Rafal Wdo Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu (edytowany) Chyba nie ma za dużej różnicy w wielkości . Do strych kolumn pospawałem uchwyty to do nowych też mogę zrobić albo kupić więc front sobie jakoś zamontuje . Tylko maksymalny rozstaw to jest a190 po zewnętrznej więc trochę słabo i wtedy były by na wysokości 1.30m . 2.7m rozstaw to by był jak bym zrobił pod sufitem ale tak pewnie nie można a jak już to by musiały być pod kontem w dół . A ja podkreśla oglądam na wysokości 70cm w cenie też duże różnicy niema między 500mk2 a600mk2 a w parametrach jest już spora. Edytowano 3 godziny temu przez Rafal Wdo Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, Rafal Wdo napisał: Jak piszesz że sam miałeś klipsch to aż tak źle nie mogły grać. Czytałem właśnie o serii rp i to jest wyższy model i np cykacza mają innego i lepszą membranę . Ale to pisze o modelu 600 MK2. Tylko że to jest małe no może trochę technika się posunęła że już nie musi być wszystko duże żeby miało moc. Nie no w kinie wypadały super, z czasem (wiekiem) chciałem coś innego, powiedzmy mniej "kłującego" dlatego zmieniłem, ale głównie ze względu na system stereo. Seria RP jest następcą starej prawdziwej serii Reference (RP8000 są pośrednio następcą RF82 - po drodze model zmieniał nazwę na RP28 i RP280 aż do RP8000), a nowy Reference to taki chwyt marketingowy Klipsch-a wprowadzili nową nazwę "serię" Reference Premiere, a wycofali Synergy w jej miejsce malując membrany na kolor miedzi wstawili młodszą serię Reference, ponoć Synergy były nawet ładniejsze w brzmieniu, ale o tym możesz poczytać tutaj @Piotr Sonido kilka lat temu napisał parę słów na temat tej historii. Tak jak pisze wyżej @Butler (też zresztą wskazywałem 4 sztuki RP160M akurat troszkę niższy model - tak wnioskuję - od RP600M, ale RP i jednak tańszy - może zmieścisz się w budżecie z 4 sztukami stąd propozycja) jeżeli planujesz w przyszłości 7.1 to je wykorzystasz dając większe/lepsze fronty, a surround będą jednakowe. 3 godziny temu, Rafal Wdo napisał: A dlaczego zgłębiłem klipsch po mimo że niektórzy piszą że to lipa na maksa. A no dlatego że to Onkyo ma konfigurację pod niektóre modele tej marki. Pod w miarę nowe modele, coś tam ma "współpracować z podziałem zwrotnicy" gdzieś czytałem - trochę dziwne, nie wiem jak by to miało zadziałać w praktyce, chociaż coś mi na logikę podpowiada, że tu może się odbywać jakaś "zaszyta" korekcja bo ze zwrotnicą w głośniku to ampli wiele nie zrobi. Prawdę mówiąc po korekcji Dirac nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie. Onkyo nawiązało współpracę z Klipsch i wspólnie / wzajemnie się promują, może stąd ten ruch z "dedykowanymi" głośnikami. Mojego leciwego centrala ani byłych RF82 nie było na liście więc nie testowałem 😀 tego raczej chwytu marketingowego. Tak czy owak przed zakupem odsłuch zarówno serii R jak RP warto zrobić i może porównać też z innymi produktami w podobnym "gabarycie" i cenie, podobnie jak amplitunerów. Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) Zgadza się . Pewnie że można porównać . A dlaczego chcę rp600 ii na przód dlatego że mają zastąpić pełnowymiarowe słupki przynajmniej w jakiejś części a rozbudowa dalsza zwłaszcza 7.1 czy 5.1.2 czy coś takiego to naprawdę za kupę lat . Niektórzy chwalą bardziej rp500 ii . Ale zobaczymy . A co do chwytu marketingowego może to jest tylko chwyt a może coś na rzeczy przynajmniej w połowie jest . Nie znam nikogo kto to sprawdzał. A jak sadzisz rp600 ii mogą dorównać słupką? . I tak to będzie pod subwooferem grało. Ciekawi mnie czy w tym Onkyo w trybie stereo z 1 subwooferem to czy subwoofer się rozkłada na L i P kanał Jestem ciekawy czy głośnik centralny za 400 zł na początek wystarczy . Muszę gdzieś oszczędność zrobić . Edytowano 2 godziny temu przez Rafal Wdo Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Ostatnia rzecz która sie robi w kinie domowym to oszczędności na glosniku centralnym. Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Też tak mi się wydawało. Ewentualnie używka na początek Odpisz, cytując
Butler Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Jest wiele kolumn monitorów/podstawkowych które przewyższają jakością grania kolumny podłogowe. Duża skrzynka to przede wszystkim większe możliwości przetwarzania niskich częstotliwości dzięki zastosowaniu otworu bass reflex i odpowiedniego litrarzu obliczonego na częstotliwości rezonansową. No i wygląd. Duże paczki stojące na podłodze po prostu dobrze wyglądają. Jeśli używasz trybu 2.1 to wyjście sub out mixuje niskie tony w jeden kanał. Ale stereofonia dla częstotliwości poniżej 100Hz w zasadzie nie istnieje. Nie oszczędzaj na centralnym. W kinie do bardzo ważny kanał. Edytowano 1 godzinę temu przez Butler Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Pytanie czy te 600m MK2 coś przewyższają. Można kupić centralny za 600zl a nowy 1500. Jakiś kompromis bym znalazł ale z tym na spokojnie Odpisz, cytując
Butler Napisano 57 minut temu Napisano 57 minut temu Wybór producentów jest ogromny, najlepiej wybrać się do salonu audio i znaleźć poprzez odsłuch kolumny których charakter jest nam najbliższy. Klipsch... Wyżej wspomniane było o tej marce i się do tego przyłączam. To do kina naprawdę świetny wybór, szczególnie RP. Do muzyki jednak... to już zależy od upodobań. Generalnie to nie każemu pasuje styl "V" choć jest od dość widowiskowy. Ja go lubię. Centralki Klipscha to jedne z lepszych w budżetowym segmencie. Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 53 minuty temu Autor Napisano 53 minuty temu (edytowany) Z reguły jak coś jest drogie jakość też musi być Edytowano 47 minut temu przez Rafal Wdo Odpisz, cytując
Recommended Posts