jestem  przekonany czy w międzyczasie kolejne  konflikty, wojny, aferki i afery nie wyprą tej wiedzy(pojemność Naszych mózgów jest ograniczona). Ile to razy słyszałem - po tej akcji to się już nie podniesie, to jego polityczny koniec - a dziś świetnie sobie radzą jako obserwatorzy obecnej sceny politycznej(gdzie są moje dolary z Klewek ;-)). Z polityków aktywnych najlepszym przykładem Natanjahu. Gdzie były jego notowania przed brawurowa akcja z pagerami, a gdzie są dziś. Podobnie za przykład mogą posłużyć ostatnie wybory w Kanadzie. Dlatego osobiście mam zdanie jak Ty, ale zawsze zostawiam sobie margines błędu, patrzać jak dzisiejsza polityka bywa nieprzewidywalna i dynamiczna.

- dwa; patrząc w skali mikro(Kaczyński w 2014 krzyczący z mównicy sejmowej że wybory zostały sfałszowane) czy makro(wybory w USA i atak na Kapitol), to nie dzieje się nic czego nie obserwowalibyśmy wcześniej; patrze jak na pewne zjawisko, które zostanie z nami na długo. Mimo to partie te/os dochodziło później do władzy. 

pis górował nad nimi decyzyjnością , jakie to były decyzje to wiemy , ale były. Suweren lubi jak goście którym płaci coś robią , każda decyzja nawet błędna , czy złodziejska dobrze zaprezentowana znajdzie swoich zwolenników. KO kręci się w kółko , od czasu do czasu jakaś zajawka jak to będzie pięknie i nie dzieje się nic.  Fajnie , że załatwili trochę kasy z UE , pis będzie miał łatwiej :)

Tu jest ten problem, że Tusk w zasadzie został bezzębny, bo nie  ma opowieści, celu do którego  mielibyśmy dążyć jako wspólnota, taka narracja nie była też zbudowana przed tymi wyborami... to i mamy tego wynik.

Ogólnie ciężko tę nicość skonfrontować z zewnętrznym zagrożeniami(napływ imigrantów),  z kulturą WOKE(były 2 płcie i komu to przeszkadzało itd). Ci drudzy dają/dali ludowi namiastkę normalności w tym - chyba wszyscy się  zgadzamy - bardzo rozchwianym świecie, a Nasze mózgi nie zostały stworzone  do myślenia, a do przetrwania(proste odpowiedzi jak naprawić  świat vs brak odpowiedzi i recept)

Cała agenda liberalno - demokratyczna chyba musi zbudować się na nowo, ale chyba najpierw czeka Nas to co napisałeś na samym końcu;  czas na prawice i ich rządy.

Było zasypać Dudę ustawami do podpisu , pokazać , że my chcemy " dać " , a to ONI blokują. A tak , to cała ta koalicja wyszła na stado miękiszonów niezdolne do wprowadzenia w życie najprostszych decyzji. Bawi mnie jak czytam , że zamknęli np. gościa od patriotycznych koszulek i sypie jak złoto . No i .... ?

Jeśli dojdzie do koalicji PiS z Konfą, to będzie równie zabawnie jak ma to miejsce dziś gdzie konserwatywny PSL ściera się z postępowymi kobietami z Lewicy.

Liberałowie od Metzena vs socjaliści z PiSu, brzmi równie egzotycznie(no będzie ciekawie)

Reasumująć. Uważam że kto nie będzie u steru, to najbliższe lata - w tak niepewnym i przebodźcowanym świecie - nie będą proste do rządzenia, tym bardziej że  stoimy u progu wielkich wyzwań, które pociągną  za sobą  nie miliardy, a pewnie już  biliony złotych:

-starzejące się społeczeństwo i związane z tym wydatki na NFZ, domy starości, emerytury które też trzeba waloryzować

-wydatki na zbrojenie; kupić  to jedno, ale utrzymanie w pełnej gotowości to inna para kaloszy

-transformacja energetyczna.

2 godziny temu, tomek4446 napisał:

Jednym słowem za dwa lata mamy szansę być światkami założenia państwa autorytarnego i to z wyboru obywateli. No cóż , Polacy nigdy nie byli szablonowi , ułańska fantazja nadal w nas tkwi :)

Jakby tak patrzeć, to prezydenta USA wybrali Polacy z ''czikago''. Może nie będzie tak źle ;)

Napisano
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

Moja branża ma się coraz gorzej . Budownictwo jest potężnym kołem zamachowym każdej gospodarki i tak jak pis miał to gdzieś tak KO widocznie też. Od półtora roku nikt nie wie na czym stoi jak by mu przyszło do głowy kupić mieszkanie. 

