Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

W hesdshellu faktycznie dość mocno przekrzywiona, a jak wygląda względem punktów i siatki na szablonie? Zwróciłeś uwagę na skalę po wydrukowaniu? Jak gra dobrze to powinno być OK. Czasem się zdarza że wkłada nie jest równoległa do headshella ale u Ciebie to dość sporo.

Edytowano przez tomek72
  • 3 months later...
Napisano

Overhang (różnie nazywany przesięgiem, nawisem, zwisem tłumaczenie nie jest jednoznaczne) to odległość igły od osi talerza gdyby ramię ustawić nad osią, mało który gramofon na to pozwala, czyli wysunięcie igły poza oś. Parametr ten powinien być w instrukcji podobnie jak długość efektywna ramienia.

Napisano
2 godziny temu, tomek72 napisał:

Overhang (różnie nazywany przesięgiem, nawisem, zwisem tłumaczenie nie jest jednoznaczne) to odległość igły od osi talerza gdyby ramię ustawić nad osią, mało który gramofon na to pozwala, czyli wysunięcie igły poza oś. Parametr ten powinien być w instrukcji podobnie jak długość efektywna ramienia.

Dzięki. Dopiero teraz zauważyłem, że mam ten parametr na płycie do regulacji igły.

Napisano

Nie. To płyta zakupiona w sklepie z winylami. Do gramofonu takiej nie dano. Tego parametru również nie ma w instrukcji na stronie producenta. A przynajmniej nie mogę znaleź.

Czy to ustawienie reguluje overhang?

obraz_2025-08-31_202558912.png

Wymieniałem orginalną wkładkę sumiko na ortofon 2MBlue i nie ustawiłem tej odległości.