Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć, od 2 tygodni jestem posiadaczem zestawu składającego się z kolumn podłogowych Elac Uni fi 2.0 uf52 i do tego Denon Dra-800h. Zestaw kupiłem jako używany, wszystko z 2022 za 3500zl. (zamiast mojego pierwszego wyboru Teufel Ultima 40 z ich ampli kombo 62 - w promocji za podobne pieniądze).

Wszystko byłoby ok, ale bardzo brakuje mi wysokich tonów  w tym moim zestawie. Już wiem że same kolumny są z tych o niewybitnych wysokich tonach, ale pytanie moje jest następujące:

Czy da się podbić wysokie tony przez zakup innego amplitunera (ponoć sam denon też nie jest najlepszy jak chodzi o wysokie tony) w okolicach 3000-3500, i czy jest to wogóle gra warta świeczki?

Zestaw ma służyć do słuchania muzyki 90% spoty, tidal, 10%cd. Nie planuje robić z tego kina, tylko stereo.

Z góry dziękuje za sugestie.

Napisano
14 minut temu, robbert napisał:

Czy da się podbić wysokie tony przez zakup innego amplitunera (ponoć sam denon też nie jest najlepszy jak chodzi o wysokie tony) w okolicach 3000-3500,

Tak, np. Onkyo TX-8470

47 minut temu, robbert napisał:

i czy jest to wogóle gra warta świeczki?

Na to pytanie już sam musisz sobie odpowiedzieć, najlepiej po odsłuchu :) Dla jednego dopłata będzie warta różnicy w brzmieniu, dla drugiego nie ;) 

Napisano (edytowany)

Chciałbym dołączyć się do dyskusji, mam zakupione nowe te kolumny. Zastanawiam się nad amplitunerem, który obsłuży mi i telewizor po HDMI i będę mógł podłączyć do niego Rega Planar 1. Jedna zasada - musi być czarny. 

Zaproponowany Onkyo TX-8470 wygląda dobrze, ale cena.. Szukam czegoś raczej do 2000 zł (w przyszłości możliwe, że dokupię osobno przedwzmacniacz gramofonowy typu Pro-Ject Phono Box S2, jeżeli miałby zwiększyć jakoś odsłuchu). 

Co myślicie o Onkyo TX-SR3100? A może Pioneer VSX-835? Obydwa obecnie na promocji. Ale nie wiem jak to się ma do tych głośników.

Ewentualnie Marantz PM6007 - ale nie ma tutaj połączenie bluetooth, gdzie czasem chciałbym i to użyć..  No tak ale to nie amplituner, więc połączenie z TV tylko za pomocą kabla optycznego - a to rozwiązanie troche lipne, więcej trzeba pilotów używać itd. Choć jakościowo zapewne bije Onkyo czy Pioneera.

Edytowano przez trasek
Napisano

Używałem tych kolumn jakieś 2 lata i bardzo fajnie je wspominam. Mają góry ile mają :) Mi w sumie najlepiej pasowało z Yamahą R-S700 , ale w takich wymaganiach ( 2 tys, obsługa TV ) to wybrałbym po prostu Wiim Amp Pro

Napisano
1 godzinę temu, Tomasz S. napisał:

Używałem tych kolumn jakieś 2 lata i bardzo fajnie je wspominam. Mają góry ile mają :) Mi w sumie najlepiej pasowało z Yamahą R-S700 , ale w takich wymaganiach ( 2 tys, obsługa TV ) to wybrałbym po prostu Wiim Amp Pro

A Wiim Amp Pro nie potrzebuje dodatkowego wzmacniacza czy coś? Planuje jeszcze zakupić w przyszłości środkowy głośnik a Wiim Amp Pro chyba nie obsłuży 3 głośników?

Napisano

To połączenie jest bardzo łagodne. Zdecydowanie brakuej w tym góry. Jeśli kolumny zostają to polecam Wiim AMP albo lepiej Yamaha AS 701, Cambridge AXR100

19 godzin temu, trasek napisał:

Co myślicie o Onkyo TX-SR3100? A może Pioneer VSX-835? Obydwa obecnie na promocji. Ale nie wiem jak to się ma do tych głośników.

a będziesz rozbudowywał o kino? Bo jesli nie to nie. 

Napisano
14 godzin temu, trasek napisał:

A Wiim Amp Pro nie potrzebuje dodatkowego wzmacniacza czy coś? Planuje jeszcze zakupić w przyszłości środkowy głośnik a Wiim Amp Pro chyba nie obsłuży 3 głośników?

Jeżeli ma być jeszcze środkowa kolumna pasywna to rzeczywiście potrzebujesz amplitunera kina domowego.

Wiim Amp Pro ma dostać aktualizację gdzie będzie można dołożyć bezprzewodowo centralny czy inne kolumny ale będą to specjalne dedykowane modele aktywne.

Napisano
17 godzin temu, trasek napisał:

Sam centralny nie ma sensu. Albo robić 5.1, albo zostajemy przy 2.0/2.1 - moim zdaniem oczywiście :) 

Napisano

Okej.. Wiim Amp Pro to bedzie dobry wybór.. Pytanie czy dorzucać do Pro czy jednak zdecydować się na Wiim Amp w takim wypadku? Wierzę Q21 ;-))))) 

Subbufer chciałbym keidyś dodać ale taki mały... Żona już mnie chciała z tymi kolumnami podłogowymi wyrzucić z pokoju.

Napisano
19 godzin temu, Q21 napisał:

Sam centralny nie ma sensu. Albo robić 5.1, albo zostajemy przy 2.0/2.1 - moim zdaniem oczywiście :) 

Moje jest takie samo.

9 godzin temu, trasek napisał:

Okej.. Wiim Amp Pro to bedzie dobry wybór.. Pytanie czy dorzucać do Pro czy jednak zdecydować się na Wiim Amp w takim wypadku? Wierzę Q21 ;-))))) 

Subbufer chciałbym keidyś dodać ale taki mały... Żona już mnie chciała z tymi kolumnami podłogowymi wyrzucić z pokoju.

nie warto dokładac do PRO. Chyba że jakaś promka z Amazona chwilowa.