masterhood83 Napisano 12 sierpnia Napisano 12 sierpnia Witam. Wiem, że temat wałkowany w kółko i pewnie karzecie mi szukać info na forum... Ale wiem, że są maniacy, którzy chętnie udzielą informacji. Salon połączony z kuchnią około 40m2. Miejsce na sprzęt jest z boku pokoju, nie w centrum. Jest to wnęka 160cm na 60cm. Nie są to warunki ekstra, ale tego nie przeskoczę. Wybór padł na zestaw stereo Yamahy A-S301 + CD S303 + NOTA 260 - muzyka głównie rock, metal, czasami jazz, blues, klasyka, elektroniczna. Z płyt CD. Plus kiedyś rekreacyjnie podłączenie do ekranu czyli muzyka z Youtuba itp. Wyczytałem, że głośniki mają stać minimum 20cm od ściany, ale pytanie: - czy ściany boczne nie będą miały wpływu na jakość dźwięku - jeśli bym się rozstawił na szerokości tych 160cm ? - czy ten zestaw do dobry wybór, czy kombinować z głośnikami ? - czy kupować podstawki pod głośniki ? Audiofilem nie jestem, ale kiedyś z zwykłego "kasprzaka" przeskoczyłem na mini zestaw Denona i usłyszałem niektóre kawałki jakby na nowo, szczególnie linie basu;) Teraz jest okazji, żeby staruszka Denona odstawić i w nowym domu postawić nowy sprzęt. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 12 sierpnia Napisano 12 sierpnia Cześć. Poczne ściany mają tak samo duży wpływ jak ściana za kolumnami także też należy o tym pamiętać. Bliskośc bocznych ścian, poza podbijaniem basu, może też ograniczac stereofonię i scenę dźwiękową. Warto zachować pewien dystans i popracować nad ustawieniem kolumn (odpowiednim dogięciem do miejsca odsłuchowego). Co do samej konfiguracji, jest to fajne połączenie. Yamaha brzmi dynamicznie i rockowo, trochę jasno, z kolei kolumny Indiana oferua nasycony dźwięk z dobrym basem i raczej cieplejszym charakterem co dobrze się równoważy z Yamahą. Pomyśl o kolumnach Pylon Pearl Monitor - moim zdaniem bardziej uniwersalne niż ocieplona Indiana, zaoferują tez jeszcze lepszą dynamikę. Warto odsłuchać obu konstrukcji. Odpisz, cytując
masterhood83 Napisano 6 września Autor Napisano 6 września Nie mam możliwości odsłuchu, dlatego zdaje się na opinie i recenzje użytkowników. Niestety o Pylon Pearl Monitor niewiele można znaleźć w porównaniu z NOTA 260. Przyznam żę Pytlon "wymiarowo" bardziej mi leży niż Indiana. Jeśli ktoś jeszcze może się wypowiedzieć na temat tych dwu monitorów będę wdzięczny. Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano 6 września Napisano 6 września Dnia 12.08.2025 o 07:42, masterhood83 napisał: czy ściany boczne nie będą miały wpływu na jakość dźwięku - jeśli bym się rozstawił na szerokości tych 160cm ? Na jakość dźwięku nie będą miały wpływu ale na scenę dźwiękową olbrzymi. Dnia 12.08.2025 o 07:42, masterhood83 napisał: czy ten zestaw do dobry wybór, czy kombinować z głośnikami ? Jeśli już Pylon to wg mnie Opal monitor są sporo lepsze. W ogóle można poszukać innych mniej popularnych modeli kolumn w podobnej cenie. Kwestia czego się oczekuje Dnia 12.08.2025 o 07:42, masterhood83 napisał: czy kupować podstawki pod głośniki ? Oczywiście że lepiej żeby kolumny stały na podstawkach. Możesz je wtedy ustawić jak należy bo na szafce są ograniczenia. Podsumowując każde zagadnienie jest ważne jesli chcesz wyciągnąć z systemu jak najwięcej. Zaczynając od źródła przez kolumny ich rozstawienie i połączenie kablami po miejsce odsłuchowe odpowiednio ulokowane. Odpisz, cytując
masterhood83 Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu Dziękuję za opinie. Czyli sugerujecie, żeby zastanowić się nad monitorami z Pylon zamiast NOTA 260. Szkoda, że tak mało opinii jest na temat Pylon a muszę się tylko opiniami sugerować. W każdym razie muszę na czymś stanąć a im dalej szukać tym cena również idzie w górę. Zostało mi jeszcze około miesiąca, żeby w domu wszystko ogarnąć i wtedy wchodzi stereo:-) W każdym razie stanie na zestawie Yamahy A-S301 + CD S303 (Yamaha 501 jest trochę droższa i mocniejsza ale dla mojego pomieszczenia raczej nie jest konieczna - tak mi się wydaje), jeśli chodzi o głośniki to sprawa wciąż otwarta. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Pomiędzy Yamahą A-S501, a A-S301 różnica jest bardzo duża, moim zdaniem warta dopłaty jeśli już decydujesz się na 100% na ich produkty. Pylon Pearl, a Indiana wygląda tak, że Pylon ma dużo lepszą średnicę. Jest bardziej naturalny, uniwersalny, nieco spokojniejszy. Indiana Line schodzi niżej, zagra z większym dołem. Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) @masterhood83Jako były posiadacz 501 i 301 mogę napisać że ja różnić między nimi nie słyszałem. Dawno temu miałem ten sam dylemat i wybrałem opcję tańszą. Finalnie ją sprzedałem i wybrałem nada c356 bee którego też sprzedałem bo Smsl A300 brzmiał lepiej i był jeszcze tańszy 🙂 Wg mnie od tych Yamah lepiej brzmi Pioneer A40 a używane kosztują około tysiaka. Proponuję sprawdzić klasę d bo można się zdziwić jakie granie prezentują wzmacniacze takie jak Smsl, Fosi Audio czy inna Aiyima za ułamek ceny tranzystora. Edytowano 1 godzinę temu przez Artur Charicki 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts