metalowiec91 Napisano wczoraj o 14:56 Napisano wczoraj o 14:56 Witam 😉 Jak w temacie poszukuję zestawu stereo do małego pokoju 12,5 m2. Budżet okolice 2000zł. Najczęściej słucham rocka i heavy metalu, ale też coś typu synthwave. Podejrzewam, że w tej kategorii cenowej warto się zakręcić za używkami, chociaz oczywiscie nie wykluczam czegoś z półki sklepowej. Nie jestem audiofilem, w mieszkaniu jest już jakaś wieża Panasonic PMX (nie moja) która nie gra źle, ale chciałbym coś lepszego. Poziom głośności jak to w bloku, raczej dość nieduży, może poza wyjątkami 😉 W załączniku przesyłam rozstaw mebli w pokoju, paradoksalnie miejsce mam raczej na kolumny podłogowe niż podstawkowe, tylko nie wiem czy do takiego metrażu to lepsze wyjście. Źródłem muzyki prawdopodobnie będzie Tidal i CD, lubię też radia internetowe tematyczne, czasami bluetooth. Ogólnie fajnie jakby rozwiązać to bez potrzebny każdrorazowo podpinania komutera i jakby sprzęt dało się podłączyć pod TV ale nie jest to warunek konieczny. Wstępnie zainteresowałem się Pylon Pearl 25 ale wtedy prawdopodobnie nie kupię już jakiegoś przyzwoitego amplitunera w tych pieniądzach. Ogólnie w miarę możliwości będę chciał odsłuchać to i owo, ale potrzebuję kilku propozycji. Na pewno zależy mi na dobrym środku jak to w muzyce gitarowej. Pozdrawiam 😉 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano wczoraj o 16:08 Napisano wczoraj o 16:08 Cześć Witamy na forum. Budżet skromny ,ale można w nim zmieścić zarówno sprzęt nowy jak i używany. Koledzy pewnie zasugerują używki,bo wtedy masz szansę na więcej grania w tych samych pieniądzach. Czy te kółka to planowane miejsce na kolumny? Jeśli tak ,to niezbyt szczęśliwe. Może rozważysz wrzucenie kolumn na te komody na dłuższej ścianie. Odsłuchiwałbyś w średnim polu( odległość od kolumn), a kolumny miałyby więcej powietrza po bokach i mógłbyś kombinować z szerokością ich rozstawu. Jak się towarzystwo zaloguje to padną konkretne propozycje sprzętowe . Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano wczoraj o 16:53 Napisano wczoraj o 16:53 https://www.olx.pl/d/oferta/dali-spektor2-kolor-orzech-wloski-CID99-ID13zRIN.html https://avstore.pl/wzmacniacze-sluchawkowe/wzmacniacz-sluchawkowy-topping-mx3.html https://www.euro.com.pl/odtwarzacze-cd/odtwarzacz-sieciowy-mini-wiim.bhtml Jeśli nie jesteś zbyt wymagający, to na początek a nawet i na dłużej, spokojne wystarczy. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Wiim amp + Tannoy M2 Umiejscownie sprzetu niefortunne. Przy biurku nie ma mowy o stereo a siedząc na łóżku jest bardzo daleko. 2 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Hej Jak wspomniano wyżej, nie jest to najbardziej szczęśliwe ustawienie. Topping MX3s + Tannoye, KEFy Q to będzie fajny zestaw Odpisz, cytując
metalowiec91 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Dziękuję za podpowiedzi;) czyli wychodzi ze musze zrobić przemeblowanie heh, szafa i lozko na pewno muszą zostać w tym miejscu co są, reszta niekoniecznie, wydawało mi sie że dźwięk w kierunku krótszej sciany bedzie OK, ale wychodzi ze lepiej postawic kolumny w drugim kierunku na komodach? Tyle ze one mają tylko 40cm długości, i nie odsunę wtedy za bardzo kolumn od sciany.. Jesli chodzi o propozycje to czytalem o tych Tannoyach, jak rowniez np. o Elac Debut, czyli w takim malym metrażu podłogowki sie nie sprawdza lepiej? Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 45 minut temu Napisano 45 minut temu Kolumny nie lubią wszelkich ustawień wnękowych,czy też w kątach pomieszczeń. Grają wtedy wyraźnie gorzej niż mogłyby w dobrym ustawieniu. Poczytaj wątki o prawidłowym ustawieniu kolumn . Nie musisz przemeblowywać pokoju: proponowałbym tymczasowe ustawienie monitorów na komodach a fotel jako miejsce odsłuchowe,docelowo dokupienie standów pod monitory,takie zestawy mógłbyś wystawiać do odsłuchu po bokach komód z lekkim wysunięciem przed komody. Po odsłuchu wstawiasz obok komód pod ścianą i masz wolny pokój do życia 😁. Istotą tej kombinacji jest możliwość odsunięcia monitorów na czas odsłuchu dalej od ściany ,i większe pole do manewrów w celu uzyskania najlepszego możliwego w Twoim pokoju dźwięku. Oczywiście musisz też zaopatrzyć się w odpowiednio długie kable głośnikowe,aby mieć fizyczną możliwość manewrowania. Wspomniałeś o Elacach. Sam gram na modelu Elac debiut b6 2.0 i z własnego doświadczenia mogę potwierdzić: wciśnięte w kąty i przy zbyt małym rozstawie grają jak spod koca i praktycznie bez stereofonii, pod ścianą zacnie dudnią basem , który przykrywa inne pasma,i nie pomaga tu otwór bass reflexu z przodu. Dopiero zakup standów,zrobienie odpowiedniego rozstawu i odsunięcie od ściany sprawiły, że pokazały co potrafią. A potrafią całkiem sporo biorąc pod uwagę ich cenę 😁. Piszesz jeszcze o podlogówkach,przy Twoim skromnym budżecie masz szansę kupić lepsze monitorki niż podlogówki,to po pierwsze,po drugie , podlogówki mają sporą szansę przysporzyć Ci kłopotów z dudniącym basem, więc są dwa dość ważne powody byś skierował uwagę na monitory. Odpisz, cytując
Recommended Posts