Rafal Wdo Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) Chyba nie ma za dużej różnicy w wielkości . Do strych kolumn pospawałem uchwyty to do nowych też mogę zrobić albo kupić więc front sobie jakoś zamontuje . Tylko maksymalny rozstaw to jest a190 po zewnętrznej więc trochę słabo i wtedy były by na wysokości 1.30m . 2.7m rozstaw to by był jak bym zrobił pod sufitem ale tak pewnie nie można a jak już to by musiały być pod kontem w dół . A ja podkreśla oglądam na wysokości 70cm w cenie też duże różnicy niema między 500mk2 a600mk2 a w parametrach jest już spora. Edytowano 2 godziny temu przez Rafal Wdo Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, Rafal Wdo napisał: Jak piszesz że sam miałeś klipsch to aż tak źle nie mogły grać. Czytałem właśnie o serii rp i to jest wyższy model i np cykacza mają innego i lepszą membranę . Ale to pisze o modelu 600 MK2. Tylko że to jest małe no może trochę technika się posunęła że już nie musi być wszystko duże żeby miało moc. Nie no w kinie wypadały super, z czasem (wiekiem) chciałem coś innego, powiedzmy mniej "kłującego" dlatego zmieniłem, ale głównie ze względu na system stereo. Seria RP jest następcą starej prawdziwej serii Reference (RP8000 są pośrednio następcą RF82 - po drodze model zmieniał nazwę na RP28 i RP280 aż do RP8000), a nowy Reference to taki chwyt marketingowy Klipsch-a wprowadzili nową nazwę "serię" Reference Premiere, a wycofali Synergy w jej miejsce malując membrany na kolor miedzi wstawili młodszą serię Reference, ponoć Synergy były nawet ładniejsze w brzmieniu, ale o tym możesz poczytać tutaj @Piotr Sonido kilka lat temu napisał parę słów na temat tej historii. Tak jak pisze wyżej @Butler (też zresztą wskazywałem 4 sztuki RP160M akurat troszkę niższy model - tak wnioskuję - od RP600M, ale RP i jednak tańszy - może zmieścisz się w budżecie z 4 sztukami stąd propozycja) jeżeli planujesz w przyszłości 7.1 to je wykorzystasz dając większe/lepsze fronty, a surround będą jednakowe. 3 godziny temu, Rafal Wdo napisał: A dlaczego zgłębiłem klipsch po mimo że niektórzy piszą że to lipa na maksa. A no dlatego że to Onkyo ma konfigurację pod niektóre modele tej marki. Pod w miarę nowe modele, coś tam ma "współpracować z podziałem zwrotnicy" gdzieś czytałem - trochę dziwne, nie wiem jak by to miało zadziałać w praktyce, chociaż coś mi na logikę podpowiada, że tu może się odbywać jakaś "zaszyta" korekcja bo ze zwrotnicą w głośniku to ampli wiele nie zrobi. Prawdę mówiąc po korekcji Dirac nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie. Onkyo nawiązało współpracę z Klipsch i wspólnie / wzajemnie się promują, może stąd ten ruch z "dedykowanymi" głośnikami. Mojego leciwego centrala ani byłych RF82 nie było na liście więc nie testowałem 😀 tego raczej chwytu marketingowego. Tak czy owak przed zakupem odsłuch zarówno serii R jak RP warto zrobić i może porównać też z innymi produktami w podobnym "gabarycie" i cenie, podobnie jak amplitunerów. Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Zgadza się . Pewnie że można porównać . A dlaczego chcę rp600 ii na przód dlatego że mają zastąpić pełnowymiarowe słupki przynajmniej w jakiejś części a rozbudowa dalsza zwłaszcza 7.1 czy 5.1.2 czy coś takiego to naprawdę za kupę lat . Niektórzy chwalą bardziej rp500 ii . Ale zobaczymy . A co do chwytu marketingowego może to jest tylko chwyt a może coś na rzeczy przynajmniej w połowie jest . Nie znam nikogo kto to sprawdzał. A jak sadzisz rp600 ii mogą dorównać słupką? . I tak to będzie pod subwooferem grało. Ciekawi mnie czy w tym Onkyo w trybie stereo z 1 subwooferem to czy subwoofer się rozkłada na L i P kanał Jestem ciekawy czy głośnik centralny za 400 zł na początek wystarczy . Muszę gdzieś oszczędność zrobić . Edytowano 1 godzinę temu przez Rafal Wdo Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Ostatnia rzecz która sie robi w kinie domowym to oszczędności na glosniku centralnym. Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Też tak mi się wydawało. Ewentualnie używka na początek Odpisz, cytując
Butler Napisano 22 minuty temu Napisano 22 minuty temu (edytowany) Jest wiele kolumn monitorów/podstawkowych które przewyższają jakością grania kolumny podłogowe. Duża skrzynka to przede wszystkim większe możliwości przetwarzania niskich częstotliwości dzięki zastosowaniu otworu bass reflex i odpowiedniego litrarzu obliczonego na częstotliwości rezonansową. No i wygląd. Duże paczki stojące na podłodze po prostu dobrze wyglądają. Jeśli używasz trybu 2.1 to wyjście sub out mixuje niskie tony w jeden kanał. Ale stereofonia dla częstotliwości poniżej 100Hz w zasadzie nie istnieje. Nie oszczędzaj na centralnym. W kinie do bardzo ważny kanał. Edytowano 20 minut temu przez Butler Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 8 minut temu Autor Napisano 8 minut temu Pytanie czy te 600m MK2 coś przewyższają. Można kupić centralny za 600zl a nowy 1500. Jakiś kompromis bym znalazł ale z tym na spokojnie Odpisz, cytując
Recommended Posts