pairtick Napisano 5 stycznia Autor Napisano 5 stycznia 23 minuty temu, Rycerz napisał: Czosnek najlepiej zgnieść dłonią, bez użycia metalu. Nie wiem czy ma to uzasadnienie naukowe, ale jako czlowiek zawodowo związany przez lata z kuchnią zawsze zgniatałem czosnek wewnętrzną stroną dloni. Smak jest o wiele lepszy niz w kontakcie z metalem.!! Samą dłonią, nie naciskając noża na płasko? Odpisz, cytując
Rycerz Napisano 5 stycznia Napisano 5 stycznia Tu przy kciuku, od wewnętrznej strony jest najtwardsze miejsce. Zgniatam na miazgę. Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 6 stycznia Napisano 6 stycznia Dnia 23.12.2025 o 19:08, Wing0 napisał: Dratwa wyszła, trzeba było sie ratować wykałaczkami, 4 h pieczenia bocznia nadziewanego schabem. Całość w prostej nacierce z masy czosnku, majeranku, sos o wdzięcznej nazwie na W, papryki itd, bez udziwnień;) Święta, Świeta, a na słodko pierwszy raz robiłem Kutie. Genialnie wygląda to mięsko U mnie też redukcja, od dziś, no i powrót do keto. 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 7 stycznia Napisano 7 stycznia Dnia 6.01.2026 o 08:40, Adi777 napisał: powrót do keto Odpisz, cytując
cymes Napisano 7 stycznia Napisano 7 stycznia 1 godzinę temu, Adi777 napisał: jajecznicę Polecam z oliwkami, cebulą i bazylią. Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 7 stycznia Napisano 7 stycznia @cymes Nie da rady, nie znoszę oliwek 😁 Ale cebula musi być. Najbardziej lubię taką klasyczną, właśnie z cebulką, na maśle lub smalcu, troszkę szczypiorku i boczek lub domowa kiełbasa. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Panowie , Wy się na tym znacie. Potrzebuję kupić dwie patelnie. Jedna 26 cm , normalna , druga 28 cm. głębsza do mojego sztandarowego dania ,makaronu z kurczakiem , czerwoną fasolą , papryką, porem , ziołami i sosem pomidorowym. Musi być głębsza, by swobodnie mieszać , bo robię sporą porcję. Patelnie na kuchenkę gazową. Obecnie mam z powłoką kamienną , nie są złe , ale jakiś kretyn zaprojektował łączenie rączki na jeden nit. Nity we wszystkich trzech patelniach się poluzowały i rączki latają ,co mnie wkurza na maksa. Cena nie gra roli , w ramach rozsądku Czytałem o żeliwnych , stalowych , ceramicznych i jak w audio , im więcej czytam tym mniej rozumiem. Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 8 minut temu, tomek4446 napisał: Panowie , Wy się na tym znacie. Potrzebuję kupić dwie patelnie. Jedna 26 cm , normalna , druga 28 cm. głębsza do mojego sztandarowego dania ,makaronu z kurczakiem , czerwoną fasolą , papryką, porem , ziołami i sosem pomidorowym. Musi być głębsza, by swobodnie mieszać , bo robię sporą porcję. Patelnie na kuchenkę gazową. Obecnie mam z powłoką kamienną , nie są złe , ale jakiś kretyn zaprojektował łączenie rączki na jeden nit. Nity we wszystkich trzech patelniach się poluzowały i rączki latają ,co mnie wkurza na maksa. Cena nie gra roli , w ramach rozsądku Czytałem o żeliwnych , stalowych , ceramicznych i jak w audio , im więcej czytam tym mniej rozumiem. Nie ma tak lekko. Jesteś na forum audiofilskim, a więc podaj proszę wymiary pomieszczenia w którym będziesz gotował (kuchnia), czy masz adaptację (okap), jakim gazem zasilasz kuchenkę i jaką ona ma wydajność prądową? Jaki jest Twój ulubiony repertuar? Czy na tej patelni będziesz słuchał...znaczy się, gotował tylko wspomniane danie, czy inne także? Bez tego nie pomożemy. 🙂 3 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 6 minut temu, Vectorinni napisał: czy masz adaptację (okap), jakim gazem zasilasz kuchenkę i jaką ona ma wydajność prądową? Odwalcie się Ja tylko narzędzie do smażenia chciałem Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @tomek4446 pewnie macie w Łodzi sklep Mega Punkt ze sprzętem do kuchni, lub inny ze sprzętem premium. Nie chodzi o szpan, można kupić patelnię z integralną rączką bez żadnych łączników, które zawsze stanowią potencjalny problem. Skoro to Ty popisujesz się daniem może być i żeliwo,ale jednak jak patelnia ma być głęboka ze słuszną porcją makaronu i kuraka sugeruję stał lub miedź. Będzie lżej operować. Żeliwo ma sens np. do steków,gdy patelnia długo ma trzymać wysoką temperaturę bez przypalenia. Wszelkie cud- powłoki bym odpuścił, Są dobre jak patelnia nowa. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 27 minut temu, tomek4446 napisał: Panowie , Wy się na tym znacie. Potrzebuję kupić dwie patelnie. Ja żeliwo używam. Tylko trzeba dobrze suszyć, czasem natrzeć oliwą Ps rączki są żeliwne 2 Odpisz, cytując
