Damek Napisano Czwartek o 07:42 Napisano Czwartek o 07:42 Cześć, chciał bym nabyć mój pierwszy w życiu zestaw stereo z gramofonem ponieważ chciał bym trochę poobcować fizycznie z muzyką. Nie wiem jeszcze czy jestem audiofilem ale najzwyczajniej jarają mnie winyle Pomożecie mi ocenić zestaw na który się zdecydowałem? Jeśli coś jest nie tak z zaproponowanym zestawem i w cenie mogę dorwać coś znacznie lepszego to proszę was o wskazówki. Gramofon: Audio-Technica AT-LPW30TK Wzmacniacz: Yamaha A-S201 (tutaj zastanawiam się jeszcze nad amplitunerem żeby móc też włączyć CD czy podłączyć TV bez przejściówek). Możecie coś polecić do 1500 zł? Najważniejsza jest niezawodność. Głośniki: Taga Harmony TAV-807F Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano Czwartek o 09:11 Napisano Czwartek o 09:11 (edytowany) 1 godzinę temu, Damek napisał: Taga Harmony TAV-807F co do kolumn, producent niedbale opisał specs. jakie faktyczne mają pasmo: Frequency response 30Hz - 25kHz taki wpis nie wiele mówi o tym jaki jest spadek w dB w paśmie i liniowość przenoszenia pasma. Unikaj kolumn gdzie w specs. nie podają pełnej specyfikacji ... +/-dB. Gramofon może ten: audio-technica at-lp120-usb, Pozostań przy typowym wzmacniaczu, nie znam tej Yamaha A-S201, ale ktoś z forum się wypowie na jego temat. Pozdr. Edytowano Czwartek o 09:12 przez Karol64208 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano Czwartek o 09:47 Napisano Czwartek o 09:47 Cześć, a miałeś okazję słuchać takiego zestawu? Lub jakiegokolwiek? W niewielkim budżecie sprawdziłbym na pewno WiiM Ampa, kolumny Polk Audio, Pylon Gramofony bardzo fajne w takich cenach ma Argon Audio W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 1 Odpisz, cytując
Damek Napisano Piątek o 10:29 Autor Napisano Piątek o 10:29 Dzięki za odpowiedzi. Ten WiiM Ampa rzeczywiście zbiera same pozytywne recenzje i pewnie w 100% zaspokoił by moje potrzeby ale nie ukrywam, że minimalistyczny design przypominający markę z jabłkiem trochę do mnie nie trafia. Polecił byś coś w podobnej cenie i możliwościami w bardziej klasycznej formie? Aktualnie po waszych uwagach mój zestaw wygląda tak: Gramofon: Wzmacniacz (tutaj jeszcze się rozglądam) Głośniki: Odpisz, cytując
Q21 Napisano Piątek o 15:20 Napisano Piątek o 15:20 Jest Argon SA2 jeszcze, ale to też podobna forma. Niedługo będzie EverSolo Play, ale to znowu wyższy budżet. I żaden nie wygląda aż tak klasycznie. Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano Piątek o 20:55 Napisano Piątek o 20:55 10 godzin temu, Damek napisał: Dzięki za odpowiedzi. Ten WiiM Ampa rzeczywiście zbiera same pozytywne recenzje i pewnie w 100% zaspokoił by moje potrzeby ale nie ukrywam, że minimalistyczny design przypominający markę z jabłkiem trochę do mnie nie trafia. Polecił byś coś w podobnej cenie i możliwościami w bardziej klasycznej formie? Aktualnie po waszych uwagach mój zestaw wygląda tak: Gramofon: Wzmacniacz (tutaj jeszcze się rozglądam) Głośniki: Cześć NIe będzie to możliwe, połączyć pełnowymiarowy wizerunek, z funkcjonalnością o której piszemy w tym budżecie. Pozostają małe skrzynki... Ale dlaczego się ich bać ? Tutaj zarzucam Blueosounda Powernode Edge, który jest w stanie zawstydzić nie jedną, pełnowymiarową konstrukcje... https://www.tophifi.pl/bluesound-powernode-edge.html Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 06:08 Napisano Poniedziałek o 06:08 Moim zdaniem za dużo na kolumny i gramofon względem wzmacniacza. Do tego doliczmy ile płyt jeszcze musisz kupic żeby tak na prawdę nie kręciło się w kółko to samo. Odpisz, cytując
Palmos Napisano Poniedziałek o 08:16 Napisano Poniedziałek o 08:16 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Moim zdaniem za dużo na kolumny i gramofon względem wzmacniacza. 1200 za dużo na nowy gramofon? A wkładka? To niech już lepiej w ogóle tego nie kupuje (przynajmniej na razie) bo się tylko zrazi do winyla 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 05:33 Napisano wczoraj o 05:33 21 godzin temu, Palmos napisał: 1200 za dużo na nowy gramofon? A wkładka? To niech już lepiej w ogóle tego nie kupuje (przynajmniej na razie) bo się tylko zrazi do winyla No i ja jestem takiego zdania właśnie. AS 201 jest za 800 zł. No i to generalnie słychać i tez widać. Odpisz, cytując
Maciej H Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu (edytowany) Z tego co widzę kolega Damek nie ma za dużo pieniędzy do wydania. Czego nikt nie powiedział o tym, że w dzisiejszych czasach zabawa z winylami to drogi temat? Winyle obecnie produkowane nie oddają charakteru czarnej płyty natomiast te produkowane w latach świetności analogowego grania są bardzo drogie i mało dostepnę. Wziałbym to pod uwagę, Edytowano 20 godzin temu przez Maciej H Odpisz, cytując
Damek Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu Dzięki wszystkim za uwagi. Generalnie, to prawda, że nie chcę wydać fortuny ale też nie muszę się ograniczać jeżeli coś zdecydowanie będzie game changerem. W przypadku wzmacniacza zastanawiam się aktualnie nad amplitunerem od yamahy n600a żeby mieć już temat połączenia spotify, gramofonu czy telewizora do jednego urządzenia z głowy. Jeżeli chodzi o płyty to chcę je zacząć kolekcjonować, wiem, że z czasem kolekcja na pewno urośnie. Czy coś brakuje temu gramofonowi? Czy w zestawie z amplitunerem n600a i tymi głośnikami będzie to już lepiej wyglądało? Odpisz, cytując
Palmos Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 4 godziny temu, Damek napisał: zastanawiam się aktualnie nad amplitunerem od yamahy n600a Rozważ może też wzmacniacz A-s701. Na nim bazuje amplituner r-n1000! Dalej możesz na początek kupić jakiś tani streamer (np wiim mini) i później zmienić jak dozbierasz. 5 godzin temu, Maciej H napisał: Czego nikt nie powiedział o tym, że w dzisiejszych czasach zabawa z winylami to drogi temat? To pojęcie względne. Natomiast używanych płyt z epoki jest jeszcze dużo. Fakt są znacznie droższe od cd ale za rozsądną cenę można znaleźć ciekawe rzeczy (zwłaszcza jak się zaczyna). A jaka frajda z tym jest... i mam na myśli nie tylko słuchanie ale i szukanie i kupowanie... Odpisz, cytując
Recommended Posts