Piotr Wesołowski Napisano 22 maja Napisano 22 maja Dzień dobry. Szukam porady w wybraniu nowego wzmacniacza do kolumn jakie posiadam. Są to Tannoy XT8F Aktualnie grają z NAD 356 + NAD 565 Przymierzam się do zmiany wzmacniacza na coś lepszego pod kątem ogólnej poprawy brzmienia oraz funkcjonalności. Dużo czytam i mam na oku dwa całkiem nowe sprzęty. Jeden to Nad M10 a drugi to Audiolab 9000A. Rozważam zakup raczej używanych w budżecie do 6tys. Muzyka jakiej słucham to praktycznie wszystko oprócz poważnej. Kupiłem ostatnio słuchawki B&W PX8 i ich brzmienie jest naprawdę ok. Czy wzmacniacze które wymieniłem + moje Tannoy-e zbliżą się profilem brzmienia do tych słuchawek? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Audiofil amator z zamalym budżetem 🤣 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 23 maja Napisano 23 maja Z tych dwóch ciekawiej zabrzmi Audiolab9000 mimo że nie ma funkcji sieciowych. NAD ma dziwne dzwieki wydobywające się z urządzenia. W tej cenie znajdziesz tez Roskan Caspian M2. Znajomy ma te kolumny i gra na Attessa Stream uzywana tez do dostania w założonym budzecie. Bardzo fajnie to brzmi razem. Dobry pomysł to także wyższe Atolle Odpisz, cytując
Piotr Wesołowski Napisano 23 maja Autor Napisano 23 maja Dzięki za podpowiedź Chyba posłucham tego Audiolaba😉 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 23 maja Napisano 23 maja Cześć Audiolab to bardzo fajny kierunek, ale szukając czegoś, co zagra jak Twoje słuchawki, sprawdziłbym też nieco jaśniejsze wzmacniacze. Przykładowo Arcam Radia A15, Cambridge CXA81 mkII, Primare i15, czy neutralny Fezz Silver Luna EVO W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy Odpisz, cytując
Piotr Wesołowski Napisano 23 maja Autor Napisano 23 maja 10 godzin temu, Q21 napisał: Cześć Audiolab to bardzo fajny kierunek, ale szukając czegoś, co zagra jak Twoje słuchawki, sprawdziłbym też nieco jaśniejsze wzmacniacze. Przykładowo Arcam Radia A15, Cambridge CXA81 mkII, Primare i15, czy neutralny Fezz Silver Luna EVO W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Muszę koniecznie posłuchać tego Audiolaba. Bardzo mnie kuszą recenzje które czytam. Szczególnie aspekty analogowego ciepłego grania. Trochę jestem zmęczony graniem Nada 356. Ma całkiem dobrą dynamikę ale nie czaruje. Byłem kiedyś u nieznajomego, gdzie kupowałem używany Nad 565. Miał w domu system zbudowany na wzmacniaczu lampowym. Nie wiem co to był za sprzęt bo byłem tak podjadamy zakupem wymarzonego CD że nie zapytałem. Ale dźwięk jak usłyszałem z miernymi kolumnami bo były to Dali 6006, wbił mnie w kanapę. Sam wtedy byłem posiadaczem Dali 5005. Grały wtedy z używanym Nadem C320. To był mój start. Różnica w dźwięku była ogromna. Bas, wokale i delikatne symbilanty to coś co mi zapadło w pamięć. Ciężar, masa jaką miał dźwięk powalała. Jednak z literatury branżowej wiem że lampa trochę wszystko zlewa a tranzystor znowu jest surowy bez tej duszy jaką ma lampa. I jak tak sobie czytam to myślę że może ten Audiolab to złoty środek dla moich uszu. Słuchawki które mam są bardzo ok. Powalają kontrolą w całym paśmie, ale nie ma tej lampowej duszy. Za szczegolowosc jest tak dobra że kawałki które wydawało się że znam na wskroś, nagle okazało się że wielu rzeczy nie słyszałem. Jak to połączyć? Może Audiolab trochę tego da z moimi XT8F. Chociaż obecnie daleko im do jakości w ramach basu, wokale są trochę za wysoko strojone, cykniecia na samej górze ładne. Ale szczegółowość pomimo naprawdę dużej sceny w tych kolumnach jest bardzo mierna względem PX8. To pewnie przez resztę toru jaki posiadam. Kable do kolumn to Audioquest Indigo 2. Ło Panie, oby Audiolab mnie rozkochał na nowo analogowym bardziej szczegółowym przekazem który pozwoli słuchać długo wszystkiego na nowo z tranzystorową kontrolą całego pasma. P.S Macie na stanie XT8F żeby posłuchać z tym wzmacniaczem u Was w salonie? U mnie gra wszystko w 25 m2 Pozdrawiam serdecznie. Odpisz, cytując
Webster.brd Napisano Sobota o 13:24 Napisano Sobota o 13:24 Z tego co wiem te dziwne dziwieki z nada m10 to w nowej wersji v2. Kolega szuka wzmacniacza używanego, więc wersja v1 dalej jest warta przesłuchania Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 05:51 Napisano Poniedziałek o 05:51 Dnia 23.05.2025 o 22:08, Piotr Wesołowski napisał: Bardzo mnie kuszą recenzje które czytam. Bład Słuchaj nie czytaj. Dnia 24.05.2025 o 15:24, Webster.brd napisał: Z tego co wiem te dziwne dziwieki z nada m10 to w nowej wersji v2. Kolega szuka wzmacniacza używanego, więc wersja v1 dalej jest warta przesłuchania Nie wiem czy jedynka to miała. Trzeba by szukać. V2 i V3 mają. Odpisz, cytując
Q21 Napisano Poniedziałek o 07:59 Napisano Poniedziałek o 07:59 Dnia 23.05.2025 o 22:08, Piotr Wesołowski napisał: P.S Macie na stanie XT8F żeby posłuchać z tym wzmacniaczem u Was w salonie? Niestety nie Odpisz, cytując
grabbo Napisano Środa o 19:41 Napisano Środa o 19:41 Polecam Roksan Caspian świetne granie trochę analogowe - myślę że tak można powiedzieć. Wysoka kkultura dźwięku wszystko podane w taki sposób że chce się słuchać-czaruje. Caspian w połączeniu z Tannoy xt8f powoduje że słuchając wokalistek takich jak Kaśka Sochacka, Katie Melua, Lana del Rey są ciary. Polecam do przesłuchania - do dłuższego odsłuchu. 1 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano Środa o 19:59 Napisano Środa o 19:59 Dnia 22.05.2025 o 18:31, Piotr Wesołowski napisał: Dzień dobry. Szukam porady w wybraniu nowego wzmacniacza do kolumn jakie posiadam. Są to Tannoy XT8F Aktualnie grają z NAD 356 + NAD 565 Przymierzam się do zmiany wzmacniacza na coś lepszego pod kątem ogólnej poprawy brzmienia oraz funkcjonalności. Dużo czytam i mam na oku dwa całkiem nowe sprzęty. Jeden to Nad M10 a drugi to Audiolab 9000A. Rozważam zakup raczej używanych w budżecie do 6tys. Muzyka jakiej słucham to praktycznie wszystko oprócz poważnej. Kupiłem ostatnio słuchawki B&W PX8 i ich brzmienie jest naprawdę ok. Czy wzmacniacze które wymieniłem + moje Tannoy-e zbliżą się profilem brzmienia do tych słuchawek? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Audiofil amator z zamalym budżetem 🤣 Cześć Słuchanie na słuchawkach i odczucie na nich, nie są porównywalne do sprzętu stojącego na wolnej przestrzeni, w odległości od Ciebie. Niestety, nie porównywałbym tego w tę stronę. Ale, w kwestii samego wzmacniacza, jeśli dysponujesz budżetem 6000 zł, to proponuję zainteresować się, za niewiele większe pieniądze nowym, w pełni tranzystorowym Rotelem RA 1572mk2 https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/rotel-ra-1572-mkii.html?color=1709&gad_source=1&gad_campaignid=17943066416&gbraid=0AAAAAD3sgsG6VqfYBnoWybaQBH3zE-Vvb&gclid=CjwKCAjw6NrBBhB6EiwAvnT_rjPj-p7EjLkT1tA-Y6xlinRntud8_5ZkY8UiHK6KfSi4aLSEELTd7RoCq0wQAvD_BwE Przewyższy bez problemu NAD C356, wprowadzi zupełnie inny kierunek, zmieni charakter i doda więcej wszystkiego. Co Ty na to ? Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 05:23 Napisano wczoraj o 05:23 @Piotr Wesołowski jak idzie research? Odpisz, cytując
Piotr Wesołowski Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu 14 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Cześć Słuchanie na słuchawkach i odczucie na nich, nie są porównywalne do sprzętu stojącego na wolnej przestrzeni, w odległości od Ciebie. Niestety, nie porównywałbym tego w tę stronę. Ale, w kwestii samego wzmacniacza, jeśli dysponujesz budżetem 6000 zł, to proponuję zainteresować się, za niewiele większe pieniądze nowym, w pełni tranzystorowym Rotelem RA 1572mk2 https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/rotel-ra-1572-mkii.html?color=1709&gad_source=1&gad_campaignid=17943066416&gbraid=0AAAAAD3sgsG6VqfYBnoWybaQBH3zE-Vvb&gclid=CjwKCAjw6NrBBhB6EiwAvnT_rjPj-p7EjLkT1tA-Y6xlinRntud8_5ZkY8UiHK6KfSi4aLSEELTd7RoCq0wQAvD_BwE Przewyższy bez problemu NAD C356, wprowadzi zupełnie inny kierunek, zmieni charakter i doda więcej wszystkiego. Co Ty na to ? Dzień dobry. Dzięki za propozycje. Nie miałem do czynienia z żadnym Rotel-em Kiedyś czytając wiadomości z sieci kiedy szukałem Nad-a 356, dużo było opini o Rotelach z tamtych lat że grają ostro, są dobre do rocka, metalu itd. A to już nie moja bajka😉 Szukam brzmienia bardziej analogowego z dobrą kontrolą. Oczywiście nie wiem jak zagrałby z moimi kolumnami przedstawiony wzmacniacz, i nie twierdzę że Rotel dalej jest taki ostry w brzmieniu, trzeba by posłuchać. Ja jednak cały czas pamiętam jak posłuchałem kiedyś wzmacniacza lampowego i jakie to zrobiło na mnie wrażenie. Moje kolumny jak na moje ucho już z moim Nadem grają dość ostro tym bardziej że słychać jak Tannoy przesunął średnicę wyżej w tych głośnikach. Pamiętam wrażenie kiedy je już wygrzalem, że w porównaniu do poprzedzających je Dali 5005 byłem nie do końca zadowolony z średnicy. Dali jak na moje ucho średnicę miały ładniejsza Lecz cała reszta u Tannoy-a biła je na głowe. Kontrolą basu, barwą basu, soprany też inna liga, no i ta scena, jednak dual concentric w Tannoy to mega sprawa . Nie bez znaczenia bylo też to że Tannoy mają bas reflex od przodu w podłogę, można bardziej do ściany przysunąć, choć za nim się wygrzaly byłem przerażony ilością basu. Było go za dużo, ale to minęło po czasie. 😉 15 godzin temu, grabbo napisał: Polecam Roksan Caspian świetne granie trochę analogowe - myślę że tak można powiedzieć. Wysoka kkultura dźwięku wszystko podane w taki sposób że chce się słuchać-czaruje. Caspian w połączeniu z Tannoy xt8f powoduje że słuchając wokalistek takich jak Kaśka Sochacka, Katie Melua, Lana del Rey są ciary. Polecam do przesłuchania - do dłuższego odsłuchu. Dziękuję. Każda rada na wagę złota. Jeżeli trochę analogu słychać to już fajnie. Chciałbym posłuchać Ale najpierw decyzja o zakupie Audiolaba Jeżeli tutaj coś nie podejdzie będę szukał dalej i na pewno zapamietam tą propozycję 😉 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 3 godziny temu, Piotr Wesołowski napisał: Szukam brzmienia bardziej analogowego z dobrą kontrolą. Jak to jest podstawa poszukiwań, to sprawdziłbym też Regę Odpisz, cytując
Recommended Posts