Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam 😉
Jak w temacie poszukuję zestawu stereo do małego pokoju 12,5 m2. Budżet okolice 2000zł. Najczęściej słucham rocka i heavy metalu, ale też coś typu synthwave. Podejrzewam, że w tej kategorii cenowej warto się zakręcić za używkami, chociaz oczywiscie nie wykluczam czegoś z półki sklepowej. Nie jestem audiofilem, w mieszkaniu jest już jakaś wieża Panasonic PMX (nie moja) która nie gra źle, ale chciałbym coś lepszego. Poziom głośności jak to w bloku, raczej dość nieduży, może poza wyjątkami 😉 W załączniku przesyłam rozstaw mebli w pokoju, paradoksalnie miejsce mam raczej na kolumny podłogowe niż podstawkowe, tylko nie wiem czy do takiego metrażu to lepsze wyjście.
Źródłem muzyki prawdopodobnie będzie Tidal i CD, lubię też radia internetowe tematyczne, czasami bluetooth. Ogólnie fajnie jakby rozwiązać to bez potrzebny każdrorazowo podpinania komutera i jakby sprzęt dało się podłączyć pod TV ale nie jest to warunek konieczny.
Wstępnie zainteresowałem się Pylon Pearl 25 ale wtedy prawdopodobnie nie kupię już jakiegoś przyzwoitego amplitunera w tych pieniądzach.
Ogólnie w miarę możliwości będę chciał odsłuchać to i owo, ale potrzebuję kilku propozycji. Na pewno zależy mi na dobrym środku jak to w muzyce gitarowej.
Pozdrawiam 😉

Bez tytułu.png

Napisano

Cześć 

Witamy na forum.  Budżet skromny ,ale można w nim zmieścić zarówno sprzęt nowy jak i używany. Koledzy pewnie zasugerują używki,bo wtedy masz szansę na więcej grania w tych samych pieniądzach. Czy te kółka to planowane miejsce na kolumny? Jeśli tak ,to niezbyt szczęśliwe. Może rozważysz wrzucenie kolumn na te komody na dłuższej ścianie. Odsłuchiwałbyś w średnim polu( odległość od kolumn), a kolumny miałyby więcej powietrza po bokach i mógłbyś kombinować z szerokością ich rozstawu.  Jak się towarzystwo zaloguje to padną konkretne propozycje sprzętowe . 

Napisano

Dziękuję za podpowiedzi;) czyli wychodzi ze musze zrobić przemeblowanie heh, szafa i lozko na pewno muszą zostać w tym miejscu co są, reszta niekoniecznie, wydawało mi sie że dźwięk w kierunku krótszej sciany bedzie OK, ale wychodzi ze lepiej postawic kolumny w drugim kierunku na komodach? Tyle ze one mają tylko 40cm długości, i nie odsunę wtedy za bardzo kolumn od sciany.. 

Jesli chodzi o propozycje to czytalem o tych Tannoyach, jak rowniez np. o Elac Debut, czyli w takim malym metrażu podłogowki sie nie sprawdza lepiej?

Napisano

Kolumny nie lubią wszelkich ustawień wnękowych,czy też w kątach pomieszczeń. Grają wtedy wyraźnie gorzej niż mogłyby w dobrym ustawieniu.  Poczytaj wątki o prawidłowym ustawieniu kolumn . Nie musisz przemeblowywać pokoju: proponowałbym tymczasowe ustawienie monitorów na komodach a fotel jako miejsce odsłuchowe,docelowo dokupienie standów pod monitory,takie zestawy mógłbyś wystawiać do odsłuchu po bokach komód z lekkim wysunięciem przed komody. Po odsłuchu wstawiasz obok komód pod ścianą i masz wolny pokój do życia 😁. Istotą tej kombinacji jest możliwość odsunięcia monitorów na czas odsłuchu dalej od ściany ,i większe pole do manewrów w celu uzyskania najlepszego możliwego w Twoim pokoju dźwięku. Oczywiście musisz też zaopatrzyć się w odpowiednio długie kable głośnikowe,aby mieć fizyczną możliwość manewrowania. Wspomniałeś o Elacach. Sam gram na modelu Elac debiut b6 2.0 i z własnego doświadczenia mogę potwierdzić: wciśnięte w kąty i przy zbyt małym rozstawie grają jak spod koca i  praktycznie bez stereofonii, pod ścianą zacnie dudnią basem , który przykrywa inne pasma,i nie pomaga tu otwór bass reflexu z przodu. Dopiero zakup standów,zrobienie odpowiedniego rozstawu i odsunięcie od ściany sprawiły, że pokazały co potrafią. A potrafią całkiem sporo biorąc pod uwagę ich cenę 😁. Piszesz jeszcze o podlogówkach,przy Twoim skromnym budżecie masz szansę kupić lepsze monitorki niż podlogówki,to po pierwsze,po drugie , podlogówki mają sporą szansę przysporzyć Ci kłopotów z dudniącym basem, więc są dwa dość ważne powody byś skierował uwagę na monitory.

Napisano

Dzieki Nowy, to cenne wskazówki dla mnie ;) w takim razie pozostaje mi gdzies w poblizu osłuchac i porownac, widze ze sklep Q21 jest w mojej okolicy natomiast akurat tych kolumn nie znalazlem w ofercie. Jezeli macie wiedze gdzie mozna porownac ww Tannoy, Dali, Elac w poblizu Łodzi to dajcie znac ;) jeszcze raz dzieki za zainteresowanie tematem i pozdrawiam 

Napisano

@metalowiec91 odezwij się do @Q21. Budżet masz skromny , więc pewnie na wielkie rabaty nie ma co liczyć,ale jak Ci dobrze doradzą,to Ty będziesz zadowolony z grania, podziękujesz im na Forum i wszyscy będą zadowoleni 😁. Chyba , że jeszcze ktoś z forumowiczów się odezwie z jakimiś namiarami na sensowne używki,albo przyzwoity sklep w Łodzi. Powodzenia w poszukiwaniach