Butler Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Dokładnie tak. Ustawiamy na początek wyższą wartość, reagujemy przy zadziałaniu zabezpieczenia. Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu Co do tego diraca to jak się już wykona pomiar miktofonem to są tam gotowe tryby tak jak w audyssey były reference, flat itd? Czy to jest jedno gotowe ustawienie i potem ewentualnie ręczne tworzenie profili? Pytam, bo jakbym musiał coś ręcznie przestawiać na tej linii na wykresie to dla mnie jest to czarna magia i wtedy to chyba nie ma sensu w tym grzebać nie wiedząc nawet co się robi... Duża jest różnica w jakości dźwięku względem accueq? Czy to zależy od tego jak bardzo pomieszczenie psuje dźwięk? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 57 minut temu, Sandor Clegane napisał: Czy to jest jedno gotowe ustawienie i potem ewentualnie ręczne tworzenie profili? Krzywe są do znalezienia w sieci. W wersji dla słabszych masz po prostu 2 suwaki od niskich i wysokich tonów. Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu Jeszcze mam pytanie odnośnie tej kalibracji dla 2 osobnych subów, ponieważ nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi na necie: 1. Czy dodatek dirac bass control jest dodatkowo płatny czy również jest zawarty w cenie razem z wersją full bandwith? 2. Czy ten DLBC jest konieczny do tego, żeby mi 2 suby osobno skalibrowało czy juz zwykła wersja full bandwith to ogarnia? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Trzeba dopłacić. Bez niego tez skalibruje, tylko trochę gorzej. 1 Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 11 godzin temu, Butler napisał: Dokładnie tak. Ustawiamy na początek wyższą wartość, reagujemy przy zadziałaniu zabezpieczenia. Proszę pamiętać, że pan udziela gwarancji. Czekamy na wątek, który może się pojawić za jakiś czas. Uszkodzony amplituner dlaczego się uszkodził przy głośniejszym słuchaniu. Przecież ten Pan już pisał że mu się wyłączał. Dlatego zmniejszył prąd w wzmacniaczu. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Dnia 18.06.2025 o 10:21, Sandor Clegane napisał: Nic nie wiem o tym produkcie. Ciężko znaleźć jakieś opinie/recenzje. Ogólnie decyzja już podjęta, ale dzięki za propozycję. Układ wzmcninia ma taki sam. Różnice są kosmetyczne. Dnia 18.06.2025 o 11:47, marito napisał: Jeśli to siostrzane produkty to skąd taka różnica ceny w sklepach? Pioneer jest tańszy o 2 tys ? Bo tak miało być Pioneer tańszy konkuruję ceną. Onkyo w środku klasyka. A Integra produkt premium. W Denon i Marantz też tak masz. Tylko tamte brzmia jeszcze delikatnie inaczej. Tu nie Różnica to na przykład możliwości ustawiń zwrotnicy na różnych kanałach. Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 58 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Proszę pamiętać, że pan udziela gwarancji. Czekamy na wątek, który może się pojawić za jakiś czas. Uszkodzony amplituner dlaczego się uszkodził przy głośniejszym słuchaniu. Przecież ten Pan już pisał że mu się wyłączał. Dlatego zmniejszył prąd w wzmacniaczu. Tryby pracy są nie bez powodu. Jest ogólny wzór na przeliczanie wielkości radiatora do strat. Sam z niego korzystam jak coś składam ale nie wrzucę go tu bo to forum nie obsługuje języka LatTex Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu 6 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Tryby pracy są nie bez powodu. Jest ogólny wzór na przeliczanie wielkości radiatora do strat. Sam z niego korzystam jak coś składam ale nie wrzucę go tu bo to forum nie obsługuje języka LatTex Ja też go nie obsługuję, więc i tak bym nic z tego nie wiedział Podobnie jak z wcześniejszych równań. Wystarczy mi prosta informacja, ale dziękuję za zaangażowanie. Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) Ja Panu po prostu pisze, że to wszystko jest policzone i nie bez powodu. Sam z wzorów korzystam ponieważ zamykam się w małym gronie sprzętu, który jest mało popularny, nie znany i nie zrozumiały na forum bardzo często. Mówię, jest na to wzór tryb pracy jest nie bez powodu i jest policzalny co do wielkości radiatora i strat przy wyższym prądzie. Kwestie bezpieczeństwa i temat powinien się zamknąć a wątpliwości powinny być rozwiane. Tym bardziej że już nastąpiło przegrzanie. A później czytam prosze ustawić wyżej i obserwować. Jak się wyłączy to zmniejszamy. Bez mierzenia temperatury czyli po prostu na przysłowiową pałe. To tak jakby ktoś stwierdził, że silnik się grzeje, wiec wylejmy trochę płynu chłodniczego, żeby silnik miał mniej na głowie. podejście amatorskie i szkodliwe, oparte na myśleniu w stylu Jak się nie pali i gra, to znaczy, że jest dobrze. W świecie elektroniki, a już zwłaszcza przy wzmacniaczach mocy, takie podejście to proszenie się o awarię. To trochę jakby ktoś nie mierzył temperatury silnika, tylko przykładał rękę do maski i mówił chyba ok bo jeszcze pali. Wzmacniacz trzeba dostosować do obciążenia, a nie obciążenie do wzmacniacza metodą prób i błędów Edytowano 5 godzin temu przez Nie wszystko wiedzący Odpisz, cytując
Butler Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Teoria z wzorami nie ma żadnego zastosowania do zestawiania wzmacniacza z kolumnami. Dlaczego? Bo dane techniczne podawane przez producentów nijak mają się do rzeczywistych parametrów impedancji kolumn. Podany kilka postów wyżej Klipsch jest jednym z wieeeelu przykładów. W gamie budżetowych produktów wręcz że świecą szukać danych z realnym przebiegiem tego parametru. Nikt nie pisze by ignorować restart z powodu temperatury, jeśli jednak nigdy się on nie zdarza to nie ma powodów do niepokojów. Ponadto zdrowy rozsądek też jest mile widziany. Jeśli organoleptycznie uznamy że obudowa amplitunera jest zbyt gorąca to też jest powód by zmodyfikować ustawienia selektora. A co zrobi klient? W 90% to co napisałem, Wisły kijem nie zawrócimy. Domyślne ustawienia 8Ohm i heja z odsłuchem. Niewiele osób sie tym interesuje. Dopiero jak termik wywali to szukanie w necie i na forach o co kaman. I szczerze jeszcze nie słyszałem by komuś wzmak przy takim pojedynczym incydencie uległ awarii. Podkreślę, nie ma mowy o uporczywym ignorowaniu takiego przebiegu wydarzeń. Wywala -> zmieniamy selektor albo kolumny. Odpisz, cytując
Recommended Posts