michal40 Napisano Niedziela o 20:50 Napisano Niedziela o 20:50 (edytowany) Czesc Jako że zmieniłem źródło do posiadanej yamahy as701, na onkyo 6170 , to chciałem zapytać czy doradzilibyście również zmiane wzmaka/ kolumn (obecne Dali Oberon 3). Po zmianie źródla jestem mega zadowolony, 6170 jest warte każdych pieniędzy i ten streamer zostaje u mnie. Z Yamahą as 701 gra jak dla mnie fajnie, choć wiem że trochę ciepełka by mu się przydało… Co myślicie o: Budzet ok 2500/max 3000: 1. marantz 8OO5 / bo 8006 gra już inaczej 2. Yamaha as1000 – ale czytałem ze to suchocki dźwięk, czyli coś czego nie chcę 3. Onkyo 9070 – fajnie byłoby obsługiwać jednym pilotem, ale boje się ze będzie zbyt jasno.. 4. Denon 1510ae –może mi wpasuje w konfigurację z Dali... tylko co będzie gorsze w stosunku do 701 ? Czy może większy efekt osiągnę w zmianie kolumn? Wiem ze dali to raczej entry level, ale lubię ich brzmienie – słyszę detale , a z tym onkyo super separację i stereo. Pokój 15m2, kazde podłogówki u mnie dudniły, i nie miały detalicznej góry z Oberonow3 Skupiam się raczej na szczegółach i smaczkach dźwiękowych, ale lubię słuchać długo więc ‘klujące górą’ konfiguracje nie dla mnie.. Edytowano Niedziela o 20:51 przez michal40 Odpisz, cytując
Q21 Napisano Poniedziałek o 08:59 Napisano Poniedziałek o 08:59 Cześć Onkyo 9070 nie będzie jaśniejsze w górze od obecnie posiadanej przez Ciebie Yamahy. Warto posłuchać Denon to spore zejście w stronę ciemniejszego grania, Marantz będzie pomiędzy nimi Odpisz, cytując
Salon Planeta Dźwięku Napisano Poniedziałek o 13:10 Napisano Poniedziałek o 13:10 Siema, pytanie co chciałbyś konkretnie poprawić ? Ten set jest na prawdę ok jeśli chodzi o synergię. Z nowych w tym budżecie to nie widzę jakichś alternatywch. Jak rozumiem celujesz w używki ? Marantza PM8006 bym odradzał. Bardzo ciepło gra. CXA61/81 z Cambridge, chodzą tanio a rozhulają te Oberony aż miło. Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano Poniedziałek o 13:29 Napisano Poniedziałek o 13:29 Chcesz przez to powiedzieć że już cxa 61 jest o wiele lepszy od Yamahy 701? 😮 Odpisz, cytując
michal40 Napisano Poniedziałek o 19:39 Autor Napisano Poniedziałek o 19:39 cxa kojarza mi sie z suchotnictwem. 701 dobrze rozbujało te Oberony3. generalnie po zmianie zrodla to inne glosniki, ciekawe dlaczego nie chcę Marantz 8006, myslalem o 8oo5 jesli juz O ILE to mi ociepli trochę ... obecnie stosuję drobną korekcję - godzina 1 + bas, godzina -23 - minus treble . i jest OK 10 godzin temu, Q21 napisał: Cześć Onkyo 9070 nie będzie jaśniejsze w górze od obecnie posiadanej przez Ciebie Yamahy. Warto posłuchać Denon to spore zejście w stronę ciemniejszego grania, Marantz będzie pomiędzy nimi a w czym onky bedie lepsze? mocy to nie potrzebuję, 701 bierze 100W z tymi oberonami.... i tak rozkrecam ją na max godzinę 9.. a co chcę osiągnąć? są plyty zrealizowane nieco wyzej, jak np metallica black.. i wiem ze aktualny set bedzie na nich za wysoko grał. nie zeby kluł ale... wiec obecny set po prostu nie wybacza ujowej realizacji ala Bob Rock Odpisz, cytując
