ubeni Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Cześć, Planuję zakup głośników do salonu z aneksem kuchennym o powierzchni ok. 26 m². Pomieszczenie jest otwartą przestrzenią, bez drzwi. Większość ściany, przy której chciałbym ustawić sprzęt, zajmuje szafka RTV, a po jej bokach zostaje po ok. 27 cm wolnego miejsca – właśnie tam chciałbym umieścić kolumny. Na początku myślałem o klasycznym zestawie złożonym z dwóch głośników, ale przeglądając oferty w Media Expert, zainteresowały mnie również zestawy kina domowego 2.0. Rozważam więc trzy opcje: 1. Dwa głośniki (najprostsze rozwiązanie), 2. Kino domowe 2.0, 3. Dwa głośniki + amplituner kupione osobno. Zdecydowanie celuję w konfigurację z dwoma głośnikami, ponieważ mam ograniczoną przestrzeń po drugiej stronie pokoju – trudno byłoby sensownie ustawić tam tylne kolumny. Główne zastosowania: - oglądanie filmów (TV), - słuchanie muzyki – głównie ze Spotify, - opcjonalnie: gramofon (jeśli wybiorę zestaw z amplitunerem). Najważniejsza dla mnie funkcja to możliwość słuchania muzyki przez Bluetooth – to najczęstszy sposób, w jaki korzystam z audio. Aktualnie używam Edifier R1700BTs, ale chciałbym przeskoczyć poziom wyżej – nie jestem audiofilem, ale zależy mi na odczuwalnie lepszej jakości dźwięku i większej przyjemności z seansów filmowych i słuchania muzyki. Budżet: do 3 500 zł. Chciałbym kupić sprzęt w Media Expert (lub innym dużym sklepie), ponieważ planuję zakup na raty. Wstępnie zainteresowały mnie trzy opcje: 1. Yamaha MusicCast R-N600A + Indiana Line Tesi 261 2. Denon RCDN-10 + Dali Oberon 1 3. Yamaha Hs-5 x2 plus Yamaha HS-8 sub (na chwilę obecną skłaniam się ku temu najbardziej). Zastanawiam się też, czy w takim pomieszczeniu i przy tak ograniczonej ilości miejsca lepiej celować w kolumny podłogowe, czy może monitory ustawione na szafce RTV również „dadzą radę” i zapewnią dobre wrażenia odsłuchowe? Będę bardzo wdzięczny za opinie, sugestie i pomoc w wyborze najlepszego rozwiązania. Edytowano 4 godziny temu przez ubeni Odpisz, cytując
Recommended Posts