Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Gdzie obecnie 2025 roku kupujecie płyty CD

Patrzyłam lupkę stare tematy to po tych sklepach ani śladu już a te co są widać nikt nie zaopatruje ich już w muzykę tylko czeka aż się to wyprzeda co ma

Napisano (edytowany)

Plyty uzywane: Discogs, popularne portale niegdyś aukcyjne...

Płyty nowe: polskie i niepolskie sklepy w necie jak Fan, cd-dvd-vinyl, winylownia, bandcamp, cdjapan, empik, plays, 

Również sklepy konkretnych wytworni: ECM, ACT, BlueNote, GAD, DUX, Ninja - często to najlepsze źródło...

Trochę to zależy też od repertuaru. Jak szukasz klasyki, jazzu itp, to  warto pójść w jakieś lepsze formaty i szlachetniejsze wydania i poszukać, w przypadku popu, folku, rocka nie ma czasem po prostu wyboru, gdy wykonawca nie jest bardzo popularny. Warto szukać starych wydań z lat 80 i 90tych, tamte plyty były lepiej realizowane, nie redukowano jeszcze dynamiki, no ale tu wiadomo, że tylko używki.  Moje doświadczenie z kupowaniem przez Discogs jest pozytywne, kupiłem tam setki plyt i ani razu się nie zawiodłem. 

Edytowano przez fp74
Napisano

Jeszcze tylko dodam, że szczerze odradzam jeden tylko sklep tj CDs Vinyl Japan Store. Kupuję regularnie co miesiąc w Japonii ale z tego sklepu skorzystałem raz i chyba utopiłem sporo kasy. Skusili dość rzadkim repertuarem. Zero kontaktu, zero odpowiedzi na maile, nie ma się dokąd dodzwonić, zamówienie po prostu wisi z info: opłacone,  niezrealizowane. Nie wiadomo czy czekają na coś,  zapomnieli, olali. Minęły 2 miesiące więc chyba po ptakach... Czytałem negatywne opinie w necie ale juz po fakcie...🫤. Także tyle....

Natomiast bardzo polecam sklep Fan, mają tam ciekawą praktykę  - składasz zamówienie i dopiero jak skompletują ( co czasem trwa kilka tygodni, bo plyty rzadkie i jadąz roznych krain) przysyłają info z prośbą o zapłatę.  Wysyłka idzie w 1 dzień także wtedy to juz express. 

Uwaga też taka, że niektóre sklepy nie zawierają umowy sprzedaży tylko umowę o usługę znalezienia ściągnięcia i dostarczenia plyty na ind zamówienie.  Różnica polega na tym, że nie można w ciągu 14 dni zrezygnować z zakupu. Ale to uczciwa praktyka, bo ktoś po prostu na swój rachunek kupuje dla nas płytę i ją ściąga do PL. 

Napisano
17 minut temu, resi napisał:

Właśnie szukam jazzu 

Zamówiłam odtwarzacz CD i żałuję że nie wzięłam SACD

Trochę rzeczywiście szkoda, bo akurat w jazzie jest wyjątkowo dużo plyt sacd. Mój arcam to może nie mistrzostwo świata ale na moje potrzeby wystarczy, a różnica w płytach CD i SACD jest dla mnie oczywista, chociaż jak zwykle w tym całym audio, oczywista nie oznacza wielka. Jest po prostu słyszalna na plus ale dobre płyty CD i tak dają radę.  

W sklepie ecm koszt przesyłki to 3 euro za paczkę,  więc pomijalny przy zamówieniu kilku plyt.  Co prawda duży wybór jest tez na stronie empiku ale tam część naciekawszych plyt dostarcza dvd max - wg mnie najdroższy dostawca o zbójeckich cenach. 

Polecam Bandcamp - ostatnio kupiłem tam płytę z wytwórni Rune Grammofon, od zapłaty do rozpakowania plyty przyslanej z Norwegii minęły 3 dni! 

Wiele dużych i dobrze zaopatrzonych sklepów działa przez Discogs np. GroovesLand,  Kupiku. Masz wtedy pewność jakości, bo po prostu kupujesz nówki w folii, ale od osób prywatnych też nie ma lęku. Niestety czasem koszty przesyłki zniechęcają... ale takie życie kolekcjonerów 😉