Kacper Z Napisano Wtorek o 22:39 Napisano Wtorek o 22:39 (edytowany) Cześć! Chcę kupić moje pierwsze „dobre” głośniki. Lokalizacja: Pokój 3x4 m przez większość czasu. Czasami imprezy na tarasie, na zewnątrz. Przeznaczenie: Najczęściej muzyka elektroniczna, metal, rock (chociaż nadal zależy mi na dobrych średnich i wysokich tonach). Czasami filmy, gry na PC. Budżet: około 4-5 tyś zł na razie + możliwość ulepszenia w najbliższej przyszłości. 3 zestawy, które przykuły moją uwagę: Edifier S3000 Pro + SVS SB-1000 + Arylic S50 Pro+ KEF LSX II (LT) + KEF Kube 8 Klipsch The Fives Moimi jedynymi „wystarczająco dobrymi” źródłami muzyki są słuchawki Beyerdynamic DT 990 PRO + iFi Zen DAC i Bluetooth/Wi-Fi Devialet Mania. Moje głośniki komputerowe, których obecnie używam, nie są nawet warte wzmianki. Kosztują około 200 zł. To jakieś g**no od Logitecha. Główne źródło muzyki: komputer, mp3 320 kbps i/lub flac. Drugie: smartfon + Spotify. Ale Wi-Fi + Spotify jest opcjonalne. Nie jest to priorytetem. Jednak możliwość w miarę łatwego przeniesienia na zewnątrz, gdzie nadal mam dostęp do prądu i granie ze smartfona - fajna opcja. Edytowano Wtorek o 22:40 przez Kacper Z Odpisz, cytując
Q21 Napisano Środa o 09:10 Napisano Środa o 09:10 Cześć Dość mocno skupiłeś się na zestawach z subwooferem, który na ten moment bym odpuścił. Zarówno ze względów budżetowych, jak i rozmiaru pomieszczenia, gdzie same kolumny spokojnie mogą sobie poradzić. KEF LSX II LT to opcja zdecydowanie do sprawdzenia, bardzo dobre kolumny. Grające dokładnie, dynamicznie i mające przyzwoite zejście jak na swój rozmiar. Klipsche to granie bardziej rozrywkowe, dużo mniej neutralne. Mocna V-ka, ale da się polubić Edifiery bym pominął przy takim budżecie. Warto za to sprawdzić np. WiiM Ampa i Dali Kupid, czy KEF Q1 Meta, czy Monitor Audio Bronze 50 7G. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch Odpisz, cytując
Guzeppe Napisano Środa o 13:56 Napisano Środa o 13:56 Polecam sprzęt używany. W Twoim budżecie możesz kupić np. takie graty: 1) Kolumny: Focal Aria 906 (2100 PLN)- osobiście znam podstawkowe Chora i to fajne kolumienki w niskiej cenie; Aria zaś to seria wyżej, przez wielu oceniana lepiej (ja słuchałem tylko podłogówek z serii Aria, więc ciężko przełożyć doświadczenia na mniejszy model, ale odniosłem wrażenie, że są od Chora dynamiczniejsze i bardziej wyczynowe na górze pasma) https://www.olx.pl/d/oferta/focal-aria-906-plus-podstawki-vap-CID99-ID16Q3lt.html 2) Wzmacniacz: Yamaha A-1020 (1200 PLN): vintage ale nie do zdarcia- egzemplarz, który miałem, przekazany w dobre ręce po tym, jak przesiadłem się na coś nowocześniejszego, dalej gra na oryginalnych częściach; naprawdę bardzo dobrze brzmiący sprzęt https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-yamaha-a-1020-CID99-ID16Y5C9.html 3) Streamer: Wiim Ultra (1700 PLN) - obsłuży streaming ze Spotify/Tidal i radia internetowe, a komputer/TV podłączysz kablem optycznym lub HDMI; do tego z pilota będziesz regulował sobie głośność (wymieniona wyżej Yamaha nie ma pilota, więc metodą prób i błędów znajdujesz takie ustawienie gałki głośności na wzmacniaczu, żeby komfortowo słuchać w górnym zakresie cyfrowej regulacji głośności na Wiim) Co do wynoszenia na taras: najlepiej nie praktykuj i nie męcz sąsiadów 😉. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Moim zdaniem skupiaj sięna kolumnach i elektornice a nie koniecznie na subwooferze w tym budzecie. Zjada po prostu za dużo . Jeśli monitory to faktycznie te Arie są w dobrej cenie. Możesz tez polować na duże Silver 2 czy nowsze 100. Przy tych kolumnach nie braknie Ci basu. Po cieplejszej stronie jeszcze KEF R300 A co do wzmacniacza Cambridge AXR 100, naprawiony już NAD 356BEE, Rotel A11 itp 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Dnia 3.09.2025 o 15:56, Guzeppe napisał: 1) Kolumny: Focal Aria 906 (2100 PLN) https://www.olx.pl/d/oferta/focal-aria-906-plus-podstawki-vap-CID99-ID16Q3lt.html Potwierdzam, że bardzo przyjemne kolumienki. I chyba dość uniwersalne, bo u kolegi słyszałem je grające z lampą (a nawet dwiema) i wręcz oczarowały mnie w tej konfiguracji. Do tego solidne i ładnie wykonane standy VAP-a. Brać. 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Możesz tez polować na duże Silver 2 czy nowsze 100. Przy tych kolumnach nie braknie Ci basu. No właśnie. W 12m2 tego dołu może być aż nadto. Dlatego myślę, że Arie bezpieczniejsze przy zakupie w ciemno. I barwę mają chyba ładniejszą od Silverów. Tzn. też jasne, ale bardziej soczyste. Edytowano 1 godzinę temu przez Rafał S 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Uważam że żaden zakup nie jest bezpieczny w ciemno. One mają dużo basu ale nie za dużo. Tak je odbieram. Ja w 9m grałem na podłogowych. Mozna. Odpisz, cytując
Recommended Posts