Skocz do zawartości

Zmieniać Yamaha as 701 na inny do Dali Oberon3 plus Onkyo 6170 ?

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Czesc

Jako że zmieniłem źródło do posiadanej yamahy as701, na onkyo 6170 , to chciałem zapytać czy doradzilibyście również zmiane wzmaka/  kolumn (obecne Dali Oberon 3).

Po zmianie źródla jestem mega zadowolony, 6170 jest warte każdych pieniędzy i ten streamer zostaje u mnie. Z Yamahą as 701 gra jak dla mnie fajnie, choć wiem że trochę ciepełka by mu się przydało…

Co myślicie o:

Budzet ok 2500/max 3000:

1.      marantz 8OO5 / bo 8006 gra już inaczej

2.      Yamaha as1000 – ale czytałem ze to suchocki dźwięk, czyli coś czego nie chcę ;)

3.      Onkyo 9070 – fajnie byłoby obsługiwać jednym pilotem, ale boje się ze będzie zbyt jasno..

4.      Denon 1510ae –może mi wpasuje w konfigurację z Dali... tylko co będzie gorsze w stosunku do 701 ?

Czy może większy efekt osiągnę w zmianie kolumn? Wiem ze dali to raczej entry level, ale lubię ich brzmienie – słyszę detale , a z tym onkyo super separację i stereo.

Pokój 15m2, kazde podłogówki u mnie dudniły, i nie miały detalicznej góry z Oberonow3 ;)

Skupiam się raczej na szczegółach i smaczkach dźwiękowych, ale lubię słuchać długo więc ‘klujące górą’ konfiguracje nie dla mnie..

Edytowano przez michal40
Napisano

Cześć :) Onkyo 9070 nie będzie jaśniejsze w górze od obecnie posiadanej przez Ciebie Yamahy. Warto posłuchać ;) Denon to spore zejście w stronę ciemniejszego grania, Marantz będzie pomiędzy nimi :) 

Napisano

cxa kojarza mi sie z suchotnictwem. 701 dobrze rozbujało te Oberony3. generalnie po zmianie zrodla to inne glosniki, ciekawe dlaczego ;) nie chcę Marantz 8006, myslalem o 8oo5 jesli juz O ILE to mi ociepli trochę ... obecnie stosuję drobną korekcję - godzina 1 + bas, godzina -23 - minus treble . i jest OK ;)

10 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć :) Onkyo 9070 nie będzie jaśniejsze w górze od obecnie posiadanej przez Ciebie Yamahy. Warto posłuchać ;) Denon to spore zejście w stronę ciemniejszego grania, Marantz będzie pomiędzy nimi :) 

a w czym onky bedie lepsze? mocy to nie potrzebuję, 701 bierze 100W z tymi oberonami.... i tak rozkrecam ją na max godzinę 9..

a co chcę osiągnąć? są plyty zrealizowane nieco wyzej, jak np metallica black.. i wiem ze aktualny set bedzie na nich za wysoko grał. nie zeby kluł ale... wiec obecny set po prostu nie wybacza ujowej realizacji ala Bob Rock :P 

Napisano
11 godzin temu, michal40 napisał:

a w czym onky bedie lepsze? mocy to nie potrzebuję, 701 bierze 100W z tymi oberonami.... i tak rozkrecam ją na max godzinę 9..

Nieco inna barwa, większe nasycenie i większe źródła pozorne. Mocą bym się aż tak tutaj nie przejmował ;) 

Napisano
13 godzin temu, Q21 napisał:

Nieco inna barwa, większe nasycenie i większe źródła pozorne. Mocą bym się aż tak tutaj nie przejmował ;) 

dzieki, a czy 9070 nie podbije jeszcze wysokich tonow w stosunku do 701 ?

Napisano

CXA61 gra z dużo lepszą dynamiką niż A-S701, nie mówiąc już o CXA81.

Dnia 14.07.2025 o 15:29, Artur Charicki napisał:

Chcesz przez to powiedzieć że już cxa 61 jest o wiele lepszy od Yamahy 701? 😮

"O wiele" to nie, ale jest lepszy.

Jest jeszcze jedna opcja, którą warto wziąć pod uwagę - Creek 4040A, świetnie wyposażony maluch, który z powodzeniem rozbuja oberony zapewniając przy tym sekcję cyfrową, wejścia XLR czy komunikację poprzez Bluetooth. Jest też w razie potrzeby wyjście słuchawkowe. W razie potrzeby zapraszamy na odsłuchy, aktualnie już nie tylko w Warszawie, ale i w Katowicach :)

Napisano

Też mam Yamaha A-S701 przy Oberonach 5 z kolei i po zabawach z Loudness i basem/treblami jest dużo lepiej, natomiast też mi brakuje mini/mini ciepełka. Yamaha jest taka mocno rockowa wg mnie i raczej pojaśnia niż przyciemnia dźwięk.

Napisano
6 godzin temu, d00 napisał:

Też mam Yamaha A-S701 przy Oberonach 5 z kolei i po zabawach z Loudness i basem/treblami jest dużo lepiej, natomiast też mi brakuje mini/mini ciepełka. Yamaha jest taka mocno rockowa wg mnie i raczej pojaśnia niż przyciemnia dźwięk.

Miałem, użytkowałem, sprawdzałem. 701-ka to dobry wzmacniacz za te pieniądze.

Nie pojaśnia dźwięku. Gra dosyć detalicznie, ale w Twoim przypadku prawdopodobnie za "brak ciepełka" odpowiadają kolumny. W modelach "5" membrany są małe i nie potrafią wygenerować "basowego ognia". Spróbuj siódemek, a ciepło zagości w twoim domu (miałem 701 z Zensorami 7).

Napisano
1 godzinę temu, terracan1929 napisał:

Miałem, użytkowałem, sprawdzałem. 701-ka to dobry wzmacniacz za te pieniądze.

Nie pojaśnia dźwięku. Gra dosyć detalicznie, ale w Twoim przypadku prawdopodobnie za "brak ciepełka" odpowiadają kolumny. W modelach "5" membrany są małe i nie potrafią wygenerować "basowego ognia". Spróbuj siódemek, a ciepło zagości w twoim domu (miałem 701 z Zensorami 7).

Siódemki na ten czas za duże do pokoju. ;)