Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
23 minuty temu, Rycerz napisał:

Czosnek najlepiej zgnieść dłonią, bez użycia metalu. Nie wiem czy ma to uzasadnienie naukowe, ale jako czlowiek zawodowo związany przez lata z kuchnią zawsze zgniatałem czosnek wewnętrzną stroną dloni. Smak jest o wiele lepszy niz w kontakcie z metalem.!! 

Samą dłonią, nie naciskając noża na płasko?

Napisano
Dnia 23.12.2025 o 19:08, Wing0 napisał:

Dratwa wyszła, trzeba było sie ratować wykałaczkami, 4 h pieczenia bocznia nadziewanego schabem. Całość w prostej nacierce z masy czosnku, majeranku, sos o wdzięcznej nazwie na W, papryki itd, bez udziwnień;) Święta, Świeta, a na słodko pierwszy raz robiłem Kutie. 

Genialnie wygląda to mięsko :) U mnie też redukcja, od dziś, no i powrót do keto. 

• 1 month later...
Napisano

Panowie , Wy się na tym znacie. Potrzebuję kupić dwie patelnie. Jedna 26 cm , normalna , druga 28 cm. głębsza do mojego sztandarowego dania ,makaronu z kurczakiem , czerwoną fasolą , papryką, porem , ziołami i sosem pomidorowym. Musi być głębsza, by swobodnie mieszać , bo robię sporą porcję. Patelnie na kuchenkę gazową. Obecnie mam z powłoką kamienną , nie są złe , ale jakiś kretyn zaprojektował łączenie rączki na jeden nit. Nity we wszystkich trzech patelniach się poluzowały i rączki latają ,co mnie wkurza na maksa. Cena nie gra roli , w ramach rozsądku :) Czytałem o żeliwnych , stalowych , ceramicznych i jak w audio , im więcej czytam tym mniej rozumiem. 

Napisano
8 minut temu, tomek4446 napisał:

Panowie , Wy się na tym znacie. Potrzebuję kupić dwie patelnie. Jedna 26 cm , normalna , druga 28 cm. głębsza do mojego sztandarowego dania ,makaronu z kurczakiem , czerwoną fasolą , papryką, porem , ziołami i sosem pomidorowym. Musi być głębsza, by swobodnie mieszać , bo robię sporą porcję. Patelnie na kuchenkę gazową. Obecnie mam z powłoką kamienną , nie są złe , ale jakiś kretyn zaprojektował łączenie rączki na jeden nit. Nity we wszystkich trzech patelniach się poluzowały i rączki latają ,co mnie wkurza na maksa. Cena nie gra roli , w ramach rozsądku :) Czytałem o żeliwnych , stalowych , ceramicznych i jak w audio , im więcej czytam tym mniej rozumiem. 

Nie ma tak lekko. Jesteś na forum audiofilskim, a więc podaj proszę wymiary pomieszczenia w którym będziesz gotował (kuchnia), czy masz adaptację (okap), jakim gazem zasilasz kuchenkę i jaką ona ma wydajność prądową? Jaki jest Twój ulubiony repertuar? Czy na tej patelni będziesz słuchał...znaczy się, gotował tylko wspomniane danie, czy inne także? Bez tego nie pomożemy. 🙂

Napisano

@tomek4446  pewnie macie w Łodzi sklep Mega Punkt ze sprzętem do kuchni, lub inny ze sprzętem premium. Nie chodzi o szpan, można kupić patelnię z integralną rączką bez żadnych łączników, które zawsze stanowią potencjalny problem. Skoro to Ty popisujesz się daniem może być i żeliwo,ale jednak jak patelnia ma być głęboka ze słuszną porcją makaronu i kuraka sugeruję stał lub miedź. Będzie lżej operować. Żeliwo ma  sens np. do steków,gdy patelnia długo ma trzymać wysoką temperaturę bez przypalenia. Wszelkie cud- powłoki bym odpuścił, Są dobre jak patelnia nowa.

Napisano
27 minut temu, tomek4446 napisał:

Panowie , Wy się na tym znacie. Potrzebuję kupić dwie patelnie.

Ja żeliwo używam. Tylko trzeba dobrze suszyć, czasem natrzeć oliwą

17705478083216041708371528724283.jpg

Ps rączki są żeliwne :)

Napisano
10 minut temu, tomek4446 napisał:

Odwalcie się :) Ja tylko narzędzie do smażenia chciałem :) 

Ludzie pytają tutaj o zwykłe kable żeby kolumny podłączyć a temat robi się na 15 stron....a na koniec mod bany daje i połowę wpisów usuwa😂

Napisano

@Nowy75 taki był plan heheh, ponoć po ugotowaniu 10 tysiecy potraw przesiaka tak smakiem że sama zamczyna smakować wybornie ;). 

A tak na poważnie ciezka w ciul mi to pasuej, nagrzewa się genialnie, głęboka.  Minus jedyny jak pisalem trzeba lekko o nią zadbać.

Napisano
6 minut temu, Wing0 napisał:

na poważnie ciezka w ciul mi to pasuej, nagrzewa się genialnie, głęboka.  Minus jedyny jak pisalem trzeba lekko o nią zadbać.

Jak o wszystko ,co dobre,a poza tym kulinarnie same zalety 😁

Moja specjalnie do steków i podobnych, płytka,jakieś 3 cm,a żeliwo chyba z 5 mm grubości 

IMG20260208120633.jpg

Napisano
28 minut temu, Wing0 napisał:

nagrzewa się genialnie, głęboka. 

I o taką mi chodzi. A jak z przywieraniem ? Choć w sumie to ja wbrew obecnym trendom nie żałuję tłuszczu przy smażeniu :) 

@Wing0 , @Nowy75 co myślicie o czymś takim

https://www.garneczki.pl/produkt/patelnia-zeliwna-z-pokrywka-lodge-ava-czarna-30-cm,81055?gad_source=1&gad_campaignid=20711375173&gbraid=0AAAAADpfDS0VXvnNO0aTBqHWv1TPI2aly&gclid=Cj0KCQiAhaHMBhD2ARIsAPAU_D5cYtUh2i8Zsga5C_s5rk3TtBsOGZDVG7khOuPyUdJX9RzYFB-GA6saAt0hEALw_wcB

Napisano
3 minuty temu, tomek4446 napisał:

Muszę mieć coś głębszego , myślę o tej

Durado którą mam jest właśnie głęboka, najlepsza ceramiczna powłoka z jaką się spotkałem, idealna do duszenia. Dno serii Resist to mistrzostwo mam płytszą idealną do smażenia kotletów itp.

Napisano

@tomek4446 nie bój się przywierania,to żeliwo, a i jak wyczyścić trzeba to się nie lękasz  jak z róznymi  cud-powłokami. Twój wybór wygląda solidnie,a i mocowanie rączki pewnie nie ma śrubeczkę skoro to żeliwo. Z tym przywieraniem to trochę mit, każdą patelnię przypalisz jak nie przestrzegasz podstawowych zasad- film z tłuszczu ,rozgrzana odpowiednio i będzie git 

9 minut temu, tomek4446 napisał:

Chciałem taką , ale żona powiedziała , że brzydka / ??? / :) 

Na co patrzymy? Ma być głęboka, mieć solidne / najlepiej integralne mocowanie rączki. Kto robi makaron z kurakiem decyduje o sprzęcie 😁