Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
7 minut temu, Mikelas76 napisał:

Moze masz jakas pętle masy? Zasilanie z roznych linii? Kabel lezal zwiniety na innych kablach?

Dziwi mnie fakt , że Mivoc wetknięty dokładnie pod tą samą listwę nie buczy , a REL tak. Ewidentnie to pętla masy , nie wiem czy to pocieszenie , ale nie tylko ja sądząc po wpisach w necie mam z tym problem. 

Zrobiłem kolejne dwa kable , tym razem krótsze. Jest o oczko lepiej , ale do ideału daleko. Nie poddam się bez walki. :) 

IMG_7301.JPG

IMG_7304.JPG

IMG_7305.JPG

Napisano
38 minut temu, Mikelas76 napisał:

Hmm, az chce sie zapytac czego ty sluchasz? Ja bynajmniej wszystkiego oprocz metalu i diska z pola 😁

Bardzo istotne pytania. 

Jak bylem u kolegi qbana w Kluczborku, to jego Bkelectronic xxls400 Z N I K A Ł w pomieszczeniu bez przydzwieku. Zero szans na zlokalizowanie przy zamknietych oczach. 

Moze masz jakas pętle masy? Zasilanie z roznych linii? Kabel lezal zwiniety na innych kablach?

I , jak oceniasz BK Electonics ?

Napisano
2 godziny temu, maciek72 napisał:

I , jak oceniasz BK Electonics ?

Ja go sluchalem, ale u kolegi wiec ciężko jednoznacznie ocenic. Gdybym mial w swoim systemie to inna sprawa. 

BK napewno znika gdy jest dobrze ustawiony. Kolega mial go moze 30-40cm od kolumny. Co mnie zastanawia, to czy nie brak mu dynamiki? Ale musialbym mieć go u siebie. Wydaje sie tez dosc miekki w odbiorze  To tak z pamieci, kilka tygodni temu gonsluchalem... 

Napisano (edytowany)
11 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Ja go sluchalem, ale u kolegi wiec ciężko jednoznacznie ocenic. Gdybym mial w swoim systemie to inna sprawa. 

BK napewno znika gdy jest dobrze ustawiony. Kolega mial go moze 30-40cm od kolumny. Co mnie zastanawia, to czy nie brak mu dynamiki? Ale musialbym mieć go u siebie. Wydaje sie tez dosc miekki w odbiorze  To tak z pamieci, kilka tygodni temu gonsluchalem... 

Chciałbym zobaczyć twój system I pomieszczenie akustyczne.Ciekawi mnie twoje kolumny które wyszły cie cenowo za 25 000 zl.......

Ustawienie suba raczej powinno się ustawiać z tyłu pomieszczenia aby zasypać dziury na basie o ile mi wiadomo....

Edytowano przez Radek Kostrzewski
Napisano
19 minut temu, Radek Kostrzewski napisał:

Ustawienie suba raczej powinno się ustawiać z tyłu pomieszczenia aby zasypać dziury na basie o ile mi wiadomo....

To nie jest prawda, żaden Neumann tak nie jest umiejscowiony, często się zdarza , iż na największym stoją kh420.

Napisano
23 minuty temu, Radek Kostrzewski napisał:

Chciałbym zobaczyć twój system I pomieszczenie akustyczne.Ciekawi mnie twoje kolumny które wyszły cie cenowo za 25 000 zl.......

jak bedziesz w okolicach Gniezna daj znac. 

A co to takiego kolumny za 25 tysiecy? Mysle ze wiekszosc kolegow na tym czy na drugim forum ma paczki w tej kwocie. A ze YB robi kolumny na zamowienie i robi to fachowo na najlepszych przetwornikach, z komora wlacznie, to praktycznie wychodzi ze odpowiednik ze sklepu kosztuje DUZO wiecej. Taka sprawa. Zreszta sluchalem systemy za setki tysięcy i roznie to brzmialo. 

A akustyka to podstawa. Gdybym tylko mial swoj pokoj i mogl odsunac kolumny powyzej 2m od sciany...

Z ustawieniem kolumn tez nie jest tak easy. Przeciez jest metoda na sprawdzenie w ktorym miejscu sub gra najlepiej. Nie ma jakiejs zasady ze tylko w naroznikach.

Napisano (edytowany)
22 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Przeciez jest metoda na sprawdzenie w ktorym miejscu sub gra najlepiej. Nie ma jakiejs zasady ze tylko w naroznikach.

Zależy jaki sub , dlatego lepsze mają dsp, aby się idealnie zgrać - w studio nigdy się nie spotkałem aby sub stał z tyłu, zawsze stoi/ stoją pod głośnikami lub w środku lub po bokach pomiędzy albo głośniki stoją na nich.

Edytowano przez S!N!
Napisano

Wstałem , odpaliłem muzyczkę i REL cichy jak szef w dniu wypłaty :) Zero jakiegokolwiek przydźwięku , a nic od wczoraj nie ruszałem. Może kupiłem wersję niedzielną , nie wiem , dopytam w Salonie :) Z racji dnia wolnego odpaliłem lampy i ....... nie mogło być jednak tak pięknie , sub się prawie nie odzywa nawet jak dam go na full. Przepiąłem na tranzystor , kurna działa normalnie. No to teraz , albo to kabel , albo podłączenie. W przypadku lamp mam go podpiętego do jednego monobloku , skręcone ze sobą plusy i wpięte pod terminal głośnikowy , masa do masy. I zabawa od nowa....

8 minut temu, S!N! napisał:

dlatego lepsze mają dsp

Nie wiązał bym DSP z jakością suba. To teraz tania zabawka montowana wszędzie gdzie się da. 

Napisano
3 minuty temu, tomek4446 napisał:

Nie wiązał bym DSP z jakością suba. To teraz tania zabawka montowana wszędzie gdzie się da.

W hi fi to na pewno już wcześnie pisałem, że syf.

Napisano

Mamy dsp i łatwo dostępne/cena. Mikrofony, software itp

Dziesiątki modeli subów. Dla każdego coś/cena.

Tysiące z nimi prób i eksperymentów. 

Czego zatem brakuje, by bez bólu i cierpienia za „jednym” kliknięciem wow doświadczyć.

Napisano

@tomek4446 Z ciekawości odpal u siebie ten wałek czy da radę go słuchać bez dudnienia ? 

1 minutę temu, Mikelas76 napisał:

Tez mnie sie tak wydaje.

W hi-fi tak , zaś w studyjnych to podstawa jak już bez tego, ani rusz.

Napisano

Ja sobie jeszcze tak mysle ze dsp ma wiekszy sens wtedy gdy jest mozliwosc ustawienia opoznien na kolumnach. Ale to sie robi juz zabawa z procesorem i wpieciem tak okablowania, a w stereo to juz sie robi niekoszerne dla mnie

Zakladam ze sub bez dsp ma tez  mniejsze opóźnienia. Tak zreszta jest. Czy to sa slyszalne opoznienia? Nie wiem. Ja sprobuje sam sub pod zaciski. Ustawie z mikrofonem w reku i jak sie sprawdzi zostaje, a jak nie to luz. Ale skoro Bkelectronic kolegi zniknal bez pomocy umika, to i mi powinno sie udac.