Nie kwestionuje że lanie betonu, to motor napędowy. 

Pytanie. Jakich decyzji oczekiwałbyś od Tuska i jego ekipy w tej konkretnej sytuacji w roku 2025?

https://www.rp.pl/plus-minus/art42598011-chaos-we-francji-rozleje-sie-na-europe

A gdy człowiekowi źle, gdy myśli że jeden z wielu nieistniejacych Bogów zesłał mu na garba wszystkie plagi egipskie pod postacią Tuska, Kaczyńskiego i innych polityków w których odbiciu ten wspaniały naród może się przegladac jak w lustrze(te już zbyteczne, niepotrzebny wydatek), to odpalam linki jak te wyżej i wracam na ziemie ;)...

Napisano

Kolego @pairtick odniosę się do Twojej odpowiedzi przez grzeczność,bo nie chcę kolejnej przepychanki w stylu,zdanie za zdanie i tak bez końca,czego przykłady na forum już mieliśmy niejednokrotnie. 

13 godzin temu, pairtick napisał:

przykre, iż uważasz biorących udział w tym wątku, za osoby nie kojarzące kontekstu.

A skąd! Pewnie nie wszyscy czytają równie uważnie,czego wyniki w komisjach wyborczych koledzy omawiają od pewnego czasu. Nie chciałem wytykać Kolegi personalnie pozwalając sobie na moje drobne złośliwości. Jak wspomniałem,charakter mam pełen niedoskonałości.

13 godzin temu, pairtick napisał:

Dość mizernie😁. W 8 klasie nosiliśmy z kumplami znaczki "Solidarności" na złość babce od historii,która była modelowym przykładem oportunizmu,do końca nie wierzyła ,że komuna padnie,a jak już padła została działaczką Unii Demokratycznej😁. Przed telewizorem kontestowałem to,co opowiadał Jerzy Urban, uczyłem się też na pamięć przemówień Jaruzelskiego,żeby później się z nich nabijać. Z pamięci: Towarzysze! Rodacy! Ojczyzna jest w potrzebie! Głęboki kryzys gospodarczy nęka nasz kraj. Kryzys ów nie jest wynikiem błędów ustroju socjalistycznego...😁.

14 godzin temu, pairtick napisał:

Pomijając pomawianie mnie o agresję, to oczywiście przepraszam, zupełnie zapomniałem że nie wszystkim wolno 😛 

Napisałem " niepotrzebną". Słowo klucz, osobiście nie uważam Kolegi za forumowego  brutala.

PiS i Konfederacja to ruska agenda w Polsce, czyli zdrajcy - to nie epitet, tylko nazwanie rzeczy po imieniu. 

Całkowicie się z tym nie zgadzam,te ciągłe wzajemne posądzanie się o agenturalność to ,moim zdaniem,jak mawiają Rosjanie " maskirowka" mająca odwrócić uwagę ludzi od spraw NAPRAWDĘ istotnych. Jak widać nie tylko na przykładzie Kolegi, świetnie działa 

13 godzin temu, DiBatonio napisał:

Aha, czyli wiarygodni nie są, bo jak opowiadają o Bitwie pod Grunwaldem, albo o Westerplatte z 1939r. to kłamią i manipulują, bo nie mogło ich tam przeca być 🤭

Nic takiego nie sugerowałem. Kolega @pairtick dopytywał ile miałem lat gdy padała komuna,a myślę,że pamiętał z poprzedniej wymiany poglądów 😁. Posłużyłem się tym przykładem, żeby uprawomocnić zajmowanie stanowiska w sprawie tamtych wydarzeń przez kogoś,kto miał akurat lat 14 gdy system padał 

26 minut temu, Pitt39 napisał:

Jakich decyzji oczekiwałbyś od Tuska i jego ekipy w tej konkretnej sytuacji w roku 2025?

Jakichkolwiek 😁. Przepraszam z góry,pytanie nie było do mnie

Napisano

https://www.rynekinfrastruktury.pl/wiadomosci/biznes-i-przemysl/tusk-53-mld-zl-w-ramach-budowy-elektrowni-jadrowej-trafi-do-polskich-firm-94990.html

Myśl taka jest, to już coś ;)

A nie gryzie ci się to ze Smoleńskiem?

To że ktoś jest w pewnych sprawach nieudolny, nie oznacza od razu że jest agentem obcego wywiadu czy zdrajcą

Wiele można napisać o jednych i drugich, ale nie to co wyżej. Troche powagi.