Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Wielu już porównywało te modele i podsumowując:

Onkyo/Pioneer ma Dirac za to nie ma pre-outów ani możliwości rozbudowy do 11 kanałów (denon ma). Denon lepszy do 2 subów.

Zakladajac, ze 5.1.4 to bedzie max do pomieszczenia, to czy Denon ma coś do zaoferowania? Lubię granie Denonów i różne ustawienia Audyssey typu Dynamic Volume których Onkyo chyba nie ma.

do Denona trzeba też dopłacić względem Onkyo. Zatem skoro kanały się nie przydadzą to Onkyo lepsze?

Napisano

Cześć,

napisz coś więcej na temat systemu, do którego chcesz wykorzystać ten amplituner ponieważ tak na prawdę to brzmienie będzie stanowić tutaj największą różnicę. Poza tym w mojej ocenie odpowiednikiem tego Denona jest bardziej Onkyo TX-RX50. Dodatkowo w przypadku Onkyo w pakiecie otrzymujesz Dirac`a do którego w Denonie musisz dopłacać. 

Napisano

Cześć :) Oba to fajne sprzęty, ale osobiście raczej szedłbym w Denona z tych dwóch. Chyba że masz opcję dorzucić do Onkyo TX-RZ50, jak sugerują koledzy wyżej. Masz tam Diraca jak w NR7100, ale sporo lepsze brzmienie ogólnie ujmując ;) 

Napisano (edytowany)

Zależy od tego jak grają głośniki chyba... Ja miałem w domu zarówno x3800h i rz30 (podobno gra tak samo jak nr7100 plus 2 niezależne wyjścia subwoofera, dlatego dopłaciłem do tego modelu) i dla mnie onkyo wypadło dużo lepiej. Dźwięk ogólnie żywszy, wystrzały z broni bardziej wyraziste i lepsza kontrola basu. To nie jest tak, że denon wypadł tragicznie, ale w porównaniu z onkyo grał trochę jak spod koca... Onkyo swoim graniem bardziej wgniata w fotel w mojej opinii. Może z jakimiś jasno grajacymi kolumnami byłby lepszy denon, ale jak głośniki grają w miarę neutralnie, albo ciepło to moim zdaniem onkyo do kina lepsze. Ostatecznie to i tak kwestia gustu, ale uznałem, że głos dla onkyo też się należy ;)

Edytowano przez Sandor Clegane
Napisano
21 godzin temu, Gumowe Ucho napisał:

Onkyo/Pioneer ma Dirac za to nie ma pre-outów

ma

obraz.png.0027e9a6055acf30f29655c37e0efc90.png

Oba modele sa konkurencyjne

21 godzin temu, Gumowe Ucho napisał:

możliwości rozbudowy do 11 kanałów (denon ma)

nie. 

Oba amplitunery są 9 kanałowe. Masz terminale. Ale nie zbudujesz 7.1.4

4 terminale są obsługiwane przez 2 końcówki.

Onkyo ma Diraca. Denon ma całkiem udany Aduyssey. Jednak to levek niżej. Ale prostszy w obsludze. Oba maja brzmienie na tym samym poziomie. Tylko inaczej. Onkyo jest jaśniejsze. Bardziej Żywe. Denon spokojniejszy. 

Napisano

To akurat prawda, że Audyssey jest prostszy w obsłudze, ale Dirac przynajmniej w wersji na smartfona też nie jest jakoś bardzo skomplikowany plus w Audyssey praktycznie zawsze trzeba coś korygować (ustawić fronty jako small, odcięcia itd), a w Dirac praktycznie nic. Dirac daje jakby "pełniejszy" dźwięk podczas gdy Audyssey (przynajmniej u mnie i u moich rodziców) wycina prawie cały mid-bas co pewnie w zamyśle ma pomóc w wyrazistości dialogów w filmie, ale za to muzyki nie dałem rady na tym sluchać i musiałem ratować się trybem pure direct.

Do denona niby można dokupić Diraca, ale z tego co słyszałem jest to tak drogie, że już lepiej dołożyć do RZ50 i mieć zarówno diraca jak i więcej mocy :)

Napisano

No wyraźnie lepszy jest Dirac to nie ma dyskusji. 

Podobno, od razu mówie, jak ktoś wie dokładnie to niech mnie prostuje, zakup Diraca do Denona i Marantza to zakup na urządzenie oraz uzytkownika.