misiekx Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 10 minut temu, tomek4446 napisał: Odwalcie się Ja tylko narzędzie do smażenia chciałem Ludzie pytają tutaj o zwykłe kable żeby kolumny podłączyć a temat robi się na 15 stron....a na koniec mod bany daje i połowę wpisów usuwa😂 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @Wing0 słuszny sprzęt i rączki się nie poluzują. Jeszcze wnuki będą korzystać 😁 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @Nowy75 taki był plan heheh, ponoć po ugotowaniu 10 tysiecy potraw przesiaka tak smakiem że sama zamczyna smakować wybornie ;). A tak na poważnie ciezka w ciul mi to pasuej, nagrzewa się genialnie, głęboka. Minus jedyny jak pisalem trzeba lekko o nią zadbać. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 6 minut temu, Wing0 napisał: na poważnie ciezka w ciul mi to pasuej, nagrzewa się genialnie, głęboka. Minus jedyny jak pisalem trzeba lekko o nią zadbać. Jak o wszystko ,co dobre,a poza tym kulinarnie same zalety 😁 Moja specjalnie do steków i podobnych, płytka,jakieś 3 cm,a żeliwo chyba z 5 mm grubości Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 28 minut temu, Wing0 napisał: nagrzewa się genialnie, głęboka. I o taką mi chodzi. A jak z przywieraniem ? Choć w sumie to ja wbrew obecnym trendom nie żałuję tłuszczu przy smażeniu @Wing0 , @Nowy75 co myślicie o czymś takim https://www.garneczki.pl/produkt/patelnia-zeliwna-z-pokrywka-lodge-ava-czarna-30-cm,81055?gad_source=1&gad_campaignid=20711375173&gbraid=0AAAAADpfDS0VXvnNO0aTBqHWv1TPI2aly&gclid=Cj0KCQiAhaHMBhD2ARIsAPAU_D5cYtUh2i8Zsga5C_s5rk3TtBsOGZDVG7khOuPyUdJX9RzYFB-GA6saAt0hEALw_wcB Odpisz, cytując
cymes Napisano 48 minut temu Napisano 48 minut temu @tomek4446 najlepsze patelnie jakie miałem i użytkuję od wielu lat to WMF Profi Resist i Durado. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 42 minuty temu Napisano 42 minuty temu 5 minut temu, cymes napisał: to WMF Profi Resist i Durado. Jestem na stronie. A z czego masz te patelnie ? Odpisz, cytując
cymes Napisano 39 minut temu Napisano 39 minut temu 2 minuty temu, tomek4446 napisał: Jestem na stronie https://wmf.pl/pl/p/Patelnia-do-serwowania-Durado-28cm/5672 https://wmf.pl/pl/p/Patelnia-Profi-Resist-24cm/5893 3 minuty temu, tomek4446 napisał: A z czego masz te patelnie ? Dokładnie te dwie. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 30 minut temu Napisano 30 minut temu 7 minut temu, cymes napisał: Dokładnie te dwie. Muszę mieć coś głębszego , myślę o tej https://wmf.pl/pl/p/Patelnia-gleboka-Profi-Resist-28cm/5897 Chciałem taką , ale żona powiedziała , że brzydka / ??? / https://www.garneczki.pl/produkt/de-buyer-mineral-b-pro-28-cm---patelnia-stalowa,140965?gad_source=1&gad_campaignid=20711375515&gbraid=0AAAAADpfDS37ZAfk1W2UbDwz1e8DN2djr&gclid=Cj0KCQiAhaHMBhD2ARIsAPAU_D5_nzU5IT9KxnOo4DIYzDT-XllQX_DG1p5FV44QKU1Vjp5XCH85IrMaAhg2EALw_wcB Odpisz, cytując
cymes Napisano 24 minuty temu Napisano 24 minuty temu 3 minuty temu, tomek4446 napisał: Muszę mieć coś głębszego , myślę o tej Durado którą mam jest właśnie głęboka, najlepsza ceramiczna powłoka z jaką się spotkałem, idealna do duszenia. Dno serii Resist to mistrzostwo mam płytszą idealną do smażenia kotletów itp. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 24 minuty temu Napisano 24 minuty temu @tomek4446 nie bój się przywierania,to żeliwo, a i jak wyczyścić trzeba to się nie lękasz jak z róznymi cud-powłokami. Twój wybór wygląda solidnie,a i mocowanie rączki pewnie nie ma śrubeczkę skoro to żeliwo. Z tym przywieraniem to trochę mit, każdą patelnię przypalisz jak nie przestrzegasz podstawowych zasad- film z tłuszczu ,rozgrzana odpowiednio i będzie git 9 minut temu, tomek4446 napisał: Chciałem taką , ale żona powiedziała , że brzydka / ??? / Na co patrzymy? Ma być głęboka, mieć solidne / najlepiej integralne mocowanie rączki. Kto robi makaron z kurakiem decyduje o sprzęcie 😁 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts