Butler Napisano wczoraj o 08:36 Napisano wczoraj o 08:36 (edytowany) 2 godziny temu, Sandor Clegane napisał: suby z bass reflexem to zabójstwo dla sąsiadów, a te zamknięte łatwiej opanować, żeby bas został głównie w pomieszczeniu, ale nie wiem na ile to prawda. Nie jest to prawda, o ile porównujemy suby o zbliżonych parametrach technicznych. 51 minut temu, Sandor Clegane napisał: Mając 2 subwoofery z przodu, do których z tych 4 wejść je podpiąć? Po pierwsze, nie dawaj ich z przodu (obu). Może wizualnie będzie ładnie wyglądać, ale dźwiękowo strzelasz w sobie w stopę. Vis a vis (przód-tył, lub lewa/prawa), albo po przekątnej. Co do podłączenia, 1 oraz 2 Edytowano wczoraj o 08:52 przez Butler Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano wczoraj o 09:03 Autor Napisano wczoraj o 09:03 25 minut temu, Butler napisał: Nie jest to prawda, o ile porównujemy suby o zbliżonych parametrach technicznych. Po pierwsze, nie dawaj ich z przodu (obu). Może wizualnie będzie ładnie wyglądać, ale dźwiękowo strzelasz w sobie w stopę. Vis a vis (przód-tył, lub lewa/prawa), albo po przekątnej. Co do podłączenia, 1 oraz 2 Ale ja już je mam tak ustawione, bo z tyłu nie mam gdzie dać drugiego... Może z czasem coś wymyślę, ale nie dzisiaj. Czyli mam dać lewego suba do sub1 a prawego do sub2? Czy odwrotnie? Odpisz, cytując
Butler Napisano wczoraj o 09:18 Napisano wczoraj o 09:18 Obojętnie, w przypadku suba nie ma rozdziału na lewy/prawy. Źródło pierwotne LFE to sygnał monofoniczny, a wiele wyjść preout-sub z amplitunera (słabsze modele mają je zmostkowane) pozwala na niezależne konfigurowanie każdego suba pod względem opóźnień, mocy itd. Ustawienie dwóch subów z przodu w większości przypadków nie daje spodziewanych korzyści. Obyś nie doświadczył przekleństwa modów, zdarza się że efekt nie jest akceptowalny nawet dla laika. To sytuacja gdy np. 30-40Hz pięknie uderza, a 60-70Hz totalnie rozczarowuje. To jakie częstotliwości będą podbite/wycofane zależy od wielkości i proporcji pomieszczenia. Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano wczoraj o 09:23 Autor Napisano wczoraj o 09:23 3 minuty temu, Butler napisał: Obojętnie, w przypadku suba nie ma rozdziału na lewy/prawy. Źródło pierwotne LFE to sygnał monofoniczny, a wiele wyjść preout-sub z amplitunera (słabsze modele mają je zmostkowane) pozwala na niezależne konfigurowanie każdego suba pod względem opóźnień, mocy itd. Ustawienie dwóch subów z przodu w większości przypadków nie daje spodziewanych korzyści. Obyś nie doświadczył przekleństwa modów, zdarza się że efekt nie jest akceptowalny nawet dla laika. To sytuacja gdy np. 30-40Hz pięknie uderza, a 60-70Hz totalnie rozczarowuje. To jakie częstotliwości będą podbite/wycofane zależy od wielkości i proporcji pomieszczenia. No ale skoro osobno oblicza dystans i poziom głośności dla każdego suba to chyba musi być podział na prawy/lewy no bo jak inaczej miałby to zrobić? Odpisz, cytując
tomek72 Napisano wczoraj o 09:27 Napisano wczoraj o 09:27 (edytowany) Podział jest na 1, 2 itd. nie ma to nic wspólnego z lewy/prawy. Może to być przedni/tylny/boczny zależy jak sobie stoją, u Ciebie będzie to przedni lewy i przedni prawy ale amplituner „nie wie” że obydwa stoją z przodu. Traktuje je jako 1 i 2, sygnał leci taki sam ale z np. inną korekcją. Oczywiście pomiar (jeżeli wyjścia nie są zmostkowane) procesor robi dla każdego subwoofera osobno i odpowiednio je kalibruje/koryguje osobno aby uzyskać spójność całości. Edytowano wczoraj o 09:31 przez tomek72 Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu Udało mi się wczoraj podpiąć denona i nieco potestować (ale bez szaleństw, bo było już późno), więc mogę podzielić się wstępnie pierwszymi wrażeniami. Od razu zauważyłem, że audyssey w denonie wyciszył mi wszystkie kanały względem subwoofera w porównaniu do marantza o jakieś 1,5 db co automatycznie poskutkowało podbitym basem. Nie wiem czy to jest ta cała większa "kinowość" denona, ale u mnie to akurat trochę minus, bo mieszkam w bloku. Na plus jest to, że ten bas wydaje się momentami lepiej kontrolowany, ale to może być kwestia lepszej kalibracji. Trochę mi brakuje szczegółowości względem marantza no i szczerze to nie wiem o co chodzi w opiniach, że marantz jest jakby ugrzeczniony względem denona, bo poza podbitym basem raczej miałem wrażenie, że momentami to marantz grał bardziej żywo (ale to akurat może być plus, bo tu te skoki głośności względem dialogów wydają się nieco łagodniejsze). Muszę oczywiście spędzić więcej czasu z tym amplitunerem, ale na obecną chwilę nie wydaje mi się, żeby był on jednoznacznie lepszy od marantza w kinie. Raczej jeden i drugi ma plusy i minusy. Potrzebuję z 2 wolnych dni na testy, żeby stwierdzić, które plusy są dla mnie ważniejsze Natomiast jeśli chodzi o muzykę to marantz mimo, że miałem niższy model grał wyraźnie lepiej w trybie pure direct od denona. Na tym samym poziomie głośności grał głośniej i bardziej przestrzennie, z większą sceną, więc gdyby mi zależało bardzo na muzyce to bez wahania dołożyłbym do marantza. No i oczywiście wyświetlacz to mega plus denona, ale to akurat najmniej istotna kwestia dla mnie Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu No musisz sobie na spokojnie posłuchać, zgadzam się z Tobą w kwestii stereo, z Twojego opisu wygląda że Denon jest faktycznie "ciemniejszy" w brzmieniu, co nie znaczy że zły. Jest wielu zadowolonych użytkowników, ale to pokazuje jak różne mamy preferencje i upodobania. Dlatego ja wróciłem do Onkyo, lubię taki charakter grania w kinie. Każdy z tych amplitunerów ma dla jednych wady a dla innych zalety. Nie można jednoznacznie mówić że sprzęt X to "badziew" a Y jest najlepszy, po prostu każdy trafia do innej grupy klientów z innymi wymaganiami. Odpisz, cytując
bora902 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 2 godziny temu, Sandor Clegane napisał: Udało mi się wczoraj podpiąć denona i nieco potestować (ale bez szaleństw, bo było już późno), więc mogę podzielić się wstępnie pierwszymi wrażeniami. pokaz screen nalepki z kartonu z pierwszymi cyframi seryjnego numeru a jak to testowy egzemplarz to cala widze ze sa na watku tu sami spece od denona co gra na serii klipsch RP 😜 ja kiedys pisalem na forum ze x2800h DAB zagral nie gorzej od drozszych modeli amplitunerow AV na klipschu RP ale to nie byl egzemplarz z polskiej dystrybucji tylko od MARANTZ ITALIA sprzedawany w ich sieci dealerskiej MARANTZ poza tym tez pomieszczenie bylo w stylu kaplicy kosciola a nie typowa instalacja kuchenna open space jak 90% tu na forum,zachowano tez odpowiednie okablowanie gdzie zyly kabli glosnikowych mierzono suwmiarka a sam projekt trwal kilka tygodni a nie 3 dni wiec to nie byla instalacja typu odbierz kuriera i po otwarciu kartonu ustaw glosniki 😂 jesli pomieszczenie jest slabe akustycznie to tanszy denon nie zagra i w takim wypadku trzeba isc w x4800h lub jego konkurentow z innych firm (!!!) apdejt : mozna sprobowac jeszcze polaczyc kolumne L + R w konfiguracji bi-amp przed wymiana na drozszy model Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 17 minut temu, bora902 napisał: widze ze sa na watku tu sami spece od denona co gra na serii klipsch RP 😜 a kogo masz na myśli? Bo ja akurat Denona nigdy nie miałem i jasno o tym napisałem Odpisz, cytując
Butler Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Reasumując, nie kupujcie amplitunerów z polskiej dystrybucji bo skośnookie wysyłają do nas egzemplarze posiadające podzespoły gorszej jakości 🤣 3 Odpisz, cytując
lion Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 3 godziny temu, Sandor Clegane napisał: Udało mi się wczoraj podpiąć denona i nieco potestować (ale bez szaleństw, bo było już późno), więc mogę podzielić się wstępnie pierwszymi wrażeniami. [ciach] Jak nie było efektu wow to dobrze nie wróży dla tego denona, ale przyzwyczaić uszy też trzeba, więc kilka dni testów i kalibracja będą tu faktycznie kluczowe. Do tego planujesz zmienić kolumny, więc nie wiadomo czy oceniać wybór z wybiegiem w przyszłość czy stan obecny. Kierunek onkyo i yamaha też warty rozważenia. Odpisz, cytując
Kubakk Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Dozbieraj budżetu , poczekaj na jakiś black friday i kupuj arcama avr - inaczej strata czasu oraz realnie kasy , bo nie będzie takiego przeskoku , a kolejne odsprzedaże nigdy nie są opłacalne Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 27 minut temu Autor Napisano 27 minut temu 2 godziny temu, Kubakk napisał: Dozbieraj budżetu , poczekaj na jakiś black friday i kupuj arcama avr - inaczej strata czasu oraz realnie kasy , bo nie będzie takiego przeskoku , a kolejne odsprzedaże nigdy nie są opłacalne Ale ja nie potrzebuje gigantycznego przeskoku... Zależało mi głównie na lepszej wersji audyssey i z ciekawości wziąłem denona, bo był w cenie lepszej niż dałem za sr5015. Co do arcamów anthemów nadów za 8 tys w górę to gdybym miał 100% pewność, że przez co najmniej 5-6 lat się nie zepsuje to może i bym wyłożył tyle kasy, ale wiem, że każda nawet najdroższa elektronika może paść po 2-3 latach, dlatego zostanę przy skromniejszych sprzętach To tak jakby ktoś mnie w pracy zapytał jaki telewizor 55 cali do 3,5 tys mogę polecić, a ja bym mu powiedział "panie tylko 77 cali oled inaczej to lepiej w ogóle nie mieć tv" Odpisz, cytując
Recommended Posts