Q21 Napisano Wtorek o 06:57 Napisano Wtorek o 06:57 11 godzin temu, michal40 napisał: a w czym onky bedie lepsze? mocy to nie potrzebuję, 701 bierze 100W z tymi oberonami.... i tak rozkrecam ją na max godzinę 9.. Nieco inna barwa, większe nasycenie i większe źródła pozorne. Mocą bym się aż tak tutaj nie przejmował Odpisz, cytując
michal40 Napisano Wtorek o 20:05 Autor Napisano Wtorek o 20:05 13 godzin temu, Q21 napisał: Nieco inna barwa, większe nasycenie i większe źródła pozorne. Mocą bym się aż tak tutaj nie przejmował dzieki, a czy 9070 nie podbije jeszcze wysokich tonow w stosunku do 701 ? Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano Wtorek o 21:27 Napisano Wtorek o 21:27 1 godzinę temu, michal40 napisał: dzieki, a czy 9070 nie podbije jeszcze wysokich tonow w stosunku do 701 ? Może tak być. Co prawda AS701 nie wydaje mi się być jasnym i odznaczającym się na górze pasma. Ostatecznie w połączeniu z głośnikiem wyjdzie Ci finalny efekt. Próbuj 😊 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 12 godzin temu, michal40 napisał: dzieki, a czy 9070 nie podbije jeszcze wysokich tonow w stosunku do 701 ? Moim zdaniem nie Odpisz, cytując
Salon Planeta Dźwięku Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu CXA61 gra z dużo lepszą dynamiką niż A-S701, nie mówiąc już o CXA81. Dnia 14.07.2025 o 15:29, Artur Charicki napisał: Chcesz przez to powiedzieć że już cxa 61 jest o wiele lepszy od Yamahy 701? 😮 "O wiele" to nie, ale jest lepszy. Jest jeszcze jedna opcja, którą warto wziąć pod uwagę - Creek 4040A, świetnie wyposażony maluch, który z powodzeniem rozbuja oberony zapewniając przy tym sekcję cyfrową, wejścia XLR czy komunikację poprzez Bluetooth. Jest też w razie potrzeby wyjście słuchawkowe. W razie potrzeby zapraszamy na odsłuchy, aktualnie już nie tylko w Warszawie, ale i w Katowicach Odpisz, cytując
d00 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Też mam Yamaha A-S701 przy Oberonach 5 z kolei i po zabawach z Loudness i basem/treblami jest dużo lepiej, natomiast też mi brakuje mini/mini ciepełka. Yamaha jest taka mocno rockowa wg mnie i raczej pojaśnia niż przyciemnia dźwięk. Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 6 godzin temu, d00 napisał: Też mam Yamaha A-S701 przy Oberonach 5 z kolei i po zabawach z Loudness i basem/treblami jest dużo lepiej, natomiast też mi brakuje mini/mini ciepełka. Yamaha jest taka mocno rockowa wg mnie i raczej pojaśnia niż przyciemnia dźwięk. Miałem, użytkowałem, sprawdzałem. 701-ka to dobry wzmacniacz za te pieniądze. Nie pojaśnia dźwięku. Gra dosyć detalicznie, ale w Twoim przypadku prawdopodobnie za "brak ciepełka" odpowiadają kolumny. W modelach "5" membrany są małe i nie potrafią wygenerować "basowego ognia". Spróbuj siódemek, a ciepło zagości w twoim domu (miałem 701 z Zensorami 7). Odpisz, cytując
d00 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, terracan1929 napisał: Miałem, użytkowałem, sprawdzałem. 701-ka to dobry wzmacniacz za te pieniądze. Nie pojaśnia dźwięku. Gra dosyć detalicznie, ale w Twoim przypadku prawdopodobnie za "brak ciepełka" odpowiadają kolumny. W modelach "5" membrany są małe i nie potrafią wygenerować "basowego ognia". Spróbuj siódemek, a ciepło zagości w twoim domu (miałem 701 z Zensorami 7). Siódemki na ten czas za duże do pokoju. Odpisz, cytując
Recommended Posts